Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...

Είναι κρίμα ! Φαίνεται ότι δε την αγαπάμε την Αθήνα μας. Πλήρης η εγκατάλειψή της από όλους, τους κρατικούς και τους δημοτικούς φορείς, αλλά και τους κατοίκους της.
Σταδιακά, η χιλιοτραγουδισμένη μας πρωτεύουσα μετατρέπεται σε μια άψυχη, άσχημη, αφιλόξενη πόλη. Βρώμικη, μουτζουρωμένη παντού, γκετοποιημένη σε ορισμένες γειτονιές.
Άθλια η «μεταχείριση» της από τους κατοίκους.

Ξεχειλισμένοι οι κάδοι απορριμμάτων, ακάθαρτοι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια. Οι τοίχοι των σπιτιών, άσκοπα μουτζουρωμένοι. Ακόμα και τα αγάλματα δεν έχουν γλιτώσει το μαύρισμα.
Και μπορεί να είναι έξυπνο το χιούμορ ορισμένων συνθημάτων που γράφονται σε τοίχους, όπως αυτό που μου έστειλε φίλη blogger :
«Κολόμβε, γαμώ τη περιέργειά σου» !!
Αλλά τι νόημα έχει το «Μαρία σ΄αγαπώ» ;; Πες το στα ίσα στη γκόμενα ρε φίλε, όχι μέσω…. τοίχου !

Οι πινακίδες της τροχαίας, ακόμα και αυτές που δείχνουν περιοχές της πόλης, είναι αδιάβαστες από τα διάφορα σαχλά αυτοκόλλητα.
Και το χειρότερο απόλα, αυτές οι διαφημιστικές πινακίδες και οι διάφορες αφίσες !
Στη περιοχή Εξαρχείων - και όχι μόνον εκεί-σε όλες τις επίπεδες επιφάνειες, σε τοίχους και κολώνες σπιτιών, κρέμονται κυριολεκτικά οι διάφορες αφίσες, η πιο πρόσφατη κολλημένη επάνω σε δεκάδες άλλες. Το ίδιο στα καφάο του ΟΤΕ και τα κουτιά της ΔΕΗ.
Ακόμα και επάνω σε κορμούς δένδρων βρίσκεις στις συνοικίες καρφωμένες πινακίδες!
Στις λεωφόρους, στους στύλους της ΔΕΗ, αφίσες δεμένες, λες και οι οδηγοί προλαβαίνουν να διαβάσουν τα μικρά γράμματα που διαφημίζουν διάφορες εκδηλώσεις.


Εάν ορισμένα πράγματα είναι στραβά στην Ελλάδα, αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες :
Πρώτον, στη μη εφαρμογή των νόμων και δεύτερον στις πολύ μικρές ποινές και στη παράλειψη επιβολής  των.
Γιατί υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν που επιτρέπονται και με πιο τρόπο οι διαφημιστικές πινακίδες και επιβάλλονται ποινές για τους παραβάτες. Αδιαφορία όμως από τις κρατικές και δημοτικές αρχές.


Όσο για το παράνομο εμπόριο και τους παράνομους μικροπωλητές, εκεί τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως. Η Πλατεία Βικτωρίας είναι σχεδόν καλυμμένη από κουβέρτες όπου βρίσκεις ό,τι θελήσεις, ρολόγια, τσάντες, ρουχισμό κτλ.
Έξοχη ευκαιρία για τις κυρίες να εμφανιστούν με μια… αυθεντική Louis Vuitton!


Ακόμα στα πεζοδρόμια έξω από το Πανεπιστήμιο, τους σταθμούς του μετρό, στη κεντρική οδό Ερμού, στο Μοναστηράκι πωλούνται τα πάντα από μετανάστες.
Δεν είμαι ρατσιστής, το αντίθετο μάλιστα. Αλλά κατ΄αρχήν οι μετανάστες αυτοί έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων παραεμπορίου που τους εκμεταλεύονται. Και μετά η κατάσταση αυτή που έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής, συμβάλει στην ασχήμια της πόλης και αδικεί τους εμπόρους που πληρώνουν νοίκια και μισθούς υπαλλήλων.


