Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ !!

Είναι λοιπόν κάποιες καταστάσεις που αδυνατεί κανείς να τις φανταστεί και πολύ περισσότερο να τις πιστέψει. Τις θεωρεί υπερβολικές ή ότι περιγράφονται με τρόπο υποκειμενικό.

Μη ξεχνάτε ότι ζούμε στην εποχή της δυσπιστίας, της αμφιβολίας, της υποκρισίας, της ψευτιάς.
Παραποιούνται λέξεις, διαστρεβλώνονται νοήματα και πολλά γεγονότα ερμηνεύονται με απόλυτα υποκειμενικά κριτήρια.

Πάρτε για παράδειγμα τη λέξη Δημοκρατία. Επειδή γεννήθηκε στη χώρα μας, ο καθένας μας πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να τη «φοράει» όπως του αρέσει. Φαρδιά ή στενή, κοντή ή μακριά, πότε να περισσεύει από δω και πότε από κει. Όπως τέλος πάντων μας πάει το κουστούμι.
Αναδιάρθρωση, το τελευταίο φρούτο! Μη μπλέξουμε τώρα σ΄αυτό, αλλά η λέξη σημαίνει νέα δομή για κάτι, καταλαβαίνετε λοιπόν….

Όλα αυτά τα γράφω γιατί διαπίστωσα και νέα παρερμηνεία λέξης και νοήματος.
Σύστημα, αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σύστημα κατά το φτωχό μου μυαλό σημαίνει ένα σύνολο κανόνων, μηχανισμών, δομών, προκειμένου να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος στόχος. Έχουν προφανώς μελετηθεί όλα τα στοιχεία που αποτελούν το «σύστημα» αυτό, κρίνονται στη πορεία και συνεχώς βελτιώνονται όπου τούτο απαιτηθεί.

Θαυμάστε λοιπόν το δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας:
Πριν περίπου 8 μέρες μετέφερα ένα προσφιλές συγγενικό μου πρόσωπο
με το ΕΚΑΒ, από το ειδικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, στα επείγοντα περιστατικά του Ευαγγελισμού που εφημέρευε. Επρόκειτο για καρδιακό επεισόδιο.
Προσοχή τώρα:
Φτάσαμε στον Ευαγγελισμό στις 4.15 το απόγευμα της Πέμπτης. Έγινε αμέσως ο καρδιολογικός έλεγχος και στις 5.00 η ασθενής μεταφέρθηκε στην Αίθουσα Αναζωογόνησης.
Μου έδωσαν το χαρτί με τις εξετάσεις που έπρεπε να επακολουθήσουν και πήγα να τις πληρώσω. Εκεί στο ταμείο περίμενα δύο ώρες να έρθει η σειρά μου, κόσμος πολύς, ήταν μόνο δύο υπάλληλοι, ενώ στη διπλανή γραμματεία τεμπέλιαζαν κυριολεκτικά 6 κοπέλες που απλά χασκογελούσαν!

Έπρεπε να γίνει αξονική τομογραφία και νευρολογικός έλεγχος. Η ώρα περνούσε και εγώ σα συνοδός, βρισκόμουνα στην αίθουσα Αναζωογόνησης ανάμεσα σε καμιά 20αριά φορεία με βαριά περιστατικά, μέσα σε βογγητά, νοσηλευτές, γιατρούς που δε σου έδιναν καμία σημασία. Περίμενα υπομονετικά να μεταφέρουν τον άνθρωπό μου για αξονική. Η ώρα είχε πάει 8.00, τίποτε ακόμα. Μίλησα στη γιατρό παρακαλώντας την να επισπεύσει την εξέταση.

«Το ξέρω, έχετε δίκαιο, έτσι αργεί το αξονικό, είναι το μεγάλο πρόβλημα του νοσοκομείου. Σας παρακαλώ να ανεβείτε τη Δευτέρα στον 11το όροφο στη Διεύθυνση να διαμαρτυρηθείτε μήπως κάνουν τίποτα» μου είπε !!!

