Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Μη πυροβολείτε.....




Το «αγορα ΄ιος» όπως ονομάζεται το blog μου δεν είναι τυχαίο. Με… βάφτισε μια πολύ αγαπημένη μου φίλη και υποδηλώνει την επαγγελματική μου προέλευση.
Είμαι άνθρωπος της αγοράς φίλοι μου. ΄Ανθρωπος αυτής της τάξης της κοινωνίας μας που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό συνεχή κατηγορία, εξυβρίζεται και λοιδορείται.
Η λέξη έμπορος έχει χάσει την έννοιά της και με μια δόση ελαφρότητας ταυτίζεται με την αισχροκέρδεια, την εξαπάτηση, τη φοροδιαφυγή. Το «εμπορεύομαι» ταυτίζεται με το «εκμεταλλεύομαι» και μάλιστα στη χειρότερη μορφή. ‘Έμπορος ο διακινητής ναρκωτικών, έμπορος ο γιατρός με το φακελάκι, έμπορος ο ….σωματέμπορος.

΄Εμπορος και εκείνος που μοναδική του επιδίωξη είναι να ασκήσει το επάγγελμά του έντιμα, σοβαρά, συνετά, αγχωμένος με τη καθημερινή αβεβαιότητα της δουλειάς του.

Στα παλιά χρόνια οι έμποροι ήταν μορφωμένα άτομα, πτυχιούχοι Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Λίγοι και εκλεκτοί στη κοινωνία της εποχής, είχαν κερδίσει το σεβασμό της, είχαν δύναμη και επιρροή στα δρώμενα.
Όπως όλα όμως, έτσι και το εμπόριο και η τάξη των εμπόρων άλλαξε με τη πάροδο του χρόνου. Μεγάλωσε η αγορά, μπήκαν μέσα άτομα δίχως εφόδια, αμελέτητοι στις επιλογές τους, κάποιοι γιατί δεν είχαν άλλη δουλειά να κάνουν. Ναι, έχει και η τάξη μας τα «κακά» τις παιδιά, αλλά μη γενικεύετε τη κατάσταση, απαξιώνοντας ένα ολόκληρο επάγγελμα.
Άλλαξαν και οι εμπορικές πρακτικές και μεθοδεύσεις, η αντιμετώπιση του πελάτη, οι υποχρεώσεις απέναντί του, γενικά ο τρόπος εμπορίας.
Ο ανταγωνισμός έχασε την ευπρέπειά του, βγήκε εκτός ορίων, έγινε αθέμιτος ,καμιά φορά και πρόστυχος.
Στην αγορά εισέβαλλαν οι πολυεθνικές, οι μεγάλοι, προσφέροντας ποικιλία εμπορευμάτων και τιμών μαζί με διασκέδαση.
Το μπακαλικάκι και το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς έκλεισαν, όπως και το μικρό κατάστημα, μη αντέχοντας το σκληρό ανταγωνισμό.

Το εμπόριο έγινε απρόσωπο, καμιά ανθρώπινη επαφή πελάτη και επιχειρηματία. Έχασε όλη εκείνη την ομορφιά του, τότε που ο τακτικός πελάτης ζητούσε το συγκεκριμένο υπάλληλο να τον εξυπηρετήσει, αφού εκείνος γνώριζε τα γούστα ,τις προτιμήσεις, ακόμα και τα οικονομικά του περιθώρια. ΄Ελειψε το χαμόγελο, η απλή «καλημέρα».
Μπαίνεις, διαλέγεις, πληρώνεις, φεύγεις. Κάποτε τα ψώνια ήταν διασκέδαση, τώρα είναι ανάγκη.

Και σήμερα, με την οικονομική κρίση να μας απειλεί, οι μικρές επιχειρήσεις ή κλείνουν ή περνούν μια εφιαλτική κατάσταση.
Δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις μια επιχείρηση. Το ταλέντο του εμπόρου δεν αρκεί, θέλει και τύχη, επαγρύπνηση, ψυχική αντοχή και ένα κατάλληλο, ξεκάθαρο και σταθερό νομοθετικό πλαίσιο.

