Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΓΥΝΑΙΚΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΛΑΣΜΑ !!

Η ανάρτηση αυτή οφείλεται στη προτροπή της γλυκιάς cinderella.
Στην ανάρτησή της (enjoy the silence) στις 8 Μαρτίου, με το χαρακτηριστικό εκπληκτικό της γράψιμο, επιχείρησε να δώσει τον ορισμό της Γυναίκας.

Σχολίασα το κείμενό της λέγοντας ότι ο κάθε άντρας προσδιορίζει διαφορετικά τη Γυναίκα.
«Περιμένω τη δημοσίευσή σου ως Άντρας» μου απαντά.

Να περιγράψω λοιπόν τι είναι γυναίκα για μένα, το δικό μου προσωπικό «ορισμό», γιατί ένας γενικά αποδεκτός θεωρώ ότι δε μπορεί να υπάρξει.

Ειλικρίνεια, κατανόηση, εξυπνάδα, ευαισθησίες, είναι τα χαρακτηριστικά που θα εκτιμούσα πάρα πολύ και θεωρώ ότι μπορούν να συνυπάρχουν σε μια γυναίκα.
Όμως,  με …..δόσεις προσφέρονται όλα ! Και μέσα απ΄αυτή  τη…δοσολογία επαληθεύεται αυτό το υπέροχο πλάσμα !

Ειλικρίνεια, όση επιτρέπει η περίσταση, καλύτερα μισές αλήθειες, να κρατάμε και κάτι για τη συνέχεια.
Κατανόηση σύμφωνα με τη δική της έννοια της κατανόησης, δηλαδή συχνά οριοθετημένη.
Εξυπνάδα, α ναι έχουν, έστω κιαν δεν είναι πάντα ατόφια, αλλά….. πασπαλισμένη και με λίγη δόση γυναικείας πονηριάς. Πάντοτε θαύμαζα και διασκέδαζα με αυτό το .. μείγμα της γυναικείας εξυπνάδας. Καμιά φορά έκανα και πως δε καταλάβαινα!!

Ευαισθησίες είναι μια έννοια λίγο παρεξηγημένη. Δεν εννοώ μια συμπεριφορά που μετατρέπει τη γυναίκα σε «γυναικάκι», ούτε μελοδραματικά λόγια που οδηγούν σε γελοίες καταστάσεις. Η τρυφερότητα μπορεί να εκφράζεται ακόμα και με ένα βλέμμα, μια κίνηση των χεριών, ένα άγγιγμα, κατανόηση, ακόμα και με μια έκφραση συγνώμης. Τρυφερότητα σημαίνει και η αναζήτηση της αντρικής αγκαλιάς, εκεί που η γυναίκα αισθάνεται ότι τίποτα δε μπορεί να τη φοβίζει, ότι εκεί βρίσκει ασφάλεια. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο της επαλήθευσης.

Όλα αυτά δε τα βρίσκει κανείς εύκολα σε μια γυναίκα, ίσως γιατί μπορεί να θέλει να παραμένει επιφυλακτική, τη φοβίζει η σκέψη ότι μπορεί να καταστεί…. εκμεταλλεύσιμο προϊόν ! Και κακά τα ψέματα, τη συμπεριφορά αυτή τη συναντά κανείς αρκετά συχνά. Αλλά τότε παύει να είναι γυναίκα, με όλη τη σημασία της λέξης.

Η γυναίκα πρέπει να ξέρει ν΄αγαπά αλλά και να δέχεται την αγάπη. Νομίζω ότι δεν υπάρχει ωραιότερο και ευγενέστερο προσόν. Αυτή τη «τέχνη» δυστυχώς δε τη κατέχουν πολλές γυναίκες.
Χρειάζεται αυθορμητισμός, όρια δε χωρούν, επιφυλάξεις, δεύτερες σκάψεις. Είναι τέχνη να μπορείς ν΄αφήνεις τη καρδιά σου να λειτουργεί όπως αυτή νιώθει. Η πραγματική γυναίκα ξέρει. Και αυτό είναι που τη κάνει αξιολάτρευτη.

