Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΡΗΣΕΙΣ....ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Άντε και με το καλό!! Να μας ζήσουν!!
Για τη νέα μας κυβέρνηση λέω.
Ευχές απαιτεί η ευγένεια, πέρα από  οποιεσδήποτε αντιρρήσεις  και δισταγμούς.
Και  μη μου πείτε ότι θα στερείται ενδιαφέροντος από δω και πέρα η ζωή μας!

Αλλά να μη μακρηγορώ.
Αφορμή για την ανάρτηση μου έδωσε ένα άρθρο που διάβασα στην εφημερίδα Καθημερινή το Σάββατο 16 Ιουνίου.
Αναφερόταν σε ομιλίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή  στη Βουλή, σε Οργανισμούς, σε Πρωτοχρονιάτικα Μηνύματα  και σε επιστολές που έστειλε  σε  συνεργάτες του.
Όποια γνώμη κι΄αν έχει ο καθένας για το πολιτικό αυτό, είναι γεγονός ότι οι θέσεις του είχαν συνήθως άμεση σχέση με  στη πραγματικότητα.
Θέλησα λοιπόν να συνδέσω ή μάλλον να ταιριάσω  τα λόγια του με τη σημερινή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

 1) «Φτάνει να το θελήσουμε. Φτάνει να παραμερίσουμε τα μικρά και να αποβλέψουμε στα μεγάλα και από το παρών να σκεφτόμαστε περισσότερο το μέλλον».
Φαίνεται ότι εδώ τα καταφέραμε, τουλάχιστον προς το παρόν.

 2) «Στη πολιτική κάθε απόφαση δεν αρκεί μόνο να είναι σωστή. Πρέπει να λαμβάνεται και στη κατάλληλη στιγμή».
Μη μου πείτε, πριν το γκρεμό, τη πήραν την απόφαση!

 3) «Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο πολιτικό διάλογο. Κατ΄αυτόν η αντιπολίτευση διαθέτει μια μεγάλη υπεροχή, διότι κινείται μέσα στον απέραντο χώρο του επιθυμητού, ενώ η κυβέρνηση μέσα στο στενό χώρο του εφικτού».
Μεγάλη κουβέντα, απόλυτα αληθινή και …..συνεχώς αγνοούμενη, αφού πάντοτε μας παρασύρει το επιθυμητό και ποτέ το εφικτό. Υπάρχει και τωρινό παράδειγμα!

 4) « Οι ξένοι δε θα μπορούσαν να μας αδικούν εάν δε τους διευκόλυναν τα σφάλματα τα δικά μας».
Α, πόσο αληθινό, πόσο ισχυρό και παντοτινό επιχείρημα της ελληνικής νοοτροπίας!!
Σε όλη τη μακραίωνη  ιστορία  μας, οι ξένοι μας έφταιγαν!!

 5) «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι σαν λαός, κάναμε τα μεγαλύτερα  πολιτικά σφάλματα στις πιο κρίσιμες στιγμές της ζωής του έθνους».
Βεβαία, έχουμε τη συνήθεια αυτή και προφανώς τη διατηρούμε.

 6) « Είναι καιρός  να πραγματοποιήσουμε την αληθινή αλλαγή για την οποία όλοι μιλούν, χωρίς ωστόσο να την έχουν συνειδητοποιήσει. Γιατί αλλαγή δε σημαίνει απλή αλλαγή κυβερνήσεων. Σημαίνει αλλαγή του πολιτικού κλίματος του τόπου μας και προπαντός την αλλαγή της πολιτικής νοοτροπίας.»
Aχ αυτή η λέξη «αλλαγή»! Λέξη ….ευρέως χρησιμοποιούμενη και πάντοτε κενή νοήματος. Άραγε σήμερα θα αποκτήσει την αληθινή της έννοια;;

 7)  « Κάποτε ένας Γάλλος ιστορικός με ρώτησε: Πως μπορείτε να αποδείξετε ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι απόγονοι των αρχαίων;;  Πάρτε σαν παράδειγμα, του είπα, τη πολιτική μας ζωή. Τα πάθη τα πολιτικά, την αστάθεια, τη δημαγωγία…».
Aλήθεια, απόλυτα ……προσδιοριστικό  και  ….ισχυρότατο επιχείρημα! Γιατί δηλαδή, ακόμα και τα ελαττώματα προσδιορίζουν τη καταγωγή!!


Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ειπώθηκαν τα παραπάνω από το Κ. Καραμανλή.
Πόσο αληθινά όμως παραμένουν και σήμερα!!



4 σχόλια:

Ερατώ είπε...

Καλορίζικη!
Και ολοκαίνουργια!
Μα, γιατί αυτά τα πρόσωπα μου φαίνονται γνωστά;
Μπα, αφού το είπαμε, νέα κυβέρνηση για να λύσει τα παλιά προβλήματα...

BUTTERFLY είπε...

Μια χαρα τα ειπε, αλλα ουτε κι αυτος δεν τα εκανε, οχι οσο επρεπε τουλαχιστον. Μωρε ωραια τα λογια δε λεω και εμπνευστικα, αλλα απο λογια χορτασαμε, καμια πραξη να δουμε!!!
Καλησπερα!

leondokardos είπε...

Ερατώ δύσκολα τα πράγματα! Πρόσωπα που δε ήθελα να ξαναδώ υπουργούς, δισταγμοί από αλλού, πρώτη φορά σε κυβέρνηση διαρκείας 3 κόμματα. Θα δούμε, ας δοθεί μια ευκαιρία, αλλά.......

leondokardos είπε...

Πεταλούδα μου ξέρεις ότι από λόγια έχουμε χορτάσει πλέον και γενικά, μυαλό δε βάζουμε. Να δούμε τώρα αν τα λόγια θα γίνουν πράξη, το μόνο που χρειαζόμαστε, αν φυσικά τα....λόγια έχουν κάποια έννοια!