Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΣΟΡΠΙΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΣΚΈΨΕΙΣ......


Φθινωπόριασε για τα καλά φαίνεται. Είναι μια εποχή του χρόνου αυτή, που λες και σε γεμίζει με αντικρουόμενα συναισθήματα. Από τη μια μεριά, αρχίζει να χάνεται η φωτεινότητα της μεγάλης καλοκαιριάτικης μέρας, σε κυριεύει μια μελαγχολική διάθεση για τα όμορφα που πέρασαν τόσο γρήγορα. Από την άλλη, ανυπομονείς για το αύριο, τι θα φέρει ο χειμώνας, πόσα πράγματα θ΄αλλάξουν και αυτή η προσμονή σε γεμίζει με αισιοδοξία.

Αλλάζουν όλα, το κλίμα, οι συνήθειες, η ψυχική διάθεση.

Κοιτάζω τη βροχή που ψιλοπέφτει, δεν έχω διάθεση να διαβάσω το βιβλίο μου, οι σκέψεις μου σκόρπιες…..
Ιδού λοιπόν και νέα κυβέρνηση, διανθισμένη με νέα πρόσωπα και γοητευτικές γυναικείες παρουσίες. Ο Γιωργάκης απεδείχθη Γιώργαρος ! Μόνο εκείνο το χαμόγελό του να βελτιώσει λίγο, όταν μάτια, μουστάκι και στόμα χάνονται σε μια οριζόντια σύμμειξη.
Πάμε λοιπόν,  στο ξέφωτο, αρκετά σκοτείνιασε αυτή η χώρα.

Η προσδοκία της χειμωνιάς δημιουργεί ευκαιρίες για νέες γνωριμίες, ίσως πιο όμορφες από τις προηγούμενες, που προσφέρουν μια αισιόδοξη, ευχάριστη πνοή. Το νιώθεις, σε ανανεώνουν.
Η ζωή εξελίσσεται, στάσεις υπάρχουν, αλλά η διαδρομή είναι μεγάλη μέσα από όμορφες γραφικές «περιοχές» αλλά και δύσβατα «μονοπάτια».
Keep walking, με ένα γεμάτο ποτήρι κρασί στο χέρι.

Τελευταία διαβάζω πολύ εφημερίδα. Είδα λοιπόν ένα άρθρο γνωστού δημοσιογράφου. Έφερνε δύο πρόσφατα παραδείγματα, προκειμένου να επισημάνει ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε τη τάση, τη μανία μάλλον, να πιστώνουμε στον εαυτό μας κάθε τι καλό που συμβαίνει στη χώρα μας και να χρεώνουμε τους ξένους για κάθε τι κακό αυτού του τόπου.
Αυτή είναι η αλήθεια, για να χρησιμοποιήσω μια πασίγνωστη ατάκα !!
Κρίνουμε γεγονότα δίχως καμία βαθύτερη γνώση, δίχως καμία διάθεση να εμβαθύνουμε σε αίτια, αφορμές, αποτελέσματα. Επιφανειακοί, συγχωρούμε κάθε δική μας ανικανότητα, παράληψη, αδιαφορία. Εύκολοι στη κριτική και κυρίως εύκολοι στο να κατακρίνουμε.

Αλλά και στην ιδιωτική μας ζωή, εύκολα ρίχνουμε το ανάθεμα. Αλήθεια, με ποια κριτήρια αποδίδουμε το φταίξιμο στον άλλο, αποποιούμενοι κάθε δική μας ενοχή; Μήπως ψάξαμε την αλήθεια, είμαστε ειλικρινείς κριτές, μακριά από προκαταλήψεις και ιδεολογήματα ; Απομονώσαμε τις σκέψεις μας από κρυφές επιδιώξεις που επηρεάζουν και διαστρεβλώνουν τη κρίση μας;
Πιστεύω ότι συχνά η αλήθεια μας φοβίζει και ο εγωισμός μας οδηγεί σε λαθεμένη κριτική.

