Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΕΝ ΑΦΘΟΝΙΑ.....

Από το λεξικό του Γεωργίου Μπαμπινιώτη:

Νάρκισσος: (Μυθολ.) Ωραίος νέος που ερωτεύτηκε τον εαυτό του όταν είδε το είδωλό του στο νερό.
Ναρκισσισμός : η υπερβολική αυταρέσκεια.
Σοβινισμός: τυφλός εθνικισμός που χαρακτηρίζεται από τη φανατική εξύμνηση κάθε εθνικού στοιχείου.

Νομίζω ότι στη σημερινή εποχή θα συναντήσουμε πάρα πολλά παραδείγματα ανθρώπων αλλά και εθνών που διακρίνονται από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Άτομα που περιφέρονται στα τηλεοπτικά κανάλια, πολιτικοί, δημοσιογράφοι των δελτίων ειδήσεων, άλλοι που εμφανίζονται στα διάφορα σαχλά πρωινάδικα. Άτομα ανίκανα να προφέρουν ουσιαστικού περιεχομένου και νοήματος λόγια, που θεωρούν ότι αντικρίζουν το «είδωλό» τους μέσα στα «νερά» μιας ακατάσχετης ανόητης πολυλογίας.

Υπουργοί με υφάκι απέραντης αυταρέσκειας θεωρώντας ότι απευθύνονται σε ηλίθιους πολίτες, βέβαιοι ότι έχουν επιλύσει με έναν μοναδικό τρόπο τα θέματα αρμοδιότητάς τους.

Άν επεκτείνουμε κατά κάποιο τρόπο την έννοια του ανθρώπινου ναρκισσισμού , μήπως τα ίδια χαρακτηριστικά δεν έχει και ο σοβινισμός που διακρίνει ορισμένα έθνη; Όταν η Μέρκελ θεωρεί και διακηρύσσει την οικονομική υπεροχή της Γερμανίας, αρνούμενη να συμμορφωθεί με το την αρχή που υποτίθεται ότι διακρίνει τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη περίφημη solidarity, αυτό δεν είναι άκρατος εθνικός ναρκισσισμός, έστω και στην ευρύτερη έννοια;

Πήρα αφορμή για την ανάρτηση αυτή από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 16.4.10, γραμμένο από τον Στέφανο Κασιμάτη. Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αξίζει να το διαβάσετε.

Νάρκισσοι και επαναστάτες.
Tου Στεφανου Κασιμάτη.

«Η Σάντι Χότσκις είναι μία Αμερικανίδα ψυχολόγος, η οποία διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστήμιου της Νότιας Καλιφόρνιας. Το 2004 εξέδωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για τη διαταραχή της προσωπικότητας που ονομάζουμε ναρκισσισμό, σ’ ένα βιβλίο με τον τίτλο «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του ναρκισσισμού». Η συγγραφέας τα προσδιορίζει ως εξής: 1) Αναισχυντία. Η ναρκισσιστική προσωπικότητα βιώνει το αίσθημα της ντροπής τελείως διαφορετικά από τις υγιείς προσωπικότητες. 2) Μαγική σκέψη. Ο όρος αναφέρεται σ’ ένα τρόπο του σκέπτεσθαι, που βασίζεται σε στρεβλώσεις της πραγματικότητας, αυταπάτες και αυθαίρετους συσχετισμούς γεγονότων. 3) Αλαζονεία. Το ηθικό του νάρκισσου αναπτερώνεται όταν μειώνει τους άλλους. 4) Φθόνος. Ο νάρκισσος περιφρονεί εκείνους τους οποίους φθονεί, επειδή αισθάνεται ότι απειλούν την ανωτερότητά του. 5) Ιδιαίτερα δικαιώματα. Ο νάρκισσος αναγνωρίζει στον εαυτό του ξεχωριστά δικαιώματα και απαιτεί ευνοϊκότερη μεταχείριση έναντι των άλλων. 6) Εκμετάλλευση. Χρησιμοποιεί τους άλλους χωρίς ενδοιασμούς, ιδίως αν βρίσκονται σε ιεραρχικά κατώτερη θέση. 7) Ουδεμία αντίληψη των ορίων του εαυτού του. Για τον νάρκισσο, οι άλλοι είτε είναι προέκταση του εγώ του είτε απλώς δεν υπάρχουν καθόλου».



Πιστεύω ότι παρόμοια χαρακτηριστικά αφθονούν σήμερα γύρω μας. Τα συναντάμε σε απλούς πολίτες, σε αρμόδιους και αναρμόδιους κρατικούς λειτουργούς, σε αυτούς που μας κυβερνούν και διαφεντεύουν τη ζωή μας, σε έθνη που θα έπρεπε ίσως να ομιλούν με περισσότερη περίσκεψη και σε χαμηλότερους τόνους .
Αλλά βέβαια η ζωή έχει απ΄όλα !!