Μια δουλειά κάνει λοιπόν και ο έμπορος. Έχει οικογένεια, παιδιά να συντηρήσει. Αντιμετωπίζει καθημερινά τον ανταγωνισμό, την εφορία, το παράνομο εμπόριο, στο κέντρο τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια, ακόμα και τις καιρικές συνθήκες. Και εκείνος εκεί, στη πόρτα, μέσα στην αγωνία για το άγνωστο αύριο.
Έχει ρισκάρει περιουσία, την οικογενειακή ηρεμία, την υγεία του, παλεύει ,αγωνιά, για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Το ψυχικό τίμημα είναι τεράστιο.

Και εάν δε τα καταφέρει, καταγράφεται στο ΤΕΙΡΕΣΙΑ , την εταιρία όπου οι τράπεζές μας έχουν αναθέσει την εξακρίβωση των κακών πελατών. Μιά απλήρωτη επιταγή, καθυστέρηση δόσεων, αδυναμία αποπληρωμής, είσαι πλέον καταδικασμένος. Πολλά από τα «παραπτώματα» παραμένουν για πάντα. καταγεγραμμένα, ακόμα και σε βάρος συγγενικών προσώπων που είχαν μια τελείως τυπική σχέση με την επιχείρηση, σύζυγοι, παιδιά, ανεύθυνοι και αμέτοχοι, απλά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων. Και το χειρότερο, ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ λειτουργεί με τη φιλοσοφία ότι «το έκανες μια φορά θα το ξανακάνεις».
Στο εξωτερικό όταν υπάρξει πρόβλημα, η τράπεζα προσπαθεί να σε βοηθήσει, να συζητήσει μαζί σου, να σε συμβουλεύσει, τι έφταιξε. Έδώ η τράπεζα αδιαφορεί, θα σε πνίξει, έτοιμη να καταβροχθίσει ο,τι περιουσιακό στοιχείο έχεις.

Και η αγορά μας; Αβέβαιο το μέλλον της και η ανάκαμψή της. Όλα τα στοιχεία, ιδιωτική κατανάλωση, χρηματική επάρκεια, οικονομική και εισοδηματική πολιτική, όλα είναι μαύρα.

Η θεραπεία; Προβληματική . Η οικονομική θεωρία του Τ.Μ. Κεϊνς, συγκρούεται σήμερα με τη θεωρία του σημερινού νομπελίστα Π.Κρούγκμαν. Δώσε ο πρώτος, συγκρατήσου ο δεύτερος. Και η δική μας εθνική οικονομική πολιτική πρόχειρη, ανειλικρινής, εφήμερη, συνεχώς μεταβαλλόμενη. Η χώρα φαίνεται να βαδίζει στην ύφεση.
Πως λοιπόν να προγραμματίσεις, να λειτουργήσεις, να αντέξεις.

Όχι φίλοι μου, μη κατηγορείτε έτσι εύκολα τον έμπορο της σημερινής εποχής. Σε ζούγκλα παλεύει και τα θηρία είναι τόσα πολλά.
Δε ξέρετε πόσο υποφέρει, τι διακινδυνεύει, πόσο αβέβαιη είναι η ζωή του, η οικογενειακή και προσωπική του ευτυχία.
Ματώνει η καρδιά σου όταν ξέρεις, και για το Θεό, το ξέρεις πολύ καλά, σαν να έχεις ήδη ζήσει τον εφιάλτη, ότι ίσως μια μέρα μαζέψεις τα κομμάτια σου, σφίξεις τη ψυχή σου και βρεθείς στο δρόμο, μόνος.
Μην ακούτε αυτούς, επίσημους και ανεπίσημους, που από τη σιγουριά της εγγυημένης θέσης τους, τους καναπέδες τους, τους δήθεν παντογνώστες, που δίχως να αγωνιούν για το τι θα τους ξημερώσει αύριο, με μια ρατσιστική και προχειροφτιαγμένη αντίληψη, θα κατηγορήσουν τον έμπορο για χίλια δυό κακουργήματα.
Αντί από τη σιγουριά της θέσης τους, ας έρθουν να δουλέψουν, να ανταγωνιστούν στο στίβο της αγοράς. Αν έχουν αρχί….