Με ταλαιπωρεί και μια άλλη σκέψη.
Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα, λένε.
Αλήθεια; Θα συμφωνούσα εάν συζητούσαμε για ποδόσφαιρο, όπου τα γκολ μετρούν, έστω και εάν η απόδοση δεν είναι καλή. Στη καθημερινή ζωή όμως δε μπορώ να το αποδεχτώ συνολικά και για κάθε περίπτωση.
Ανθρώπινη συμπεριφορά κρίνουμε. Μέσα σ΄αυτή υπάρχει η ανθρώπινη αδυναμία, το περιβάλλον της δεδομένης στιγμής, η ψυχική διάθεση, η προσπάθεια, το αδιέξοδο. Ο αγώνας για το καλύτερο αποτέλεσμα δε μετράει, δεν ανταμείβεται, διαγράφεται; Ποια μορφή θέλουμε να δώσουμε στη κρίση μας ; Τη μονοδιάστατη, αριθμητική μορφή ;
Πως μπορούμε να αφαιρέσουμε από μια ενέργεια, μια πράξη ενός ατόμου, κάθε τι ανθρώπινο; Καλό ή κακό αποτέλεσμα, αυτό μετράει μόνο, λες και πρόκειται για αριθμητική πράξη και όχι για μια φορτισμένη με ένα πλέγμα από συναισθήματα συμπεριφορά.
Και αυτό το είδος του μετρήματος, κάπως δε μου πάει.

Χειμωνιάζει. Ίσως αλλάξω ιδέες και πλεύση, ποιος ξέρει….

18 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

τι μετράει τελικά; οι διαδρομές; ο προορισμός; ίσως και τα δύο. ίσως και τίποτα. ίσως περισσότερο πώς βιώνουμε τις διαδρομές και πώς φτάνουμε στον προορισμό. αν φτάνουμε σε κάθε διαδρομή. ίσως μόνο να μετράει το πόσο αδύναμοι ή δυνατοί γινόμαστε. στις διαδρομές. στους προορισμούς.
με το που αλλάζει η ώρα τέλη οκτώβρη και νυχτώνει από τις πέντε, άστα να πάνε! :)
πολύ καλό σου βράδυ!

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα!
Ειναι μια ομορφη ακρως φθινοπωρινη μερα!
Μην αναρρωτιεσαι γιατι κρινουμε παντα τους αλλους κα κατακαρινουμε με τοση ευκολια. Θελει κοτσια να κοιταξεις τον εαυτο σου καταματα και να φτυσεις στα μουτρα σου...ειναι πιο απλο να φταινε παντα οι αλλοι..τυχεροι οσοι καταφερνουν να εμβαθυνουν, γιατι αυτοι εχουν και μια ελπιδα να αλλαξουν, προς το καλυτερο..
Για μενα ολα κρινονται απο τις προθεσεις. Για παραδειγμα, αν καποιος θελει να μου κανει κακο και δεν το καταφερει, θα σταθω στο οτι θελησε να μου κανει κακο, ειχε εξαρχης κακη προθεση. Αν παλι καποιος θελησει να με βοηθησει, αλλα αυτο δεν εχει τα επιθυμητα αποτελεσματα, ε δεν θα τον χρεωσω κι απο πανω! Γενικα, τα λαθη ειναι ανθρωπινα. Το ιδιο και τα συναισθηματα. Αυτη ειναι κα η μαγεια της ανθρωπινης (και οχι μονο) φυσης, η διαφορετικοτητα, δεν υπαρχουν δυο ολοϊδιοι ανθρωποι, 2 ιδιες αντιδρασεις. Πιστευω πως αν εχεις γνωμονα της συνειδηση, ακομα κι αν πληγωσεις, αν κανεις λαθη, τουλαχιστον δεν θα το κανεις ποτε επιτηδες και θα προσπαθεις παντα να το διορθωσεις...
Το ταξιδι ειναι γεματο εμπειριες και τελικα ειναι αυτο που σε οδηγει να εισαι πιο σοφος και γεματος, οταν φτασεις στον προορισμο..απο σενα εξαρταται...

kariatida62 είπε...