Αναγνωρίζω το πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας στη ζωή μας. Μάνα, σύζυγος, εργαζόμενη, ένας δύσκολος συνδυασμός που θα πρέπει να κρατιέται σε μια ισορροπία μεταξύ των τριών ρόλων. Και η μοναδικότητα της γυναίκας έγκειται στο γεγονός ότι είναι Μάνα, ίσως ο πιο σημαντικός της ρόλος.

Δεν υπάρχουν τέλειες γυναίκες, τίποτα δε φαίνεται νάναι τέλειο. Ο καθένας μας διαμορφώνει το δικό του ορισμό τι είναι η γυναίκα, με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια.
Ούτε είναι εύκολο να τα βρεις όλα στο ίδιο πρόσωπο. Μέσα στους συμβιβασμούς που κάνουμε στη ζωή μας, είναι και η γυναίκα που φανταζόμαστε. Κοιτάζουμε τι είναι το πιο απαραίτητο για την ευτυχία μας, για να διατηρηθεί η σχέση μας.

Και ίσως αυτές οι εμπειρίες, οι περιπέτειες του ζευγαρώματος που αποκτούν άντρας και γυναίκα μαζί, είναι εκείνα που κάνουν τη ζωή όμορφη και ενδιαφέρουσα. Κιας μην είναι όλα τέλεια.

21 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Δεν περιγράφεται,δεν σκιαγραφείται,πολλές φορές δεν κατανοείται! Η ψυχή της μιά άβυσσος! Όλα απ'αυτήν ξεκινούν...και το απ'το δικό της χάδι, μόνο, γαληνεύουν!
Η ζήλια της, μέγας φθόνος εκδίκησης γίνεται μα με το χάδι του άντρα καταλαγιάζει και ημερεύει...
Αυτά εγώ θα έγραφα για να δώσω τον ορισμό της!

yannidakis είπε...

καποτε σε ενα αφιερωμα μου στη γυναικα ειχα γραψει πως ειναι σαν ενα τριανταφυλλο. Εχει ολα τα θετικα & αρνητικα χαρακτηριστικα του.
Απο την αλλη, σχετικα με την προχθεσινη επετειο αφιερωσα κι εγω ενα κειμενο για Την γυναικα στο yannidakis live http://yannidakis.spaces.live.com/blog/cns!2D4F10A6CF3CD222!26172.entry :[

Lilith είπε...

Καταρχήν, θέλω να σου πω ότι χαίρομαι πολύ τα, εκτός πολιτικής, κείμενά σου. :)
Σίγουρα δεν υπάρχουν τέλειες γυναίκες Λεοντόκαρδε, αλλά το ακόμα πιο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν τέλειοι άντρες.
Όλοι οι άνθρωποι, αποτελούμαστε βασικά από το Εγώ μας (σε άλλους μικρότερο σε άλλους μεγαλύτερο), αρκετά συμπλέγματα και μπόλικα πάθη.
Και όταν αυτά συγκρούονται μεταξύ τους, γίνεται χαμός!
Οι άντρες μπορεί να θυσιαστούν για μια ιδέα, οι γυναίκες όμως θυσιάζονται για τους ανθρώπους γύρω τους. Ακόμα και για αυτούς που δεν το αξίζουν.
Στις μέρες μας έχουν γίνει λίγο σαν... ηλεκτροφόρα σύρματα. Τις ακουμπάς και πετάγεσαι δέκα μέτρα παραπέρα!
Πριν γίνει αυτό όμως, δόθηκαν με την ψυχή τους στους άντρες. Τους πίστεψαν και τους χάρισαν τα πάντα.
Και μετά, οι ίδιοι αυτοί άντρες που τις αγκάλιαζαν και τις έκαναν να νιώθουν ασφάλεια, ήρθαν να ζητήσουν και τα ρέστα.
Γι' αυτό έγιναν αγρίμια...
Ξέρεις πόσες γυναίκες στάθηκαν βράχοι δίπλα στους άντρες τους οι οποίοι χάρη στην υποστήριξή τους έγιναν σπουδαίοι και τρανοί μόνο και μόνο για να έρθει κάποια στιγμή να τους πουν αυτοί... "και τι είσαι εσύ; ένα τίποτα! τι έκανες στη ζωή σου;".
Δύσκολο... πολύ δύσκολο να βρεθεί ισορροπία!
Και στα συναισθήματα και στις πράξεις.

