Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Αρνί Μαστέλο....

Λοιπόν, αυτά τα απρογραμμάτιστα, τα ξαφνικά, σου «βγαίνουν» πολλές φορές.
Έτσι ξαφνικά κι εγώ μια μέρα είπα ότι θα πάω στη Σίφνο ! Ήθελα νησί για διακοπές. Μπήκα στο internet, έψαξα, βρήκα ότι ο Πλατύς Γιαλός είναι η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού, ξενοδοχεία, δωμάτια και κατέληξα στη πανσιόν Αγγελική.
Έκλεισα και να’μαι στο ταχύπλοο για Σίφνο με μια συρόμενη τσάντα και σακίδιο στον ώμο.

Άνετο το ταξίδι και γρήγορο, λίγο διάβασμα, ένα καφεδάκι και σε δύο ώρες και 45 λεπτά πιάναμε στο λιμάνι της Σερίφου.


Μισή ώρα μετά, Σίφνος, στις Καμάρες, το λιμάνι του νησιού. Όλα συγκεντρωμένα σε ένα κυρίως δρόμο, στη μία άκρη της μικρής προκυμαίας.


Μέχρι να πάω να εξασφαλίσω θέση γυρισμού, τα ταξί είχαν εξαφανιστεί. Σ΄ένα μικρό μπαράκι υπήρχε αναρτημένη κατάσταση με δέκα ταξί, ονόματα, σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Τέλια οργάνωση !
Σε 25 λεπτά ο κυρ Μιχάλης με έφερε στην Αγγελική.

Εκπληκτικό !!




Ένα πανέμορφο διώροφο κτίσμα με δέκα δωμάτια, φρεσκοβαμμένο κατάλευκο, σε θαλασσί τα κάγκελα και τα κουφώματα, όμορφα ολοκαίνουργα πλακίδια στα δωμάτια, κλιματισμός, τηλεόραση, ψυγείο άνετο μπάνιο και ηλεκτρικό μάτι. Πιάτα και φλιτζάνια, όλα κεραμικά σιφνέικης τέχνης. Τα δωμάτια έβλεπαν σε μια τεράστια αυλή στο πίσω μέρος, με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Στη μέση, ένας κτιστός περίβολος στρωμένος με γκρίζες πλάκες, με ξύλινες πολυθρόνες κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα.

Ακριβώς μπροστά η αμμουδιά, η θάλασσα !


Στο σκιερό από το απόγευμα μπαλκόνι μου, είχε σκαρφαλώσει μια κληματαριά, τα κλωνάρια της απλωνόταν μέσα στο δάπεδό του.
Η θέα είναι μαγευτική. Κάθομαι στο μπαλκόνι και πραγματικά ηρεμώ.
Η πρώτη μέρα ήταν διερευνητική. Ρώτησα που τρώνε οι ντόπιοι, γιατί η θάλασσα ανοίγει την όρεξη! Στο Στέκι και στο Κουτούκι του Ψαρά, λοιπόν.
Πράγματι εκπληκτική η ποικιλία των ορεκτικών και κυρίως πιάτων. Μόνο το σιφνέικο αρνί Μαστέλο δε μπόρεσα να δοκιμάσω μια και δε μου αρέσει καθόλου αυτό το κρέας.
Καφεδάκι ή μπύρα ποτήρι στον Άνεμο ή στο La Playa. Τελικά ο Άνεμος έγινε και το βραδινό μου στέκι για ένα τελευταίο ποτό.



Η περιοχή, ο Πλατύς Γιαλός, είναι ένας δρόμος μήκους περίπου 600 μέτρων. Τα περισσότερα κτίσματα βρίσκονται στη μια μεριά του δρόμου, επάνω στη παραλία. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ, εστιατόρια, όλα απέχουν 2-4 μέτρα από τη θάλασσα.
Όπου και να καθίσεις, για φαγητό ή ποτό, είσαι σχεδόν επάνω στο κύμα. Όλα λάμπουν από καθαριότητα, φρεσκοβαμμένα στο λευκό και το γαλάζιο, τα μόνα χρώματα που βλέπεις.

