Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.


Yπάρχουν κάποια πράγματα, θέλετε να τα πείτε αρχές, συνήθειες, απλές καθημερινές πρακτικές, που κληρονομούμε μέσα στην οικογένειά μας στα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια.
Μας μένουν τουλάχιστον κάποια από αυτά, σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό. Γίνονται συνήθεια, τρόπος ζωής, όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Φυσικά η ζωή προχωρεί, οι συνθήκες και το περιβάλλον μεταβάλλονται, προσαρμοζόμαστε, αποκτούμε δικές μας θέσεις και αντιλήψεις και διόλου απίθανο να αλλάξουμε κάποια στιγμή κάτι από όσα κάποτε είχαμε συνηθίσει.


Ένα λοιπόν από αυτά που θεωρώ ότι μπορεί να διατηρήσουμε είναι η προτίμηση σε μια ……..εφημερίδα, αυτή που βλέπαμε να έρχεται στο σπίτι μας κάθε μέρα, επιλογή των δικών μας.
Πολύ απλό το πράγμα θα μου πείτε. Ναι αλλά γίνεται!


Έτσι λοιπόν και στη δική μου περίπτωση, δύο ήταν οι εφημερίδες που έφταναν κάθε μεσημέρι στο σπίτι μας.
Αυτές πρωτόπιασα στα χέρια μου και έτσι συνήθισα να διαβάζω τη μία από αυτές όταν….ανεξαρτητοποιήθηκα λόγο ηλικίας!!
Μου ήταν αδύνατο να την αποχωριστώ. Απλά την είχα συνηθίσει. Είχε πάρα πολύ και ποικίλη ύλη και τη διάβαζα πάντα με μία συγκεκριμένη μέθοδο: πρώτα τη σελίδα των αθλητικών, μετά το κύριο άρθρο και στη συνέχεια σαν να διάβαζα βιβλίο, έφτανα στο τέλος της.
Ήξερα να τη κρατώ στα χέρια μου, να τη χειρίζομαι …..με σεβασμό!
Κι αν κάποια μέρα για κάποιο λόγο δεν «έβγαινε», ένιωθα ότι κάτι μου έλειπε!


Εκείνο όμως που απαιτούσα πάντα από μια εφημερίδα ήταν η ανεξαρτησία της, η αποφυγή φανατικής γραφής. Ήθελα τη καταγραφή των γεγονότων, των ειδήσεων με τρόπο ανόθευτο, ακομμάτιστο, αληθινό.
Επιζητούσα την είδηση και ήθελα με βάση τη σαφήνεια, να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα και να κάνω τις δικές μου κρίσεις. Δε μου άρεσε ποτέ η φανατική φυλλάδα που προσκολλημένη κομματικά, σου παρουσιάζει το μαύρο άσπρο.
Έχουν φυσικά το δικαίωμα και οι δημοσιογράφοι να εκφέρουν γνώμη, να πάρουν θέση, αλλά τότε θα πρέπει το άρθρο να έχει υπογραφή και οι θέσεις να παρουσιάζονται σα προσωπικές αντιλήψεις του δημοσιογράφου.


Κάποια λοιπόν στιγμή η καλή μου εφημερίδα άρχισε να κάνει….. νερά. Τη διέκρινε ένα «ναι μεν αλλά…», κάτι περίεργες απόψεις που κάτι μου μύριζαν.
Μια πολύ αγαπητή μου φίλη, μου άλλαξε λοιπόν συνήθεια, προτείνοντάς μου μια άλλη εφημερίδα που κατά τη γνώμη της πληρούσε απόλυτα όλα όσα ζητούσα.
Και είχε δίκαιο…. δυστυχώς, γιατί άθελά μου. ….ενδυνάμωσα και ισχυροποίησα τον…αδιαπραγμάτευτα ισχυρισμό της ότι εκείνη έχει πάντα δίκαιο!!!
Τι εγωισμός αλήθεια όταν σκεφτεί κανείς ότι χαρακτηρίζει εμένα σαν το μεγαλύτερο εγωιστή που έχει συναντήσει!!!