31 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Λιόντα μου έκανες μια πολύ έντιμη, πλην όμως πονεμένη, ανάλυση των προβλημάτων του κλάδου σας

Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο και προ πάντων υγεία.

Αγορά + ΄Ιος λοιπόν ή λάθος κατάλαβα

Φιλί και Γλαρένιες αγαλιές

VAD είπε...

H προηγούμενη αναρτηση σου δεν ανοιγε με τίποτα!
-Λεοντόκαρδε φίλε,σ'ολους τους επαγγελματικούς χώρους θα υπάρχουν και οι μεν και οι δε,δε χρειάζεται να...απολογεισαι για κανέναν...

η ...νονά είπε...

Εγώ η νονά... λεω επιτελους πες τα χρυσοστομε....
Αν και να πω και την αλήθεια ...σε βρισκω πολύ απολογητικό Λεοντακαρδε στην τοποθετηση σου (όχι δνε λέω αναρτηση, τοποθέτηση λέω). Και εγώ ξέρω, ότι μονο απολογητικός δεν υπήρξες ποτέ. Λιονταρι υπήρξες. Εντάξει... Λεοντοκαρδε, το ξερουμε ...υπάρχουν και υαινες.

Η αγορά Λεοντοκαρδε... δεν είναι ένας ακομα -ισμός, δεν είναι ιδεολογία, πίστη ή δόγμα. Έκανε την εμφάνισή της στα βάθη του χρόνου, από τότε που δύο άνθρωποι έκαναν μια ανταλλαγή για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, ναι με με αμοιβαίο όφελος.

Η αγορά είναι κρίσιμο συστατικό της ελευθερίας, και της οικονομικής και της πολιτικής και της κάθε άποψης περι ελευθερίας. Η αγορά είναι η πλατφόρμα μεσα απο την οποια ο καθένας μπορεί να επιλέξει για τον εαυτό του, χωρίς κάποιον «πατερούλη», αλλά αναλογιζομενος τις αναγκες του, τα ταλεντα του, τις προτιμησεις του, αυτό που κανένας κεντρικός σχεδιαστής δεν καταφερε ποτέ.

Η αγορά μεταφέρει πληροφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις, και από τους παραγωγούς προς τους καταναλωτές και από τους καταναλωτές προς τους παραγωγούς, με το μηχανισμό των τιμών, με την προσφορά και τη ζήτηση.

Μην με τρομάζεις και εσύ. Η λέξη επιχειρηματίς αν μη τι άλλο σημαινει ΡΙΣΚΟ και ΚΕΡΔΟΣ. Σημαινει ότι μπορείς να ανιχνευσεις τις αναγκες μου και να μου τις καλύψεις, κι αν εισαι και τόσο ...μάγκας, ναι να μου τις δημιουργήσεις.

Αγορά σημαινει καινοτομια. Ποια η΄ταν η καινοτομια του υπάρκτού σοσιαλισμού...Μια απομιμηση, ένα κακεκτυπο, μια αντιγραφή...αυτού που η ...καταραμενη αγορά, δημιουργουσε στην Δυση.

Η αγορα είναι το πιο αναγκαίο συστατικό της οικονομικής ευημερίας, αλλά και κάτι περισσότερο ...ή ποιος ξερει... λιγωτερο, ειναι το αναγκαιο συστατικό της ίδιας της δημοκρατίας.

Αγορα-ιε, ειχα τόσο μα τόσο καιρό να ερθω στο σπιτικό σου. Βαλε να πιουμε ένα κρασι... όχι,όχι, τίποτα άλλο, ειναι αργά, εχω ήδη φάει.

tovenito είπε...

επειδή ταυτίζεται ίσως ο έμπορος με τον μεσάζοντα και άρα την αισχροκέρδεια.
πάντως όλοι οι κλάδοι ακούνε τα εξ αμάξης από τους υπόλοιπους!
αλλά ταρίφες δεν είστε! λολ!

marianaonice είπε...

