Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΙΔΟΥ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ

Το διάβασα σε ένα άλλο εξαίρετο blog. Μου κίνησε και εμένα το ενδιαφέρον. Είναι μάλιστα και επίκαιρο λόγω των ευρωεκλογών σε ένα μήνα.
Μπήκα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είδα το ψήφισμα της 2.4.2009 « σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό ».
Το ψήφισμα ξεκινά ως συνήθως με τα διάφορα «έχοντας υπόψη» όπου και στηρίζεται η απόφαση του Κοινοβουλίου.
Μεταφέρω συντετμημένα τα πιο βασικά:
Έχοντας λοιπόν υπόψη :
-…την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων.
-…τη δήλωσή του σχετικά με την ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού …
-…λαμβάνοντας υπόψη ότι κανένας πολιτικός φορέας και κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχουν το μονοπώλιο στην ερμηνεία της ιστορίας….
-…λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τον 20 ό αιώνα στην Ευρώπη εκατομμύρια άνθρωποι υπήρξαν θύματα εξορίας, φυλάκισης, βασανισμού και φόνου από ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα….
-…λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη δεν θα ενωθεί ποτέ αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε κοινή θεώρηση της ιστορίας της….
-… εκτιμώντας ότι από τη οπτική γωνία τν θυμάτων δεν έχει σημασία ποιο καθεστώς τους αφαίρεσε την ελευθερία, τους βασάνισε ή τους δολοφόνησε για οποινοδήποτε λόγο...
Και το ψήφισμα καταλήγει :
- εκφράζει τον σεβασμό του προς όλα τα θύματα ολοκληρωτικών και αντιδημοκρατικών καθεστώτων στην Ευρώπη και τιμά εκείνους που αγωνίστηκαν κατά της τυραννίας και της καταπίεσης.
- Επαναλαμβάνει ότι είναι προσηλωμένο σε μια Ευρώπη ειρηνική και ευημερούσα, στηριζόμενη στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Καταδικάζει έντονα και απερίφραστα όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεπράχθησαν από όλα τα ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα…
- Ζητεί να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων και να γιορτάζεται με αξιοπρέπεια και αμεροληψία.
- Αναθέτει στο Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών…..

Αυτά λοιπόν λέει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και αυτά ζητά.
Το υπερψήφισαν 544 ευρωβουλευτές.
Το καταψήφισαν 44 ( μεταξύ άλλων οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ).
ΝΔ, Συριζα και ΛΑΟΣ απείχαν.
Φυσικά το κάθε κόμμα έδωσε τις δικές του δικαιολογίες για τη στάση του με…φιλοσοφικές και πολιτικάντηκες εξηγήσεις.
Προσπάθησα να ερμηνεύσω πως σκέφτηκαν οι εκπρόσωποι του Έθνους. Τι τους ενόχλησε στα πιστεύω τους, στη πολιτική τους φιλοσοφία, στις θέσεις τους. Μήπως κάποιες λέξεις έκαναν κάποιους να ανατριχιάσουν ,να κοκκινίσουν, να δειλιάσουν, να αλληθωρίσουν; Μήπως τους ενόχλησαν βαθύτατα ψυχικά σύνδρομα, τύψεις ,ενοχές ;
Μήπως θα προτιμούσαν να ερμηνευτούν πρώτα και να οριστικοποιηθούν κάποιες έννοιες όπως ο «σταλινισμός» και ο «ναζισμός», ώστε να αποφασίσουν μετά τι θα ψηφίσουν, ανάλογα φυσικά με το εάν οι ερμηνεία σταλινισμού και ναζισμού θίγει ή όχι τη δική τους κομματική φιλοσοφία ;
Προφανώς υπάρχουν ακόμα κόμματα που τους προκαλεί ...ρίγη συγκίνησης το άκουσμα του ονόματος του Στάλιν. Αλλά οι ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων δεν έχουν ακούσει τίποτα για το Ολοκαύτωμα ή για τις εκκαθαρήσεις εκατομμυρίων Ρώσων πολιτών την εποχή του Στάλιν; Και είναι τόσο καυτά αυτά τα γεγονότα ώστε να μην θέλουν να τα αγγίξουν ; Η αποχή το μόνο που σημαίνει είναι υπεκφυγή.
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η αρνητική θέση και αποχή των εκπροσώπων μας.
Φοβήθηκαν προφανώς μην παρεξηγηθούν, μήπως τους κολλήσουν διάφορες ταμπέλες, πράγμα τόσο εύκολο στη χώρα μας ;
Μήπως χάσουν ψήφους τα κόμματά τους ;
Προσωπικά δεν έχω πλέον σε καμία υπόληψη τη πολιτική και τους πολιτικούς μας.
Δεν εξαιρώ τους ευρωβουλευτές που επέδειξαν δειλία, φόβο, έλλειψη μνήμης και θάρρους, μικροπολιτική διάθεση, ανώδυνες θέσεις.
Τα κόμματα επιλέγουν υποτίθεται για το ευρωψηφοδέλτιο τους άριστους, τους έμπειρους, τους καταξιωμένους, τους ικανότατους που με βάση τα χαρίσματά τους αυτά, θα παίρνουν θέση στο Ευρωκοινοβούλιο σε θέματα που αφορούν τη ζωή μας.
Προφανώς τα χαρίσματα αυτά θολώνουν σημαντικά εμπρός στο στενό κομματικό συμφέρον.
Δεν αγγίζουν θέματα, δεν συμμετέχουν σε αποφάσεις όταν αυτά κάνουν τζιζ για τα κόμματά τους, αλλά προφανώς και τους ίδιους.
Ακόμα διερωτώμαι εάν τηρήθηκε η τελευταία παράγραφος του ψηφίσματος, γιατί δεν έπεσε στην αντίληψή μου να έχει πάρει δημοσιότητα το θέμα αυτό.
Δισταγμοί και ίσως κοινή θέση όλων των κομμάτων στο εσωτερικό της χώρας !
Αυτούς λοιπόν τους «εκλεκτούς» που θα μας σερβίρουν τα κόμματα θα κληθούμε να ψηφίσουμε τον άλλο μήνα. Απαιτούμε ιδιαίτερα από αυτούς να επιδεικνύουν θάρρος, έντιμη στάση, ορθή κρίση.

