Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

HUNGER


Προτείνω εάν κάποιος από τη μπλογκοπαρέα μας δει κάτι, ακούσει, διαβάσει, τέλος πάντων
αντιληφθεί κάτι ενδιαφέρον οποιασδήποτε μορφής, κάτι που θα ομορφύνει και θα έκανε τη καθημερινότητά μας πιο ανάλαφρη, θα είναι χρήσιμο να το αναρτήσει με τις σχετικές πληροφορίες..
Μπορεί αυτό το « κάτι» να μην ενδιαφέρει όλους μας, όμως θα βρεθούν φίλοι που θα το εκτιμήσουν και θα το απολαύσουν.. Ήδη μάλιστα έχουν γίνει αρκετές πληροφοριακές αναρτήσεις για διάφορα θέματα που ήταν όλες πολύ ενδιαφέρουσες.

Δε ξέρω πόσοι θεωρούν διασκέδαση το σινεμά και ασφαλώς το εάν αρέσει μια ταινία ή όχι είναι θέμα εντελώς υποκειμενικό. Σε μένα αρέσουν π.χ. οι ταινίες που αναφέρονται σε γεγονότα, αληθινά περιστατικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά.
Να έρθω όμως κατευθείαν στο θέμα μου.

Είδα μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία , τη HUΝGER. Αφορά τη ζωή και το θάνατο του MΠΟΜΠΙ ΣΑΝΤΣ , ενός ηγέτη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Ο αγωνιστής αυτός πέθανε στη φυλακή το Μάη του 1981 ύστερα από 66 ημέρες απεργία πείνας.
Ο μαρτυρικός του θάνατος χαρακτηρίστηκε από τη «σιδηρά κυρία», τη Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας ως το τέλος ενός «καταδικασθέντος εγκληματία που επέλεξε να αφαιρέσει τη ζωή του».
Αυτά μόνο είχε να πει η αντιπαθής και ψυχρή αυτή γυναίκα.

Ο Σαντς με τη θυσία του υποστήριξε ότι οι φυλακισμένοι μαχητές του IRA θα πρέπει να χαρακτηρίζονται σαν πολιτικοί και όχι ποινικοί κρατούμενοι.H σκηνοθεσία είναι υπέροχη και αυτό το μαρτύριο που υπέβαλε το κορμί του ο Σαντς ξετυλίγεται αργά και βασανιστικά μέχρι τέλους.

Θα πει ο Σαντς :

« Η ελευθερία είναι τα πάντα για μένα. Το να δώσω τη ζωή μου δεν είναι μονάχα το μοναδικό πράγμα που μπορώ να κάνω, είναι και το μόνο σωστό»

Με εντυπωσιακό κυνισμό ο αγωνιστής αυτός απομυθοποιεί τη θυσία της ζωής του. Θεωρεί ότι ο θάνατος του είναι απλά «σωστός» , μια σωστή πράξη απέναντι στις αμετακίνητες θέσεις του, τα πιστεύω, τον αγώνα του, δίχως περιττές μεγαλοστομίες και ηρωικά ξεσπάσματα.
Η προσωπική του «λογική» σε όλο της το μεγαλείο !!

Στο ημερολόγιό του ο Σαντς έγραψε για την απεργία πείνας :


« Πιστεύω πως η υλική τροφή δεν είναι αρκετή για να ζήσει ο άνθρωπος για πάντα και με ξελαφρώνει το γεγονός πως θα βρω υπέροχη τροφή εκεί πάνω, αν την αξίζω.
Και μετά κολλάω στην τρομακτική ιδέα ότι εκεί πάνω δεν τρώνε…»

Οι αγώνες, οι θυσίες για τα ιδανικά στα οποία πιστεύει ο καθένας είναι αυτά με τα οποία μπορεί να «χορτάσει» ο άνθρωπος στη ζωή του, πέρα από τη τροφή.
Αυτός με τους αγώνες του γέμιζε τη ζωή του. Και συγχρόνως σαρκάζει το μαρτύριό του, την αργή βασανιστική του πορεία προς το θάνατο, αυτή τη καθημερινή εξασθένησης του κορμιού του.
Πόση ψυχική ηρεμία και πόση πίστη στα ιδανικά του θα ένιωθε ο Σαντς γράφοντας τα λόγια αυτά.

Και με τι απλότητα μπορεί να αναδεχθεί ένας ΗΓΕΤΗΣ , ένας αγωνιστής όταν πιστεύει στον αγώνα του.
Και η απλότητα αυτή ,η καθαρότητα και ο σεβασμός των στόχων, είναι νομίζω αυτό που μπορεί να εμπνεύσει τους «άλλους» να ακολουθήσουν.

Δε θέλω να σας παρασύρω, εάν όμως προλάβετε τη ταινία αυτή αξίζει να τη δείτε.

28 σχόλια:

vagnes είπε...

Πόσοι αλήθεια είναι διατεθειμένοι φίλε μου Έλληνες (για να το εξειδικεύσω) να χάσουν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τις αξίες τους;;;

Πόσοι αλήθεια Έλληνες, σε τι ποσοστό άραγε έχουν πράγματι άξιες και ιδανικά μέσα τους χαραγμένα βαθιά;;;

Ο άνθρωπος χωρίς αξίες είναι χωρίς αξία δηλ, είναι τιποτένιος, αμελητέος και απορριπτέος, άχρηστος, περιττός, ένα σκέτο περίττωμα που δεν ηρθε η ωρα ακομα να θαφτεί.

Συγχώρεσε με που είμαι λίγο σκληρός, αλλά...

ΥΓ: να γραφεις για ταινιες που σου αρεσαν και μου αρεσε και η προτροπη σου στην αρχη για χρησιμες δημοσιευσεις, θεματα, εκδηλωσεις κλπ.

faraona είπε...

Μπραβο για την αναρτηση.
Αν ερθει εδω στην Κερκυρα θα παω να το δω.

τα φιλια μου Λεοντοκαρδε.

common people είπε...

Αυτό το κάτι , το πολύ όμορφο κάτι μας προσέφερε η σημερινή σου ανάρτηση. Σε ευχαριστούμε.
Υ.Γ. εκεί πάνω δεν τρώνε;
Να λοιπόν πότε θα γλιτώσω απο την παχυσαρκία !
Εκει πάνω...

leondokardos είπε...

vagnes κατ΄αρχήν να σε καλωσορίσω στο μπλόγκ μου. Μην ξεχνάς οτι βοήθησα λίγο δυστυχώς στη .. συνγραφή του.. μυθιστορήματός σου, αν και δε ξέρω ποιός τίτλος τελικά του δόθηκε.
Δεν είσαι σκληρός στις κρίσεις σου, έτσι είναι όπως τα λές. Βέβαια υπήρξαν άνθρωποι ΄Ελληνες που πράγματι έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά τους και τα πιστεύω τους. Όμως είναι λίγοι, αλλά ξεχωριστοί.
Δυστυχώς πάντως οι αξίες είναι πλέον ενα σπάνιο φαινόμενο στην εποχή μας.
ΥΓ.Σου άφησα και το δικό μου σχόλιο στο μπλόγκ σου.

leondokardos είπε...

faraona μου χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου, ιδιαίτερα όταν το λές εσύ, ενας άνθρωπος με βαθιές καλιτεχνικές διαισθήσεις.
Όσο για τη ταινία, να τη δείς και να μου πείς τη γνώμη σου.
Καληνύχτα και φιλιά.

leondokardos είπε...

common people καλωσόρισες και χαίρομαι για την επίσκεψή σου.
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια σχετικά με την ανάρτησή μου.

Αλλά τώρα κάνε μια ...επίγεια προσπάθεια να αδυνατίσεις φίλε μου, εδώ θα σου κάνει καλό.

Περιμένουμε να φτιάξεις και το δικό σου μπλόγκ, όπως το υπόσχεσαι γιατί έριξα μια ματιά εκεί.Σύντομα κοντά μας λοιπόν.
Καλή σου νύχτα.

VAD είπε...

Επιτέλους κατάφερα να ξαναμπώ σε ανάρτησή σου!Ναι,θυμάμαι την ιστορία του,είχε συνταράξει τότε την παγκόσμια κοινή γνώμη!Οι θυσίες θέλουν κότσια,και τα κότσια λίγοι τα εχουν!Κι αν οι΄εχοντες τα κότσια είναι δικοί μας,τους χαρακτηρίζουμε ήρωες,αν όχι,τρομοκράτες,εγκληματίες κλπ!

KΑΡΜΕΝ είπε...

Καταπληκτικό θέμα! Τώρα μόλις το διάβασα και με έχει κατενθουσιάσει. Θα επανέλθω.
Συγχαρητήρια!

leondokardos είπε...

vad καλημέρα.
χαίρομαι που τα κατάφερες να μπείς στο μπλόγκ μου πάλι.
Ετσι είναι, τέτοιοι ήρωες και αγωνιστές σαν τον Σαντς δεν παρουσιάζονται εύκολα. Θέλει ψυχικό ηρωισμό και ψυχική δύναμη, πίστη σαυτό που κάνεις.
Νάσαι καλά.

leondokardos είπε...

agapi σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Θα σε περιμένω να επανέλθεις .
Καλή σου μέρα.

dyosmaraki είπε...

Ζην ή ευ ζην τελικά? Και αν ευ ζην τι σημαίνει για τον καθένα αυτό?

Για άλλους ίσως σημαίνει να έχουν ένα όμορφο αυτοκίνητο και να καλοπερνούν οι ίδιοι, ενώ για άλλους σημαίνει να καταφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους να κάνουν κάτι για το κοινό καλό τοποθετώντας τον σύνολο πάνω από τον εαυτούλη τους.

Πάντως όπως λέει και ο vagnes αμφιβάλλω εάν στις μέρες μας κάποιος θα έδινε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τις αξίες του.

Θα επιδιώξω να δω την ταινία, αφού την προτείνεις.

Την καλημέρα μου...

leondokardos είπε...

dyosmaraki είναι μεγάλη κουβέντα έτσι όπως τοποθετείς το θέμα. Κατ΄αρχήν, πάρα πολλά πράγματα, αντιδράσεις, θέσεις, επιλογές αξιών, εξαρτόνται απο τον χαρακτήρα του καθενός, αλλά πιστευώ και απο το περιβάλλον και τις καταστάσεις που επικρατούν εκείνη τη στιγμή.
Επίσης, έτσι όπως έχει καταντήσει σήμερα η ζωή και η κοινωνία μας, έχει αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Οι στόχοι και οι θέσεις του καθενός, ακόμα και οι απλόυστερες, διακρίνονται απο εγωισμό, καιροσκοπισμό, εφήμερη σκέψη.

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ δύσκολα βρίσκουμε σήμερα.

Ισως εκεί μας έχει οδηγήσει η ίδια η ζωή, έτσι πλέον όπως "πρέπει" να τη ζούμε, για να "ζήσουμε". Ή ακόμα κάποιες εμπειρίες που 'εστω και δύσκολα, μας άλλαξαν.
Σε αυτές λοιπόν τις εποχές, ναι είναι δύδκολο να βρεθούν αγωνιστές, ήρωες σαν τον Σαντς. Όμως εδω μιλάμε για εναν ιδιαίτερο άνθρωπο.που πράγματι πίστευε σε αξίες, στον αγώνα του. Δε πήρε ένα πιστόλι να στηθεί, να φωνάξει" Ζήτω ο ΙΡΑ" και να τελείωσει τη ζωή του. Υπέβαλε τον εαυτό του σε ένα ργο θάνατο 66 ημερών. Μα τι ψυχή, τι δύναμη θα είχε.
Γιαυτό έκανε πάταγο στο κόσμο η θυσία του και αποτελεί κάτι το πολύ ιδιαίτερο η ιστορία του.
Αν προλάβεις το έργο,να μου πείς τις εντυπώσεις σου.
Νάσαι καλά τη καλησπέρα μου.

Roadartist είπε...

Εξαιρετικό ποστ φίλε Λεοντόκαρδε!
..Φυσικά και είναι διασκέδαση το σινεμά! Εχω ακουσει για την ταινια αλλα δε την εχω δει..Θα σπευσω!!...
Οντως εχεις δικιο, σχετίζονται οι αναρτήσεις..
....απλά εξαιρετικός!!!

leondokardos είπε...

Αρτιστάκι μου σ΄ευχαριστώ για τα τόσο καλά σου λόγια.
Εσένα βέβαια δε σε ξεπερνάει κανείς. Είσαι πάντα ενήμερη για τόσο όμορφα και σημαντικά πράγματα. Και πάντα 'ολα πολύ ποιοτικά.
Αν τη πετύχεις τη ταινιά-κιεγω την είδα τη τελευταία βδομάδα- να μου πείς τη γνώμη σου. Αλλιώς πιστεύω οτι θα βγει σε βίντεο γιατι έχει κιόλας πάρει διεθνές βραβείο.
Φιλιά και καλό Σαβ/ακο.

Unknown είπε...

Γεια σου Λεοντόκαρδε, ο Bobby Sands σκότωσε απλούς ανθρώπους σαν όλους εμάς, που δεν του είχαν φταίξει σε τίποτα κι εγώ τουλάχιστον δεν θεωρώ ότι είναι ήρωας. Καλό Σ/Κ.

marianaonice είπε...

Ανεξάρτητα σε τι πίστεψε και για τι έδωσε τη ζωή του ο αληθινός ήρωας της ταινίας που προτείνεις Λεοντόκαρδε, ακόμη κι αν πίστεψε το λάθος για σωστό (δεν ξέρω κάτι περισσότερο γι' αυτόν) τα λόγια του:

« Η ελευθερία είναι τα πάντα για μένα. Το να δώσω τη ζωή μου δεν είναι μονάχα το μοναδικό πράγμα που μπορώ να κάνω, είναι και το μόνο σωστό»

είναι συγκλονιστικά!
Να είσαι καλά για την ενημέρωση αυτή. Ενδιαφέρουσα φαίνεται η ταινία.
Καλό Σ/Κ!

leondokardos είπε...

mariana, μπορεί πράγματι ο Σαντς να σκότωσε ανθρώπους. Μην ξεχνάς όμως οτι ήταν πόλεμος εμφύλιος και σε τέτοιους πολέμους σκοτώνονται και αθώοι άνθρωποι. Το ίδιο έγινε και στο δικό μας εμφύλιο πρίν χρόνια.
Πέρα όμως απο αυτό, εγω εθαύμασα τη ψυχική δύναμη του αγωνιστή αυτού. Μια δύναμη που δε τη βρίσκεις εύκολα στους ανθρώπους σήμερα, όταν άλλες είναι οι επιδειώξεις που καθοδηγούν τη ζωή και τη συμπεριφορά τους.
Τέλος πάντων,ίσως μπορεί να του αποδώσουμε τα εύσημα για το ψυχικό του θάρρος.
Καλό Σαβ/ακο.

leondokardos είπε...

Μαριάνα μου, αυτά τα λόγια του αγωνιστή αυτού ήταν που σε συγκλόνησαν κιεμένα! Και δεν είναι τα μόνα που είπε. Για φαντάσου να έχεις υποβάλλει το σώμα σου σε αργό μαρτυρικό θάνατο 66 ημερών και να έχεις το κέφι,τη δύναμη να αυτοσαρκάζεσαι! Ειναι να μην σε συγκλονίζουν τα λόγια του ;
Έχει δίκαιο o vagnes βέβαια όταν αμφιβάλλει για τη σημερινή προθυμία των ανθρώπων να θυσιάσουν τη ζωή τους για την ιδεολογία τους. Μα αυτό δεν είναι το μεγαλείο του ανθρώπου αυτού ;;
Εγω πάντως απήλαυσα τη ταινία και ελπίζω να τη χαρεί και όποιος ακόμα τη προλάβει.
Καλό Σαβ/ακο φίλη μου Μαριάνα.

dyosmaraki είπε...

Πράγματι ανθρώπους (με την κυριολεκτική έννοια) δύσκολα βρίσκουμε στις μέρες μας. Υπάρχουν όμως και ας είναι λιγοστοί...
Εκείνοι που μπορεί να θυσιαστούν για μια ιδέα, για κάποιες αξίες ίσως είναι ακόμη πιο λίγοι.
Οπως λες όμως αυτοί οι άνθρωποι είναι για να τους θαυμάζεις για το ψυχικό σθένος που διαθέτουν.
Θα προσπαθήσω να την προλάβω την ταινία.
Καλό ΣΚ εύχομαι

leondokardos είπε...

dyosmaraki είμαι κι εγω σε ...αναζήτηση ανθρώπων και νομίζω οτι δεν θα είμαι μοναδικός που το ψάχνω αυτό. Ευαίσθητοι, συναισθηματικοί, ακόμα και ρομαντικοί ,όσοι νιώθουν έτσι,όλοι ψάχνουμε για "ανθρώπους", απλά να μπορείς να μιλίσεις ήρεμα, να συζητήσεις επάνω με τις ίδιες αξίες φωλιασμένες μέσα σου.
Ψάχνουμε για σπάνιο είδος φαίνεται....
Όσο για τους ήρωες, ναι αυτόι ειναι ακόμα πιο σπάνιοι,αγνοόντας τη ζωή τους για χάρην των πιστεύω τους.
Να περάσεις όμορφα τη Κυριακή σου.

Meropi είπε...

Καλησπέρα Λεοντόκαρδε μου,
λοιπόν τη θυμάμαι αυτή την ιστορία με το Σαντς. Μάλιστα ήταν η αιτία μιας λογομαχίας με την Αγγλίδα τότε γυναίκα του κουνιάδου μου, η οποία έλεγε ότι δεν τον λυπάται καθόλου. Και μια λεπτομέρεια. Η Αγγλίδα αυτή είχε την ίδια τύχη με τη Θάτσερ. Έχει γεροντική άνοια.... Χα χα χα!

leondokardos είπε...

meropi καλησπέρα.
Τιμωρήθηκε λοιπόν η αγγλίδα συγγενής σου για την απονιά της για το θάνατο του Σαντς !!
Σαν την άλλη σκληρή κυρία Θάστερ !!
Υπάρχει φαίνεται τιμωρία για τους ψυχικά σκληρούς ανθρώπους που δεν δείχνουν συμπόνια, οίκτο, ποτέ και πουθενά.
Καλό βράδυ και καλή βδομάδα.

cinderella είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ακούγεται!! Θα την ψάξω αν μπορέσω να την κατεβάσω από εδώ που είμαι!! Καλή Κυριακή λεοντόκαρδέ μου!! :))

Ανδρόνικος είπε...

Δεν την έχω δει αλλά,
τό'χω ξναγράψει και θα το ξαναπω:
Μ'αρέσει πολύ όταν στις αναρτησεις
αντί άλλων προτείνονται
βιβλία, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις.

leondokardos είπε...

cindy έχω δεί 3-4 ταινίες που αφορούν τον ΙΡΑ και τον αγώνα των ιρλανδών κατά των άγγλων. Όπως λέω,με ενδιαφέρουν οι ταινίες που πραγματεύονται γεγονότα. Βρήκα λοιπόν τη ταινία που έχει πάρει και βραβείο πολύ ενδιαφέρουσα. Αλλά κυρίως συγκινήθηκα απο τον αγώνα που έκανε αυτός ό άνθρωπος για αυτά που πίστευε και απο το κυνισμό και τον αυτοσαρκασμό του μέχρι τέλους.
Τον θαύμασα.
Μπορεί να έχει βγεί και DVD,αν και δεν νομίζω οτι το θέμα θα είναι πολύ δημοφιλές στην Αγγλία...
Καλή βδομάδα, καλά...μαθήματα, καλά να περνάς.

leondokardos είπε...

ανδρόνικε και εγω θα ήθελα να υπάρχουν αναρτήσεις που να αναφέρονται σε διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ταινίες, βιβλία, θέατρο.Πιστεύω μάλιστα οτι μια και γινόμαστε οι μπλόγκερς παρέα,καλό είναι να ακούγονται τέτοιες συστάσεις.
Δυστυχώς εγω λόγω χρόνου, εχω λίγο εγκαταλήψει το βιβλίο, αν και μου άρεσε πολύ το διάβασμα. Τέλος πάντων, οτι πέσει στην αντίληψή μου θα το βγάζω ανάρτηση.
Καλή βδομάδα.

patsiouri είπε...

Θα την έχω υπόψην μου.
Εγώ είδα αδερφούς Κοέν και αποθέωσα!

leondokardos είπε...

patsiouri καλησπέρα.
Εκείνο που κυρίως με συγκίνησε στη ταινία ηταν η θυσία αυτού του ανθρώπου σε αυτά που πίστευε.
Μου αρέσει οταν κανείς πιστεύει σε ιδανικά, αξίες,θέσεις πολιτικές ή κοινωνικές, στον έρωτα πολύ περισσότερο, να αγωνίζεται γιαυτά δυναμικά, ακατάπαυστα , με απεριόριστη επιμονή και πίστη. Ισως στον αγώνα αυτό να υποφέρεις, να βασανίζεσαι, να απογητεύεσαι,ίσως και να αποτύχεις στο τέλος, αλλά δίνεις τη μάχη σου.
Πίστεψα κάποτε και εγω σε κάποια πράγματα,αγωνίστηκα και τελικά έχασα και απογητέυτηκα.
Με αυτά τα δικά μου συναισθήματα,θαύμασα το θάρρος του Σαντς και γητεύτηκα απο τη ταινια.
Ελπίζω να μην απαρσύρω τους φίλους που τυχόν θα δουν την ταινία και μου τα ...σύρουν !!!