Μου έκανε εντύπωση αυτή καθαριότητα. και η φροντίδα. Η ιδιοκτήτρια της πανσιόν, κάθε μέρα πρόσθετε και κάτι. Τη μια φορά νέες ομπρέλες και εγκατάσταση ντους στην αυλή, μετά στρώματα επάνω στις ξαπλώστρες και κάθε τόσο να με ρωτά αν όλα είναι εντάξει. Εκτιμώ αυτούς τους ανθρώπους, τους αρέσει το ωραίο και η φροντίδα για το πελάτη τους. Είναι αυτοί οι απλοί άνθρωποι που τελικά προβάλλουν το τουρισμό και την ελληνική φιλοξενία.
Ο δρόμος ήταν πεντακάθαρος. Και φαίνεται ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι φροντίζουν για τη δική τους περιοχή ο καθένας, γιατί οδοκαθαριστές δεν είδα ποτέ.

Η Σίφνος έχει 263 εκκλησιές ! Η Χρυσοπηγή όμως είναι κάτι το ιδιαίτερο. Κτισμένη στην άκρη ενός βράχου σε μια μύτη μέσα στη θάλασσα, το μικρό αυτό εκκλησάκι με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς, είναι το αγαπημένο μέρος τέλεσης γάμων και όχι μόνο των κατοίκων του νησιού. Τη Κυριακή που έφευγα, θα γίνονταν 15 γάμοι και 3 βαφτίσια !!











Η Απολλωνία , διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού, είναι κτισμένη σε τρείς λόφους. Στα πολύ γραφικά στενοσόκακα, λειτουργούν μαγαζιά δώρων, αλλά και πολλά ταβερνάκια με απλωμένα τα καθίσματα τους, ώστε περνάς με δυσκολία ανάμεσά τους.



Το ίδιο γραφικός είναι και ο Ατερμώνας με πολύ υψηλής ποιότητας μαγαζιά και ταβέρνες.

Λοιπόν, φαίνεται ότι η Αθήνα μας κουράζει και μας αγχώνει, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κόπωση ή αφορμή για άγχος. Μας παρασύρει ο ρυθμός της και αυτό φαίνεται όταν βρισκόμαστε μακριά της. Εδώ στο νησί ηρεμείς, χαλαρώνεις, γίνεσαι σχεδόν αδιάφορος για τα τρέχοντα, ζεις αλλού. Ξεφεύγεις από σκέψεις, άγχη, προβληματισμούς, ξεχνιέσαι δίχως να το καταλάβεις, τα πάντα αναβάλλονται για «μετά».
Αυτή η εσωτερική ηρεμία μεταξύ των άλλων, μ’ έκανε να …κοιμάμαι μέχρι τις 9 το πρωί, εμένα, που μια ζωή άντεχα τον ύπνο το πολύ μέχρι τις 6.30.

Κυριακή βράδυ άφησα τη Σίφνο μ’ ένα συναίσθημα απόλυτης ικανοποίησης αλλά και θλίψης. Συνήθως δε μένω πάνω από 4-5 μέρες στο ίδιο μέρος, αλλά αυτή τη φορά λυπόμουνα που έφευγα. Παρηγορήθηκα με τη σκέψη ότι δυστυχώς ακόμα και τα πιο ωραία, κάποτε τελειώνουν, όσο δύσκολο κι αν είναι να το αποδεχτούμε.
Καλά να’ μαστε.

29 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Το θυμάμαι από πέρυσι πως δε μένεις πάνω από 4-5 μέρες σε ένα μέρος και εξ' αρχής μου έκανε εντύπωση ο εμφανής και άκρατος ενθουσιασμός σου.
Χαίρομαι που το νησί δικαίωσε κάθε σου προσδοκία.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

αντωνης είπε...

Καλησπερα Λεοντοκαρδε, χαρουμενο σε διαβασα. Μπραβο.

Για το νησι απο οσα διαβασα στο ομορφο κειμενο σου, δεν διαφερει και πολυ απο τοτε που ειχα παει αν και εχουν περασει πολλά χρονια.
Και μενα μου αρεσε και ο Πλατυς Γιαλος και η Χρυσοπηγη. Επισης μου αρεσαν και οι Καμαρες που εμεινα, αντιθετα η Απολλωνια δεν μου πολυαρεσε. Ισως επειδη δεν ηταν παραθαλασσιο μερος.