10 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Εδωσες μόνος σου την απάντηση, με την οποία με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη:
"Προσωπικά δεν έχω πλέον σε καμία υπόληψη τη πολιτική και τους πολιτικούς μας."

Επομένως, ενεργούμε κατά πώς τους αρμόζει...

Καλό σου απόγευμα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

BUTTERFLY είπε...

Εδω βρε οι δικοι μας ηταν οι μονοι που ΔΕΝ ψηφισαν να καθιερωθουν τα Ελληνικα δευτερη γλωσσα μετα τα Αγγλικα! Μιλαμε για προδοτες εδω! Οχι της Ελλαδας μονο αλλα της ανθρωποτητας!!! Κοτουλες! Οχι να υπερασπισουν τα συμφεροντα μας δεν μπορουν οι χεστες, αλλα ουτε να βηξουν χωρις εγκριση!!!

Meropi είπε...

Ίσως τους ενόχλησε το να μπαίνει στο ίδιο καζάνι ο Ναζισμός με το Σταλινισμό. Και είναι αλήθεια ότι ο Ναζισμός προκάλεσε εκατομμύρια θύματα σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Δεν παύει όμως και τα δύο καθεστώτα να είναι αντιδημοκρατικά.

tovenito είπε...

πάντως εγώ δεν βρίσκω το λόγο να υπάρχει μία τέτοια μέρα.
κάθε χώρα έχει κάνει τον απολογισμό της και έχει εθνικές ή άλλες αργίες για να τιμάει τέτοιους ανθρώπους.

Lilith είπε...

Μην ψάχνεις στην πολιτική να βρεις ιδεολόγους και ήρωες.
Μόνο βρωμιά υπάρχει και συμφέροντα.
Αυτοί (οι σπάνιοι) που κατά καιρούς θέλησαν να κόψουν τα σκοινιά της μαριονέτας απ' τα χέρια τους γιατί τους ενοχλούσαν, είδες πού κατέληξαν...
Ποιός περιμένεις να μιλήσει;

leondokardos είπε...

Γλαρένια μου επιβεβαιώνω και μάλιστα έντονα την έλλειψη υπόληψης μου στη πολιτική και τους πολιτικούς μας. Τουλάχιστον μέχρι νεωτέρων στοιχείων...

leondokardos είπε...

Πεταλούδα μου έτσι ακριβώς είναι.Αυτοί είναι οι εκπρόσωποί μας στην Εθρωβουλή.Ψηφίζουν και αυτοί σύμφωνα με τα συμφέροντα αποκλειστικά των κομμάτων τους, ελάχιστα κατά συνείδηση και πάντως όχι για τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας μας.

leondokardos είπε...

Μερόπη μου ναι και τα δύο καθεστώτα ήταν αντιδημοκρατικά.Αυτό έχει πλέον αποδειχτεί. Αφού λοιπόν είναι έτσι τα πράγματα, τι άλλο τους έκανε να καταψηφίσουν ή να απόσχουν εκτός απο το στενό κομματικό συμφέρον ;;

leondokardos είπε...

tovene εδω δεν επρόκειτο για εθνική εκδήλωση ,άλλα για ευρωπαΐκή εκδήλωση,συνολική, μιας περιοχής ενωμένης που θέλει να λειτουργεί δημοκρατικά. Έχει πλέον και κοινή ιστορία που χρειάζεται πράγματι να την αναγνωρίζουμε.

leondokardos είπε...

Lilith δεν περιμένω πλέον τίποτα απο τη πολιτική και τους πολιτικούς μας.Μπορεί να φαίνεται πολύ απαισιόδοξο αυτό. Ας μου αλλάξουν τη γνώμη λοιπόν με τέτοιες θέσεις και ενέργειες που θα με πείσουν οτι επιτέλους οδηγός τους θα είναι το καλό αυτής της χώρας και των πολιτών της.