Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

" ΔΕΝ ΚΑΜΑΜΕ ΠΡΑΜΑ....."


Μ΄αρεσε πολύ αυτή η φράση, ειπωμένη με τη χαρακτηριστική, ιδιόμορφη, τραγουδιστική προφορά των Κρητικών.
Έφτασαν ξημερώματα τρία καράβια από τη Κρήτη, ξεμπάρκαραν τα αγροτοκοπέλια με τα τρακτέρ και τα φορτηγά για να δουν τον Υπουργό Αγροτικής « Ανάπτυξης ». ‘Ήθελαν να διαμαρτυρηθούν γιατί τα δικά τους προϊόντα και περισσότερο το κρητικό λάδι, αδικήθηκαν από τη κρατική ενίσχυση στη μοιρασιά των 500 εκατ. ευρώ. Και αφού έτυχαν…. ενθουσιώδους υποδοχής με καπνογόνα και .....λοιπά υλικά αντιμετώπισης αιτημάτων των κοινωνικών τάξεων, είδαν δυό τρείς Υφυπουργούς, έμειναν στο λιμάνι δυό μέρες και μετά αποχώρησαν, άλλοι θεωρώντας ότι « νίκησαν με ψηλά το κεφάλι» και άλλοι ανικανοποίητοι.
« Δεν κάναμε πράμα » είπαν, μιά και έφευγαν με άδεια χέρια.

Αχ ρε κοπέλια, μόνο εσείς δεν « κάνατε πράμα »; Γιατί δηλαδή, γίνεται καθόλου «πράμα» στη χώρα μας ;
Σε τίποτε δε « κάμαμε πράμα » ρε κρητικάτσα « εδά» στη πατρίδα !!

Στη Παιδεία μας, tabula rasa για τα προβλήματα της, αλλά χρόνια τώρα ένα σωστό, σύγχρονο, σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα δε καταφέραμε να φτιάξουμε.
Η μία « μεταρρύθμιση » διαδέχεται την άλλη.

Προστασία του περιβάλλοντος ; Α ναι, πρόσφατο παράδειγμα, δεν επιτράπηκε να κινηθούν τα τρακτέρ των αγροτών, γιατί ο νόμος απαγορεύει τα ντιζελοκίνητα να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης !!

Οικονομία ; Πάλι στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε, έτοιμοι να μας πάρουν από το χεράκι να μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε, μιά και παραμένουμε τα κακά παιδιά της Ευρώπης.

Πανέμορφη είναι η χώρα μας, τα νησιά μας παραδεισένια, οι θάλασσές μας καταγάλανες. Ωραία περνάμε, γιατί πάντα βρίσκουμε τρόπους διασκέδασης, είμαστε εξάλλου και ένας λαός χαρούμενος και αισιόδοξος. Μέσα στα προβλήματα πνιγόμαστε, προβλήματα συνόλου ή προσωπικά. Τα προσπερνάμε γκρινιάζοντας , θυμώνουμε, « α ρε πουστ….ες ,δε θα ξαναδείτε τη ψήφο μου », τη δίνουμε αλλού, και εκεί τα ίδια !!
Και η ζωή καλά κυλά, αφού είμαστε καλοπερασάκηδες.

Μη προχωρήσω άλλο. « Δεν κάμαμε πράμα » και κατά πως φαίνεται δύσκολα θα το κάμουμε.
Και ας λέμε συνεχώς « δε πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει, να φωνάξουμε όλοι μαζί »,
Κραυγές αγανάκτησης μόνο.
Και ύστερα αφού « πράμα » δε βλέπουμε, καθόμαστε αναπαυτικά στο καναπέ μας, τη μακαριότητά μας.
Στο κάτω κάτω εμείς θα κάμουμε το «πράμα».
Η Καθαρή Δευτέρα όπου νάναι έρχεται….


31 σχόλια:

Unknown είπε...

Λεοντόκαρδε όταν πας στο Κολωνάκι θα δεις τα ντιζελοκίνητα κυκλοφορούν. Πάντως θα ήταν προτιμότερο να μην είχαν έρθει με τα τρακτέρ.

tovenito είπε...

και το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπω μία ρεαλιστική λύση ή μία ελπίδα για να αλλάξει κάτι.
σαν να έχουμε εγκλωβιστεί μέσα σε αυτό που οι ίδιοι ψηφίζουμε και οι ίδιοι αυτομουντζωνόμαστε μετά από λίγο καιρό. πράμα δεν κατέχω!

marianaonice είπε...

