Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

Η αφορμή να γράψω αυτό το ποστ ήταν η είδηση στις εφημερίδες ότι επιτέλους θα αρχίσει σύντομα η αναστήλωση και αποκατάσταση του βασιλικού ανακτόρου στο Τατόι.
Το « επιτέλους » δεν σηματοδοτεί κανενός είδους ευνοϊκής διάθεσης απέναντι στη Βασιλεία. Με τις εμμονές και τους εγωισμούς τους ,με λαθεμένες αποφάσεις, παρατυπίες και άστοχες παρεμβάσεις, από τον καιρό του ξενόφερτου Όθωνα μέχρι πρόσφατα, προκάλεσαν αρκετά δεινά στη χώρα μας και δίχασαν το λαό.

Όμως εξοργίζομαι και αγανακτώ όταν εμείς οι Έλληνες αρνιόμαστε την ιστορία μας και παραποιούμε εποχές και γεγονότα, χάριν μιας στενόμυαλης, ανόητης και καταστροφικής κομματικής υποταγής.

Τα ανάκτορα του Τατοΐου με όλους τους βασιλικούς θησαυρούς που περιέχουν ,θα έπρεπε προ πολλού να έχουν ανακαινισθεί και μετατραπεί σε ένα ιστορικό μουσείο, να είχε ευπρεπιστεί ο περιβάλλον χώρος και κάποιο από τα άλλα κτίσματα να είχε γίνει π.χ. βιβλιοθήκη, όλος δε ο χώρος να ήταν ανοικτός για το κοινό.
Ποιος όμως να τολμήσει να προτείνει τη διάθεση χρημάτων για ένα τέτοιο σκοπό δίχως να κινδυνεύσει να κακοχαρακτηριστεί σαν βασιλόφρων ; Λες και η Βασιλεία δεν αποτελεί πράγματι ένα κομμάτι της νεώτερης ιστορίας μας.

Η Ρωσία δεν αρνείται τη τσαρική της περίοδο, δε καταστρέφει ανάκτορα και άλλα κτίσματα της περιόδου εκείνης, δεν αρνείται ότι κάποτε τη διοικούσε Τσάρος.
Στο Λονδίνο ο Πύργος του έχει μετατραπεί σε χώρο επίσκεψης, παρότι ήταν τόπος βασανισμού και αποκεφαλισμού βασιλιάδων και αρχόντων της εποχής, αλλά ουδείς διανοείται να τον γκρεμίσει ή να τον εγκαταλείψει στη φθορά του χρόνου.
Ούτε φυσικά η Γαλλία αρνείται ότι ο Ναπολέων άρπαξε το στέμμα και το τοποθέτησε ο ίδιος στο κεφάλι του ανακηρύσσοντας τον εαυτό του Αυτοκράτορα των Γάλλων. Και τα παλάτια των έκφυλων βασιλιάδων μένουν ακόμα εκεί να τα επισκέπτονται οι ξένοι .Δεν απέκρυψαν τη προδοσία του άλλοτε ήρωα-στρατάρχη τους, απλά διάνθισαν την εποχή εκείνη προβάλλοντας την εθνική τους αντίσταση. Μετά, οι Δημοκρατίες διαδέχθηκαν η μία την άλλη.

Άλλοι λαοί προσπαθούν να κλέψουν και να παραποιήσουν αλήθειες και γεγονότα προκειμένου να τα οικειοποιηθούν και να δημιουργήσουν δική τους « ιστορία ».
Αλλού, ξεμπάρκαραν ανεμομαζέματα ανεμοσκορπίσματα κάθε λογής και υποστάθμης από άλλες χώρες, αναμείχθηκαν μέσα στο μπλέντερ του χρόνου και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια δήθεν εθνότητα, να συγκροτήσουν ένα κράτος, να αναπτύξουν μια Δημοκρατία, να επικαλούνται μια ιστορία καμιά διακοσαριά ετών και να γίνουν υπερδύναμη , δεν έχει σημασία με ποιό τρόπο.

Στην Ελλάδα ντρεπόμαστε να δεχθούμε ότι κάποτε είχαμε βασιλιάδες και προτιμάμε να γκρεμίζουμε κάθε τι που θα μπορούσε να θυμίζει τη περίοδο εκείνη, λες και επιζητούμε την εξιλέωση, τον εξαγνισμό για κάποιο ηθικό μας παράπτωμα.