Δε ξέρω τι κάνουν οι δημοτικοί μας άρχοντες, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Δεν αρκούν τα Μουσεία μας, ούτε καν το Νέο, ούτε και η Ακρόπολις. Φαντάζουν σχεδόν αταίριαστα μπρός στην κατάντια της πόλης μας.
Θέλει αγάπη και φροντίδα η Αθήνα. Χρειάζεται να ασχοληθούν κάποιοι σοβαρά με τα προβλήματά της. Και οι κάτοικοί της επίσης.
Πριν φθάσει η στιγμή που δε θα προλαβαίνουμε πλέον τίποτα.





26 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Kοντός ψαλμός αλληλούια!! Θα δούμε πάλι πώς θα ψηφίσουν οι Αθηναίοι στις δημοτικές εκλογές...
Αναρωτιέμαι αν πραγματικά οι κάτοικοί της την αγαπούν και θέλουν να την ξαναδούν όμορφη,ανθρώπινη!

Βάσσια είπε...

Είναι μεγάλη πόλη και πυκνοκατοικημένη, κι αυτά είναι μειονεκτήματα στην Ελλάδα.
Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες σε όλα τα επίπεδα και είναι "αλλιώς".

Για μένα εκτός των πολιτικών, αυτοί που μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση είναι οι πολίτες, κι αυτοί οι ίδιοι να "κυνηγήσουν" όσους δεν συμμορφώνονται.

Μπορεί να αλλάξει η Αθήνα με τη συνεργασία όλων!

Καλημέρα
:-)

Ανώνυμος είπε...

ετσι ειναι οι τριτοκοσμικες πολεις..αυτο ηταν το αποτελεσμα της ελλαδος των 2 ηπειρων και των 5 θαλασσων να συγκεντρωθει ολος ο κοσμος στην αθηνα . γιωργος -λευκαδα

b|a|s|n\i/a είπε...

μοιάζει πολύ άσχημη πόλη η αθήνα. και ίσως είναι. συγκριτικά και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. και έχει μία άσχημη ομορφιά.
μα και οι πολίτες κάνουν μία πόλη.
όταν βαριόμαστε να βάλουμε μία γλάστρα στο μπαλκόνι. όταν πετάμε κουτάκια από αναψυκτικά έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου. όταν σταματάμε να αδειάσουμε το τασάκι του αυτοκινήτου στον δρόμο. και τόσα άλλα.
είναι και η πολιτεία που δεν προσπαθεί τόσο όσο πρέπει.
είναι τόσα που πρέπει να γίνουν.
καλησπέρα σου!

Lilith είπε...

Και φυσικά οι πολίτες είναι αυτοί που φτιάχνουν μία πόλη!
Και μου φαίνεται ότι πάντα ψηφίζουν με πρόθεση αυτόν που δε θα τους χαλάσει το ραχάτι τους με φόρους και "τιμωρίες".
Όπως όταν είμασταν στο σχολείο και ο υποψήφιος πρόεδρος της τάξης, για να τον ψηφίσουμε, μας έταζε λιγότερες ώρες μαθήματος και περισσότερες ευκαιρίες για λούφα! :)

Καλό σου απόγευμα Λεοντόκαρδε!

ippoliti_ippoliti είπε...

Πόσο δίκηο έχεις Leondokarde.Φθάσαμε σχεδόν να την κακοποιούμε την πόλη. Πόσο με ενοχλούν οι βρώμικοι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, οι αφίσες η μιά πάνω στην άλλη. Με το μόνο που διαφωνώ είναι ότι εμένα αισθητικά δεν με πειράζουν οι μετανάστες που πωλούν κι οι κάθε είδους μικροπωλητές. Εχεις δίκηο θεωρώ για την εκμετάλλευσή τους αλλά μου αρέσει η "εικόνα παζαριού" που ενίοτε δημιουργείται.
Ευτυχώς πάντως υπάρχουν κι όμορφες εικονες, πεζόδρομοι, η ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων, θέατρο του δρόμου.
Καλό βράδυ

tovenito είπε...