Καλό σου βράδυ!

Side21 είπε...

Δύσκολο πόνημα
καταπιάστηκες φίλε
Τόσα χρόνια και δε μπορώ
ακόμα να δώσω ορισμό !!!
Ένα μονάχα γνωρίζω ...
"Χωρίς γυναίκα στη ζωή δεν κάνω βήμα"

leondokardos είπε...

kariatida όλα όσα λες αφορούν μερικά απο τα χαρακτηριστικά της γυναίκας.Και θα συμφωνήσω απόλυτα οτι η ψυχή της είναι μια άβυσσος. Θεωρώ οτι ποτέ κανείς δε ξέρει τι ακριβώς μπορεί να σκέφτεται μια γυναίκα. Το θέμα πράγματι είναι μεγάλο. Η κατάληξη όμως είναι οτι τα δύο φύλα έχουν απόλυτη ανάγκη το ένα το άλλο, με όσες ατέλειες έχουν και τα δύο.

leondokardos είπε...

ksipnistere κατ΄αρχήν ωραίο το όνομα και τη σημερινή εποχή απόλυτα ταιριαστό και προπαντός αναγκαίο!
Πολύ χρήσιμο το βλογ σας και θα το επισκεφτώ.

leondokardos είπε...

yanidakis κατ΄αρχήν σε καλωσορίζω.
Ναι, τριαντάφυλλο η γυναίκα, όμορφο, μυρωδάτο,τρυφερό,προκλητικό, όμως και επικίνδυνο όταν το πλησιάσεις. Ένα σωρό αγκάθια το προφυλάσσουν και μπορεί να σε ... ματώσουν.

Margo είπε...

Ο καθένας μας ορίζει το άλλο φύλο ανάλογα με τις εμπειρίες του την οικογένεια που μεγάλωσε.. θα συμφωνήσω σε πολλά με τη lilith και αν θα μιλούσα για την γυναίκα δε θα το έκανα χωρίς να μιλήσω και για τον άντρα. Ο γυναίκα υπάρχει σε σχέση με τον άντρα και το αντίστροφο. Αλλιώς μιλάμε για άνθρωπο!!! Και ο άνθρωπος δεν έχει φύλο ή είναι και τα δύο μαζί.

Καλή σου μέρα Λεοντόκαρδε.

leondokardos είπε...

Lilith σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια σχετικά με τα....απολίτικα θέματα και σε διαβεβαιώ οτι βαρέθηκα πλέον τη θεματολογία αυτή και εγώ.
Κοίταξε, άντρες γυναίκες εχουμε τα ελαττώματά μας, τέλειος δεν είναι κανείς. Πιστεύω όμως οτι και τα δύο φύλλα "βγάζουν" με διαφορετικό τρόπο το ίδιο ελάττωμα, προσδίδοντάς του διαφερική βαρύτητα.
Ακούω οτι τη σημερινή εποχή οι γυναίκες παραπονούνται οτι δεν υπάρχουν άντρες και αντίστροφα εκείνοι οτι δεν υπάρχουν γυναίκες και φυσικά μιλάω για....φυσιολογικούς ανθρώπους.
Τώρα προδοσία νομίζω οτι υπάρχει και απο τις δύο πλευρές.Δε θεωρώ οτι ορισμένα κακά παραδείγματα μπορεί να περιγράφουν γενικά τη κατάσταση.
Τη ψυχή τους τη δίνουν και οι άντρες, συμπαραστέκονται στη γυναίκα, αλλά κάποια στιγμή αντιμετωπίζουν τη προδοσία. όλα είναι μέαστη ζωή δυστυχώς. Ίσως και γιαυτό το λόγο λείπουν πλέον τα αισθήματα, η ανθρωπιά, η ειλικρίνεια.
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι ακόμα και απο τη φύση να ζουμε, άντρες και γυναίκες,μαζί.