Συμφωνώ με το Vad!
Δεν φταίνε οι έντιμοι κάθε κλάδου για τα κακά που τον μαστίζουν!

Η @νονά... μίλησες πολύ όμορφα και πολύ σωστά!!
Μπράβο της!!
:))

ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΣ είπε...

Ειλικρινά λίγα κατάλαβα.

Οκ. το χρήμα έγινε προιόν?

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα!
Νομιζω εχει πλεον παρελθει η εποχη που οι ανθρωποι τρωγαν αμασητα ο,τι τους σερβιραν και οι εμποροι κατηγορουνταν για ολα τα στραβα του εμποριου και οι εργοδοτες για ολα τα στραβα στον εργασιακο χωρο. Ευτυχως οι ανθρωποι αρχιζουν και σκεφτονται πως δεν ειναι ολα ασπρο-μαυρο και πως οσα ακουνε στα ΜΜΕ δεν ειναι σοβαρα και αληθη. Ακομα, πλεον, ο εμπορος και ο επιχειρηματιας δεν ειναι οι ζαμπλουτοι εισοδηματιες, αλλα οι ανθρωποι της διπλανης πορτας, οι πατεραδες, οι συζυγοι, οι κορες, τα αδελφια μας και η καθημερινη τους αγωνια μας ειναι εμφανης.
Λυπαμαι αν καποιοι θεωρουν ακομα και σημερα χρησιμο να βαζουν ταμπελες.
Εχω την τυχη να μενω σε μια περιοχη που, παρολη τη φτωχολογια και την υποβαθμιση περιβαλλοντος και ολα τελος παντων που βιωνουμε σημερα στο κλινον αστυ τα ασχημα, εχει διατηρησει το αρωμα της γειτονιας. Αν θες το πιστευεις, δεν εχω πατησει ουτε μια φορα, ουτε απο περιεργεια στα Mall,Athens Heart κτλ. Μου ειναι ακομα πολυ σημαντικο ο υπαλληλος να ξερει το ονομα μου, η εστω αν δεν το θυμαται, να θυμαται εμενα, τι συνηθως ψωνιζω, αν εχω οικογενεια, να ρωταει αν ειμαι καλα. Να βλεπω την πωλητρια που πριν λιγο γεννησε και να χαιρομαι για αυτην πραγματικα! Να μου χαμογελαει οταν περναω ακομα κι αν δεν μπω να ψωνισω. Να περπαταω στην αγορα της περιοχης και να συναντω φιλους και γνωστους παντου. Ακομα και τα επιπλα του σπιτιου μου απο συνοικιακα μαγαζακια τα πηρα. Και επειδη δεν τα πηρα ολα μαζι, γουσταρα πολυ που εμπαινα στο μαγαζι και φωναζε η υπαλληλος "αφεντικο, ελα λιγο, σε θελει η Χριστινα"....

leondokardos είπε...

Γλαρένια μου ναι , με πονάνε κάποια σημερινά πράγματα της αγοράς. Τ αέχω βιώσει πολύ έντονα. Υγεία όμως όπως λες.
Ναι "αγοραίος" είναι το αγορα+ίος.

leondokardos είπε...

VaD πραγματικά δε κατάλαβα οτι είχα προσδώσει απολογητικό τόνο στο ποστ μου. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου και το ξέρω πολύ καλά οτι σε όλους τους χώρους υπάρχουν τα λαμόγια. Μόνο τη τάξη των εμπόρων την κατηγορούν πάρα πολύ τελευταία και συχνά αδικαιολόγητα.

leondokardos είπε...

