Την αφορμή για την ανάρτηση αυτή, μου την έδωσαν τα δύο βιβλία που πρόσφατα διάβασα.
Είναι και τα δύο από αυτά τα αναγνώσματα που σου αφήνουν κάτι σημαντικό μέσα σου, αναγνώσματα που δεν τα ξεχνάς, που σε βάζουν σε σκέψεις, ίσως ακόμα που ανατρέπουν θέσεις και πεποιθήσεις σου.
Το πρώτο από τα βιβλία αυτά είναι της Έλλης Παππά, «Μαρτυρίες μιας διαδρομής».
Η Έλλη υπήρξε σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη, ενός αγωνιστή που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1952, παρά τη διεθνή κινητοποίηση κατά της εκτέλεσής του.
Ο Μπελογιάννης εντάχθηκε από μικρή ηλικία στο ΚΚΕ, ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, φυλακίστηκε, το 1943 απέδρασε και το 1949 εγκατέλειψε τη χώρα.
Το 1950 επέστρεψε στην Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση των οργανώσεων του κόμματος. Τον συλλαμβάνουν όμως και στη πρώτη δίκη καταδικάζεται μεν, αλλά η ποινή δεν θα εκτελεστεί. Τότε όμως, «βρέθηκε» νέα κατηγορία εναντίον του για κατασκοπία σε βάρος της χώρας, πέρασε από δεύτερη δίκη και καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με άλλους τρείς συντρόφους του. Ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου 1952 εκτελέστηκαν στο Γουδί.
Δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλλη Παππά ήταν δραστήριο μέλος του ΚΚΕ. Συνελήφθη με το Μπελογιάννη το 1950 και φυλακίστηκε μαζί του, έμειναν για καιρό στην απομόνωση, ενώ συνδέθηκαν ερωτικά και απέκτησαν έναν γιό που γεννήθηκε το 1951 ενώ ήταν και οι δύο φυλακισμένοι, το δε παιδί μεγάλωνε στα χέρια συγκρατούμενων γυναικών της ΄Ελλης, ενώ εκείνη μεταφερόταν από φυλακή σε φυλακή. Παρά το γεγονός ότι καταδικάστηκε και εκείνη σε θάνατο, η ποινή της δεν εκτελέστηκε λόγω του βρέφους και το 1964 αποφυλακίστηκε. Η δικτατορία την εξόρισε στη Γυάρο, αλλά λόγω σοβαρής ασθένειας την απελευθέρωσαν το 1968.
Πέθανε τον Οκτώβριο του 2009.
Έχω διαβάσει πολλά βιβλία και των δύο πλευρών, σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο μετά τη γερμανική κατοχή. Είναι μια τραγική περίοδος της νεότερης ιστορίας μας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα φοβερά πάθη προκάλεσαν πολλές ακρότητες και από τα δύο μέρη, φυλακίσεις, διώξεις, εκτελέσεις. Λάθη πολιτικά και από τις δύο μεριές, και από την τότε ηγεσία του ΚΚΕ, αλλά και των εναλλασσομένων πολιτικών ηγεσιών της χώρας.
Η Έλλη Παππά στο υπέροχο βιβλίο καταγράφει τη δράση της κατά τα χρόνια εκείνα, τις διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια και τις ψυχολογικές πιέσεις στις οποίες την επέβαλλαν, τις εμπειρίες της, αλλά και τα μοιραία λάθη των ηγετών του κόμματος στο οποίο τότε πίστευε.
Αυτές οι «μαρτυρίες» της ζωής της, δόθηκαν στο ιστορικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό της. Στο βιβλίο της περιλαμβάνει μια επιστολή στο γιό της, αλλά και τη περίφημη υπόθεση Πλουμπίδη, μέρος της οποίας ήταν και οι άδικες κατηγορίες κατά του Μπελογιάννη και η εγκατάλειψη του από το ΚΚΕ.
Θεωρώ ότι τέτοια κείμενα, μαρτυρίες πρωταγωνιστών της ιστορίας μας, θα πρέπει να διαβάζονται από τους μαθητές στα σχολικά χρόνια. Αποτελούν ίσως τις πιο ζωντανές περιγραφές σημαντικών ιστορικών γεγονότων, έστω κιαν μπορεί να περιέχουν προσωπικές εκτιμήσεις και να χάνουν εν μέρει την αντικειμενικότητά τους.
