Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ...ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ!

Μου άρεσε πάρα πολύ το άρθρο του εξαίρετου Στέφανου Κασιμάτη στην Καθημερινή της 25ης Ιανουαρίου με τίτλο "Άξιος διάδοχος του Γιώργου;"
Την απάντηση στην απορία του τη βρήκε  ο αρθρογράφος σε ένα περιστατικό σεβασμού θεσμών και κανόνων, στην υπεράσπιση ενός συστήματος σε ένα κράτος δικαίου και λογικής.
Μεταφέρω αυτούσια ένα μέρος από το παραπάνω άρθρο:

«Με απασχολεί, όμως, κάτι σοβαρότερο από τον θίασο ΠΑΣΟΚ και τα καμώματά τους: Πώς στο καλό φθάσαμε στο σημείο, ώστε ένας πολιτικός ικανός για παρόμοια επιπολαιότητα να έχει κατορθώσει να φθάσει όσο ψηλά βρίσκεται σήμερα ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που διεκδικεί κιόλας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Είναι προφανές ότι εδώ μιλάμε για κάτι πολύ βαθύτερο και πολύ μεγαλύτερο από μια διαδοχή τυχαίων γεγονότων που το επέτρεψαν.


Την απάντηση βρήκα σε μία είδηση, η οποία χθες ήταν σε όλες τις ιστοσελίδες των βρετανικών εφημερίδων: Ελληνίδα, ετών 34, μόνιμη κάτοικος Βρετανίας, λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέντφορντσιρ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών -εκ των οποίων η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει ότι θα εκτίσει υποχρεωτικά τους τρεις, προτού αποφυλακισθεί με περιοριστικούς όρους- κριθείσα ένοχη για το αδίκημα της προσβολής δικαστηρίου.


Η καταδικασθείσα ήταν μέλος του σώματος των ενόρκων στη δίκη ενός κατηγορουμένου για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Το παράπτωμά της ήταν ότι, μέσω του κινητού τηλεφώνου της, αναζήτησε στο Διαδίκτυο πληροφορίες για το παρελθόν του κατηγορουμένου, τις οποίες και κοινοποίησε στους άλλους ενόρκους. (Συγκεκριμένα, ότι ο κατηγορούμενος είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού και είχε αθωωθεί.) Ενας εκ των ενόρκων ανέφερε τη συμπεριφορά της στον δικαστικό επιμελητή. Η δίκη του αμέσως διακόπηκε και έγινε εξ αρχής με νέους ενόρκους, προκαλώντας με τον τρόπο αυτόν επιβάρυνση του κόστους για την απονομή της δικαιοσύνης.


«Αν παραβλέπαμε το γεγονός», σχολίασε την καταδίκη της Ελληνίδας ενόρκου ο γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβς, αφού είχε εκδοθεί η εις βάρος της καταδικαστική απόφαση, «θα είχαμε μία κατάσταση, όπου η δίκη από ενόρκους θα γινόταν αδύνατη και αυτό θα έπληττε ένα από τα προπύργια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τούτη τη χώρα». Στο σημείο αυτό, ο τυπικός Ελληνας, μαθημένος στην οθωμανική - βαλκανική - μεσανατολική παράδοση της παράκαμψης των κανόνων από τα εκάστοτε μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, πάντα με το πρόσχημα της ανθρωπιάς, θα εξανίστατο με τη σκληρότητα του βρετανικού συστήματος: «Μα αρκεί μία και μόνη περίπτωση ανοχής για να ανατραπεί ολόκληρο το σύστημα;» Ναι, αρκεί• και ο λόγος εξηγείται σαφέστατα στο σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης: «Στο βάθος του χρόνου, κάθε σύστημα που επιτρέπει την προσβολή του αντιμετωπίζει την προοπτική της εξάλειψής του». Αυτή ακριβώς είναι η δική μας περίπτωση.»


Σημ. To έντονο των φράσεων και  υπογραμμίσεις  δικές μου.





6 σχόλια:

Side21 είπε...