Γλυκιά μου νονά, σ΄ευχαριστώ που με το δυναμικό και μεστό σου γράψιμο αναλύεις την ουσία, την έννοια και τη προσφορά της αγοράς. Δίνεις μια ευρύτερη διάσταση πολιτική, κοινωνική, οικονομική για τη σημασία και το ρόλο της στη ζωή μας σήμερα. Φυσικά συμφωνώ σε όλα όσα λες.
Δεν αισθάνομαι όμως καθόλου ότι απολογούμαι, δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και για τίποτα. Άλλοι πρέπει να απολογηθούν, έτσι όπως κατάντησαν την αγορά και τον επιχειρηματία σήμερα. Αυτοί οι άσχετοι που ποτέ δε δούλεψαν στη ζωή τους, που ο,τι ξέρουν για την αγορά το διάβασαν στα βιβλία, που ποτέ δεν ένιωσαν το παλμό της, που απλά βρέθηκαν να διδάξουν κιόλας. Καθηγητάδες, που σου φέρνουν στο μυαλό το γερμανικό « drei professoren, vaterland verloren » (τρείς καθηγητές και η πατρίδα χάθηκε).
΄Ενας στίβος απέραντος δίχως ορατό τέρμα είναι η αγορά, πρέπει να τρέχεις συνεχώς, ας μη βγεις πρώτος, να μη ξαποσταίνεις, να αντέξεις πρέπει στο ρυθμό.
Και θα κρίνεσαι κάθε μέρα από τους «κριτές», μήπως λοξοδρόμησες από τη γραμμή σου, μήπως δε τηρείς τους όρους, μήπως δε σχεδίασες σωστά τη πορεία σου.
Όταν αρχίσεις να ζεις την αγορά, να νιώθεις το σφυγμό της, η «ουσία» της λες και μπαίνει στο αίμα σου, εθίζεσαι, ζεις την ένταση, τις εναλλαγές της, τις ανατροπές, τα απρόβλεπτα. Ζεις τη περιπέτεια δίχως όρια.
Και αν κάποια στιγμή βρεις σήμα «αδιεξόδου», δε το αντέχεις. Γιατί το πιο αναγκαίο γρανάζι της ενέργειας, της ζωντάνιας, σου δε λειτουργεί πλέον. Και για το σώμα και για τη ψυχή.
Αβάσταχτη η νοσταλγία να ξαναγυρίσεις εκεί, σ΄αυτό που κάθε μέρα βλέπεις γύρω σου, που νομίζεις ότι σε τιμωρεί γιατί άθελά σου το εγκατέλειψες. Η παλιά γλύκα έχει γίνει τώρα καθημερινή πίκρα.
Όσο για το ρίσκο και το κέρδος, οι κακοπροαίρετοι και προχειρολόγοι εκμηδενίζουν το ρίσκο και επικεντρώνονται στο κέρδος, αναπτύσσοντας κοινωνικοπολιτικές θεωρίες και ιδεολογήματα.
Νονά, ναι, έχεις πολύ καιρό να έρθεις στο σπιτικό μου. ΄Οσο όμως κιαν το θέλω, καταλαβαίνω. Και όταν όλα θα πάνε καλά, θα πιούμε όσο κρασί κρατάμε…

leondokardos είπε...

tovene είναι φαίνεται η εποχή της ...ανέξοδης κατηγορίας !! Εμείς όμως τα παρακούμε και μου τι δίνει. Εμείς μπορεί να πέσουμε έξω,να πτωχεύσουμε, ενώ για άλλους, για ένα σωρό λαμογιές ,δεν υπάρχει τιμωρία.

leondokardos είπε...

Μαριάνα μου, όπως λέω και πιο πάνω, ναι υπάρχουν σε όλους τους κλαδους οι άθλιοι. όμως δεν αντέχω να ακούω να μιλάνε για την αγορά και την εμπορική τάξη με τέτοια ελαφρότητα.
Ναι, καταπληκτική αυτή η νονά !!

leondokardos είπε...

Φλεγόμενος ειλικρινά δε κατάλαβα το σχόλιό σου. Τι ακριβώς ρωτάς; Εαν εννοείς οτι το εμπόριο βγάζει χρήμα με την έννοια του προΐόντος, η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη και έχει σχέση με το ρίσκο έναντι κέρδους. Εάν κατάλαβα καλά.

leondokardos είπε...

