Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΙΠΟΤΑ !!

Νομίζω ότι παλιότερα ήταν απόλυτα διακριτό, πιο ξεκάθαρο, το τι ονομάζαμε επάγγελμα και τι λειτούργημα.. Το δεύτερο χαρακτήριζε την απασχόληση κάποιου με ένα αντικείμενο που πρόσφερε υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, ήταν ας πούμε κάτι το ανώτερο, πιο σεβαστό, ξεπερνούσε την έννοια μιας απλής εργασίας.
Όμως για διάφορους λόγους, μάλλον απόλυτα υποκειμενικούς, άρχισαν και άλλα….αντικείμενα απασχόλησης να διεκδικούν την … είσοδο στη κατηγορία του λειτουργήματος.
Το νέο …αντικείμενο, κατέτασσε το «λειτουργό» στα ανώτατα επίπεδα της κοινωνικής αποδοχής, παρέχοντας συγχρόνως το δικαίωμα για υψηλότερες οικονομικές απολαβές.

Έτσι ήρθε και η σειρά των βουλευτών. Θεωρήθηκε δηλαδή ότι και αυτοί ασκούν «λειτούργημα».
Τώρα, δε ξέρω εάν αξίζει να ονομάζεται λειτούργημα το βουλευτιλίκι. Υποτίθεται και υποστηρίζεται ότι ο βουλευτής τελεί λειτούργημα, αφού μοναδική του επιδίωξη είναι η καθημερινή φροντίδα και προσπάθεια για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Ξέρω όμως κάτι άλλο.
Ότι δηλαδή είχε καθιερωθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους βουλευτές οι οποίοι θα είχαν να επιλέξουν μεταξύ του επαγγέλματός τους και αυτό του βουλευτού, προκειμένου οι τελευταίοι να αφιερωθούν, ψυχή τε και σώματι, στα βουλευτικά τους καθήκοντα. Ότι πολλοί βουλευταί με διάφορους τρόπους βόλεψαν και τα δύο, έστω και παράτυπα. Ότι αυτό το ασυμβίβαστο καταργήθηκε πριν ένα περίπου χρόνο.

Υποψιάζομαι επίσης ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποι του Έθνους δεν έχουν εργασθεί τουλάχιστον επί μακρόν και μάλιστα με επιτυχία, εκτός ελαχίστων λαμπρών εξαιρέσεων.
Το υποψιάζομαι γιατί αδυνατώ να πιστέψω ότι οι επιτυχημένοι θα εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους, χάριν μιας αμφιβόλου μακροχρόνια εγγυημένης καριέρας, έστω και εάν το βουλευτιλίκι εξυψώνει κοινωνικά.
Δεν είναι λίγοι όσοι αρνήθηκαν δεύτερη θητεία στη Βουλή ή την Ευρωβουλή.

Διάβαζα λοιπόν προ ημερών ότι προτάθηκε από αρκετούς βουλευτές ρύθμιση ώστε να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της Βουλής- δηλαδή χρήματα των πολιτών-και να καλύπτει τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές τους εισφορές στα Ταμεία τους, σε όσους επιλέξουν τα αρχικά τους επαγγέλματα. Και τούτο, λέει, γιατί οι βουλευτές που δεν ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και ασχολούνται μόνο με τα βουλευτικά τους καθήκοντα αδικούνται έναντι των συναδέλφων τους που ασκούν και το επάγγελμά τους !!!
Φυσικά μπρός στο θόρυβο και τα σχόλια που ακούστηκαν, η πρόταση αποσύρθηκε.

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που οι βουλευταί όλων των κομμάτων συμφωνούν σε κάτι «πολύ δικό τους».
Ό,τι έχει να κάνει με τη προσωπική τους ευημερία, αμοιβές, συντάξεις, κάλυψη διαφόρων εξόδων, είναι καλοδεχούμενο και υποστηρίζεται από όλους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Έχουμε όμως Δημοκρατία, ο καθένας επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμα που θέλει και οι βουλευτές έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν το ένα ή και τα δύο.
Και όπως συμβαίνει με όλους τους Έλληνες πολίτες, όποιος δουλεύει, ιδρώνει, κουράζεται, έχει καλύτερες οικονομικές απολαβές.
Ας εξετάσουν λοιπόν τα κότσια τους, τις αντοχές τους, τι θα στερηθούν από τη ζωή τους οι βουλευτές μας και ας αποφασίσουν εάν θα ασκούν και τις δύο εργασίες τους.
Δική τους επιλογή είναι, κανείς δε τους υποχρεώνει.
Αλλά το να ζητούν από εμάς να τους πληρώνουμε τις υποχρεώσεις τους στα Ταμεία τους γιατί θα …δουλεύουν λιγότερο, ε αυτό καταντά προκλητικό, λαϊκίστικο, χυδαίο.
Γιατί υπάρχουν άλλοι που πληρώνουν μια ζωή ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να πάρουν μια μικρή σύνταξη. Και τη σύνταξη αυτή θα τη πάρουν μετά πάρα πολλά χρόνια σκληρής εργασίας, όχι μέσα σε δύο βουλευτικές θητείες, όπως οι κύριοι βουλευταί μας.

