Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΙΣΩΣ ΚΑΙ Σ΄ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙ.....

ΕΥΤΥΧΙΑ !Και τι δεν έχει γραφτεί γι΄αυτή τη μαγική λέξη! Πόσες ερμηνείες δεν της έχουν δοθεί! Πόσο πολύ έχει τραγουδηθεί! Πόσο πολύ έχει ασχοληθεί η φιλοσοφία και η ψυχολογία στη προσπάθειά τους να την ορίσουν!
ΕΥΤΥΧΙΑ, το πιο κυνηγημένο…… θηλυκό !! Σε όλους αρέσει, όλοι το θέλουν, ο καθένας όμως με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα πως το νιώθει.

Θυμήθηκα τα λόγια ενός πολύ παλιού ελληνικού τραγουδιού που παραθέτει διάφορες επιλογές όπου κάποιος μπορεί να βρει την ευτυχία:
«άλλος τη βρίσκει στο κρασί
άλλος τη βρίσκει στα λουλούδια
την ευτυχία τη χρυσή
άλλος στης νιότης τα τραγούδια
άλλος σε πλούτη ή σε δόξα
μεσ΄τα καλύβια ή στα παλάτια
μα εγώ την ευτυχία βρήκα
να λάμπει στα δικά σου μάτια»


Το θέμα είναι απόλυτα προσωπικό. Γιατί αυτή την ευδαιμονία, τη χαρά, την πλήρη ικανοποίηση που νιώθει κανείς όταν κάποια πράγματα έχουν ένα αίσιο τέλος, αφορά το χαρακτήρα του κάθε ατόμου - αντοχές, ψυχική διάθεση, ευαισθησίες - τις προσωπικές επιδιώξεις, το βαθμό με τον οποίο ο καθένας αξιολογεί γεγονότα.
Λένε ότι η ευτυχία μπορεί να βρίσκεται ακόμα και στο κάπνισμα ενός τσιγάρου, σε μια λέξη, σ΄ένα βλέμμα, στα απλά μικρά καθημερινά περιστατικά. Λένε ότι η ευτυχία είναι απλές στιγμές που διαρκούν λίγο, αλλά αρκετά για να νιώθουμε γεμάτοι.
Κι αυτές τις στιγμές είναι που πρέπει ν΄αγαπάμε.


Δεν έχω τη διάθεση….φιλοσοφικής εμβάθυνσης.
Την αφορμή για να γράψω αυτή την ανάρτηση, μου την έδωσε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Έλεν Έξλεϋ με τίτλο «Τι είναι ευτυχία», όπου καταθέτει σκέψεις για να νιώθει κανείς ευτυχισμένος.
«Το χθες είναι μια εξαργυρωμένη επιταγή. Το αύριο είναι ένα γραμμάτιο. Το σήμερα είναι τα μόνα μετρητά που έχεις στη διάθεσή σου-ξόδεψέ τα λοιπόν με σύνεση».


Πόσο όμως εύκολο είναι να ξεχάσουμε το χθες, όταν αυτό έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τη ζωή μας!
Πόση αγωνία δε μας προκαλεί το αύριο μέσα στο αβέβαιο που μας περιβάλλει!
Ασφαλώς εκείνο που πρέπει να ζούμε είναι το σήμερα, να το ζούμε έντονα, να το εκτιμούμε, να το σεβόμαστε και μόνο για το γεγονός ότι υπάρχει.
Διερωτώμαι όμως αν ο καθένας μας μπορεί να χωρίσει έτσι εύκολα τη ζωή του σε τμήματα χρονικών περιόδων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να καταφέρει να τα αποσυνδέσει μεταξύ τους και να συνεχίσει ανεπηρέαστος να ζει.


Σύνολο στιγμών και γεγονότων η ζωή μας. Μία και μοναδική. Όλα όμως φαίνεται να εξαρτώνται από το πόσο σοβαρά την υπολογίζουμε.



22 σχόλια:

VAD είπε...

Το είπε καποιος,αλλά πού να θυμαμαι τωρα ποιος σοφός:
-Γέλα πριν ευτυχησεις,γιατί υπάρχει φόβος να μη γελάσις ποτέ...

Καλό μήνα...

Ερατώ είπε...

Νομίζω πως τελικά δεν βρίσκει κανείς την ευτυχία.
Πάντως οι όμορφες στιγμές την υποβοηθούν...ή καλύτερα μοιάζουν αρκετά με ευτυχία!

effie... είπε...

για μένα η ευτυχία είναι μικρές στιγμές απρόσμενες, όσο την κυνηγάς τόσο ξεφεύγει...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Ισως σ' ένα ανυστερόβουλο βλέμμα...
΄Ισως στα πρώτα άνθη της φραουλιάς μου...
΄Ισως ακόμη στην ξαφνική έφοδο σε μια μου γλάστρα, του κότσυφα που καθημερινά μας ξυπνάει απ' τα χαράματα...
.
Λιόντα μου, να τον έβλεπες πώς σκάλιζε τα χώματα, που έπεφταν ολόγυρα... και μια βεράντα που μου άφησε....
Εγώ όμως παρ' ότι έμεινα με τη φωτογραφική στο χέρι, προσπαθώντας να ζουμάρω τη σκηνη και ύστερα με σκούπα και φαράσι να καθαρίζω... ένιωσα μιαν απερίγραπτη ευτυχία

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΗΝΑ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Side21 είπε...