Τί μας προτείνεις, λοιπόν, φίλε μας, εν μέσω Φθινοπώρου? Ανανέωση και αισιοδοξία για το αύριο που μας παρουσιάζεται,επηρεασμένος ίσως και απο τον Γιώργαρο και ανασκόπηση-αυτοκριτική για τα πεπραγμένα μας!
Σ'ακολουθώ και σηκώνω και 'γώ τα μανίκια! Καλημέρα Λεοντόκαρδε!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν έχω πρόβλημα που μπαίνει ο Χειμώνας και όσον αφορά τις ευθήνες μου: δεν έχω πρόβλημα να τις δεχτώ.

leondokardos είπε...

basnia, σημασία έχουν οι διαδρομές μας. Ξεκινάμε το ταξίδι μας, ίσως με κάποιο προορισμό, κάποιο στόχο. Μπρεί να φτάσουμε στο τέρμα, μπορεί όχι. Μένει η ανάμνηση της διαδρομής. Και αυτή η ανάμνηση μπορεί να μας γεμιζει χαρά, αλλά μπορεί και πόνο,ίσως για όλη μας τη ζωή.

leondokardos είπε...

Πεταλούδα μου, σ΄ευχαριστώ ειλικρινά για το σχόλιό σου. Επίτρεψέ μου να το υπογράψω κιεγώ, δε πετάω ούτε μία λέξη του. Συμφωνώ απόλυτα.Όταν έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη οτι αυτό που έκανες, που είπες, που θέλησες, έχει μέσα του την ειλικρίνεια, την αγάπη,η πληγή που πιθανόν να προκαλέσεις άθελά σου, το αποτέλεσμα δηλαδή,μπορεί εύκολά να γειάνει, όταν δοθούν οι εξηγήσεις και φανερωθεί η αλήθεια.
Όσο για το ταξίδι, πάντα αξίζει το κόπο, έστω και δίχως τέρμα....

leondokardos είπε...

kariatida 62, έχω αρκετή και ειδική εμπειρία ώστε να μην προτείνω ποτέ κάτι σε ότι έχει σχέση με πολιτική και πολιτικούς.Δε με απασχολεί πλέον ο τομέας αυτός έτσι κι αλλιώς.
Απλά, μέσα στις φθινοπωρινές μου....αναζητήσεις, είπα και κάτι για τη νέα κυβέρνηση. Έτσι, σαν... φθινοπωρινή είδηση και τίποτα παραπάνω.

leondokardos είπε...

Ιωάννη Κ, άλλη εποχή ο χειμώνας, άλλα περιμένουμε, αλλιώς ζούμε. Όσο για αποδοχή ευθυνών, όπως θα είδες πρόσφατα, δεν είναι όλοι σε θέση να το κάνουν.

patsiouri είπε...

...αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.....

leondokardos είπε...

patsiouri μου, μήπως μπορούμε να κάνουμε και τίποτα άλλο, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή;

ippoliti_ippoliti είπε...

Oντως Leodokarde, αέναη η κίνηση, η γλυκειά (ελπίζω) μελαγχολία του φθινοπώρου έφθασε, με σκέψεις, ερωτηματικά και ...ότι θέλει ο καθένας ας βάλει, εσύ μπορεί ένα ποτήρι κρασί που λές και παρακάτω.
Θέλω να σταθώ στην τελευταία παράγραφο, όχι δεν μπορεί να κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Προσυπογράφω, κρίνεται μάλλον εκ της προθέσεως, των διαθέσεων, του σεβασμού στο θέλω και στους άλλους.Πόσα γεγονότα μας ξεπερνούν είναι αυτό της Ανατολής η μοίρα, της Δύσης η τύχη; δεν ξέρω. Νομίζω πάντως πως σιγουρεύομαι ότι δεν μπορείς εκ του αποτελέσματος είναι και άδικο, άδικο.Είμαι σε έναν επαγγελματικό χώρο όπου ελάχιστα πράγματα καθορίζονται από σένα. Κάθε φορά που συζητείται σύστημα διοίκησης της απόδοσης, φέρνω στο τραπέζει τους εξωγενείς παράγοντες.
Φθάνει όμως μέχρι εδώ.
Καλό φθινοπωρινό γλυκό απόγευμα εύχομαι

leondokardos είπε...

