Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ.

Λοιπόν εχω την εντύπωση ότι ζούμε πλέον σένα κόσμο όπου γενικά το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η υπερβολή, η υπερβολή σε όλα.
Να ξεκινήσω από τη πολιτική ; Υπερβολές στην εξαγγελία μέτρων η Κυβέρνηση, στη κριτική της κατά της αντιπολίτευσης, στην ωραιοποίηση των πάντων.
Υπερβολές και η αντιπολίτευση, τα πάντα είναι τραγικά, καταστροφικά, η χώρα βυθίζεται.
Υπερβολές ακόμα και οι δημοσιογράφοι, όταν αναλύουν και εμβαθύνουν σε κάθε θέμα με ύφος όχι απλά γνώστη, αλλά αυθεντίας στο συγκεκριμένο θέμα και με λόγο δημόσιου κατήγορου.

Όσο για τη δική μας ατομική συμπεριφορά ; Υπερβολές σ΄ αυτά που απαιτούμε, που επιδιώκουμε, στο τρόπο που θέλουμε να ζούμε, στο τρόπο που σκεφτόμαστε.

Θεωρώ υπερβολική κάθε επιθυμία μας για την απόκτηση οποιουδήποτε αγαθού, όταν αυτό υπερβαίνει τις οικονομικές μας δυνατότητες και πιθανότατα να μας οδηγήσει σε περιπέτειες.
Και θεωρώ υπερβολική τη συμπεριφορά μας όταν επιδιώκουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε περίπτωση να «πουλήσουμε» αυτό που δεν είμαστε, να βγάλουμε προς τα έξω ένα «δήθεν» για τον εαυτό μας , μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων ή κλομπλεξισμού.

Τι τέλος πάντων μας κάνει να ρέπουμε προς την υπερβολή ;; Όρια τελικά δεν υπάρχουν να μας φρενάρουν σε κάποιο σημείο, κάποια στιγμή ;; Και με ποιό τρόπο, από που προσδιορίζονται αυτά τα όρια ;;

Είναι οι εποχές που αλλάζουν και φέρνουν άλλα ήθη και συνήθειες, είναι ο σημερινός τρόπος σκέψης- «εμείς να είμαστε καλά, η ζωή είναι μία και σύντομη, ας τη γλεντήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε»-είναι ο μιμητισμός;;
Μήπως είναι η ανατροφή μας, τα διδάγματα των γονιών μας, οι εποχές μέσα στις οποίες ωριμάζει η κάθε γενιά, ένα συναίσθημα λογικής που μπορεί να υπάρχει μέσα μας, είναι θέμα ηθικής, οι συνήθειες, οι αποφάσεις τις στιγμής, ο αυθορμητισμός, είναι τελικά ο χαρακτήρας του καθενός μας …..

Άραγε ισχύουν κάποια από αυτά ;;
Η ανατροφή μας παραμένει πάντα αμετάβλητος παράγων συμπεριφοράς ; Υπάρχει στη σημερινή εποχή ηθική μπροστά στις επιθυμίες μας ,στο τρόπο σκέψης μας, που να μας κρατά εγκλωβισμένους σε «ηθικές αρχές»;
Και οι λεγόμενες «κοινά αποδεκτές αξίες» αποτελούν καθοριστικό οδηγό συμπεριφοράς μας;

Προσωπικά νιώθω πολύ προβληματισμένος από αυτά που βλέπω και ακούω κι αυτός ο προβληματισμός μου πηγάζει φυσικά μέσα από τις δικές μου «οριοθετήσεις».
Συμπέρασμα δε τολμώ να βγάλω και το ερώτημα εάν υπάρχουν όρια στη συμπεριφορά μας και πως προσδιορίζονται αυτά ,παραμένει αναπάντητο.

ΎΓ. Ξαναδιαβάζω το κείμενο μου.
Γιατί "όρια" ;;
Γιατί "πρέπει" ;;
Τελικά αυτό που αξίζει πάντα ,δεν είναι το ΣΗΜΕΡΑ ;;;

22 σχόλια:

cinderella είπε...

Επέστρεψα καλέ μου Λεοντόκαρδε και δεν είναι υπερβολή οτι θέλω να ξαναφύγω!! Πάντως...ναι. Την έχουμε την υπερβολή στο dna μας, από τα γεννοφάσκια μας...μιας και ο Μακρυγιάννης μας ήθελε πάντα ολίγους και κάποια ανώτερη δύναμη μας είχε χρήσει μοναδικούς, αναντικατάστατους και έχοντας πάντα δίκιο!!!

leondokardos είπε...