Μ' αρέσει να βλέπω
φιλοσοφική διάθεση ...
Η Ευτυχία βρίσκεται δίπλα μας
αρκεί νά 'χουμε τα μάτια ανοιχτά !!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ εύχομαι ...

ippoliti_ippoliti είπε...

Οντως στιγμές χαράς ή ευτυχίας μπορεί να βρίσκονται παντού, στο χαμόγελο ενός παιδιού, στην αγκαλιά του, σε ένα κρασί με αγαπημένους, σε ένα χορό, σε ....οπωσδήποτε σε καθαρές σχέσεις, σε μάτια που λένε αλήθεια, άντε και κανένα μικροψέμα.
Καλή σου ημέρα leondokarde

Lilith είπε...

Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος. Το να κοιτάς μπροστά και όσο μπορείς να μένεις μακριά από αρνητικούς επηρεασμούς, είναι καθαρά στο χέρι σου.

leondokardos είπε...

VAD φοβάμαι οτι με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, θα κάνουμε πολύ καιρό να γελασουμε!!
Επίσης καλό μήνα.

leondokardos είπε...

Ερατώ γιατί τέτοια απογοήτευση! Εσύ ξεπέρασες κι εμένα τον ...συνεχώς απαισιόδοξο!
Έστω όμως αυτές οι μικρές όμορφες στιγμές δεν αποτελούν ευτυχία;
Ίσως συνεχώς... ευτυχισμένοι θα καταντούσε μονότονο! Θέλι η ζωή τις... αναταράξεις της.

leondokardos είπε...

effie ακριβώς, ένα σύνολο μικρων ευτυχισμένων στιγμών, είναι η ευτυχία. Όταν μάλιστα είναι και απρόσμενες, τότε η χαρά είναι μεγαλύτερη.

leondokardos είπε...

Γλαρένια έχεις δίκαιο ακόμα και το κελάϊδισμα του κότσιφα είναι τόσο όμορφο, σε γεμίζει. Έχω τη χαρά να τους ακούω σχεδόν όλη μέρα , ξυπνώ με το τραγούδι τους, αλλά φωτό δε μπορώ να τους βγάλω.Είναι σκαρφαλωμένοι σε πολύ ψηλά δένδρα, σχεδόν δεν τους διακρίνω.
Καλό μήνα σε όλα τα γλαρόπουλά σου.

leondokardos είπε...

side καλό μήνα.
Ναι η ευτυχία υπάρχει συχνά δίπλα μας, αλλά δε τη ρουφάμε, παραπονούμενοι για κάτι πάρα πάνω.
Η υπερβολή του ανθρώπου!

leondokardos είπε...

ippoliti, α σα ...γνήσια γυναίκα δέχεσαι οτι ακόμα και ένα ψέμα μπορεί να φέρει ευτυχία!! Μα τότε τι είδους καθαρές σχέσεις και αληθινή ματιά είναι δυνατόν να κάνουν κάποιο ευτυχισμένο;;

leondokardos είπε...

Lilith μου συνήθως συμφωνω μαζί σου.Όμως δε νομίζω οτι είναι τόσο εύκολο να ξεφεύγεις απο το σήμερα, το μίζερο περιβάλλον που μπορεί να υπάρχει γύρωσου, από σκέψεις σοβαρές που μπορεί να σε απασχολούν αναζητώντας την ευτυχία.
Καταπιέζεσαι έτσι.
Προσπάθεια μπορεί να κάνεις, αλλά θα τα καταφέρεις; Κοινωνικός είναι ο άνθρωπος, δε μπορεί να λειτουργει μόνος του.

kariatida62 είπε...

Καλησπέρα φίλε μου!
Και στις φιλοσοφικές σου εμβαθύνσεις πάντα ενδιαφέρων!

Θα σου πω αυτό που είχε πει ο Αριστοτέλης: H ευτυχία εξαρτάται απ'εμάς!
Καλό βράδυ

tovenito είπε...

εγώ θα σου πω μια ατάκα που άκουσα σε ένα σίριαλ θέλοντας να δείξει τη σημασία του να ζεις το τώρα, "ότι αν έχεις το ένα πόδι σου στο παρελθόν και το άλλο στο μέλλον μάλλον θα χέσεις το παρόν"(συγγνώμη για τη γλώσσα). όσο για την ευτυχία εγώ έχω βρει τον προσωπικό μου (ουτοπικό) ορισμό
ελεύθερος, γαλήνιος, εκπληρωμένος, ηλιόλουστος, άφθαρτος.

dyosmaraki είπε...