ναι, έχουμε και αυτό το "προνόμιο".τη μη καθαρής πολής.
το κράτος πάνω από όλα είμαστε εμείς. και οι δρόμοι και οι πλατείες είναι το σαλόνι μας. αν το καταλάβουμε αυτό, ίσως αλλάξει κάτι..

roadartist είπε...

Το ίδιο αναφέρω και εγώ σήμερα.. Για την Ομόνοια συγκεκριμένα..
Εγκαταλημένη εντελώς είναι η πόλη..

Τι να πω.....

marianaonice είπε...

Ax πόσο δίκιο έχεις.
Χάλια την κατάντησαν την Αθήνα μας.
Σαν τσαντίρ μαχαλά!
Ειδικά όλο αυτό το παραεμπόριο των αλλοδαπών με τις πραμάτειες τους απλωμένες στα πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων, όπως την Πατησίων ή την Πανεπιστημίου που είχαν κρεμάσει μέχρι και χαλιά, τσάντες, κοσμήματα, και ό,τι μπορείς να φανταστείς!
Ούτε εγώ είμαι ρατσίστρια αλλά δεν το αντέχω πια αυτό και δεν ξέρω με ποιούς να τα βάλω!!
Αίσχος!!

Καλό ξημέρωμα Λεοντόκαρδε και καλή εβδομάδα.

leondokardos είπε...

kariatida εαν ο δήμαρχος δεν έχει γενηθεί στην Αθήνα, να την έχει δει στις καλές τηςέρες, να τη πονάει, η πόλη δε θα ξαναομορφήνει ποτέ.
Αλλά απο την άλλη μεριά πρέπει και οι κάστοικοί της να την αγαπήσουν και να τη σέβονται.

leondokardos είπε...

Βάσσια μου σε μιά εποχή όπου ο καθένας σκέφτεται μόνο τον εαυτό του,τη δική του καλοπέραση,συλλογική συνεργασία μη περιμένεις.Αυτή η πόλης είναι προ πολλού καταδικασμένη.Άναρχη δόμηση,υποδομές ανύπαρκτες σε πολλές περιοχές, ασχήμια και βρωμιά παντού. Και είναι κρίμα.

leondokardos είπε...

Ανώνυμε...Γιώργο, εντάξει πέρασαν όμως τόσα χρόνια απο το μεγάλο όνειρο. Ένας σωστός σχεδιασμός μπορούσε να είχε γίνει για αυτή τη πόλη που κάποτε ήταν πανέμορφη. Τώρα είναι πλέον αρκετά αργά.

leondokardos είπε...

Βασίλη, ασφαλώς φταίνε πάρα πολύ και οι κάτοικοι αυτής της πόλης.Έχει μαζευτεί και πολύς κόσμος σε μιά πόλη που δε τους χωρά όλους.
Πιστεύω όμως οτι εαν οι δήμαρχοι και οι κρατικές υπηρεσίες φρόντιζαν περισσότερο αυτή τη πόλη, αυτό θα αποτελούσε κίνητρο και για τη καλή σμπεριφορά των πολιτών. Κοίταξε πόσο καθαρά είναι τα πράγματα στο μετρό και τον ΗΣΑΠ, όπου κανείς δε διανοείται να πετάξει κάτω τίποτα. Η καθαριότητα εκεί πιάνει τόπο και προκαλεί το σεβασμμό όλων μας.

leondokardos είπε...

Lilith δυστυχώς και στις δημαρχιακές εκλογές ψηφίζουμε με κομματικά κριτήρια και όχι αυτόν που έχει κάποιο συγκακριμένο πρόγραμμα να φτιάξει λίγο αυτή τη πόλη.Και φυσικά φταίμε οι κάτοικοί της που δεν απαιτούμε να μας πούν τι ακριβώς θα κάνουν για τη πόλη μας, εκεί που περνάμε τόσο χρόνο καθημερινά.

leondokardos είπε...