Έχασε πλέον το χαρακτήρα του λειτουργήματος το βουλευτιλίκι. ΄Ετσι το κατάντησαν οι ασχολούμενοι με αυτό.
Με κάτι τέτοιες προτάσεις, απαξιώνεται ακόμα περισσότερο το πολιτικό μας σύστημα, το επίπεδό του.
Φαίνεται ότι ορισμένοι δε κατανόησαν το μήνυμα των ευρωεκλογών, το νόημα, τη προειδοποίηση που θέλησε να εκπέμψει το μεγάλο ποσοστό της αποχής.
Εάν το είχαν εισπράξει, δε θα τολμούσαν να καταθέτουν και να υποστηρίζουν παρόμοιες προτάσεις σαν τις προχθεσινές.




21 σχόλια:

αντωνης είπε...

Συμφωνω απολυτα με το κειμενο σου Λεοντοκαρδε.

Ευτυχως η διαταξη αυτη αποσυρθηκε τελικα, αλλά για μια ακομη φορα εγιναν ρεζιλι οι βο(υ)λευτες μας.

Καλημερα.

VAD είπε...

Το εχω ξαναγράψει κι αλλού:Η συζυγος του βουλευτή ερχεται στο σχολείο μου να γράψει το παιδί της,ρωτώ επάγγελμα του πατέρα και εισπραττω τη μεγαλοπρεπή απάντηση,"μα φυσικά βουλευτής"!!!

Καλή εβδομάδα@φίλε...

BUTTERFLY είπε...

Και μονο που εχουμε φτασει το λειτουργημα αυτο να το ονομαζουμε βουλευτιλικι, φαντασου απαξιωση! Αλλα δεν ιδρωνει το αυτι τους απο τετοια, υπερισχυουν τα κουδουνισματα των ευρω στις τσεπες τους και καλυπτουν οποιαδηποτε εσωτερικη η εξωτερικη φωνη ηθικης!

Lilith είπε...

Γι' αυτό και όταν τους ψηφίζεις, τους βάζεις κατευθείαν στο... payroll!
Πλάκα έχει το πόσο "δούλεμα" σηκώνει ο λαός!

Καλό απόγευμα!

leondokardos είπε...

Αντώνη η διάαταξη αποσύρθηκε. όμως θα πρέπει οι βοθλευταί μας να μάθουν να μας σέβονται, γιατί αλλιώς απαξιώνουν το "λειτόυργημά" τους.

leondokardos είπε...

VaD ναι, έτσι φέρονται και θεωρούν οτι πρέπει να τους προσκηνάμε κιόλας !! Οι ίδιοι όμως με τα καμόματά τους γελοιοποιούνται.

leondokardos είπε...

Πεταλούδα μου η ηθική νομίζω τη σημερινη εποχή έχει χάσει την αξία της, δυστυχώς. Φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται ηθικό ό,τι μας βολευει.
Απαξιώθηκε και όταν μιλάει κανείς για ηθική, έφτασε να θεωρείται βλάκας, εκτός σημερινών δεδομένων. Δυτυχώς.

leondokardos είπε...

Lilith δυστυχώς μας δουλεύουν πολύ και πολλοί τη σημερινη εποχή. Ισως και να τα ζητάει ο κ.....μας !!

Side21 είπε...

Όντως "λειτούργημα" ...
είναι το βουλευτιλίκι !!!
"Λειτουργούν" στο όνομα του μοναδικού
Θεού τους που είναι ο αρχηγός κόμματος
Το έχουμε δει επενειλημένα και ειδικά
τώρα τελευταία με τις προανακριτικές
(Παυλίδης, SIEMENS κ.λ.π. ) ...
Πάνω το χεράκι - κάτω το χεράκι !!!
Κι όταν φοβόμαστε διαροές αποχωρούμε.
Δεν καταλαβαίνω γιατί να πληρώνουμε300
με τους μισθούς τις ατέλειες & ένα σωρό
άλλα έξοδα που μας επιβαρύνουν ...
Καμιά 50αριά και πολλοί είναι !!!

marianaonice είπε...

Ξέφτισαν πια τα λειτουργήματα Λεοντόκαρδε και οι λέξεις έχασαν το νόημά τους!
Από τη στιγμή που οι φτωχοί πολιτευτές γίνονται πλούσιοι βουλευτές κάπου βρωμάει το πράγμα!!
Δυστυχώς!

leondokardos είπε...

side ακριβώς έτσι, οι βουλευτές μας τσιράκια του αρχηγού τους και του κομματικού μηχανισμού. Αντι για προτάσεις και πρωτοβουλίες, το μόνο που κοιτάνε είναι να βολευτούν και σε ελάχιστα χρόνια σε σύγκριση με τους άλλους πραγματικά εργαζομενους, να πάρουν σύνταξη.Αντε να τους έχεις εμπιστοσύνη και να τους εκτιμάς.

leondokardos είπε...