Κυριολεκτικά καλά λες "δεν κάμαμε πράμα" πουθενά σ' αυτή τη Χώρα!!!

Meropi είπε...

Λεοντόκαρδε μου,
πράμα δεν κάμαμε και ούτε πρόκειται να κάμουμε, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Εεεεετσι μπράβο.
Ούτε και πρόκειται να "κάμουμε πράμα", διότι θα ....ματα-ξανα-πούμε "έτσι είσαστε;" και θα κάμουμε μια από τα ίδια..... ήγουν τουτεστιν δηλαδή....μια τρύπα στο νερό....

Είμαστε όμως ανεγκέφαλος λαός και κατευθυνόμενος από τους εργατοπατέρες που, εκ του πονηρού και για να δείξουν πως συμμερίζονται τα προβλήματά τους, έριξαν τη φαεινή ιδέα να κινήσουν με τα τρακτέρ, λες και ήταν ποδηλατάκια....


Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ανώνυμος είπε...

Ε, δεν θα φεύγαν με άδεια χέρια;
Γιατί ποιος φεύγει με γεμάτα;
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί είναι και αυτοί που εγκαταλείπουν όσο είναι νωρίς το "καράβι" (και ψάχνουν γι' άλλες πολιτείες) πριν τους πάρουν και τα... χέρια!
Καλή σου μέρα Λεοντόκαρδε :)

VAD είπε...

Εντάξει,ρε παιδιά,δεν κάμαμε πράμα,σαν τι περιμένατε;Ανοιχτές αγκάλες;

dyosmaraki είπε...

Καλέ μου Λεοντόκαρδε πολύ όμορφα περιγράφεις την κατάσταση. Παιδεία,Οικονομία,Προστασία Περιβάλλοντος άστα να πάνε. Μοναδική μας ελπίδα τα παιδιά...Να μην υιοθετήσουν την αντιπαράθεση ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Πρόβλημα είναι η έλλειψη χάραξης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την οικονομία, για την παιδεία για το περιβάλλον.
Σήμερα ήταν οι αγρότες, σε λίγο θα βγουν όσοι απασχολούνται στα οικοδομικά επαγγέλματα...τα προβλήματα είναι διαφορετικής φύσεως όμως κοινά : η οικογένεια του αγρότη όταν πάει στο σούπερ μάρκετ θα αγοράσει ακριβά τα προϊόντα. Το ίδιο το παιδί του δασκάλου, του ψαρά, του εμπόρου.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως αφού από τα πάνω αλλαγές δεν γίνονται ας αλλάξουμε για αρχή τις δικές μας καθημερινές συνήθεις.
Διαφορετικά όπως λες αύριο μεθαύριο θα λέμε όλοι "δεν κάμαμε πράμα". Μα θα είναι πολύ αργά τότε...

leondokardos είπε...

mariana δεν φταίνε οι αγρότες που ήρθαν στο Πειραιά. Προ πολλών ημερών είχαν ζητησει συνάντηση με το Χαζτηγάκη. Ας πήγαινε να τους συναντήσει στη Κρήτη.
Αγανάκτησαν που δε τους δόθηκε σημασία και να τα επακόλουθα.
Καλό Σαβ/κο.

leondokardos είπε...

tovene έτσι είναι,ούτε και εγώ βλέπω ελπίδα αλλαγής νοοτροπίας,σε κάθε επίπεδο.
Μια ρεαλιστική λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σα χώρα, σα κοινωνία,θέλει τόλμη, δύναμη,πρωτοβουλίες,νέα μυαλά.
Που είναι όμως ;
Όλοι εγκλωβισμένοι στα πολύ "δικά μας".Δυστυχώς.
Καλό Σαβ/ακο φίλε.

leondokardos είπε...

Μαριάνα, μετά μου λένε οτι είμαι απαισιόδοξος ! Όπως λέω και στο tovene, χρειάζονται κότσια για αλλαγές, ηγέτες δυνατοί και λαός έτοιμος να ακολουθήσει , με σιγουριά οτι σε λίγο δε θα τον ξεγελάσουν και πάλι. Προσωπικά κουράστηκα περιμένοντας.
Δύσκολοι οι καιροί.
Καλό Σαβ/ακο

leondokardos είπε...

meropi συμφωνώ απόλυτα. Αλλαγη νοοτροπίας χρειάζεται άμεσα, σε όλους μας, σε όλα τα επιπεδα.Πίστη οτι μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, Αλλιώς πράμα δε βέπω.

leondokardos είπε...

Γλαρένια μου, είμαστε λαός ανεγκέφαλος, βιαστικός,δύσπιστος,δύσκολος να κουμαντάρεις, παρασυρόμαστε εύκολα και τα θέλουμε όλα εύκολα.
Πως αλλάζει μια τέτοια νοοτροπία ;Ποιός θα διδάξει τα παιδιά ;
Οι συνδικαλιστές ; Μα να γίνουν βουλευτές και υποργοί κοιτάζουν, ξεσηκόνωντας τις τλαξεις τους για είναι αρεστοί στα κόμματά τους.
Πράμα δε βλεπω.
Καλο Σαβ/ακο.

leondokardos είπε...

Lilith τίποτα δε "γεμίζει" σε οποιοδηποτε τομέα.
Και όλοι "αρμενίζουμε" ξάπλα στο κατάστρωμα του καραβιού.Ευχόμενοι να δούμε "στεριά".
Τελικά η ζωή, ένας ταξίδι για την Ιθάκη, με άγνωστο το τέλος του....

leondokardos είπε...

VaD μου, η υποδοχή των αγροτών ήταν ...εντυπωσιακή.Τι να σου πω!!
Ηταν και οι κρτητικοί με τα μαύρα μαντήλια, τις γλίτσες και τις μπότες επίσης... χάρμα οφθαλμών.
Καλό Σαβ/ακο

leondokardos είπε...

Dyosmaraki ναι, πρώτα απόλα τα παιδιά. Που θα πρέπει όμως να έχουν ένα σωστό και σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που μεταξύ των άλλων θα τα ευαισθητοποιεί για τη προστασία του περιβάλλοντος και θα τα διδάσκει ότι οι φανατισμοί και οι ανόητες αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν πουθενά.
Μακροπρόθεσμη πολιτική ; Μα σε τίποτα δεν είμαστε άξιοι να τη σχεδιάσουμε. Όλα τα σχέδια είναι κοντόφθαλμα, περιστασιακά, να μπαλώσουν το σήμερα. Προοπτικές για μελλοντικές εξελίξεις ποτέ δε τις σκεφτόμαστε. Άρπα κόλα όλα.
Ασφαλώς τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας. Κιαν βυθισθεί το καράβι, φούντα θα πάμε όλοι μας.
Εμείς γλυκιά μου τι να αλλάξουμε, πώς να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Τι να κάνουμε, μας παρασύρει η ροή της ζωής, ελπίζουμε, θυμώνουμε, αλλά μετά τι;
Τέλος πάντων, πρέπει κάποια στιγμή να « κάμομε πράμα ». Αλλιώς….

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
. είπε...

'Ηντα λες ωρέ κοπέλι; Πως δε κάμαμε πράμα; Κάμαμε και παρακάμαμε! Λίγο το έχεις ωρέ να καταστρέψουμε μια ολόκληρη χώρα σα την Ελλάδα; Να τη φτάσουμε εδώ που τη φτάσαμε; Και μη μου πεις ότι δεν τη καταστρέψαμε εμείς αλλά οι πολιτικάντηδες. Δηλαδή οι πολητικάντηδες δεν είμαστε εμείς;
Και άντε καλά δεν είμαστε εμείς, είναι όμως αυτοί που μας εκπροσωπεύουν αφού ως χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα(γκούχου γκούχου,σόρρυ μ'έπιασε ξερόβηχας) εμείς εκλέγουμε τους ποληντικάτηδες και εμάς εκπροσωπεύουν. Αλλά εμείς ως γνήσιος καναπεδόβιος λαός, τόση εμπιστοσύνη τους έχουμε που τους αφήνουμε εν λευκώ,εν ροζ αλλά και εν εμπριμέ, να κάνουν ότι θέλουν.
Μήπως ξέρεις να υπάρχει σε άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής η λέξη "μαλάκας"; 'Οχι! Το έχω ερευνήσει. Και τι σημαίνει αυτό;
Πο-σό μα-λά-κες εί-μα-στε στη τελική που ακόμα αναρωτιόμαστε "ο μπούσουλας είναι που στρέφει ή το καράβι;;"

Σου έχω αφήσει μια πρόσκληση κάτω από το πατάκι σου. 'Ελα να τη πάρεις. :)

leondokardos είπε...

Ανασαιμιά,πρώτα να σου πω οτι αυτή η, πως να το πω ρε γαμωτο,τέλος πάντων, η φωτό- αναγνώριση είναι πιο ωραία απο τη προηγούμενη !!
Τώρα, ακατάσχετος βήχας μέπιασε και μένα στο ...άκουσμα του πολιτεύματος μας.
Αφού ανακαλύψαμε τo καλύτερο πολίτευμα, στο τέλος το γαμ....( Συγνώμη για τις βωμολοχίες μου).
Κατα τα άλλα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Για να μη λέμε πάντα οτι μας φταίνε οι άλλοι.
Και συμφωνώ οτι είμαστε μαλάκες, καλοπερασάκιδες, με το φραπεδάκι στο χέρι.

Αν κάποια στιγμή έρθω Θεσσαλονίκη, θα πάμε σε κανένα απο εκείνα τα υπέροχα ουζερί να.. ξεσπάσουμε...
Καλή βδομάδα νάχεις.

KΑΡΜΕΝ είπε...

Καλησπέρα.
Πήγαινε σε παρακαλώ να παραλάβεις ένα βραβείο εδώ:
http://agapiaxies.blogspot.com/2009/02/dream-on.html
Καλή δύναμη!

leondokardos είπε...

agapi σ΄ευχαριστώ πολύ,νάσαι καλά.

BUTTERFLY είπε...

Απο που να πιαστεις και τι να πρωτοκανεις! Και οταν πας να σηκωσεις κεφαλι, σου αμολανε εκει μια κρισουλα, να δουλευεις 2 δουλειες και αν εχεις χρονο μετα και κουραγιο, αντεδρασε! Κι εισαι και κακομαθημενος, ρε νεοελληνα, γιατι οσο να 'ναι, αν δεν βγεις 1-2 φορες την εβδομαδα εξω και δεν πας και 1-2 ταξιδακια το χρονο, μια ψιλοκαταθλιψη τη χτυπας! Αμ, δεν γινονται ετσι οι αλλαγες καλε μου, θελουν θυσιες προσωπικες και συλλογικες!
Καλη μας Καθαρα Δευτερα!

leondokardos είπε...

Πεταλούδα μου, οτρόπς ζωής του νεοέλληνα παραμένει για μένα ενα μυστήριο. Δηλαδή γκριάζουμε ότι δεν έχουμε λεφτά και σε κάθε ευκαιρία κοπανάμε ένα τριήμερο με φορτωμενο το τζίπ μας.Ταβέρνες γεμάτες, τα νυχτερινά κέντρα,έστω και με μειωμένες παραστάσεις, γεμάτα, κτλ.Θεωρώ οτι οι δυσκολίες της ζωής, οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε,το άγνωστο αύριο, έχουν αλλάξει τη φιλοσοφία τρόπου ζωής : ό,τι κάνουμε σήμερα για εμάς, αύριο βλέπουμε.
Πράγματι οι αλλαγές θέλουν θυσίες,αγώνες,συλλογική δουλειά.
Αλλά που.....
Καλά να περάσεις, όπου κιαν πας.

NdN είπε...

Γεια σου Λεοντόκαρδε,

Κι όμως θα διαφωνήσω στο ότι δεν κάναμε πράμα. Μία χώρα σαν την Ελλάδα με περιορισμένους πόρους και πολλά προβλήματα έχει κάνει αρκετά. Απλά θα αναφέρω ότι καταφερε και μπήκε στην ευρωζώνη όταν δεν θα στοιχημάτιζε κανένας ούτε 1 δραχμούλα ότι θα τα καταφέρει. Για να μην πω για Ο.Α. και για όλα τα γραφικά που ακούστηκαν ή γράφτηκαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Κάναμε λοιπόν, το ζήτημα είναι ότι δεν διορθώσαμε τη νοοτροπία μας. Δεν μάθαμε να προσπαθούμε αντί να ζητάμε, δεν μάθαμε να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, να.., να...

Οσον αφορά τους αγρότες που ήρθαν στην Αθήνα. Σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διαμαρτυρίας. Εκτός από εμένα που το έχω δει 2 φορές, (το 2003 στην Ιταλία και τον περασμένο Ιούνιο του 2008 στις Βρυξέλλες που χιλιάδες τρακτέρ έφτασαν μέχρι το κέντρο και πάρκαραν κοντά στα ανάκτορα για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές των καυσίμων) μπορείς να το κοιτάξεις και στις εφημερίδες στο διαδίκτυο. Αντίθετα μία φορά έκλεισε δρόμος (το τούνελ που ενώνει τη Γαλλία με την Αγγλία) από Γάλλους αγρότες και μπορείς να διαβάσεις μόνος σου τι έγινε.

Στα υπόλοιπα που αναφέρεις τώρα. Νομίζω πως καλύτερα τα λέει το dyosmaraki. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη χάραξης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την οικονομία, για την παιδεία για το περιβάλλον. Δεν υπάρχει ένας κοινός στόχος και κάποιοι άνθρωποι που θα αναλάβουν να τον υλοποιήσουν.

leondokardos είπε...

NdN θα πρέπει να εξηγήσω καλύτερα τη θέση μου. Ασφαλώς έχουν γίνει πολλά. Τη περίοδο 1980-90 και χάρη στον Α. Παπανδρέου εδραιώθηκε μια πολύ καλύτερη Δημοκρατία και έγιναν σημαντικές αλλαγές στο τρόπο που ζούσαμε. Πολλά έγιναν και αργότερα με τη είσοδό μας στην Ευρωζώνη. Όμως είμαι πολύ απογοητευμένος με αυτά που βιώνουμε σήμερα. Πάμε πίσω, δε μπορώ να καταλάβω αυτή τη κατρακύλα.
Άκουγα στις ειδήσεις μόλις πριν λίγη ώρα ότι το νέο σχέδιο σταθεροποίησης της οικονομίας μας χαρακτηρίστηκε στις Βρυξέλλες ανεπαρκές. Κινδυνεύουμε να βγούμε από την Ευρωζώνη !!
Ίσως η απογοήτευσή μου αλλά και ο θυμός μου εκδηλώθηκαν έντονα στην ανάρτησή μου και η απαισιοδοξία μου με κάνουν να τα βλέπω όλα μαύρα.
Για τους αγρότες. Μα εγώ δεν είπα να μην ανέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα, μάλιστα ειρωνεύτηκα το λόγο της απαγόρευσης, ότι δηλαδή θα μολύνουν την ατμόσφαιρα !!!
Και βέβαια συμφωνώ με το dyosmaraki ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και μάλιστα μακροχρόνιος, για τίποτα σ΄αυτό το τόπο. Όλα αποφασίζονται πρόσκαιρα, επιφανειακά, πρόχειρα. Παιδία, οικονομία, περιβάλλον, όλα στον αέρα. Τώρα αρχίζουν νέες συζητήσεις για τη Παιδεία ύστερα από συνεχείς ανόητες μεταρρυθμίσεις από το κάθε Υπουργό της κάθε Κυβέρνησης.
Και φυσικά σε όλα αυτά συμβάλλει και η νοοτροπία μας σαν λαός. Δεν αλλάζουμε, αυτοί είμαστε, βιαστικοί, επιπόλαιοι, καλοπερασάκηδες, εγωιστές, εφήμεροι.
Όπως βλέπεις με έχει καταλάβει μια απέραντη απογοήτευση. Εύχομαι να κάνω λάθος, να μη βλέπω σωστά, να είναι καλύτερα τα πράγματα. Μακάρι.

Roadartist είπε...

Κραυγές αγανάκτησης όπως το λες.. Το χειρότερο αυτό είναι.. Δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό να αλλάξει τη ρότα.. Όλα δυσοίωνα και.. μακάρι να έβλεπα λύση..

patsiouri είπε...

Oυφ...είχαμε σύμπνοια σήμερα μου φαίνεται...

leondokardos είπε...

Αρτιστάκι έτσι και εγώ, είμαι πολύ απογοητευμένος, γιατί όσο και να προσπαθώ, διέξοδο δε βλέπω. Δυτυχώς. Που πάμε άραγε....

leondokardos είπε...

patsiouri μου ακριβώς, όπως διεπίστωσα την ίδια εμπνευση είχαμε και οι δύο. Την ίδια απογοήτευση να μας διακατέχει, την ίδια αγωνία για τη τελμάτωση των πάντων. Ελπίδα για κάτι καλύτερο;Μακάρι.

αντωνης είπε...

Καταπληκτικη αναρτηση Λεοντοκαρδε!

Ο τιτλος δυστυχως σημερα ισχυει για ολο και περισσοτερο κοσμο.

Καλησπερες!

leondokardos είπε...

Αντώνη σ'ευχαριστώ πολύ. Πράγματι και δυστυχώς,δε πάμε καλά και μάλιστα σε πολλά πράγματα. Δε ξέρω τι να πιστέψω, αν υπάρχει ελπίδα,ενώ φοβάμαι τα χειρότερα. Θα δούμε.