ippoliti,συμφωνώ, π.χ. η ενοποίηση των χώρων είναι μια εξέληξη, αλλά αφορά μόνο μιά συγκεκριμένη περιοχή και στηρίζεται και πάλι στους αρχαίους μας προγόνους!! Εμείς οι νεώτεροι τι κάνουμε;
Όσο για τους παράνομους μικροπωλητές, ε όχι, το πράγμα έχει ξεφύγει. Στις άλλες χώρες υπάρχουν ελάχιστοι μικροπωλητές, νόμιμοι με άδεια του Δήμου και σε συγκεκριμένες θέσεις, όχι όπου θέλει ο καθένας και ούτε πωλεί ό,τι θέλει αλλά ότι αναγράφεται στην άδειά του.

leondokardos είπε...

tovene, μα ασφαλώς φταίμε οι κάτοικοι για τη κατάντια των πόλεων. Όμως υπάρχουν πράγματα που αφορούν παρεμβάσεις των κρατικών και των δημοτικών αρχών και αυτές ελάχιστα συμβάλλουν στην όμορφη εμφάνηση μιάς πόλης.

leondokardos είπε...

Αρτιστάκι, εσύ μάλιστα που τόσα έχεις γράψει για τα δρόμενα σε αυτή τη πόλη, καταλαβαίνεις το πόνο που νιώθει κάποιος που αγαπά την Αθήνα, που έχει γενηθεί και μεγαλώσει εδώ.

leondokardos είπε...

Μαριάνα μου, αυτό το θέμα των παράνομων μικροπωλητών Ελλήνων και ξένων,για κάποιους λόγους, το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Είναι μιά παλία υπόθεση όταν ακόμα βρισκόταν στην αρχή του. Δυστυχώς τόσα χρόνια κανένας φραγμός δε μπήκε, γιατί το θέμα είναι πολύ ...βαθύ.
Πουθενά σε καμία πρωτεύουσα δεν υπάρχει τέτοιο θέαμα. Και να σκεφτείς οτι υπάρχουν νόμοι, αλλά ως συνήθως συμβαίνει, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται !!

BUTTERFLY είπε...

Η πολη μας Λεοντοκαρδε, θα μπορουσε με λιγη καλη θεληση και ορεξη για δουλεια απο κρατικους φορεις και πολιτες να ειναι μια απο τις ωραιοτερες στον κοσμο.
Ναι μεν η δομηση και οι υποδομες ειναι ανυπαρκτα και αυτο ειναι μεγαλο προβλημα, αλλα θα μπορουσε να ξεπεραστει.
Τρανταχτο για μενα παραδειγμα η Πυλη του Αδριανου, που θα μπορουσε καλλιστα να ειναι κατι αντιστοιχο με την Αψιδα του θριαμβου. Με την καταλληλη φωταγωγιση, οχι μονο γυρω απο την πυλη αλλα και μεσα στους κηπους που οδηγουν στο ναο και στις στηλες του Ολυμπιου Διος..Αντιθετα, ειναι θεοσκοτεινη και δεν τραβαει καμια προσοχη.
Περαν αυτου, οι γειτονιες ειναι βρωμικες, τα πεζοδρομια σχεδον ανυπαρκτα και κανεις δεν μοιαζει να ενδιαφερεται, εκτος ελαχιστον εξαιρεσεων...
Κι ειναι κριμα, γιατι εχει τοσο ομορφες γωνιες αυτη η Πολη και ισως ανθρωποι σαν κι εμενα, που πνιγονται εδω, αν ειχε λιγο χρωμα, λιγο πρασινο, λιγο αερα, να μαθαιναμε να την αγαπαμε...

leondokardos είπε...

Πεταλούδα μου, πραγματικά είναι θαυμάσια η ιδέα σου για τη φωταγώγηση και προβολή της Πύλης του Αδριανού και τόσων ακόμα μνημείων.Αλλά εδώ φτάσαμε στο σημείο να μουζτουρώνουν με μπογιές τα αγάλματα της πόλης. Κατεβαίνω με τον ΗΣΑΠ και σε όλες τις γειτονιές που περνάμε οι τοίχοι των σπιτιών σε όλη σχεδόν τη διαδρομή είναι κατάμαυροι απο μαρκαδόρους.
Λίγο πιο έξω απο το Σύμνταγμα, όλα μέσα στη βρωμιά είναι.
Η Αθήνα θέλει αγάπη, φροντίδα, καλή διάθεση και δεν είναι όλα θέμα χρημάτων.
Ακόμα και παλιά αρχοντικά γκρεμίσαμε για να γίνουν όγκοι τσιμέντου.
Φοβάμαι οτι η πόλη μας θα χειροτερέυει συνεχώς, πνιγμένη απο την αφροντισιά δημοτικών και κρατικών αρχών αλλά και των κοιτοίκων της.