Και όχι μόνον αυτό. Το χειρότερο είναι η εσκεμμένη απαξίωση και διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας. Είναι άθλιο, ντροπιαστικό και εξευτελιστικό να χαρακτηρίζουμε ακόμα και σήμερα συμμοριτοπόλεμο την εθνική μας αντίσταση στη διάρκεια του Β παγκόσμιου πολέμου και ο,τι επακολούθησε μετά, ενώ οι ξένοι εκθειάζουν τον αγώνα εκείνο.
΄Ηταν λοιπόν συμμορίτες τα 17χρονα παιδιά, οι γυναίκες, οι άντρες που άφησαν τα σπίτια και τη θαλπωρή και ανέβηκαν στα βουνά να πολεμήσουν τους κατακτητές ; Η κατοπινή εξέλιξη, δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, μας δίνει το δικαίωμα να διαγράφουμε συλλήβδην και να παραποιούμε τη πραγματικότητα ;
Ήταν ένας τραγικός εμφύλιος σπαραγμός, συχνά με θύματα μέλη της ίδιας οικογένειας που ανήκαν όμως σε διαφορετικά στρατόπεδα. Μα μήπως ήταν ο πρώτος μας εμφύλιος ; Από τα αρχαία χρόνια, η μία πόλη πολεμούσε εναντίον άλλης πόλης. Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας οι καπεταναίοι μάχονταν και μεταξύ τους. Ό λαός μας διχάσθηκε μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων. Το έχει το αίμα μας να σπαράσσεται η χώρα από εμφύλιες διαμάχες.
Και αντί να διδαχθούμε την ιστορική αλήθεια, αντί να συνθέσουμε παρά να διαλύσουμε, κάτω από ένα αρρωστημένο κομματικό πρίσμα και φανατισμό, προσπαθούμε να οικειοποιηθούμε καταστάσεις, μικραίνοντας κάθε αξιότιμη πράξη. Φανταστείτε, μαλώνουμε ακόμα και σήμερα ποιος είχε τους περισσότερους και πιο τολμηρούς άντρες στο Γοργοπόταμο, ο Βελουχιώτης ή ο Ζέρβας !!
Το ίδιο και στο ξέσπασμα του Πολυτεχνείου. Και εκεί χωρισμένοι, μια ζωή να μετράμε σε ποια πολιτική παράταξη ανήκουν οι ήρωες ή οι νεκροί. Και ανάλογα να φτιάχνουμε ή να γκρεμίζουμε, να εξυμνούμε ή να απαξιώνουμε.
Και εάν ένα κόμμα έχει πιο μαχητικούς οπαδούς, ε, τι να κάνουμε, να πάρει η οργή Έλληνες δεν είμαστε όλοι ;;

Κοινή η ιστορία μας και οι καλές και οι κακές της στιγμές. Κοινή η μοίρα μας σαν έθνος. Μαζί θα ανέβουμε, μαζί θα καταποντιστούμε.
Και κατεβαίνοντας στα τρίσβαθα, προβλέπω ότι στο δρόμο για το γκρεμό θα μαλώνουμε σε ποιο κόμμα ανήκουν οι…ωραιότεροι.

28 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Τι να προσθέσω...τα είπες ΟΛΑ.
Τοποθέτησες το ζήτημα στη σωστή του θέση.
Μιλάμε όμως για τον ανατολίτη και στενόμυαλο ΄Ελληνα, ο οποίος τρέχει σε ξένες χώρες να θαυμάσει τα μνημεία τους, που τα περισσότερα είναι καλοδιατηρημενα ανάκτορα και αναπόσπαστα κομμάτια μιας ιστορίας που σηματοδότησε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και γεγονότα.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες

Unknown είπε...

Άσχετα από την κακή τους ιστορία, Λεοντόκαρδε, αυτά θα έπρεπε να τα διατηρούν, αλλά ήταν απησχολημένοι με το ξεπούλημα στον Εφραίμ.

tovenito είπε...

ίσως επειδή μιλάς για πολύ πρόσφατη ιστορία και υπάρχουν ακόμη γενιές που αντιδρούν ή έχουν υποφέρει από βασιλεία ή χούντα δεν μπορούν να δουν ούτε την τουριστική αξιοποίηση ορισμένων μερών ως κάθαρση. ίσως λίγος χρόνος ακόμη. προσωπικά δεν με απασχολεί το τατόι. ας το κάνουν ό,τι θέλουν. αλλά και το να βρίσκεται εκεί έτσι ανεκμετάλλευτο είναι κάπως..

VAD είπε...