Αν μπορεις δωσε και πληροφοριες για το οικονομικο σκελος της επισκεψης και της διαμονης. Οι τιμες πως ηταν;

tovenito είπε...

πολύ όμορφο το φωτορεπορτάζ και το κείμενο! μου μετέδωσες κι εμένα λίγο από την ηρεμία του νησιού!
να είσαι καλά και να ξαναπάς και του χρόνου και του παραχρόνου και όποτε άλλοτε θες και μπορείς!

Roadartist είπε...

Χαίρομαι που πέρασες καλά lionheart.. ο τίτλος τα λέει όλα... "μαστέλο" ..
Προσωπικά πάντα με πιανει μελαγχολία όταν φεύγω από νησί..

ippoliti_ippoliti είπε...

Καταρχήν Λεοντόκαρδε, καλή επιστροφή κι εάν δεν υπάρχουν άλλες διακοπές εύχομαι να σου μείνει η γεύση του νησιού που μεταφέρεις.
Προσυπογράφω καθετί που γράφεις όχι μόνο γιατί γνωρίζω σχετικά καλά το νησί (έχω πάει αρκετές φορές αλλά και τη συγκεκριμένη πανσιόν). Πρόπερσι που ξαναπήγα και βεβαίως δεν κατάφερα να βρώ δωμάτιο σε αυτην την πανσιόν, ζήτησα να καθίσω στο "μπροστινό αλώνι" όπως το είχα μάθει. Σαφώς και μου το επέτρεψαν οι άνθρωποι. Πόσο εκτιμώ Σιφνιούς σαν την Αγγελική και την κόρη της, κόσμημα για τον τουρισμό. Θα μπορούσα να γράφω ώρες για τη Σίφνο που τόσο την έχω αγαπήσει.
Χαίρομαι που σου άρεσε.
Καλό καλό βράδυ

marianaonice είπε...

Απίστευτη η ξενάγησή σου Λεοντόκαρδε!!
Την αγάπησα τη Σίφνο από την παρουσίασή σου και θέλω να τη γνωρίσω οπωσδήποτε!!
Πάντα τέτοια εύχομαι!!

leondokardos είπε...

Γλαρένια μου πράγματι έκανα πολύ όμορφες διακοπές,δε βαρέθηκα καθόλου και μακάρι να μπρούσα να μείνω και άλλο ακόμα.
Ελπίζω το υπόλοιπο καλοκαίρι ναείναι ευχάριστο και οχι πολύ...ζεστό,δε το αντέχω !

Lilith είπε...

Πολύ όμορφη η πανσιόν!
Μου φαίνεται ότι έκανες πολύ καλή επιλογή... Και νησιού και τόπου διαμονής.
Έχω κολλήσει με τη θέα του δωματίου!
Υπέροχο!
Δεν έχω πάει Σίφνο, αλλά αν πάω εννοείται ότι θα μείνω εκεί.
Πρέπει να... έφυγες τελείως πάντως,ε; :)
Απορώ πώς σε υπάκουσαν τα πόδια σου και σε πήγαν μέχρι το λιμάνι για να επιστρέψεις στην Αθήνα!
χαχαχα!!!

leondokardos είπε...

Αντώνη ναι γύρισα πολύ χαρούμενος απο τη Σίφνο. Πέρασα πολύ καλά και φαντάσου οτι το διάλεξα τελείως τυχαία.
Λοιπον,αν και δε κάνω συγκρίσεις τιμών-μη σου φανεί παράξενο και ξέρεις γιατί- νομίζω οτι οι τιμές δεν ήταν και τόσο χαμηλές.
Μιά σαλάτα(οχι χωριάτικη)ένα κύριο πιάτο και ένα μπουκάλι μπύρα κόστιζε 17 περίπου ευρώ. Η χωριάτικη είχε 4,50 ευρώ, το τζατζίκι 3,φιάλη μπύρα 4, ο εσπρέσο 2,50, τα καλά ψάρια απο 65 μέχρι 85 το κιλό.Γενικάτα κύρια πιάτα εκτός ψαριών είχαν απο 6,50 μέχρι 9 ευρώ.
Εμενα σε μια υπέροχη πανσιόν και πλώρωνα 50 ευρώ τη βραδυά.Είχα μέσα στο δωμάτιο,ευρύχωρο, τα πάντα.
Εγώ έμεινα πολύ ευχαριστημένος απο όλα.
Αν πάτε, αξίζει να μείνετε σε αυτή τη πανσιόν.

leondokardos είπε...

tovene σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου.Ισως φύγω για λίγες μέρες ακόμα. Το θέμα είναι να περνάμε καλά έστω και για λίγο,όπου κιαν πάμε, έτοιμοι για ένα δύσκολο χειμώνα.

leondokardos είπε...