Έτσι εδώ και ένα χρόνο τώρα, στα χέρια μου βρίσκεται μια άλλη αγαπημένη, έτσι όπως πραγματικά τη θέλω, μια πραγματικά ανεξάρτητη εφημερίδα, με πολύ καλούς δημοσιογράφους που σέβονται το πολίτη και παρουσιάζουν τα γεγονότα αυτούσια.
Το μόνο πράγμα που κράτησα από τη παλιά μου προτίμηση είναι η μέθοδος ανάγνωσης, πρώτα αθλητικά κτλ.
Είναι σύντομη και περιεκτική, σε πληροφορεί για τα πάντα από κάθε μεριά του πλανήτη, έχει χιούμορ, όταν φυσικά δεν αναφέρεται στη σκληρή σημερινή ελληνική πραγματικότητα.
Με πραγματική μανία την αναζητώ κάθε πρωί και κυριολεκτικά τη ξεφυλλίζω. Έχει πλέον γίνει απαραίτητη καθημερινή μου συντροφιά.


Δε ξέρω αν η σημερινή σκληρή εποχή της αβεβαιότητας επιβάλλει πολύ εύκολα αλλαγή συνηθειών. Σκέφτομαι μήπως επιζητούμε την αλλαγή, ακόμα και για πολύ απλά πράγματα, σαν μια μορφή διαφυγής και ανακούφισης από όσα μας προβληματίζουν καθημερινά.
Και φυσικά κανείς δε μπορεί να μας διαβεβαιώσει που θα καταλήξουν τελικά αυτές οι εναλλαγές που μας συμβαίνουν.
Kορώνα γράμματα η ζωή μας!!

16 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Αν ειναι οντως ανεξαρτητη οπως λες, πρεπει να μας πεις το ονομα, ειναι καιρος να σβησουμε απο το χαρτι τις πουλημενες φυλλαδες και να αναδειξουμε την προσπαθεια για πραγματικη ενημερωση!
Αν και αμφιβαλλω αν σε λιγο θα περισσευουν χρηματα για εφημεριδες, ποσω μαλλον καθημερινα!
Καλησπερα!

Lilith είπε...

Αν και οι γονείς μου αγοράζουν εφημερίδα από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν μπορώ να πω ότι τη συμπάθησα ποτέ. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:
1) Στα 3/4 της αποτελείται από πολιτική και αθλητικά.
2) Μαυρίζουν τα δάκτυλά μου. :)

Όποτε πέσει κάποια εφημερίδα στα χέρια μου, διαβάζω (αφού ξεφορτωθώ κατεθείαν το αθλητικό μέρος) μόνο τα ζώδια και τις περίεργες ειδήσεις. :)

Ερατώ είπε...

Διάβαζα συχνά εφημερίδες.
Μετά κατάλαβα πως δύσκολα μια είδηση μπορεί να είναι αντικειμενική.
Τώρα καλώς η κακώς παίρνω μόνο Κυριακή και αυτήν που συνοδεύεται με την πιο ενδιαφέρουσα προσφορά σε cd ή βιβλίο...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Ασχετα από όνομα, ύλη και αξία. ΄Ασχετα επίσης αν για ικανό διάστημα περνούσε καθημερινά από τα χέρια και τα μάτια μου όλος ο ημερήσιος τύπος, η υπόθεση "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ" έχει για μένα περισσότερο συναισθηματική αξία.
Σχετίζεται με παιδικες μου αναμνήσεις και όχι μόνο.

Πολύ μικρή στο Ναυπλιο με την Κυριακάτικη εφημερίδα του παππού μου και κουλούρι βουτηγμένο στον καφέ του, πριν ακόμη πιεί, που σήμαινε ότι στερούταν για χάρη μου την απόλαυση από το καίμάκι....

Την ίδια εφημερίδα αργότερα του αγόραζα κάθε πρωί πριν φύγω για το γραφείο, τα καλοκαίρια που μου κρατούσαν με τη γιαγιά μου τα παιδιά (baby sitting), όταν έπαιρνε την άδειά του ο πατερας μου και έφευγαν για ένα μήνα με τη μαμά μου.
Και ναι... ήταν το έξοδο αστείο σε σύγκριση με τις ανεξέλεγκτες καταστασεις που πλησιάζουν... και ίσως χάσουμε κάθε απλή μας συνήθεια...