Ψύχραιμη τοποθέτηση,ματιά ιστορικού θα έλεγα.Υπάρχουν όμως στο γνώστη της νεότερης πολιτικής ιστορίας ακόμη καποια ανακλαστικά που δικολογημένα εμποδίζουν νηφάλιες σκέψεις.

ΚΑΛΌ ΜΉΝΑ....

αντωνης είπε...

Σωστη τοποθετηση του θεματος. Αλλά και πολυ μακρινη για τη σημερινη Ελλαδα.
Μαλλον τετοια θεματα θεωρουνται αυτονοητα σε αλλες χωρες.
Εδω εχουμε καταντησει να συζηταμε ακομα και τα αυτονοητα.

Καλημερα

leondokardos είπε...

Γλαρένια έτσι ακριβώς. Θαυμάζουμε τα καλοδιατηρημένα μνημεία των άλλων χωρών που σέβονται την ιστορία τους σαν έθνος και διόλου κομματικά. Μόλις γυρίσουμε πίσω, χωρίζουμε αυτάπου θέλουμε να τιμήσουμε ανάλογα με τη καομματική μας ταυτότητα. Ωραίοι είμαστε!!

leondokardos είπε...

mariana καλά που δε ξεπούλησαν και κανένα ...ανάκτορο στον Εφραίμ ή κανένα μνημείο μας !!!

leondokardos είπε...

tovene ο εμφίλιος σπαραγμός που τόσα πολλά κόστισε στη χώρα έχει τελειώσει εδώ και 60 χρόνια. ΄Επρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουμε και να δεχόμαστε την αλήθεια και να μη μικραίνουμε γεγονότα που θα έπρεπε να τα εξυμνούμε αλλα και να διδασκόμαστε.
Μα κι εγω για το Τατόι θέλω μόνο να το αξιοποιήσουν και να το μετατρέψουν σε κάτι χρήσιμο,δίχως μικρόψυχες σκέψεις.

leondokardos είπε...

VaD το μόνο που λέω είναι οτι πρέπει να αποδεχόμαστε την ιστορία μας σα χώρα,για τις καλές άλλα και τις κακές της περιόδους. ΄Ολοι οι λαοί δεν έχουν μόνο αγγαλικές καταστάσεις να προβάλλουν. Ε λοιπόν ας μη χωρίζουμε την ιστορία έτσι όπως συμφέρει πολιτικά το καθένα μας.

leondokardos είπε...

Αντώνη ναι, ακόμα και τα αυτονόητα τα παραποιούμε και τα εκμηδενίζουμε , έτσι όπως θέλει ο καθένας.
Κάτι που για άλλους λαούς θεωρείται αυτονόητο, π.χ. η διαφύλαξη της εθνικής κληρονομιάς ,εμείς είμαστε άξιοι να το γελιοποιήσουμε.
Δυτυχώς.

Ανώνυμος είπε...

εντάξει υπήρχε θέμα, να το ανακαινίσουμε και μετά να το ξαναπάρει ο Κοκός..

dyosmaraki είπε...

Μου αρέσει πολύ η τοποθέτησή σου. Φυσικά και συμφωνώ στο γεγονός πως όλα οι αρχιτεκτονικοί κλπ θησαυροί θα έπρεπε όχι μοναχά να προστατεύονται μα και να προβάλλονται. Από το Τατόϊ φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό πολύτιμοι αρχαιολογικοί θησαυροί που ανήκαν στον ελληνικό λαό. Πολλά βρέθηκαν να πωλούνται σε δημοπρασίες.
Ομως είναι εξ ίσου γνωστό πως εκτός από όσους θησαυρούς φυγαδεύτηκαν πολλά αντικείμενα σάπισαν κλειδωμένα μέσα στους χώρους που για χρόνια διατηρούνταν κλειστοί και αναξιοποίητοι.
Οπως λες σε άλλες χώρες αυτά αξιοποιούνται. Ας μην πάμε μακριά, στη Ρωσία όχι μόνο διατήρησαν τα παλάτια αλλά εισπράττουν και πολλά έσοδα από τα εισητήρια που κόβουν και με αυτά μπορούν να τα συντηρούν.
Στη Γαλλία, στην Αγγλία με τους μεσαιωνικούς πύργους, παντού εκτός από την Ελλάδα που σε πολλές περιπτώσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών χάνει ακόμη και την κυριότητά τους.

leondokardos είπε...

καπιταλιστικο κουμμούνι, φυσικά να μη το ξαναπάρει ο Κοκός.
Θεωρώ οτι παλάτια, δημόσια κτίρια,τα κειμήλια και οι άλλοι θυσαυροί όπου και αν βρίσκονται, ανήκουν στο λαό, στην ιστορία του τόπου. Να τα αναδείξουμε, να τα εκθέτουμε στα μουσεία μας, γιατί αποτελούν μέρος της ιστορίας μας.
Καλό μήνα.

leondokardos είπε...

dyosmaraki ακριβώς αυτή η αδιαφορία μας, η εξωφρενική αντιμετώπιση πτυχών της ιστορίας μας ήταν και θα είναι η αιτία να καταστρέφονται μνημεία και να φυγαδεύονται θυσαυροί. Φαντάσου να φυλαγόταν απο την αρχη το ανακτορο στο Τατόι μαζί με ο,τι περιελάμβανε, τι όμορφο μουσείο θα μπορούσε να γίνει εκεί.
Συμπτωματικά διάβαζα σήμερα οτι στο Βερολίνο ανατέθηκε σε ιταλό αρχιτέκτονα να ανοικοδομήσει απο την αρχή το ανάκτορο του Κάιζερ Γουλιέλμου Β.και ας αποτελεί σύμβολο του πρωσικού μιλιταρισμού.
Το κτίριο θα γίνει χώρος τέχνης και πολιτισμού, βιβλιοθήκη κ.α.
Να λοιπόν πως αξιοποιούν άλλοι λαοί την ιστορική κληρονομιά τους.
Θυμήθηκα και ένα άλλο κτίριο που εγκαταλήφθηκε μόλις πέθανε ο Ιόλας που είχε μαζέψει πολύ αξιόλογα έργα τέχνης. Τα καταλήστεψαν, δεν άφησαν τίποτα !!
Και σε αυτή τη περίπτωση η γραφειοκρατία έκανε το θαύμα της,έως ενδιαφερθούν και πάρουν αποφάσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Νάχεις ένα πολύ καλό μήνα.

KΑΡΜΕΝ είπε...

Δεν έχω μνήμες από την χούντα. Μάλλον θα έπρεπε να ερωτηθούν αυτοί που έχουν; Ξέρω όμως ότι άλλες χώρες έχουν τέτοια μουσεία.Εξαρτάται από τις μνήμες, τις αντοχές και την νοοτροπία του κάθε λαού, μάλλον. Ενδιαφέρον ποστ…

patsiouri είπε...

Πολύ σωστή η τοποθέτησή σου.
Μ'αυτή τη λογική σε 30 χρόνια θα πρέπει να κάνουμε στάχτη και μπέρμπερι τη Ρηγίλλης κα τη Χαριλάου Τρικούπη!

leondokardos είπε...

agapi ακριβώς εξαρτάται απο τη νοοτροπία κάθε λαού να σέβεται και να διαφυλάσσει την ιστορία του ακόμα και τις άσχημες εποχές της και να με μουσεία και άλλους τρόπους να διατηρεί τα μνημεία της χώρας.
Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε αυτή τη νοοτροπία,παραποιόντας ιστορικά γεγονότα,ακόμα καταστρέφοντας κτήσματα,μονο και μόνο γιατί δε ταιριάζουνν στις πολιτικές πεποιθήσεις.

leondokardos είπε...

Πατσιουράκι γέλασα πάρα πολύ με το σχόλιό σου,τι να σου πω !!
Εκείνο το μπερμπερι τα λέει όλα !!
Ίσως να φτάσουμε μέχρι και τη Βουλή καμιά ώρα !!

faraona είπε...

Leontokarde
ντρεπομαι που το λεω αλλα θα το πω:
ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ!!!
Οταν ειναι για πανηγυρια μια χαρα κι ολα ομορφα και καλα!
Μολις ειναι για κατι σοβαρο ...αρχιζει το ΠΑΘΟΣ ΚΙ Ο ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΣ.
ναχαμε να λεγαμε δηλαδη!

πολλα φιλια

leondokardos είπε...

faraona δυστυχώς αλλά σαφώς για τα πανηγύρια είμαστε.
Αυτός ο υπέρμετρος κομματικός φανατισμός που μας διακατέχει,παραποιεί ακόμα και την ιστορική αλήθεια,τη σωστή εκτίμηση γεγονότων και προπαντός την διαφύλαξη ιστορικών μνημείων μας.
Μέχρι εκεί φτάνουμε χρόνια τώρα.

Side21 είπε...