Αρτιστάκι μου, εγω συνήθως δε μπορώ να μείνω πάνω απο 5 το πολύ 6 μέρες σε διακοπές. Όμως αυτή τη φορά όταν έφευγα με είχε πιάσει μελαγχολία.Έχω πάει και σε άλλα νησιά, αλλά πάντοτε έφευγα μπουχτισμένος !! Αυτή τη φορά όμως δε ξέρω τι ήταν που ήθελα να μείνω κιάλλο.

leondokardos είπε...

ippoliti ναι, μου άρεσε πολύ το νησί παρόλο οτι δε το γύρισα όλο, δεν είμαι πολύ των μετακινήσεων.Όμως θέλεις η όμορφη πανσιόν, η ηρεμία που είχα ανάγκη, οι άνθρωποι, συνέβαλαν να κάνω πολύ όμορφες διακοπές και φαίνεται οτι τις χρειαζόμουνα πολύ.
Και χαίρομαι γιατί επαληθεύεις όλα όσα περιέγραψα.

leondokardos είπε...

Μαριάνα μου να πας. Θα το χαρείς το νησί,θα σε γοητεύσει και να πας με αυτοκίνητο γιατί φαίνεται οτι έχει πολλές ομορφιές που εγω δυστυχώς δεν είδα.Η περιποίηση των ντόπιων είναι εκπληκτική και γενικά έχεις την αίσθηση οτι όλα σου προσφέρουν για να ξεκουραστείς.

leondokardos είπε...

Lilith και στη Σίφνο να πας και στη πανσιόν Αγγελική να μείνεις.Όλα ήταν τυχαία για μένα, η επιλογή του νησιού και της πανσιόν. Κανένας δε μου είχε συστήσει κάτι, τυχερός ήμουνα απλά.
Α, το μπαλκόνι μου, μετά τις 4 σκιερό,η κλιματαριά στα πόδια μου και δεξιά δύο τεράστιες βουκαμβίλιες.Μπροστ'α αμοπυδιά και θάλασσα !!Καθόμουνα,έγραφα,διάβαζα και προ παντός, τα βράδυα ταξίδευα, ονειρευόμουνα.Τόσο όμορφα !!

VAD είπε...

Eλα τωρα,πώς αποφάσισες να εγκαταλείψεις έναν τέτοιο παράδεισο;

NdN είπε...

Γεια σου Λεοντόκαρδε,

Στο νησί δεν έχω πάει, αλλά επειδή ταξιδεύω συχνά πιστευω ότι πάρα πολύ μεγάλη σημασία είχε ότι σου άρεσε η πανσιον που έμεινες. Το κατάλυμμα στις διακοπές είναι το πιο σημαντικό πράγμα καθότι είναι και το πρώτο πράγμα που βλέπουμε όταν φτάνουμε και μας φτιάχνει ή μας χαλάει την διάθεση.

Από ότι διάβασα και στην απάντηση σου στον Αντώνη δεν ήταν και ακριβό το μέρος. Κανονικές τιμές για ένα τουριστικό μέρος. Το ζήτημα είναι ότι ευχαριστήθηκες και πέρασες καλά.

Να είσαι καλά να ξαναπάς και εκεί, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη.

BUTTERFLY είπε...

Καλα περασες λοιπον, ηρεμησες, γεμισες μπαταριες και ματιες με λευκο και γαλαζιο φως!
Καλωσορισες! Και εις αλλα με υγεια!

Roadartist είπε...

Βρε να μη μπορώ να φύγω "μπουχτισμένη" από νησί!!!! μα από κανένα?? Μέχρι και αργοσαρωνικού.. τι να πεις.. Έχω πάει Σίφνο.. για αυτό και επέμενα στο "Μαστέλο" μου έχουνε 'μείνει' οι λιχουδιές της.. φιλάκια :)

leondokardos είπε...