Χριστίνα, είναι πολύ σωστά όσα λες και χαίρομαι να τα διαβάζω.Πίστεψέ με, σήμερα τα πράγνατα είναι πολυ σκληρά στην αγορά. Είναι ένας καθημερινός αγώνας που δε ξέρεις όμως που θα καταληξει. Πάρε παράδειγμα την ύφεση μέσα στην οποία δυστυχώς μπαίνει η χώρα. Πόσοι θα κλείσουν, ποσοι υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλεία τους!!
Και βλέπεις πόσο όμορφα αισθάνεσαι που δεν είσαι κάτι αδιάφορο στη γειτονιά σου, αλλά η Χριστίνα, η πελάτησά μας.

ippoliti_ippoliti είπε...

Καταρχήν μου άρεσε φοβερά η ανάρτηση. Δεν τη βρήκα στο ελάχιστο απολογητική, εγώ τη βρήκα ανθρώπινα περιγραφική και έντιμη όπως λέει η φύρδην μίγδην. Και έχω βαρεθεί ν'ακούω αναλύσεις από τους "ειδήμονες" που δεν γνωρίζουν μία κατάσταση παρά μόνο μέσα από τα βιβλία τους. Θα συμφωνήσω και με το σχόλιο που κάνατε για το επικίνδυνο των καθηγητάδων.
Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα μας κάνουν να ντρεπόμαστε, πλήν όμως όντως ένας κλάδος δεν μπορεί να λοιδωρείται από τους επαίσχυντους.
Και το εμπόριο σε μία εποχή που η "μικρή " επιχείρηση "τρώγεται" όχι απλώς από τη μεγάλη αλλά από τα μονωπώλια -συγγνώμη για το΄ν όρο-αλλά το βρίσκω το πιο κατάλληλο, δεν καταλαβαίνω τι πρέπει να γίνει.
Εύχομαι πάντως το καλύτερο γιατί σε κανέναν οικονομικό κλάδο (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή) δεν επιθυμώ να δεχθώ ότι θα κατισχύσουν οι μεγάλοι και τα "μονοπώλια".
Καλό βράδυ
Υ.Γ. Εξαιρετικό κατά τη γνώμη μου το ψευδώνυμο.

nikos lio είπε...

paroti den eimai amporos(isos 8hma kapoion emporon), taytizomai apolyta me thn anartish .Ta grafeiws poly swsta. Idiaitera sthn teleytaia paragrafo. kai akomh pio idiaitera sthn teleytaia protash...
(Sorry gia ta greaklish )

leondokardos είπε...

ippoliti ippoliti ειλικρινά σ΄ευχαριστώ για το σχόλιό σου.Χαίρομαι καταρχήν γιατί δεν θεωρείς οτι απολογούμαι. Ηθελα απλά να περιγράψω τις δύσκολες εποχές που περνά ο έμπορος, ο μικρός έντιμος έμπορος. Και θα μπρούσα να γράφω για ώρες σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά δε θα τόθελα.
Σωστά το λες, οι μεγάλες επιχειρήσεις τρώνε τους μικρούς, αλλά αυτή είναι η ευρωπαϊκή τάση, οι μεγάλοι εξαπλώνονται παντού, ενώ τα μονοπώλια ελεγχουν παραγωγή, διανομή και τιμές.
Και έτσι η επιβίωση της μικρής επιχείρησης γίνεται όλο και πιό δύσκολη.
Νάσαι καλά και καλό βράδυ.

leondokardos είπε...

Νίκο μου, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ένα ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Και επειδή και εσύ ανήκεις στη τάξη της παραγωγής, με τα δικά της προβλήματα, με καταλαβαίνεις περισσότερο.

NdN είπε...