leondokardos είπε...

side,α ναι,θα συμφωνήσω, έστω και με έλειψη ορισμού, χωρίς τη γυναίκα δίπλα μας δε κάνουμε βήμα. Αλλά ούτε και εκείνες χωρίς εμάς, για να εξηγούμαστε!!

Βάσσια είπε...

Είναι πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνεις την γυναίκα μέσα από τα μάτια ενός άνδρα - και το αντίστροφο.

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να περιγραφεί ή να οριστεί η έννοια "άνδρας" "γυναίκα", εκείνο που γνωρίζω είναι ότι σε όποια κατηγορία κι ανήκει μία γυναίκα - ανεξάρτητη ή μη, ο άνδρας είναι ένα "στοιχείο" που πάντα το κενό του δεν καλύπτεται, παρά μόνο από έναν άνδρα!
Το ίδιο πιστεύω και για την γυναίκα.

Είμαστε πλάσματα ικανά για το καλύτερο και το χειρότερο....

Καλή Κυριακή :-)

leondokardos είπε...

Margo γι΄αυτό λέω οτι ο καθένας μας δίνει το δικό του ορισμό για τη γυναίκα ή τον άντρα, μέσα απο τα προσωπικά του βιώματα, τη φαντασία του, τις επιδειώξεις του.
Και ασφαλώς πιστεύω οτι τα δύο φύλα έχουν ανάγκη το ένα το άλλο,συνυπάρχουν. Αν κάποια στιγμή οι επιλογές μας δεν μας βγουν, ε και αυτό μέσα στη ζωή είναι.
Αλήθεια, κάθε φορά που σε συνατώ στο μπλόγκ σου ή στο δικό μου, νομίζω οτι ακούω τά κύμματα της θάλασσας να κτυπούν στα βραχάκια του νησιού σου.Όμορφος ήχος!

leondokardos είπε...

Βάσσια έτσι είναι, δεν υπάρχει γενικά αποδεκτός ορισμός αντρός ή γυναίκας.Ανθρώπους χαρακτηρίζουμε, με διαφορετικά συστατικά χαρακτήρων. Το σίγουρο είναι οτι τα δύο φύλα δε ζουν χωριστά, ζούν μαζί κάτω απο οποιεσδήποτε συνθήκες, έχουμε ανάγκη ό ένας τον άλλο. Κιαν αυτό γίνει αποδεκτό, ο καλύτερος τρόπος θα βρεθεί σίγουρα.

BUTTERFLY είπε...

Πολυ ενδιαφερων ο τροπος που προσεγγιζεις το θεμα γυναικα! Τελικα, δεν ειναι μαλλον η γυναικα μεγαλυτερο μυστηριο για τον αντρα απο ο,τι ο αντρας για τη γυναικα..ισως εκει να βρισκεται και η ολη γοητεια του ερωτα, στο μυστηριο, στην ανακαλυψη και παλι απο την αρχη...Παντως σιγουρα δεν κανει ο ενας χωρις τον αλλο και σιγουρα η γυναικα σημερα ερχεται να καλυψει παρα πολλους ρολους, ισως γιατι ειναι "πιο δυνατη" σε πολλα απο τον αντρα...
Να γραφεις ετσι, σου παει πολυ!

leondokardos είπε...