Νομίζω πως το ιδανικότερο θα ήταν να ζεις την κάθε στιγμή σαν να μην υπήρχε το χθες (αναγνωρίζοντας πως αυτό σε διαμόρφωσε), σαν να μην υπάρχει αύριο (αναγνωρίζοντας πως θα πρέπει να φροντίσεις σαν το μυρμήγκι για να ζεις καλά αύριο και όχι να γλεντοκοπάς μόνο σαν τον τζίτζικα). Το σπουδαιότερο όμως είναι να ξεζουμίζεις το σήμερα στην κάθε του όμορφη στιγμή λέγοντας πως είμαι ευτυχής αφού μπορώ και αναπνέω.
Τουλάχιστον κάπως έτσι έχω δει εγώ τη ζωή.
Καλημέρες πολλές

leondokardos είπε...

kariatida δεν είμαι σίγουρος οτι ο Αριστοτέλης θα έλεγε το ίδιο ακριβώς πράγμα για την ευτυχία εάν ζούσε τη σημερινή εποχή.
Δε μπορούμε να ζούμε μακριά απο το περιβάλον μας, από το κόσμο στη καθημερινή μας ζωή. Και όλα αυτά γύρω μας δε μπορεί να μην μας επιρεάζουν και να αναστατώνουν τις προσπάθειές μας να βρούμε την ευτυχία μόνο μέσα μας, όση δύναμη ψυχική κιαν διαθέτουμε. Νομίζω.

leondokardos είπε...

tovenito εκπληκτικό αυτό που άκουσες! Πραγματι υπάρχει κίνδυνος να...χέσουμε το σήμερα αν κολάμε συνεχώς στο χθες και στο αύριο ! Έλα όμως οτι χρειάζεται πολύ δύναμη για να αποξενωθούμε απο εκείνα που μας συνέβησαν και απο κείνα που θα μας απασχολήσουν αύριο!
Δεν είναι ουτοπικός ο ορισμός της ευτυχίας που κάνεις εάν εσένα σε γεμίζεις.

leondokardos είπε...

Καλημέρα dyosmaraki.
Δύσκολα μου βάζεις! Μιλάς για ιδανικές καταστάσεις, σύμφωνοι, όμως μπορείς πράγματι να "εφαρμόσεις" κάτι ιδανικό τη σημερινή εποχή, όταν τόσα πολλά προσδιορίζονται και αποφασίζονται από άλλους;
Κιαν το χθές σε έχει έτσι διαμορφώσει, πόσο εύκολο είναι να το αγνωήσεις σήμερα, να μη το σκέφτεσαι;
Και πόσο αδιάφορος μπορείς να μένεις μέσα στη σημερινή αβεβαιότητα;
Ξέρεις τελικά που καταλήγω;Σε κάτι που έλεγε πάντοτε ο άγγελος η μάνα μου και τότε δεν έδινα καμία σημασία:"την υγειά σου νάχεις παιδάκι μου, το πολυτιμότερο πράγμα".
Ας έχουμε λοιπόν την υγειά μας για να παλεύουμε και το χθές και το αύριο και να ζούμε καλά το σήμερα.

dyosmaraki είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου : Την υγειά μας νάχουμε (σωματική και ψυχική φυσικά). Σίγουρα δνε είναι εύκολα τα πράγματα, όμως νομίζω πω ςέχει σημασία να προσπαθούμε να ζούμε μικρές καθημερινές όμορφες στιγμές για να κρατηθούμε στα πόδια μας. Εξ άλλου για σκέψου! Επειτα από κάθε καταιγίδα βγαίνει ένα πανέμορφο ουράνιο τόξο. Το πότε θα βγει δεν το γνωρίζω όμως διασθάνομαι πως όλα αυτά είναι παιχνιδάκια για να μας καταρρακώσουν και δεν πρέπει να αφεθούμε νας μας επιβληθεί η μιζέρια του περίγυρού μας.

leondokardos είπε...

dyosmaraki,έχω κάποιες αντίθετες εμπειρίες απο τη ζωή εγω,αλλά φυσικά δε πρεπει να γενικεύω.Για τη σημασία της υγείας γρ'αφαμε και να που εδώ και δυό μέρες αντιμετωπίζω πρόβλημα υγείας ενός πολύ κοντινού μου προσώπου. Και εαν δεν είχα εγώ την υγειά μου, αφού μάλιστα το πρόβλημα ήταν πολύχρονο, δε ξέρω πως θα μπορούσα να συμπαρασταθώ.
όσο για ουράνιο τόξο; Και πάλι εγώ ξέρω οτι ενός κακού μύρια έπονται!!!
Το μόνο καλό απο τη περίοδο προβλημάτων υγείας, διαπιστώνεις ποιός είναι πραγματικός φίλος και ποιός ο τυπικός τιποτένιος! Κάτι είναι κι αυτό!!