VAD ήταν ίσως η πρώτη φορά που έφευγα απο διακοπές με βαριά καρδιά. Ηθελα να μείνω κιάλλο,εγω που όπως λέω, δε μένω διακοπές πάνω απο 4-5 μέρες !!
Ναι, ήταν υπέροχα στη Σίφνο.

leondokardos είπε...

NdN πράγματι το δωμάτιο στη πανσιόν που έμενα ήταν θαυμάσιο. Ευρύχωρο, καθαρό, με όλα τα σχετικά- κλιματισμό, τηλεόραση, ψυγείο. Στις διακοπές μου δε ζητάω πολυτέλειες και πανάκριβα ξενοδοχεία, σε όλα μου αρέσει το απλό.Και αυτό ακριβώς βρήκα στη Σίφνο, Καθαριότητα και περιποίηση παντού,σύν καλό φαγητό και πολύ κρύα μπύρα !!!
Μη σου παραξοφαίνεται, αλλά ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα με ανεβάζει!!
Ίσως ξεφύγω για 3-4 μέρες ακόμα,θα δούμε.

leondokardos είπε...

Πεταλουδίτσα μου ναι, γέμισα μπαταρίες και... οπτικά και σωματικά!!
Προβλέπω δύσκολο χειμώνα για όλους.
Ειμαι έτοιμος για κάθε να τον αντιμετωπίσω.( Χειμώνες, καλοκαίρια, μάθαμε πια.)

leondokardos είπε...

Αρτιατάκι μου, δε ξέρω αλλά στο νησί αισθάνεσαι κάπως περίεργα, σα να έχεις ξεφύγει απο όλα τα άσχημα,να τα έχεις αφήσει όλα πίσω, σα να μήν υπάρχουν πλέον. Έχεις μια αίσθηση φυγής. Εγω που δεν είμαι και πολύ της θάλασσας,δηλαδή να κάθομαι με τις ώρες στη παραλία,ξεδίνω στα νησιά. Το επόμενο λέω να είναι η Αμοργός. Έχω ακούσει τόσα πολλά που θέλω να τη δω. Μη μου πεις μόνο για Μύκονο. Μιά φορά πήγα και έφυγα τρέχοντας !!

patsiouri είπε...

Πω πω, μύρισε διακοπές εδώ μέσα!!!

Side21 είπε...

Τέλεια ξενάγηση ...
ούτε η Μάγια Τσόκλη !!!
Πάντως καλά τα πέρασες ...
Την άλλη φορά έλα κι απο Σάμο μεριά
έστω κι αν πέφτουμε λίγο μακρυά ωραία είναι ...
Καλό Σ.Κ.

KitsosMitsos είπε...

Όμορφα πέρασες σε ένα από τα λιγότερα γνωστά νησιά των Κυκλάδων!
Όσο για την εξυπηρέτηση, αυτό πιστεύω λείπει στις μέρες μας.

leondokardos είπε...

patsiouraki....μοσχομύρισε διακοπές !!
Ε, εποχή είναι, πνεύμα και σώμα ζητούν ξεκούραση, δε μπορεί να αρνηθείς την ικανοποίησή τους !!

leondokardos είπε...

side μα και εσύ έχεις κάνει θαυμάσιες περιγραφές. Τι να πω, ίσως ο ωραίος τόπος εμπνέει.
Η Σάμος και η Χίος είναι δύο νησιά που πραγματικά θα ήθελα να πάω. Θα σε ειδοποιήσω να μου πεις όλα τα σχετικά με το νησί σου.

leondokardos είπε...

Kitsos Mitsos καλωσόρισες. Νομίζω οτι όλα τα κυκλαδίτικα νησιά έχουν το χρώμα τους και τις δικές τους ομορφιές που δε τις βρίσκεις αλλού. Πάντως η Σίφνος είναι έμα μικρό πανέμορφο νησί.

Ανώνυμος είπε...

a片,A片,a片,a片,a片,A片,A片,A片,a片,A片,A片,A片,a片,a片,a片,a片,A片,A片,A片,a片,a片,a片,A片,A片,A片,a片,a片,徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信公司,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信公司,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信