Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΨΕΜΑ.


Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου , έτσι απλά, μια και ένα ψέμα με οποιαδήποτε μορφή, αιτία , συχνότητα κιαν ειπωθεί, πιθανότατα να το αντιμετωπίσουμε στη καθημερινότητά μας.

Ούτε φυσικά θα επεκταθώ στα ψέματα και τις υπερβολές των πολιτικών μας. Εξάλλου γίνεται πολιτικός , να το πω ευγενικά, δίχως να υπερβάλλει; Ε, και όταν το παρακάνει στην υπερβολή, ψέματα δε λέει;

Μιλάω λοιπόν για εμάς τους κοινούς θνητούς στη καθημερινή μας ζωή, μέσα στην οικογένεια, τον επαγγελματικό χώρο, με τους φίλους, τις παρέες μας. Μιλάω για όλους εμάς που ισχυριζόμαστε ότι ποτέ δε λέμε ψέματα, απλά δε λέμε όλη την αλήθεια ! Μιλάω για εκείνους που λένε τα αθώα , μικρά και ανώδυνα ψεματάκια, καλοπροαίρετα, γιατί εάν δε τα πουν, μπορεί να προκαλέσουν δυσανάλογο πόνο. Μιλάω για τα κατά συνθήκη ψεύδη. Και τελικά μιλάω για εκείνους που ορκίζονται στα ιερά και όσια ότι λένε την αλήθεια, αλλά δεν έχουν ούτε ιερά ούτε όσια !!

Νομίζω μάλιστα ότι το πρώτο μεγάλο ψέμα μας το λένε οι γονείς μας, όταν με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας ,θα τους ρωτήσουμε πως ήρθαμε σε αυτόν το μάταιο κόσμο.
« Ο πελαργός» θα μας απαντήσουν, εξάπτοντας τη φαντασία μας με τόσο όμορφες εικόνες !Μόνοι μας κάποια στιγμή θα ανακαλύψουμε την αλήθεια, όταν διαπιστώσουμε ότι η τόσο… οφθαλμοφανής και… εντοπισμένη σωματική διαφορά ανδρών και γυναικών, δεν χρησιμεύει μόνο για να κάνουμε.. πιπί μας…αλλά εν τη ενώσει διαιωνίζεται το ανθρώπινο γένος !

Αλήθεια πιστεύετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ποτέ μα ποτέ δεν λένε ψέματα ; Δεν έτυχε ποτέ στη ζωή τους να θελήσουν να αποκρύψουν την αλήθεια για οποιοδήποτε καλό ή κακό λόγο; Και δεν αναφέρομαι βέβαια σε αυτούς που έχουν αναγάγει το ψέμα τρόπο ζωής.

Θα μου πείτε, μα πράγματι όταν η αποκάλυψη όλης της αλήθειας θα προκαλέσει πόνο, αυτή η καλοπροαίρετη απόκρυψη της, χαρακτηρίζεται σαν ψέμα ; Όταν θεωρήσουμε - όσο υποκειμενικό κιαν είναι αυτό- ότι χρειάζεται να πούμε ψέματα, όταν στη συγκεκριμένη τουλάχιστον στιγμή δεν θα προκαλέσει καμία απολύτως βλάβη, το αντίθετο μάλιστα, πάλι θα κατηγορηθούμε για ψευδολογία ; Ακόμα και στη περίπτωση που ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν πλέον δεν υπάρχει λόγος να μην αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, εξηγήσουμε για ποιο σοβαρό λόγο την αποκρύψαμε ;

Από την άλλη πάλι μεριά, οι δυσκολίες τις επιβίωσης, η άγρια κοινωνία στην οποία ζούμε, ο ανταγωνισμός παντού, αθέμιτος και συχνά πρόστυχος, ο φθόνος, η προσπάθεια βελτίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, πιστεύετε ότι ποτέ δεν θα μας οδηγήσουν στο ψέμα ;
Πως κρινόμαστε τότε ;; Θα τα δικαιολογήσουμε όλα ;; Με ένα « τι να κάνω, το κάνουν όλοι, εγώ θα κάνω το μα…..» καλυπτόμαστε ;;

Προσπαθώ να διαχωρίσω τα ψέματα σε «καλά» και σε «κακά», να δικαιολογήσω περιπτώσεις που αυτά ειπώθηκαν με τον ένα ή τον άλλο χαρακτηρισμό, αλλά δυσκολεύομαι. Έτσι κι αλλιώς το « καλό» ή «κακό» τη σημερινή εποχή έχουν αποκτήσει μια απόλυτα υποκειμενική διάσταση, εγωιστικά απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη. Το ίδιο και το «πολύ» ή το «λίγο» , όπως μας συμφέρει τα ερμηνεύουμε.

Να καταλήξω λέγοντας ότι ολόκληρο το πρόβλημα του ψεύδους , ίσως ακόμα και το τι ακριβώς σημαίνει και είναι το ψεύδος, έχουν απολύτως υποκειμενικά κριτήρια ;;

Ίσως να είναι και έτσι, για να βγούμε όλοι αθώοι, καλοπροαίρετοι και δικαιωμένοι !!!