Γεια σου Λεοντόκαρδε,

Νομίζω πως ο VaD το περιέγραψε πολύ πετυχημένα. Σε ολους τους επαγγελματικούς χώρους υπάρχουν και θα υπάρχουν οι καλοί και κακοί. Αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν και αυτοί που θέλουν να τα «αρπάξουν», αυτοί που κοιτάνε να σε εξυπηρετήσουν και οι άλλοι που κοιτάνε να σε κλέψουν. Αυτοί που προσπαθούν τίμια και με τις ικανότητες τους να τα βγάλουν πέρα και οι άλλοι που τα καταφέρνουν καλύτερα με το επίθετο του μπαμπά τους ή με τις γνωριμίες αλλονών. Και στον κλάδο σας κάπως έτσι είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι ίδιοι. Οι Ελληνες το έχουμε το χαρακτηριστικό της ισοπέδωσης και του αφορισμού ολόκληρων κοινωνικών ομάδων. Μην σε παίρνει από κάτω ακόμα και να νοιώθεις αδικημένος.

leondokardos είπε...

Φίλε NdN το μόνο που προσπάθησα να κάνω με την ανάρτησή μου είναι να δώσω μια μικρή εικόνα των δυσκολιών, της αδιαφορίας και της κακής αντιμετώπισης που βρίσκει η εμπορική τάξη. Δυσκολίες οικονομικές, ανταγωνισμού,νέων μεθόδων εμπορίας. Αδιαφορίας απο το κράτος και τους υπεύθυνους της οικονομικής πολιτικής.Κακή αντιμετώπιση απο ορισμένους πολίτες που σπεύδουν να καταδικάζουν μια ολόκληρη τάξη,λόγο μόνον ενός κακού παραδείγματος. Στη δουλειά μας φίλε μου, δεν έχεις το χρόνο να απογοητευτείς, γιατί τότε χάθηκες διπλά. Να βρείς λύσεις πρέπει.
Και ευχαριστώ όλους τους φίλους, όπως και εσένα, που με τα σχόλιά τους μου έδωσαν να καταλάβω οτι υπάρχουν άνθρωποι με κατανόηση για αυτή τη τάξη των εμπόρων.
Καλημέρα και νάσαι καλά.

Lilith είπε...

Οι έμποροι έπρεπε να κολλάνε βαρέα ένσημα γιατί το λιγότερο που παθαίνουν σ' αυτή την υπέροχη και ανέμελη δουλειά, είναι έλκος!
Άσε που τις "επιχειρήσεις" τις έχουν συνεταιρικά με το κράτος.

leondokardos είπε...

Lilith τη σημερινή εποχή ο έμπορος πρέπει να έχει ....πετσομένο στομάχι για να αντέχει στις συνθήκες εργασιας που επικτρατούν στην αγορά. Και αυτό για μιά ολόκληρη ζωή. Οι έμποροι ποτέ δεν αποσύρονται πραγματικά απο την αγορά, τουλάχιστον χωρίς λόγο.
Παραμένουν στο κατάστημα ακόμα και όταν πάρουν σύνταξη. Η αγορά εθίζει.

patsiouri είπε...

Αν νιώθεις εσύ σαν έμπορος αδικημένος τι να πουν και οι...ταρίφες!!!

Καλά κουράγια...
Σας χρειάζονται αυτή την περίοδο.
Και τελικά νομίζω πως όλοι μας, με εξαίρεση ίσως τους δημοσίους υπαλήλους ( και δεν το λέω για κακό), έμποροι είμαστε. Του χρόνου, των δυνατοτήτων και του κάθε χιλιοστού της ενέργειάς μας...

βιολιστης στη στεγη είπε...

Δυστυχώς, Λιονταρόκαρδε, ο περισσότερος κόσμος διαμορφώνει άποψη για κάποια επαγγέλματα, σύμφωνα με το πώς του πλασάρονται τα επαγγέλματα αυτά απ' τα μέσα ενημέρωσης... Που είναι και η πιό αντιπροσωπευτική μορφή "κακού εμπορίου"!
Κατά την άποψή μου, ένας ΣΩΣΤΟΣ άνθρωπος, θα είναι και ΣΩΣΤΟΣ επαγγελματίας, οποιοδήποτε επάγγελμα κι' άν κάνει...
Καλημέρα και μή μου στεναχωριέσαι! :)

leondokardos είπε...