Κατέβηκα δύο φορές στον αξονικό, τους παρακάλεσα τους γιατρούς να επισπεύσουν την εξέταση και τη τρίτη φορά στις 10.00 το βράδυ με έπιασε το κεφαλλονίτικο και αντηλλάγησαν κάποια…γαλλικά!
Παρακάλεσα και πάλι τη γιατρό που είχε πρωτοεξετάσει τη συγγενή μου και τηλεφώνησε στο γραφείο της αξονικής παρακαλετά να κάνουν κάτι, «η ασθενής είναι εδώ από τις 5 ή ώρα» τους είπε.

Τελικά από τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης, η αξονική έγινε στις 1 ξημερώματα της Παρασκευής!!

Επακολούθησε 1 ώρα αναμονή στο νευρολογικό τμήμα, αφού η νευρολόγος ύστερα από παράκλησή μου δέχθηκε κατά προτεραιότητα να εξετάσει τη συγγενή μου!
Νέα παράκληση στις 2.00 προς το ΕΚΑΒ για να μεταφερθούμε πίσω στη παλιά κλινική. Ήρθε τελικά στις 4.30 ξημερώματα Παρασκευής πλέον, ενώ εγώ έφτασα σπίτι μου στις 5.00 !!
Στον Ευαγγελισμό υπάρχει ένας μόνο αξονικός τομογράφος και ένας μόνο χειριστής, μου είπαν!!!
Κατά τα άλλα, έχουμε «σύστημα» υγείας.
Τυχαίο ότι η χώρα είναι παντού ξεχαρβαλωμένη;; Δε νομίζω!


Τώρα βέβαια μέσα από τα δυσάρεστα περιστατικά που μας συμβαίνουν, υπάρχει και κάτι καλό: αποδεικνύονται οι πραγματικοί φίλοι. Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις τις δύσκολες, αναζητάς τη συμπαράσταση, το χέρι του άλλου στον ώμο σου. Είναι σε αυτές τις περιπτώσεις που ο πραγματικός φίλος αφήνει όλα τα άλλα, σε παίρνει τηλέφωνο 3-4 φορές τη μέρα να μάθει νέα, τρέχει δίπλα σου, παρέα, για ένα καφέ, ένα ποτήρι μπύρα, ξέροντας ότι μπορεί να μη σε βρει στα κέφια σου, να σε δει στις μαύρες σου. Αλλά είναι εκεί γιατί διαισθάνεται τις ανάγκες σου, καταλαβαίνει ότι τώρα είναι που τον χρειάζεσαι.
Κάτι άλλα επιτηδευμένα γλυκόλογα που σερβίρονται είναι ανάξια λόγου.
Μη παρερμηνεύουμε τώρα και τo νόημα της φιλίας.



14 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Περαστικά της
Ακριβώς όπως τα λες και δεν είναι καθόλου τυχαίο...

Και ένα ουζάκι άσχημα δε θα ήταν. Τώρα με τους νηστίσιμους μεζέδες δε σου λέω τίποτε...
:-)))

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Margo είπε...

Καταρχήν περαστικά να ευχηθώ και γρήγορα!
Όσο πιο πολύ έχουμε ανάγκη τους άλλους τόσο δυσκολότερη γίνεται η ζωή μας, δυστυχώς!
Κουράγιο Λεοντόκαρδε και όλα να πάνε καλά!!!

leondokardos είπε...

Γλαρένια ευχαριστώ, ευτυχώς τα πράγματα επανήλθαν στη προηγούμενη κατάσταση που αυτή τη στιγμή είναι ό,τι καλύτερο.
Το ουζάκι και τελευταία το τσίπουρο έχει καθιερωθεί.Απολαυστικά και τα δύο!

leondokardos είπε...

Margo σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου.
Ασφαλώς όταν νιώθει κανείς την ανάγκη κάποιου άλλου, όταν αυτός αποτελεί ευτυχές μέρος της ζωής του, κάθε τι κακό και αναπάντεχο, αδικαιολόγητο ή προδοτικό,καταντά καμιά φορά και μάθημα ζωής.

effie... είπε...

εύχομαι περαστικά ... αλλά εξοργίζομαι κιόλας ρε παιδάκι μου ... με παρακάλια δεν γίνονται αυτές οι δουλειές για ανθρώπους πρόκειται όχι για πατάτες !!!