Ο καθένας μετά μπορεί να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.
Το δεύτερο βιβλίο είναι «Το Δόγμα του Σοκ, η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής» της καναδέζας δημοσιογράφου, συγγραφέας και ακτιβίστριας Naomi Klein.
Το διάβασμα του βιβλίου αυτού δε το έχω ακόμα τελειώσει. Με έχει όμως συνεπάρει από τις πρώτες του σελίδες.
Δε θα έλεγα ότι είναι ένα καθαρά οικονομικό βιβλίο, έστω κιαν συχνά αναφέρεται στην οικονομική θεωρία του περίφημου Μίλτον Φρίντμαν, καθηγητή στη φημισμένη Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ένθερμου υποστηριχτή του καπιταλισμού, και του άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Όπως πίστευε ο Φρίντμαν, «η διάχυτη ατμόσφαιρα μιας μείζονος κλίμακας κρίσης, προσφέρει το αναγκαίο πρόσχημα ώστε να μη ληφθούν υπόψη οι εκπεφρασμένες επιθυμίες των ψηφοφόρων και να παραδοθεί η χώρα στον έλεγχο οικονομικών τεχνοκρατών». Αυτή είναι η εφαρμοζόμενη «θεραπεία σοκ»
Η Κλάιν αναφερόμενη σε συγκεκριμένα γεγονότα σε διάφορες χώρες, διαπιστώνει πως ένα ισχυρό κοινωνικό ή οικονομικό σοκ, μια έντονη κοινωνική ή οικονομική κρίση, μια καταστροφή, μπορεί να «ετοιμάσει» το έδαφος ώστε να επιβληθούν στους πολίτες οδυνηρά μέτρα από κυβερνήσεις, να παραχωρηθούν σε ιδιώτες προνόμια και να εκποιηθεί δημόσια περιουσία σε αυτούς, πάντα με απώτερο σκοπό το κέρδος των ισχυρών.
Σοβαρότατες μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν από τη Θάτσερ στην Αγγλία με αφορμή το πόλεμο των Φόκλαντ, στη Αργεντινή λόγω της οικονομικής κρίσης και της εμπλοκής του ΔΝΤ, ενώ τις καταστροφές λόγω πλημμυρών στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν ιδιωτικές εταιρίες με τη κατασκευή σχολείων που σχεδόν άλλαξαν το εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο Πινοτσέτ όταν η Χιλή υπέφερε από τον υπερπληθωρισμό, επέβαλε τις δικές του «μεταρρυθμίσεις». Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η κυβέρνηση Μπούς εκμεταλλεύτηκε το θέμα της τρομοκρατίες που προκάλεσε σοκ στην αμερικανική κοινωνία και άρχισε τη διεξαγωγή «ιδιωτικοποιημένων πολέμων στο εξωτερικό» προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων της πολεμικής βιομηχανίας και των κερδών τους.
Στο Ιράκ μετά το πόλεμο, ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες υπογράφουν παχυλά συμβόλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Ακόμα η Klein αναφέρεται στις μεθόδους που ακολουθεί η CIA με ειδικές ανακριτικές τεχνικές ( έντονο φωτισμό, πολύ δυνατή μουσική, απόλυτη απομόνωση) αλλά και ηλεκτροσόκ, προκειμένου να «φέρει» άτομα, π.χ. αιχμαλώτους, στο σημείο που μπορεί να τα εκμεταλλευτεί όπως εκείνη θέλει. Το ισχυρό σοκ στον ανθρώπινο οργανισμό «προκαλεί απώλεια αναστολών με αποτέλεσμα να μειώνονται οι άμυνές του…. και να επιτυγχάνεται η πλήρης αποδόμησή του». Μπορεί έτσι να αποκαλύψει μυστικά ή να ομολογήσει πράξεις που δεν έχει κάνει.
Συνεχίζω μα αμείωτο ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο. Δε θα έλεγα ότι είναι από εκείνα που λες ότι τα διασκεδάζεις διαβάζοντάς τα, αλλά σου δίνει την ευκαιρία να κατανοήσεις κάποια πράγματα και να αντιληφθείς καλύτερα πως «λειτουργεί» ο σημερινός κόσμος.