Δεν είναι άσχημο πράμα
η αντιπαράθεση ιδεών κι
επιχειρημάτων ...
Σχετικά βέβαια με το παλάτι
συμφωνώ απόλυτα, έπρεπε ήδη να
είχε επισκευαστεί και να γίνει μουσείο.
Αλλιώς θα γκρεμίσει και μαζί μ' αυτό
ένα μεγάλο μέρος της Ιστορίας μας ...
Καλό σ/κ ...

marianaonice είπε...

Τι ωραία ανάρτηση και πόσο σωστά τα λες!!
Έτσι είναι!! Ο Έλληνας νομίζει ότι αφήνοντας να καταστραφούν τα μνημεία που μας άφησε η βασιλεία, είναι σαν να εκδικείται την ίδια τη βασιλεία!
Κάτι σαν αυτό που λέμε βαράμε το σαμάρι αντί να βαράμε το γάϊδαρο!!
Έλα όμως που το σαμάρι εδώ είναι πολύτιμο και αποτελεί κληρονομιά του ίδιου μας του κράτους που δεν επιτρέπεται να την καταστρέψουμε!!

BUTTERFLY είπε...

Πες τα χρυσοστομε!!! Αυτη η διχονοια και ο στρουθοκαμηλισμος θα μας φανε! Αν δεν ειχαμε αυτα, η Ελλαδα θα ηταν πολυ διαφορετικη σημερα!

leondokardos είπε...

side 21 ασφαλώς η αντιπαράθεση ιδεών είναι κάτι που και χρήσιμο είναι και απόλυτα φυσιολογικό. Ο διαλογισμός είναι απαραίτητος. Απο την άλλη μεριά,ο σεβασμός στην ιστορική αλήθεια και αντικειμενική ανάλυση γεγονότων,θεωρώ οτι είναι επίσης απαραίτητη.
Δε μπορεί να γκρεμίζουμε μνημεία μόνο και μόνο γιατί δε συμφωνούμε με αυτούς που....κατοικούσαν κάποτε εκεί. Όταν μαλιστα ο λαός έχει αποφασίσει τελεσίδικα.
Καλή βδομάδα να έχεις.

leondokardos είπε...

Μαριάνα όπως λέω και στον side21, ο λαός μας έχει αποφασίσει οριστικά για το τέλος της Βασιλείας στη χώρα μας. Τι νόημα έχει τώρα να θέλουμε να γκρεμίσουμε το Τατόι. Τοτε να γκρεμίσουμε και τη ...Βουλή ,ανάκτορο του... μισητού Όθωνα !! Μνημεία είναι αυτά ενός παρελθόντος. Καποια περίοδος της ιστορίας μας. Είμαστε όμως κοντόφθαλμοι και στενόμυαλοι.

Να έχεις μια καλή βδομάδα.

leondokardos είπε...

Πεταλούδα μου εγω τα λέω,αλλά ποιός μ΄ακούει!! Τρόπος του λέγειν φυσικά, γιατί δεν έχω καμία ... απαίτηση να με λάβουν υπόψιν τους. Απλά ξεσπάω,αυτό μόνο.
Καλή βδομάδα με... φτερουγίσματα σε όποιο λουλούδι σου αρέσει......

βιολιστης στη στεγη είπε...

Αυτό που πολύ ωραία περιέγραψες Λεοντόκαρδε, είναι ακριβώς ο ορισμός του λαϊκισμού. Ελλείψει επιχειρημάτων, ο νεοέλληνας λαϊκίζει και πιστεύει ότι μ' αυτόν το τρόπο έχει κάνει και γαμώ τις επαναστάσεις!
Γκρίνια και λαϊκισμός! Τα εθνικά μας σύμβολα!

leondokardos είπε...

Βιολίστριά μου,συμφωνώ απόλυτα. Εκείνο που μας τρώει συνεχώς και σε κάθε εποχή ειναι η γκρίνια για τα πάντα,ακόμα και όταν καταλαβαίνουμε οτι δε μπορεί να γίνει τίποτα άλλο, εμείς θα γκρινιάσουμε, έτσι για το γαμώτο.
Όσο για το λαΐκισμό,ε αυτό πια κιαν είναι !!
Μπουρδολογούμε ασύστολα όταν δεν έχουμε επιχειρήματα, αλλά και πάλι κάτι πρέπει να πούμε.
Και έτσι φτάνουμε στο σημείο να γκρεμίζουμε μνημεία ιστορικά,κομάτια της ιστορίας μας.
Δυστυχώς.
Νάσαι καλά και καλή βδομάδα.