VAD είπε...

Μα με κανεναν τρόπο δεν προκειται να διορθωθεί η κατάσταση;
Περαστικά,μωρέ...
Καλο Πάσχα...

leondokardos είπε...

effie δυστυχώς τα πράγματα ρυθμίζονται πλέον μόνο με παρακάλια ή φακελάκι.Φαντάσου να υπάρχει κάτι επείγον όπως ήταν η περίπτωση του συγγενούς μου !
Και η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει όλο αι περισσότερο στη κοινωνία μας.Ευχαριστώ για τις ευχές.

leondokardos είπε...

VAD δυστυχώς ναι, η κατάσταση δε πρόκειται να φτιάξει ποτέ στην Ελλάδα. Έτσι θα σερνόμαστε, πάντα τελευταίοι, πάντα προβληματικοί σε όλα τα επίπεδα στη καθημερηνότητά μας.
Καλό Πάσχα κα σε σένα.

kariatida62 είπε...

Περαστικά στον δικό σου άνθρωπο, που ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ.
Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε βιώσει παρόμοιες εμπειρίες και όλοι γνωρίζουμε πως έτσι και αρρωστήσουμε ουαί και αλοίμονό μας!
Οι καλοί φίλοι τότε φαίνονται στα δύσκολα! Χρειάζονται κυρίως στα δύσκολα!
Εύχομαι πάντα να τους έχεις κοντά σου και νάστε αγαπημένοι.
Να σου ευχηθώ τώρα και γω ως καλή ιντερνετική σου φίλη καλές γιορτές και μια χαρούμενη Πασχαλιά να περάσεις με τους δικούς σου!

leondokardos είπε...

kariatida σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Ή συγγενής μου προς το παρόν παρουσιάζει σταθερότητα, θα δούμε τι θα γίνει.
Δυστυχώς οι αληθινοί φίλοι είναι πλέον σπάνιοι σήμερα, έτοιμοι κάποια στιγμή να προδώσουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνουμε.
Σου εύχομαι Καλό Πάσχα, χαρούμενο, να το περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται.

Lilith είπε...

Σ' αυτή την τόσο... φοβερή και τρομερή δημοκρατία, απαγορεύεται να αρρωστήσεις! Γιατί, αν μπλέξεις με το 'σύστημα', πας ένα ταξίδι to hell and back πρώτα πριν καταφέρεις να ξεμπλέξεις.
Τέλος πάντων...
Αφού όλα πήγαν καλά στο τέλος... και μη χειρότερα να λέμε. Κάποιοι θα κάνουν Πάσχα εκεί μέσα στημένοι στις ουρές...

Καλή Ανάσταση, Λεοντόκαρδε!

leondokardos είπε...

Lilith κάπως αργά γιατί δεν ήμουνα σπίτι και δεν είχα το κομπιούτερ μου μαζί, σου εύχομαι κι εγώ Χρόνια Πολλά, με υγεία πάνω απόλα.
Έτσι είναι, στην Ελλάδα τα χρήματα πρέπει να υπαρχουν για να αποφεύγεις τα δημόσια νοσοκομεία, αν και έχουν πολύ καλούς γιατρούς. Αλλά αυτή η πολύωρη, ανόητη πολλές φορές ταλεπωρία είναι πραγματικά βάσανο.
Τέλος καλό, όλα καλά.

kariatida62 είπε...

Φίλε μου χρόνια-πολλά υγεία και αγάπη νάχεις...
Ξαναπέρνα απο το σπιτάκι μου που σου συστήνω μία τοποθεσία στην Αίγινα για να επισκεφθείς όπωσδήποτε και ν'απολαύσεις το μπάνιο σου...θα με θυμηθείς!

leondokardos είπε...

kariatida πέρασα απο το ....σπίτι σου και σημείωσα τη πρότασή σου. Ναι το νησί είναι κοντά και εκείνο που πάντοτε επιζητώ στις διακοπές μου είναι ένα απλό, καθαρό ξενοδοχείο, όμορφη θάλασσα, ταβερνάκι δίπλα για ουζάκι και...καλή καρδιά.