Γλυκιά μου cindy καλημέρα.
Κατλαβαίνω οτι είσαι μια νέα γυναίκα, όλο ενέργεια και ζωντάνια, ίσως μάλιστα και στο ξεκίνημα της επαγγελματικής σου ζωής.
Σε σένα λοιπόν αναγνωρίζω κάθε δικαίωμα να είσαι.. υπερβολική, όπου εσύ το νιώθεις. Και εσυ πρέπει να είσαι έτσι, τώρα στο ξεκίνημα. Γιατί κορίτσι μου τίποτα δε θα σου χαριστεί, εσύ πρέπει να το διεκδικείς.
Αντε πάλι, αντί να σου πω κάτι ευχάριστο, χαρούμενο, άρχισα τις... παραινέσεις !!! Συγνώμη.

΄Ετσι είμαστε εμείς οι Έλληνες, παρορμιτικοί πάντα. Αλλά έχουμε και πολλά καλά.

Να ξαναπάς διακοπές εαν το έχεις ανάγκη. Και μη με ακούς που μιλώ για υπερβολές. Είπαμε ,εσένα δε σε πιάνουν..
Ισως θα πρέπει να αλλάξω θεματολογία στα κείμενά μου, τα βρίσκω πολύ... σοβαρά, καθόλου ευχάριστα. Θα προσπαθήσω, μόλις 5 μήνες μπήκα στο κόσμο των μπλόγκερς.

Νάσαι πάντα καλά γλυκιά μου και να γράφεις τόσο υπέροχα κείμενα.

faraona είπε...

Χρονια πολλα για τα γενεθλια σου Λεοντοκαρδε μου αν και δεν ξερω ποτε ηταν-του γιου μου ειναι 29 Ιουλιου λεον κι αυτος-νασαι καλα παντα και κυριως ναχεις την υγεια σου.
Τα αλλα ολα ειναι υπερβολες...χαχαχα!!!να και η ατακα για το κειμενο σου.

Θελει τολμη ,θαρος και καρδια το δαμασμα της υπερβολης ε?Εμ και που να τα βρεις αυτα ευκολο ειναι?

πολλα φιλια

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

- Πού είναι οι ευχές μου Λιόντα μου για τα γενέθλιά σου;
Σου είχα φτιάξει και ΔΥΟ κιόλας στιχάκια.... μαύρες νύχτες τα έγραφα για να σε ευχηθώ η γυναίκα...
:-)
Διέγραψες την ανάρτηση...
Anyway.... NA ZHΣEIΣ!!!!

- Τώρα δε μπορεί... κάτι σε πείραξε στις διακοπές, για να γυρίσεις έτσι φουρτουνιασμένος.

- Θεματολογία να μην αλλάξεις, γιατί δε γράφουμε για να αρέσουμε.
Γράφουμε για ΜΑΣ προσωπικα κιαι ότι μας πονά, ευχαριστεί, προβληματίζει, κεντρίζει και αποσπά το ενδιαφέρον.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

leondokardos είπε...

faraona μου κατ΄αρχήν να σου ζήσει... το λιονταράκι σου, νάναι πάντα καλά και ευτυχισμένο.
Τα δικά μου γενέθλια είναι 20 Αυγούστου και τα γιόρτασα στη Πρέβεζα διακοπές.
Οσο για τις.. υπερβολές, ναι χρειάζονται αντιστάσεις στην εποχή μας για να μην παρασυρθεί κανείς σε υπερβολές. Αλλά κιαυτές στη φύση του ανθρώπου είναι.

Νάσαι καλά.

leondokardos είπε...

Γλαρένια μου δεν εχω ποτέ διαγράψει οποιοδήποτε σχόλιο και ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ που δεν πήρα το δικό σου με τις ευχές σου για τα γενέθλιά μου. Εαν δε σου κάνει κόπο σε παρακαλώ ξαναστείλε το μου,θα χαρώ πολύ.

Οχι, δε με πείραξε τίποτα και γύρισα πίσω. Απλά δε κάνω διακοπές εδω και χρόνια πάνω απο 5-6 μέρες, μετά με πιάνει η νοσταλγία της επιστροφής στο καβούκι μου. Ηταν λοιπόν οι 15 μέρες, εστω και με διακοπή, πολλές για μένα.

Ψάχνομαι ακόμα με τα κείμενά μου. Θα δω όμως τι θα κάνω γιατί πράγματι εδω εκφράζεται ο καθένας ελεύθερα, για θέματα που επιλέγει και με τρόπο που νιώθει.
Νάσαι καλά.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Δε μιλώ συγκεκριμένα για δικό μου σχόλιο και ειλικρινά δε θέλω επ' ουδενί να θεωρηθεί πως ενοχλήθηκα.