Μαριάνα πράγματι δε ξέρει πια κανείς τι να αποκαλέσει λειτούργημα:
Το γιατρό με το φακελάκι, το δικηγόρο που τα πιάνει και καμιά φορά σε βάρος αυτού που υπερασπίζεται,του καθηγητή που κομματικοποιεί τη διδασκαλία του...
Που να ακουμπίσεις και να μη λερωθείς πια....

ippoliti_ippoliti είπε...

Λεοντόκαρδε, συμφωνώ και εγώ με το κείμενο, παρά το γεγονός ότι θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν εξαιρέσεις, Ανθρωποι με όραμα. Κι όχι μόνο στους βουλευτές αλλά παντού. Βέβαια άλλη η επίπτωση της ανηθικότητας όταν προέρχεται από ένα δημόσιο λειτουργό τέτοιου κύρους και άλλη από έναν οποιοδήποτε άλλο.
Πιστεύω πάντως και το επιβεβαιώνω συνέχεια ότι όσο πιο ψηλά είναι κανείς τόσο περισσότερο αναξιοπρεπής αν όχι ανήθικος είναι.
Καλό βράδυ

leondokardos είπε...

ippoliti ασφαλώς υπάρχουν και πολύ αξιόλογοι βουλευτές που τιμούν αυτό που κάνουν.Όπως φυσικά και σε άλλους χώρους.Δυστυχώς όμως χρειάζονται μεγάλες αντιστάσεις για να μη παρασσυρθεί κανείς, όπου και αν ανήκει, απο καταστάσεις ανεπίτρεπτες που επικτατούν σήμερα στη κοινωνία μας.
Και βέβαια η άνοδος σε υψηλά επίπεδα κάποιου χώρου, όταν μάλιστα η άνοδος αυτή έχει γίνει με μάλλον παράτυπους τρόπους,οδηγεί σε ανιθηκότητες και φτηνή συμπεριφορά.

patsiouri είπε...

Παλιά άκουγα εκείνο το κλασσικό "Να καεί, να καεί, το μπου..λο η Βουλή" και γελούσα.
Πλέον θα το έκανα ευχαρίστως.
Μη σου πώ μ'αυτούς μέσα.

leondokardos είπε...

patsiouri συνφωνώ και βροντοφωνάζω μαζί σου !!

NdN είπε...

Το διάβασα και εγώ το αίσχος που πήγανε να περάσουν όταν ήμουν διακοπές. Δυστυχώς κάποια πράγματα έχουν "ξεφύγει" στην Ελλάδα. Σε όλα τα κράτη ο μισθός και οι παροχές του βουλευτή είναι ένα αξιόλογο ποσό, αλλά αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, να βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους να έχουν 50 σπίτια, κότερα κτλ και μετά να επανεκλέγονται νομίζω δεν συμβαίνει πουθενά.

Οπως τα λες Λεοντόκαρδε. Οι πετυχημένοι στο χώρο τους δεν θέλουν να μπαίνουν στην πολιτική γιατί το παιχνίδι είναι βρώμικο. Αλλά αυτή είναι και η βασική αιτία που έχουμε γεμίσει λαμόγια.

leondokardos είπε...

΄Ετσι είναι NdN μου, πράγματι έχουμε γεμίσει λαμόγια σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας.
Τελευταίοι σε όλα μας χαρακτηρίζουν διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείον, η Παγκόσμια Τράπεζα, Ο ΟΟΣΑ. Πρώτοι μόνο στη διαφθορά και στην αδαιαφάνεια.
Θλιβερές οι επιδόσεις μας δυστυχώς.
Κατά τα άλλα θέλουμε να λογόμαστε Ευρωπαίοι πολίτες ....

Ανώνυμος είπε...

[url=http://www.cheapcanadagooseparkas.ca]canada goose down jackets[/url] Your medication is the other obstacles in the way of becoming you pregnant. [url=http://www.busesbitermi.com]dr dre beats heartbeats cheap[/url] Ahzqqv
[url=http://www.christianlouboutindiscountsale.co.uk]christian louboutin shoes[/url] [url=http://www.ogrelarp.com]Canada Goose Shop[/url] Qkpcda [url=http://www.pandorajewelryukonsale.co.uk]pandora charm[/url]

Ανώνυμος είπε...

[url=http://www.cheapcanadagooseparkas.ca]canada goose citadel[/url] The Japanese people are also greatly influenced by their idol. [url=http://www.busesbitermi.com]beats by dre[/url] Wokyki
[url=http://www.christianlouboutindiscountsale.co.uk]christian louboutin shoes[/url] [url=http://www.ogrelarp.com]Canada Goose Jacken[/url] Kcmfml [url=http://www.pandorajewelryukonsale.co.uk]pandora charm[/url]

Ανώνυμος είπε...

[url=http://www.cheapcanadagooseparkas.ca]canada goose chilliwack[/url] Okay as most women know eye liner is important, ESPECIALLY for me. [url=http://www.busesbitermi.com]dr dre beats heartbeats cheap[/url] Aesxyi
[url=http://www.christianlouboutindiscountsale.co.uk]christian louboutin uk[/url] [url=http://www.ogrelarp.com]http://www.ogrelarp.com[/url] Fxswwo [url=http://www.pandorajewelryukonsale.co.uk]pandora jewellery[/url]