Margo είπε...

Ενδιαφέρον χρειάζεται, νοικοκυριό, όρεξη για δουλειά, το όραμα για μια ανθρώπινη πόλη.. αχ βρε λεοντόκαρδε γιατί είναι τόσο δύσκολο να ομορφήνουμε τη ζωή μας.. γιατί αυτό δεν είναι η πόλη μας, καθρέπτης της δικής μας ζωής; Το ίδιο και οι τοπικοί άρχοντες..
Καλό ξημέρωμα!

leondokardos είπε...

Margo, απο τις αναρτήσεις , την επιλογή των φωτογραφιών, τις περιγραφές σου, καταλαβαίνω οτι είσαι ένα άτομο με ευαισθησίες και αντίληψη της αισθητικής.
Καταλαβαίνεις λοιπόν το πόνο ενός ανθρώπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο μάλιστα αυτής της πόλης, όταν τη βλέπει να εγκαταλείπεται συνεχώς στη μοίρα της. Κανένα όραμα, καμιά φροντίδα και αγάπη, δυστυχώς πολύ συχνά και απο εμάς πυο τη κατοικούμε, Λες και δεν είναι το σπίτι μας.
Ασχημίζει όλο και περισσότερο η Αθήνα, δυστυχώς.
Είσαι τόσο τυχερή εκεί που βρίσκεσαι, να ατενίζεις την ομορφιά της θάλασσας....

NdN είπε...

λεοντόκαρδε έχεις απόλυτο δίκιο. Πέρυσι ήρθα δύο φορές στην Αθήνα για δουλειές και νομιζω ότι είναι η πιο άσχημη πόλη που έχω επισκεφτεί στην Ευρώπη. Αναρχη δόμηση σχεδόν παντού, το κέντρο γεμάτο αυτοκίνητα παρκαρισμένα όπως να ναι, οι πωλητές να έχουν απλώσει τις πραμάτειες του σε όλες τις γωνίες του ιστορικού κέντρου κτλ.

Νομίζω πως δυσκολα θα διορθωθεί αυτλη η κατάσταση. Η Αθήνα έχει περισσότερους κατοίκους από όσους μπορεί να σηκώσει και όπψς παρατηρείς και αυτοί δεν κάνουν τίποτα για να προσταστεύσουν την πόλη. Τα ίδια γίνονται και στη Θεσσαλονίκη, αλλά λόγω μεγέθους και παραλίας η πόλη (τουλάχιστονπρος το παρόν) σώζεται.

leondokardos είπε...

NdN,πως το λες, Η Αθήνα δε χωρά πλέον άλλους ντόπιους ή μετανάστες, δε σχεδιάστηκε για τόσους κατοίκους και τόσα τροχοφόρα.Τίποτα πλέον δε μπορεί να γίνει.
Όσο για τη Θεσσαλονίκη, έχει μέσα στη πόλη τη θάλασσα, σου δίνει την αίσθηση του απέραντου. Αχ και να καθόμουνα τώρα στη Πλατεία Αριστοτέλους, να πίνω το καφέ μου και να διαβάζω την εφημερίδα μου, να αντικρίζω τη θάλασσα. Η μεγαλύτερή μου απόλαυση όταν έρχομαι εκεί, πέρα φυσικά απο τους.... μεζέδες !!

Side21 είπε...

Κανείς δεν αγαπά
την Αθήνα !!!
Και πρώτα απ' όλους οι κάτοικοί της
Και μετά περιμένεις να ενδιαφερθεί το κράτος γι' αυτήν !!!

leondokardos είπε...

side 21 φυσικά, σπίτι μας είναι η Αθήνα, οφείλουμε να τη προσέχουμε, όμως και οι εκάστοτε δημοτικοί άρχοντες δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Διότι υπάρχουν πράγματα που εκείνοι πρώτα θα έπρεπε να κάνουν.