Πρόκειται για ολόκληρη θα τη θυμάσαι εξάλλου) την ανάρτηση που έλεγες πως θα έλειπες το διάστημα 17/8-24/8.
Το σχόλιό μου που ήταν και το μοναδικό καιτα δυο τετράστιχα με τις ευχές τα έγραψα εντελώς αυθόρμητα. Δεν τα θυμάμαι πάντως άρχιζε κάπως έτσι...
"Λιόντα μου χρόνια σου πολλά
για τα γενέθλιά σου...."

Πες μου τώρα τι έγραφα παρακάτω η μεσήλιξ...
:-))))

Προφανώς εν αγνοία σου συνέβη και γι' αυτό σου το επεσήμανα, για να μη χάνεις αναρτήσεις σου.

Φιλ΄και Γλαρένιες αγκαλές

Roadartist είπε...

Δεν εχουμε τιποτα αλλο εκτος απο το σημερα, το 'τωρα'.. Αερας ειμαστε.., αλλα δυστυχως το ξεχναμε συνεχως..

Nikos Lioliopoulos είπε...

Δε θα ήθελα να πάρω θέση γιατι κανείς δεν ξέρει τι είναι υπερβολικό. Ξερω μόνο τι μου φαντάζει υπερβολικό, στα δικά μου μέτρα, αλλά δεν ξέρω -κανείς δεν ξέρει- τι στην ουσία είναι υπερβολικό.
Καλό χειμώνα.
Υ.Γ.«κοινά αποδεκτές αξίες»
Υπάρχουν ; Δεν νομίζω...

leondokardos είπε...

Γλαρένια μου σου ζητώ συγνώμη εαν διάγραψα τήν ανάρτηση των διακοπών μου. Ναι, θυμάμαι οτι υπήρχε μόνο το δικό σου γλυκό σχόλιο. Μάλλον οταν γύρισα απο τη Πρέβεζα κάποιο λάθος θα έκανα.
Εκτιμώ και σέβομαι όλους τους φίλους μπλόγκερς που επισκέπτονται το χώρο μου και κάνουν το κόπο να σχολιάσουν τα κείμενά μου. Και ένας τρόπος εκτίμησης είναι να αποδέχομαι τις κρίσεις τους.
Σε παρακαλώ μη μου.... θυμώσεις, ξέχασέ το και είσαι πάντα ευπρόσδεκτη.

Δε το θυμάμαι το ποιήμα σου. Οποιο κιαν ήταν,σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου.

Νάσαι καλά και μη μου κλείσεις τη...γλαρένια σου αγκαλιά !!!!

leondokardos είπε...

roadartist σε καλωσορίζω στο χώρο μου.
Ναι, έχεις δίκαιο, εκείνο που τελικά ζούμε είναι το "σήμερα", κιαυτό είναι που έχει αξία.
Ειναι το κάθε "σήμερα" που πρέπει να εκτιμούμε. Μόνο που δε το κάνουμε και παγηδευόμαστε σε αναζητήσεις παράλογες, πολλές φορές δίχως καμία αξία.
Νάσαι καλά και θα κάνω τη βόλτα μου στο χώρο σου.

leondokardos είπε...

Νίκο μου,στο ξενοδοχείο που πήγα στο Πόρτο Χέλι, τα περισσότερα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ήταν θηριώδη ζτίπ !!! Αλήθεια ποιοί νάτανε οι ιδιοκτήτες ;; Μήπως η δουλειά τους ειναι... απέναντι απο το σπίτι τους;;
Το λέω σαν ένα πολύ μικρό παράδειγμα υπερβολής.Δίπλα μου ένας κύριος έβγαζε απο τη τσέπι του ένα μάτσο των 100 ευρω για να πληρώσει ένα καφέ !! Υπερβολική η συμπεριφορά του.
Φυσικά ειναι ελεύθερος ο καθένας να συμπεριφερθεί όπως θέλει. Εγω γενικά κρίνω.

Μα εκεί είναι οι αμφιβολίες μου, τι συγκρατεί τελικά τις υπερβολές μας!! Απο που προσδιορίζεται η υπερβολή;;
Απο "κοινα αποδεκτές αξίες" ;; Μα και εαν υπάρχουν,τις σεβόμαστε;;;

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Λιόντα μου να μη σκιάζεσαι
κι' εδώ είμαι η Γλαρένια...
Οι φίλοι μου να χαίρονται
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΝΝΟΙΑ....

Μη με κάνεις να αισθάνομαι ενοχές. Το ανέφερα χαριτολογώντας, απλά και μόνο για την ασφάλεια των αναρτήσεών σου

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

V. είπε...

Δεν φταίμε τόσο εμείς για τον βαθμό υπερβολής που υπάρχει στην ζωή μας..