ΥΓ. Πήρα μια απόφαση, αναγκαστικά παρά τη θέλησή μου, εκεί όπου είχε φθάσει η κατάσταση είχα πλέον απογοητευτεί. Θέλησα να την επιβάλλω και προσπάθησα να την ισχυροποιήσω , να μην αφήσω περιθώρια αντίκρουσης , προβάλλοντας ένα ακόμα σοβαρό λόγο για την απόφασή μου αυτή : απέκρυψα, απαρνήθηκα τα αληθινά μου αισθήματα.
Τελικά σκέφτομαι ότι το ψέμα αυτό το είπα στον εαυτό μου, θέλοντας να τον πείσω ότι την απόφαση αυτή έπρεπε πλέον να τη πάρω…





10 σχόλια:

dyosmaraki είπε...

Αγαπώ τα μικρά και αθώα καθημερινά ψεμματάκια που στόχο έχουν να τονώσουν την αισιοδοξία των φίλων όταν κάποια ημέρα είναι στα "down" τους.
Απεχθάνομαι τα ψέμματα που στόχο έχουν να αποκρύψουν αλήθειες.
Ομως σε ένα πράγμα ΔΕΝ συμβιβάζομαι, στο να δείχνω τα αληθινά μου συναισθήματα είτε θετικά είτε αρνητικά σε ανθρώπους που σέβομαι.
Τελικά πιστεύω πως το ψέμα δεν είναι μια απόλυτη έννοια με σταθερές παραμέτρους. Εχει να κάνει με εμάς (το υποκείμενο δηλαδή) αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με την αιτία για την οποία μπορεί να το χρησιμοποιήσεις.....

leondokardos είπε...

dyosmaraki μου, συμφωνώ απόλυτα με αυτά που ονομάζεις "μικρά και αθώα καθημερινά ψεμματάκια....". Εγω μάλιστα δε θα τα θεωρούσα σαν ψέματα, μια έχουν ενα τρυφερό σκοπό ,να δείξουν συμπαράσταση σε φίλο και να τον βοηθήσουν να ξαναβρεί το κέφι και την αισιοδοξία του.
Ούτε κι εγω θα αποκρύψω τα αληθινά μου συναισθήματα και μάλιστα απο ανθρώους που εκτιμώ. Ο χαρακτήρας μου δεν μου επιτρέπει υπεκφυγές, προσποιήσεις,θεωρώ οτι είμαι ενας ανοιχτός άνθρωπος και πολύ εκδηλωτικός.
Στη δική μου περίπτωση που αναφέρθηκα και που δε θα ήθελα να αναλύσω άλλο,επρόκειτο για μια εντελώς ιδιαίτερη κατάσταση.
Πάντως έτσι είναι, ο καθένας τελικά και υποκειμενικά κρίνει εαν και πότε θα θελήσει να πεί ενα ψέμα.
Νάσαι καλά.

Matrix είπε...

Ο διαχωρισμός σε καλά και κακά ψέματα, νομίζω ότι υπάρχει, ή με βολεύει να υπάρχει :)

για το τελευταίο σου: όταν αποκρύπτεις αισθήματα, δεν είναι ψέμα πάντως.

leondokardos είπε...

matrix νομίζω οτι το καλό ή το κακό είναι μια κρίση πολύ υποκειμενική για οτιδήποτε θελήσουμε να περιγράψουμε έτσι. Εξαρτάται απο το τι επιδειόκουμε λέγοντας το ψέμα μας.
Τα συναισθήματά μου ποτέ δε τα κρύβω, το αντίθετο μάλιστα, χωρις αυτό να έχει εκτιμιθεί ανάλογα και συχνά να με έχει ζημιώσει.Και δυστυχώς θα παραμένω πάντοτε το ίδιο εκδηλωτικός.

info press είπε...

Λεοντόκαρδε, εμείς οι επέξω, τα καλά ψέματα τα λέμε λευκά ψέματα.
Την καλημέρα μας.

leondokardos είπε...

info press να και μιά νέα κατάταξη του ψέματος !
Το "καλό" είναι "λευκό", αθώο δηλαδή. Εντάξει, κιέτσι πάει...

Spitogata είπε...

Η αλήθεια βρίσκει πάντα τρόπο να αποκαλυφθεί...


Μικρή παρένθεση.

marianaonice είπε...

Η αλήθεια καθενός @φίλε μου είναι το δικό του ψέμα!
Η ζωή μήπως δεν είναι ένα ψέμα;;
Σαν όνειρο δεν κυλά μέχρι να ξυπνήσουμε και να δούμε ότι τίποτε δεν ήταν πραγματικό;
Ο Πλάτωνας είπε ότι δεν βλέπουμε το πραγματικό αλλά το είδωλό του στον καθρέφτη!
Επομένως το ψέμα είναι η αλήθεια μας!!

leondokardos είπε...

spitogata καλωσόρισες.
Ναι μπορεί να αποκαλυθφεί κάποια στιγμή η αλήθεια. Το θέμα όμως είναι τι αποτέλεσμα θα έχει τότε. Μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή, ή μπορεί να σώσει καταστάσεις.
΄Θα περάσω κιαπο σένα.
Νάσαι καλά.

leondokardos είπε...

Μαριάνα μου, τα λόγια σου, οι σκέψεις σου, είναι πολύ σωστές, βγαλμένες απο τις εμπειρίες της ζής. Ομολογώ οτι δε ξέρω πια τι είναι η ζωή μας, ένα ψέμα όπως λες ;;
Ισως καμιά φορά μας αρέσει να βυθιζόμαστε στο ψεύτικο, όταν το αληθινό μοιάζει ακατόρθωτο.
Καλή σου μέρα φίλη μου.