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Side21 είπε...

Ανεξάρητες και
αδέσμευτες εφημερίδες
δυστυχώς δεν υπάρχουν
καθεμιά και κάτι εκπροσωπεί ...
Απλώς υπάρχουν εφημερίδες έγκυρες
που δίνουν μεγάλη σημασία στην
εγκυρότητα και διασταύρωση των στοιχείων ...
Προσωπικά αλλάζω συχνά ανάγνωση για να
βλέπω διαφορετικές οπτικές και φυσικά
να βγάζω τα δικά μου συμπεράσματα ...
Καλή βδομάδα εύχομαι ...

leondokardos είπε...

Πεταλούδα να πω κατ΄αρχήν ο καθένας κρίνει ίσως με διαφορετικά κριτήρια κάποια πράγματα και μάλιστα σε ότι αφορά την "ανεξαρτησία" οποιουδήποτε πράγματος. Θεωρώ λοιπόν ότι η Ελευθεροτυπία για μένα είναι ανεξάρτητη γιατί δεν υποστηρίζει κανένα από τα μεγάλα κόμματα και τα βάζει με αυτά συχνά, ενώ πάντοτε αναφέρεται και στις θέσεις των μικρότερων κομμάτων.

leondokardos είπε...

Lilith δεν είσαι η μόνη που....... διαβάζεις την εφημερίδα με το τρόπο που περιγράφεις. Υπάρχουν άλλοι που θέλουν ενημέρωση, θέλουν μια καλή αθλητική σελίδα και ψάχνουν να βρουν αυτή την εφημερίδα που ικανοποιεί τα γούστα τους.

leondokardos είπε...

Ερατώ ξέρω κι εγώ φίλους που παίρνουν μόνο κυριακάτικη εφημερίδα, υπάρχουν αρκετές τέτοιες και πραγματικά ορισμένες έχουν μαζί και κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπληρώματα που αξίζει το κόπο να τα έχει κανείς.

leondokardos είπε...

Γλαρένια έτσι θυμήθηκα κι εγώ τις παλιές συνήθειες του πατέρα μου σχετικά με τις εφημερίδες.Θα έλεγα μάλιστα ότι ίσως σε παλιότερες εποχές οι εφημερίδες ήταν συγχρόνως και πολιτικές αλλά περοσέφεραν και λογοτεχνικά στο κόσμο. Έγραφε κάποτε ένας Παύλος Παλαιολόγος ή Άγγελος Βλάχος ή έγραφαν λογοτέχνες και ποιητές.
Εξελήξεις ή οπισθοδρόμηση; Δε ξέρω.

leondokardos είπε...

side 21 το ξέρω, αυτή "ανεξαρτησία'
έχει όμως πολλές αναγνώσεις. Φυσικά ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια και απαιτήσεις από όλα τα πράγματα. Βρίσκω όμως-και με εκνευρίζει- να διαβάζω δημοσιογράφους που προαπαθούν να περάσουν με προκλητικό και ανεύθυνο τρόπο τη δική τους θέση στην εξυπηρέτηση πολικών προτιμήσεων.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματι! Το ιδιο ειχα παθει κι΄εγω για χρονια με την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", ωσπου τη παρατησα για πολυ συγκεκριμενους λογους...
Απο τοτε, δεν εχω κολλησει (ευτυχως)με καμια αλλη, ισως γιατι καταλαβα το βρωμικα πολιτικα παιχνιδια που παιζουν οι εκδοτες....

PiciFriki είπε...

ωραία ανάρτηση!

leondokardos είπε...

Ανώνυμε, ασφαλώς στο κόσμο των Μέσων Ενημέρωσης υπάρχουν πολλά και διάφορα βρόμικα παιγνίδια. Μπορούν ακόμα και να επιβάλλουν κάποια πράγματα στη πολιτική ζωή του τόπου. Δυτυχώς όμως δε μπορώ να κάνω δίχως εφημερίδα, αν και κάποτε διάβαζα πολύ περισσότερο τις οικονομικές, λόγο επαγγέλματος.

leondokardos είπε...

PPiciFriki σ΄ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου.

marianaonice είπε...

Καλές γιορτές Λεοντόκαρδε!!
Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά!