Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ...ΠΕΡΙΠΟΥ.

Διάβαζα σε μια εφημερίδα ότι ξένος διευθυντής ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού είπε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα του… περίπου».
Μου άρεσε πολύ η φράση αυτή και νομίζω ότι μας ταιριάζει απόλυτα. Ζούμε στο «περίπου», σαν άτομα, σαν κοινωνία ,σαν κρατική λειτουργία.
Απόλυτα βολική για όλους και για όλα, αφού μας προσφέρει έναν απέραντο χώρο μέσα στον οποίο μπορούμε να επιπλεύσουμε, δίχως κανένα κίνδυνο να …βγούμε εκτός ορίων.
Αυτό το «περίπου» έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων ακριβώς γιατί δεν είναι συγκεκριμένο.

Πάρτε για παράδειγμα εμάς τους ίδιους. «Περίπου» σαν αυθεντίες, μπορούμε να αναμειχτούμε σε κάθε είδους συζήτηση, να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα,. Να εκφράσουμε απόψεις και θέσεις, να κατηγορήσουμε τους άλλους ότι είναι εκτός θέματος όταν έτσι μας συμφέρει και τα βρίσκουμε σκούρα, μια και το «περίπου» παρέχει την ευχέρεια να προσδιορίζουμε εμείς τα πλαίσια μέσα στα οποία θέλουμε να κινηθεί η συζήτηση.

Πάρτε άλλο παράδειγμα τους δημοσιογράφους μας στα δελτία ειδήσεων. Τι ευρύτατη μόρφωση αυτοί οι άνθρωπου !! Άριστη νομική κατάρτιση. Δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι. Άριστη τεχνική κατάρτιση. Ναυπηγοί, μηχανολόγοι, αρχιτέκτονες, σεισμολόγοι. Βαθύτατοι γνώστες και ερευνητές της επιστήμης της ψυχολογίας, όταν μετά από ένα τραγικό γεγονός, π.χ. ενός θανάτου, ρωτούν τους συγγενείς πώς αισθάνονται.
Αποφαίνονται επί παντός επιστητού, με ύφος μάλιστα που δε σηκώνει αμφισβήτηση, μια και έχουν την ευχέρεια να λένε ο,τι θέλουν, αφού «περίπου» κατέχουν όλες αυτές τις γνώσεις και η μη… υποχρεωτική τους ευρυμάθεια το συγχωρεί.

Να πάμε στους πολιτικούς μας; Ψηφίζουν κατά συνείδηση λέει. Ψηφίζουν μεν για απαλλαγή πολιτικού για συμμετοχή σε σκάνδαλο, δεν θα ψήφιζαν όμως έτσι και θα τον έστελναν στη δικαιοσύνη, εάν δεν ήταν να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ! Δηλαδή και η ψήφος των βουλευτών μας στο «περίπου» κατά συνείδηση είναι.

Μια ολόκληρη κοινωνία κινείται μέσα στα πλαίσια του «περίπου». Έννοιες που κάποτε ήταν σημαντικές, ξεκάθαρες, που είχαν μια συγκεκριμένη ερμηνεία, που η αναφορά σε αυτές τις λέξεις δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών, που είχαν αρχή και τέλος, τώρα κινούνται στο πολύ βολικό και υπέροχα απροσδιόριστο σημερινό «περίπου».
Τι τα θέλετε λοιπόν. Τρισευτυχισμένοι πρέπει να νιώθουμε, αφού φτιάχνουμε μια ζωή ευχάριστη,
Γιατί να είμαστε συγκεκριμένοι, το ακαθόριστο, το ελεύθερο, είναι πολύ πιο γλυκό και μας κάνει να νιώθουμε τόσο άνετα.
Και εμείς οι Έλληνες είμαστε φανατικά υπέρ του ελεύθερου προσδιορισμού των πάντων, όσο υποκειμενικά, ευρύχωρα και απολύτως εγωιστικά να είναι τα όριά του.

12 σχόλια:

αντωνης είπε...

Ή αλλιως, ειμαστε η χωρα του άρπα κόλλα.

Καλησπερα Λεοντοκαρδε!

leondokardos είπε...

Αντώνη και μη χειρότερα. Πιάσαμε πάτο, παντού. Εχω μείνει άναυδος. Τι άλλο να πω ;

Meropi είπε...

Περίπου μου άρεσε η ανάρτηση σου Λεοντόκαρδε μου! Χα χα χα!

patsiouri είπε...

Και ψηφίζουμε και στο περίπου τελικά...

leondokardos είπε...

Χα χα χα, Meropi μου σ΄ευχαριστώ που σου άρεσε η ανάρτησή μου ,ακόμα και περίπου!!

leondokardos είπε...

patsiouri μου, ναι στο.. περίπου ψηφίζουμε ! Πάρα πολλοί ψηφίζουν για το βόλεμά τους και των παιδιών τους. Πάει περίπατο πολλές φορές η πίστη μας σε μια πραγματική πολιτική φιλοσοφία στην οποία και μένουμε πιστοί, ή περίπου πιστοί!!

vagnes είπε...

...ο καθένας μας περικλείει τα πάντα με ένα λάστιχο, ένα λάστιχο που το τεντώνει μόνο μέχρι του σημείου που θα χωρέσει και τον ίδιο μέσα...

dyosmaraki1 είπε...

Πολύ απόλαυσα την ανάρτησή σου leondokarde και ειδικά ο τίτλος πολύ πρωτότυπος.
Ομως αυτή είναι η αλήθεια, όπως τα λες
Καλή εβδομάδα εύχομαι

leondokardos είπε...

dyosmaraki χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου. Όσο για την αλήθεια,δυστυχώς έτσι φαίνεται να είναι.Ίσως και αυτο το περόπου, το φαρδύ και αδιασάφητο να μας βολεύει.

vagnes είπε...

...πιθανόν δεν έγινα κατανοητός, έχω μια τάση προς το δύσκολα κατανοητό φίλε μου.
Με το λάστιχο παρομοιάζω το δικό σου περίπου...
να είσαι καλά και συγνώμη

ippoliti_ippoliti είπε...

Φοβερή ανάρτηση.

leondokardos είπε...

ippoliti ippoliti,σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Σύντομα θα περάσω και απο τα δικά σου μέρη.