Φταίει η ίδια η ζωή και η κοινωνία που μας παρασύρει και όλο θέλουμε περισσότερα...και έτσι και οι άλλοι ζητάν όλο και περισσότερα από εμάς....

Αν σκεφτόμασταν έστω μια φορά την ημέρα πως πρέπει να ζούμε μόνο το ¨σήμερα¨ γιατί πολύ απλά δεν ξέρουμε αν αύριο θα είμαστε εδώ, οι ζωές όλων μας θα είχαν άλλη αξία...

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα και απο εδω!
Υπερβολη συνανταμε σε ολες τις εκφανσεις της ζωης μας...
Πιστευω οτι ισχυουν ολοι οι λογοι που προαναφερες και ενας ακομα...ειμαστε σε μια εποχη αναζητησης και απογοητευσης, απελπισμενα ψαχνουμε να βρουμε το αληθινο, την αληθινα χαρα, το αληθινο παθος, οπουδηποτε και πολλες φορες νομιζουμε οτι το βρισκουμε σε ανουσια πραγματα...η ακομα αφηνομαστε να το πιστεψουμε, να ζησουμε την ψευδαισθηση, αφου το αληθινο ακομα δεν το εχουμε αγγιξει. Για αλλον μπορει να ειναι ενα σπορ αυτοκινητο που του δινει την εντυπωση αληθινης συγκινησης, για αλλον πολλα λεφτα, για αλλον ανουσιες επαφες που τις περναει για φιλια...Πιστευω, οτι οταν βρουμε ο καθενας το αληθινο που ψαχνει, καταλαβαινει το ψευτικο και την υπερβολη και τα απομακρυνει.

leondokardos είπε...

valina με μεγάλη χαρά σε καλωσορίζω στο χώρο μου.
Ναι, αυτό το "σήμερα" είναι που πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε.
Και αν αρκεστούμε και αποδεχθούμε αυτή τη στάση ζωής, ίσως θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι.

Θα περάσω κι εγω απο το χώρο σου σύντομα.

Νάσαι καλά.

leondokardos είπε...

butterfly το σχόλιό σου ειλικρινά με συγκίνησε πολύ. Είναι μια ολοκληρωμένη απάντηση στα ερωτήματα της ανάρτησής μου.
Οι λέξεις σου "απογοήτευση", "απελπισμένα", "αληθινό", "αληθινό πάθος", "ψευδαίσθηση", δένουν τόσο 'ομορφα, ακφράζουν μια ευαισθησία που εμένα με αγγίζει βαθύτατα.

Και τις λέξεις αυτές τις χρειάζομαι τόσο πολύ τη περίοδο αυτή...

Νάσαι καλά και να πετάς πεταλούδα μου σε όποιο κλαράκι επιθυμίσεις...

leondokardos είπε...

Γλαρένια μου ,ασφαλώς τελείωσε το θέμα της κατά λάθος διαγραφής της ανάρτησής σου και δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι ενοχές.
Ξέρεις εχω πει οτι ειμαι πολύ καινούργιος στο χώρο αυτό, οι φίλοι μου είναι ακόμα πολύ λίγοι και ειλικρινά εκτιμώ αφάνταστα και ευχαριστώ πάρα πολύ όλουες όσους μου κάνουν τη τιμή να με επισκέφτονται.
Κι εσύ είσαι πάντα εδώ μ΄ενα καλό λόγο, και με μια... ανοικτή γλαρένια αγκαλιά....
Καλό απόγευμα.

faraona είπε...

A ειδες λοιπον γι αυτο κι εγω δεν ειδα πουθενα κατι για τα γενεθλια.
Οπως και ναχει να τα εκατοστισεις και παντα Λεοντοκαρδος και υγιης.

φιλια

leondokardos είπε...

faraona σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Να ζήσω εκατό, μπα δε θα τόθελα !!!
Να είμαι υγιής θέλω για να μπορώ να εργάζομαι, να ελπίζω, να ονειρεύομαι, να νιώθω ζωντανός.
Και πάλι σ΄ευχαριστώ.

Aνεμος είπε...

είμαστε παρορμοιτικοί...και ας μετανιώνουμε μετά

leondokardos είπε...

anemos5 σε καλωσορίζω στο χώρο μου. Δε νομίζω πως η υπερβολές οφείλονται μόνο στον παρορμιτισμό που πράγματι έχουμε εμείς οι Έλληνες.
Θεωρώ οτι τελικά είναι μείγμα πολλών πραγμάτων και οποσδήποτε της εποχής στην οποία ζουμε σήμερα.
Νάσαι καλά.