ippoliti ΄σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και χαίρομαι ιδιαίτερα που συμφωνείς μαζί μου, όπως και η γλυκιά Πεταλουδίτσα, οτι οι προθέσεις πάντα πρέπει να υπολογίζονται και οχι απλά και μόνο το αποτέλεσμα. Δεν είμαστε μηχανή, άνθρωποι είμαστε, με ψυχή, αισθήματα, που μας οδηγούν σε πράξεις που ξεκινάμε με τις καλύτερες των προθέσεων. Αστάθμιτοι παράγοντες,η τύχη, ακόμα και η μοίρα, μας παίζουν συχνά άσχημα παιγνίδια και όλα εκείνα που τόσο πολύ θέλαμε να γίνουν, αποτυγχάνουν. Είναι αδικία τότε η καταδίκη.
Αυτή την εμμονή οτι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, δίχως τίποτα άλλο να παίζει ρόλο, την έχω πληρώσει στη ζωή μου. Ας είναι,σήμερα είναι τόσο εύκολονα σου προσάψουν το άδικο....

Lilith είπε...

Το σχόλιο της Butterfly με εκφράζει και μένα απόλυτα.
Για να μπορείς να παίρνεις τις ευθύνες που σου αναλογούν και να μη ρίχνεις το φταίξιμο συνεχώς στους άλλους, πρέπει βασικά να μην κολυμπάς στον εγωισμό σου! Για να είσαι άνθρωπος δίκαιος, πρέπει να είσαι τίμιος και να αγαπάς τους ανθρώπους γύρω σου.
Η τιμιότητα όμως σπανίζει, όπως και τα κότσια!
Όσο για την πρόθεση που λέτε...
Νομίζεις ότι ο, για-όλα-φταίνε-οι-άλλοι, άνθρωπος, είναι σε θέση να εκτιμήσει την... καλή πρόθεση;

Τέλος πάντων...
Η διαδρομή είναι σίγουρα αυτό που έχει σημασία. Έστω κι' αν δεν πέτυχες όλους τους στόχους σου, το σημαντικό είναι να μπορείς να κοιτάς πίσω και να νιώθεις περήφανος. Περήφανος που σε ακολουθούν χαμόγελα και όχι μούντζες! :)

Καλημέρα!

leondokardos είπε...

Lilith όπως βλέπεις και εγώ συμφωνώ απόλυτα με τη Butterfly με την οποία και εσύ συμφωνείς.
Έτσι είναι, αυτό το "όλο οι άλλοι φταίνε" γίνεται κουραστικό και απλά εκφράζει έναν μικρόψυχο, αδύναμο ,δίχως ψυχή άτομο. Βλέπεις στη περίπτωση αυτή ο άκρατος εγωισμός υπερέχει των πάντων.
όσο για τις διαδρομές, αυτή είναι και η έννοια της ζωής, ταξιδελυουμε και αυτό είναι το σημαντικότερο. Το τέρμα άλλοτε μας αποζημιώνει και άλλοτε μας απογοητεύει. Αλλά και πάλι ταξιδεύουμε....

patsiouri είπε...

Κατηγορηματικά όχι!!!

Side21 είπε...

Φθινόπωρο ...
Καιρός για περισυλλογή
αν κι εμένα με θρέφει το φθινόπωρο
είναι η αγαπημένη μου εποχή !!!
Επειδή φίλε μου στο ταξίδι δε μετράει
ο προορισμός αλλά η ίδια η διαδρομή
πιστεύω πως η ουσία είναι στην προσπάθεια
κι αν έρθει και το αποτέλεσμα έχει καλώς ...
Το χειρότερο είναι να μην προσπαθούμε
και να τα ρίχνουμε στους άλλους !!!
Καλή σου μέρα ...

leondokardos είπε...

patsiuraki, προφανώς συμφωνείς...κατηγορηματικά οτι το αποτέλεσμα δε είναι αυτό που μετράει πάντα. Αν κατάλαβα καλά φυσικά.
Σύμφωνοι λοιπόν.

leondokardos είπε...

side 21 αυτό υποστηρίζω...με πάθος και εγώ. Η προσπάθεια όταν είναι ειλικρινής, δε μπορεί να απορρίπτεται μόνο και μόνο γιατί δεν είχε καλό αποτέλεσμα. Βρίσκω τη θέση αυτή πολύ εγωιστική.