Δεν φταίνε αυτοί φίλε μου ...
"Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν. - Θουκυδίδης" !!!
Την καλησπέρα μου ...

leondokardos είπε...

side καλά μιλάω για...προγόνους και απογόνους λοιπόν!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, η συγκεκριμένη τιμωρήθηκε για τη πράξη της που ήταν ότι κοινοποίησε στους άλλους τη «πληροφορία» που υπήρχε ήδη στο Internet και ήταν διαθέσιμη στους πάντες, ακόμη και μέσα στο δικαστήριο, αφού επιτρέπετο η χρήση κινητών στη διάρκεια της δίκης.
Άρα, το παράπτωμα αφορούσε τη παραβίαση των «τύπων». Προπαντός το «ΣΥΣΤΗΜΑ!» (σ΄αυτά οι Άγγλοι είναι ..μανούλες) και όχι επί της ουσίας. Τους «τύπους» όμως τους ορίζει το εκάστοτε «σύστημα» και φυσικά τις περισσότερες φορές κατά πως το βολεύει..
Τώρα, το πώς ο καλός δημοσιογράφος κατάφερε να συνδέσει τη παραπάνω ιστορία με τη μ@λ@κι@ του Χρυσοχοίδη, μόνο αυτός και το αφεντικό του ο Αλαφούζος (που ξέρει πολύ καλά από κωλοτούμπες) μπορεί να κατανοήσει ..
Εκτός κι΄αν θελει να πει ο ποιητής ότι με τη πράξη του αυτή ο συγκεκριμένος έθιξε τους κανόνες και έθεσε σε κίνδυνο το «σύστημα», που στη περίπτωση μας είναι ο δικομματισμός και η οικογενειοκρατία…

leondokardos είπε...

Ανώνυμε, πιστεύω ότι το νόημα του άρθρου είναι ότι όταν κανείς παραβαίνει συχνά τους νόμους ή τα "καθιερωμένα" αυτό μετά από λίγο χρόνο γίνεται συνηθισμένο φαινόμενο και φυσικά σε μιά χώρα των τύπων όπως η Αγγλία, αυτό είναι ακόμα πιο σοβαρό.
Η σύνδεση με το Χρυσοχοϊδη φαντάζομαι ότι θέλει να πει ότι οι υπουργοί του Παπανδρέου συνεχίζουν τα καμόματα του αρχηγού τους. Φαντάζομαι.

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλω! Ο γνωστος Γιωργος "Κοσταρικας",γνωριζε πολυ καλα τι κανει και εκτελεσε πιστα και τυφλα, ενα καλα οργανωμενο σχεδιο εναντιον της πατριδας του.. Θα ελθει η ωρα που θα πληρωσει γι΄αυτο! Προς το παρον "πληρωνουν" (και οχι μονο), οι ανοητοι ακοντες-συνενοχοι που τον ψηφησαν...
Αλλα "καμωματα" ΟΧΙ!! Δεν θα απαλλαγει "λογω βλακειας", ουτε απο τον ελληνικο λαο, αλλα ουτε και απο την ιστορια!
Το τελευταιο θα μπορουσε ενδεχομενως να ισχυσει για ορισμενους απο τους "υπουργους" του, αλλα θα πρεπει να εξετασθουν "κατα περιπτωση", γιατι υποψιαζομαι οτι μερικοι (οπως π.χ. αυτος που υπεγραψε για ολους μας το "μνημονιο"), ηταν απο την αρχη στο κολπο...

leondokardos είπε...

Ανώνυμε ο Κοσταρίκας έχει πλέον τελειώσει από παντού. Κατάφερε να καταστρέψει τη χώρα μέσα σε δύο χρόνια. Είναι ξεγραμμένος, τελειωμένος, δεν έχει θέση εδώ και ψάχνει να δει που θα πάει αύριο.
Πραγματικά έχω εκπλαγεί από την ανεπάρκεια, τη βλακεία αυτού του προσώπου.
Τώρα να δούμε τι θα γίνει με τη χώρα μας, όλα φαίνονται τόσο δύσκολα!