Πεταλουδίτσα μου σ΄ευχαριστώ που βρίσκεις το τρόπο που γράφω ταιριαστό, αν και ποτέ δεν ήμουνα καλός ετισ εκθέσεις στο σχολείο !!
Ναι μπορεί κι εμείς οι άντρες να είμαστε λίγο μυστήριοι, αλλά ποτέ τόσο όσο οι γυναίκες, γιαυτό γρήγορα μας ανακαλύπτετε ! Έχετε σαφώς καλύτερες γνώσεις ανθρωπογεωγραφίας !
'Οσο για τον έρωτα,μιά πολεμική διμάχη είναι μεταξύ των δύο φύλων, συναρπαστική και αναγκαία, όπου δεν έχει σημασία να νικήσει κανείς,τη μάχη πρέπει να απολαμβάνουν και τα δύο μέρη. Δέχομαι οτι οι γυναίκες είναι σε κάποιες περιπτώσεις πιο δυνατές απο τους άντρες.
Αλλά γλυκιά μου, καλύτερα να χαιρόμαστε, άντρες γυναίκες, ό ένας τον άλλο, κιας μας βγαίνει καμιά φορά η ψυχή μας.

ippoliti_ippoliti είπε...

Ενδιαφέρων ο ορισμός σου για τη γυναίκα Leondokarde. Κάποιες ερωτήσεις μου έρχονται:με δόσεις δοσμένα τα χαρακτηριστικά; κι ο αυθορμητισμός τότε δεν λαβώνεται; μισές αλήθειες να υπάρχει και κάτι για τη συνέχεια; και με ολόκληρες αλήθειες πάντα υπάρχει το μυστήριο για μένα, πάντα.
Τελειώνοντας θέλω να πώ πόσο με συγκίνησε η οριοθέτηση της ευαισθησίας.
Καλό βράδυ

marianaonice είπε...

Υπέροχη ανάρτηση για υπέροχα πλάσματα... που δεν θα ήταν τίποτε αν δεν υπήρχαν οι άνδρες για να τις κάνουν να νοιώσουν γυναίκες!
:)))
Καλό βράδυ Λεοντοκαρδε

leondokardos είπε...

ippoliti δεν νομίζω οτι υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει ένας άνρεας με μια γυναίκα επάνω στο θέμα ορισμοών. Και τούτο διότι-επιμένω- οτι ο καθένας μας έχει στο μυαλό του έναν διαφορετικό ορισμο που πιθανότατα προέρχετει απο τη προσωπική επιθυμία να δει τον άντρα ή τη γυναίκα ανάλογα με τις επιθυμίες του.
Το καλύτερο λοιπόν είναι να δέχεται ο ένας τον άλλο όπως είναι και στις μεταξύ τους σχέσεις να υπάρχει κατανόηση και υποχωρητικότητα, Όλα τα άλλα......

leondokardos είπε...

Μαριάνα συμφωνώ. Νομίζω οτι το ένα φύλο συμπληρώνει το άλλο. Το καθένα προσφέρει στην ολοκληρωση του άλλου.Και αυτό γίνεται φανερό στην ερωτική σχέση,περισσότερο απο οπουδήποτε αλλού.

Roadartist είπε...

Mπράβο σου lionheart για αυτή την ανάρτηση.. Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω.. και είναι όμορφο να γράφει τέτοιες σκέψεις ένας άντρας..
Η Αξιοπρέπεια της γυναίκας, η ευαισθησία της και η ικανότητα της να αγαπά είναι τα σημαντικότερα ..
Καλό απόγευμα :)

leondokardos είπε...

Αρτιστάκι συγνώμη που άργησα να δω το σχόλιό σου. Δε μπορώ να το αγνοήσω και σ΄ευχαριστώ πολύ. Ναι γαμώτο, τις ξέρω τις γυναίκες !!!!