12 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Καλησπέρα! Πολύ εύστοχη η παρατήρηση και παραλληλισμός σου!
Στους πολιτικούς και στις πολιτικές των εθνών καθρεπτίζονται οι πολίτες τους!
Εφ'όσον πάντα αυτοί τους στηρίζουν και τους ψηφίζουν!
Η T.V. και τα προγράμματά της επίσης αποκαλύπτουν την κουλτούρα το σκέπτεσθαι και το "φέρεσθαι" των τηλεθεατών της! Έχεις δίκιο!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Το μονο που μπορω να ευχηθω ειναι να αλλαξει καποτε πρισμα οπτικης γωνιας ο ανθρωπος και να καταφερει να δει αλλιως τα παντα...

tovenito είπε...

εγώ ξέρω ότι δύο πράγματα δεν έχουν όρια, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία!
μεταξύ μας, μια δόση ναρκισσισμού την έχουμε όλοι μας

VAD είπε...

O ναρκισσισμός,αρρωστημένη κατάσταση,καβαλημένο καλάμι,
όμως κάποια στιγμή η κατρακύλα ερχεται νομοτελειακά και τότε,αντε,κάμάρωσε,νάρκισσε!

Βάσσια είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση Λεοντόκαρδε.

Νάρκισοοι και σωβινιστές. Βρίσκω μία σχέση κοινή και δογματική στις έννοιες.
Εγώ, εμείς και όλοι οι άλλοι κατώτεροι.

Πάντως πιστεύω σε κάτι, ότι δηλαδή είναι στο χέρι μας να μη δίνουμε δικαίωμα στον ηλίθιο. νάρκισσο κλπ, να μας υποτιμήσει.

Καμιά φορά ίσως χρειαζεται να τον αφήσουμε να νομίζει ότι το πέτυχε, μέχρι να του δοθεί η απάντηση.

Εκεί που όμως βαραίνει πολύ η κατάσταση, είναι όταν αυτοί οι τύποι παίρνουν στα χέρια τους τις τύχες μας.
Τότε μάλλον εμείς υποτιμήσαμε τους εαυτούς μας.

leondokardos είπε...

kariatida ειλικρινά δε ξέρω [πια τι να υποθέσω. Δε ξέρω εαν εγώ είμαι υπερβολικόςστις κρίσεις μου και κάνω λανθασμένες εκτιμίσεις. Όμως τα έχω χαμένα με ορισμένους σημερινούς ανθρώπους και φυσικά με το πολιτικό μας σύστημα. Νίωθω πολύ αδύναμος μπρος σε όλα αυτά.

leondokardos είπε...

Ρίκη αυτο έχει πού δουλειά και χρόνο. Το πολιτικό μας σύστημα δεν επιτρέπει ανατροπές προς τη σωστή φυσικά κατεύθυνση. Ίδωμεν.
ΥΓ.Ψάχνω να βρω το βιβλίο σου και εαν μου επιτρέπεις θα σου γράψω στο μεηλ σου τις εντυπώσεις μου.

leondokardos είπε...

tovene για την απέραντη βλακεία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. όσο για εμάς, ναι έχουμε έναν ναρκισσισμό όλοι μας, αλλά μέχρι κάποιου....ανθρώπινου σημείου. Γιατι απο κει και πέρα καταντάει βλακεία.

leondokardos είπε...

VAD ορισμένοι είναι τόσο πολύ βυθισμένοι στον ναρκισσισμό τους που χαμπάρι δε πέρνουν. Ακόμα και όταν φτάσουν στα άκρα της γελοιότητας.

leondokardos είπε...

Βάσσια, δυστυχώς "αυτοί οι τύποι" συχνά μας διαφεντεύουν και μας κάνουν τη ζωή σμπαράλια. έμείς τους εκλέγουμε, αλλά φαίνεται οτι η εξουσία χαλάει τα πάντα, αξίες, αξιοπρέπεια, λεβεντιά, συνειδήσεις.
Όσο για τους άλλους, ναι, εγώ ακολουθώ ....μιά μέθοδο:απλά δε τους δίνω σημασία και απομακρύνομαι ταχύτατα !

Lilith είπε...

Κάποια μέρα καθισμένος ο ωραίος Νάρκισσος κοντά σε μια πηγή είδε το πρόσωπό του στα νερά της πηγής. Στη θέα αυτή λέγεται πως τόσο πολύ θέλχθηκε, που θέλησε βυθίζοντας το βραχίωνα του στο νερό να τη συλλάβει. Επειδή όμως παρά τις προσπάθειές του δεν το κατώρθωνε παρέμεινε στη θέση αυτή αυτοθαυμαζόμενος μέχρι που υπέστει μαρασμό και πέθανε. (Wikipedia)

... Και αυτή ακριβώς θα είναι και η μοίρα του κάθε Νάρκισσου.
Ο ίδιός του ο εαυτός, είναι η τιμωρία του. Οι υπόλοιποι, αν καταφέρουμε να τον αγνοήσουμε, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο καλό στον εαυτό μας! :)

Καλό απόγευμα!

leondokardos είπε...

Lilith συμφωνώ απόλυτα. Δεν αξίζει να δίνει κανείς σημασία σε τέτοια άτομα. Η περιφρόνηση είναι η καλύτερη τιμωρία τους. Δεν αντέχονται, γίνονται απίστευτα βαρετοί και βασικά είναι απόλυτα...ηλίθιοι.