Και ακόμα, να αρχίσεις να σκάφτεσαι που θα καταλήξει και ποιοί θα εκμεταλλευτούν το σημερινό ΣΟΚ που περνά η Ελλάδα.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
16 σχόλια:
Τωρα που η προσβαση στην πληροφορηση ειναι πολυ ευκολοτερη, πολλα πραγματα ξεκαθαριζουν...και σοκαρουν και απογοητευουν ολους μας...γιατι ειναι χοντρο το παιχνιδι και καλα στημενο...ποιος ξερει πως θα βγουμε απο αυτο!...
Πολύ ενδιαφέροντα και τα δύο βιβλία που μας προτείνεις! Για το μεν πρώτο της Έλλης Παππά, η ηγεσία του σημερινού ΚΚΕ θέλησε να το απαξιώσει κατηγορώντας την συγγραφέα πως διηγείται προσωπικές της πικρίες που δεν αποτελούν ιστορικό ντοκουμέντο και στην συνέχεια αφήνει υπονοιες για την επιλογή της χρονικής στιγμής της δημοσίευσής του! Λες και η Παππά που ζήτησε να εκδοθεί μετά τον θάνατό της , γνώριζε πότε ακριβώς θα πεθάνει και ποιες πολιτικές καταστάσεις θα συνέπεπταν με την χρονική στιγμή της έκδοσής του!!! Η γελοιότητα τους, εμένα προσωπικά μ'εξοργίζει! Αμετανόητοι πάντα!!!
---
Για το δεύτερο, δεν το γνώριζα αλλά μπήκε στα υπ'όψιν!
Νάσαι καλά Λεοντόκαρδε!
Κάποτε εκεινοι που δικδικούν ακόμα το αλαθητο της κατ'εκεινους Αριστεράς πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για τη συμπεριφορά τους στην υπόθεση Μελογιάννη....
Αυτά που λέει η Έλλη , καθολου δεν απέχουν από τις ιστορίες που μου έχει πει η μάννα μου , και άλλοι 'μικροί και παραπεταμένοι' που ευτύχησα να γνωρίσω και να ακούσω τις μνήμες τους.
Και όπως είπε ο vad , συγγνώμη ακόμα δεν ακούστηκε από κείνους που κληρονόμησαν το κόμμα.
δ
Απο ποιον να αρχισεις και σε ποιον να τελειωσεις για να ξεκαθαρισει κάποια στιγμη το τοπιο...
Πεταλούδα βρισκόμαστε πράγματι σε μιά μυστήρια και δύσκολη εποχή. Ύπάρχουν σήμερα άλλες μέθοδοι επιβολής και τοπικά και σε διεθνές επίπεδο. Και όντως η τεχνολογία καθιστά τη πληροφόρηση πολύ πιο εύκολη. όσο δε περνά ο καιρός ορισμένα γεγονότα θα μπένουν στη σωστή τους διάσταση.
kariatida έτσι είναι, η Παππά κατηγορήθηκε απο το ΚΚΕ. Βλέπεις όμως οτι τόσο ο Μπελογιάννης όσο και ο Πλουμπίδης, αναγνωρίστηκαν ύστερα απο πολλά χρόνια απο το κόμμα που υπηρέτησαν με κίνδυνο της ζωής τους. Ο πρώτος μάλιστα φαίνεται οτι πλήρωσε τις αστοχίες του τότε ΓΓ Ζαχαριάδη με τη ζωή του.
Όπως κιαν είναι, το βιβλίο αυτό λέει πράγματα που έχουν πολλές φορές επαληθευτεί.
VAD, το ΚΚΕ πάντοτε θεωρούσε και θεωρεί οτι έχει το αλάθητο για τα πάντα.Είναι τόσο πολύ δογματικό που συχνά χάνει το δίκαιο του.
Γεια σου Λεοντόκαρδε,
Το πρώτο βιβλίο το έχω διαβάσει και εγώ. Το δεύτερο όχι.
Νομίζω όμως ότι σε ένα πράγμα που έγραψες όμως στι κείμενο κάνεις λάθος. Τα σκληρά μέτρα τα πήρε από την πρώτη μέρα της θητείας της η Θάτσερ και όχι το 1982 μετά τον πόλεμο στα Φοκλαντς. Γιαυτο η δημοτικότητα της πριν το πόλεμο ήταν μόλις 25%. Λόγω φόρων και ανεργίας. Απλά μετα τον πόλεμο που τόνωσε την υπερηφάνεια των Αγγλων και έδειξε την πυγμή του κράτους, όλα της πήγα καλά γιατί άρχισε η πιο απότομη ανάπτυξη του Αγγλικού κράτους για την δεκαετία.