Patsiouri με την….. ευρύτερη έννοια, ναι έμποροι είμαστε. Πουλάμε αυτό που θέλουμε να βλέπουν οι άλλοι από εμάς και εάν έχουμε την εμπορική καπατσοσύνη, πιάνει και είμαστε μια χαρά.
Αλλά η αγορά όμως δεν είναι έτσι. Εκεί σήμερα υπάρχει ζούγκλα.
Τέλος πάντων καλά να είμαστε…

leondokardos είπε...

Βιολίστρια μου, ασφαλώς έτσι είναι, ο σωστός άνθρωπος είναι και σωστός επαγγελματίας. Αλλά αυτή η αγορά είναι αρένα θηρίων. Έτοιμα όλα να σε φάνε !!
Και εκείνο που με εκνευρίζει αφάνταστα είναι ότι η μόνη τάξη που κατηγορείται γενικά και συνολικά , μόλις παρουσιαστεί ένα κακό παράδειγμα, είναι η εμπορική τάξη !! Στις άλλες περιπτώσεις πάντοτε λένε ένα « καλά, δεν είναι όλοι ίδιοι».
Όχι δε στενοχωριέμαι. Απλά ξέσπασα και τα έβγαλα από μέσα μου.
Και όμως, όσο κιαν το εμπόριο δίνει την εντύπωση ενός….ευτελούς επαγγέλματος, στη πραγματικότητα είναι συναρπαστικό. Φτάνει φυσικά να το αγαπήσεις. Και δεν το λέω γιατί κυνηγάς το κέρδος, λίγο πολύ όλοι το κάνουν. Απλά γιατί η καθημερινότητά του δεν είναι καθόλου στατική.

Κοντολάμπρος Ηλίας είπε...

Αγαπητέ μου λεοντόκαρδε
Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι έλληνες
είναι ίσως Οι ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
αυτοί που έχουν ένα κατάστημα χωρίς υπαλλήλους
που δουλεύουν όλη τη μέρα 365 μέρες το χρόνο
χωρίς ρεπό χωρίς άδειες (πίστεψε με υπάρχουν και τέτοιοι)
και κάνουν όλα μαζί τα επαγγέλματα
την καθαρίστρια, την τηλεφωνήτρια, την πωλήτρια, το λογιστή κ.λπ.
είναι αυτοί που πληρώνουν το όποιο κέρδος τους
ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΟΥΣ απ το κοινωνικό,
συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον.
Είναι αυτοί που καλύπτουν με το δεφτέρι τους
τις όποιες ελλείψεις κοινωνικής και
οικονομικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων .
Είναι αυτοί που πληρώνουν και με τη ζωή τους ακόμα
την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής,
την έλλειψη αστυνόμευσης κ.λπ.
είναι οι αιχμάλωτοι των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους
που όποτε δημιουργούν ελλείμματα οι κυβερνήσεις
είναι αυτοί που θα δεχτούν την επιδρομή του ΣΔΟΕ
ή όπως αλλιώς το λένε για να τα καλύψουν
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ
ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.-

leondokardos είπε...

Ηλία να σε καλοσωρίσω κατ΄αρχήν στο μπλόγκ μου.
Ασφαλώς έχεις δίκαιο. Οι αυτοαπασχολούμνοι γίνονται σκλαβοι της δουλειάς τους. Οχι μόνο ρισκάρουν τη περιουσία τους , αλλά στερούνται και κοινωνικής ζωής.
Ενας δύσκολος αγώνας για την επιβίωση. Και ναι, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μόνο όσοι 'εχουν εξασφαλίσει μονιμότητα, μπορεί να κοιμούνται κάπως πιό ήσυχοι.

Ανώνυμος είπε...

Order Generic Cialis, Viagra, Levitra Here. Order Generic Medication In own Pharmacy. Buy Pills Central.
[url=http://www.itpill.com/]Discount Viagra, Cialis, Levitra, Tamiflu Drugstore without prescription[/url]. canadian generic drugs. Discount medications pharmacy

Ανώνυμος είπε...

Today it's instead difficult to group remarkable medical companies Discount Viagra Pharmacy On-line, unusually those who present their meds online.

Ανώνυμος είπε...

Bravo, excellent idea