Οσο για το τελευταίο που έγραψες εγώ σκέφτομαι που θα καταλήξει και ποιοί θα εκμεταλλευτούν την αυριανή Ελλάδα αν δε τα καταφέρει σήμερα.
Καλή εβδομάδα Λεοντόκαρδε.
demerat,υπαρχουν πάρα πολλές ιστορίες που ακούγωνται για τη περίοδο του εμφίλιου που τόσα πολλά κόστισε στη χώρα και που ακόμα και σήμερα οι μνήμες δεν έχουν χαθαί. Φυσικά όταν κάποιος διηγείται τη δική του προσωπική ιστορία, μπορεί να μην βλέπει τα πράγματα απόλυτα αντικειμενικά. Όμως για όσα λέει η Παππά και απο όσα εχω ακούσει και διαβάσει, μου φαίνεται οτι περιγράφει ειλικρινά τα γεγονότα. Είναι δε γνωστό οτι κανείς δεν εδικαιούτο να έχει αντίθετη γνώμη απο εκείνη των ηγετών του ΚΚΕ,θεωρούμενος χαφιές. Τέλος πάντων εγώ θεωρώ το βιβλίο της πραγματικό ντοκουμέντο μιάς εποχής.
Ρίκη τα τοπία σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο μάλλον περιπλέκωνατι παρά ξεκαθαρίζονται.
Αλλίμονο σ' αυτόν
που δεν έχει την τόλμη
ν' αναγνωρίζει τα λάθη του ...
Σίγουρο είναι πως θα τα επαναλάβει !!!
Τα πιο πολλά ΣΟΚ τα δημιουργούν ...
αυτοί που μετέπειτα τρέχουν
για την εκμετάλευσή τους !!!
Καλή βδομάδα εύχομαι ...
NdN η Θάτσερ απο την αρχή έδειξε τη πυγμή της. Εκείνο όμως που ήθελα να πω είναι το γεγονός οτι ο πόλεμος στα νησιά Φοκλαντ έδωσαν ένα ΣΟΚ στη αγγλική κοινωνία και έκαναν τη κατάσταση ακόμα πιο εύκολη για την επιβολή των μέτρων που πήρε στη συνέχεια.
Αν αποτύχουν τα μέτρα στην Ελλάδα, αλίμονό μας. Τα πάντα τότε μπορεί να συμβούν και άλλοι γείτονες να εκμεταλευτούν τη κατασταση που θα διαμορφωθεί.
side 21 ιδίως τα κόματα θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα λάθη τους, ώστε να μην υποφέρει ο πολίτης. Δυστυχώς αυτό δε γίνεται συνήθως.
Ακριβώς τα ΣΟΚ για το λόγο αυτό προκαλούνται, για να περάσουν μετά οι δημιουργοί τους στην εκμετάλευση των καταστάσεων που δημιουργούνται.
Το πρώτο βιβλίο και η Έλλη Παππά ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε "γυμνή αλήθεια", που για μένα δεν βλάπτει την αριστερά αλλά τους (υπαίτιους) αριστερούς.
Την Ναόμι Κλάιν κάπου την έχω ακούσει, δεν ήξερα το βιβλίο, αλλά μπαίνει κι αυτό στη λίστα.
Καλησπέρα
καλό μήνα
:-)
Βάσσια έτσι ακριβώς με το βιβλίο της Παππά,η αλήθεια μέσα απο προσωπικές μαρτυρίες που σε 'ορισμένους' κολημένος δεν αρέσουν.
Όσο για το βιβλίο της Κλάιν, μου κάνει εντύπωση πως οι πρόσφατες προτάσεις των βιομηχάνων για την οικονομία είναι ακριβώς οι ίδιες που επεβλήθηκαν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τη προτροπή των ακρεφνών φιλελευθέρων της σχολής του Σικάγου και υιοθετήθηκαν απο τις δικτατοριες της περιοχής !!
Δημοσίευση σχολίου