Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΧΙ ΚΙΕΤΣΙ...

Όχι, δε καπνίζω, δε κατάφερα ποτέ να το συνηθίσω παρά τις… προσπάθειές μου! Όταν ήμουν φοιτητής στην Αγγλία, με είχε πιάσει η νοσταλγία για το τόπο μου. Δίχως φίλους το πρώτο διάστημα, σχεδόν μόνος, τόριξα στο κάπνισμα. Αγόρασα όμως τα πιο φτηνά τσιγάρα που υπήρχαν με αποτέλεσμα μέσα σε ένα μήνα να κάνω ένα λαιμό και ένα στόμα χάλια. Το σταμάτησα αμέσως.


Μετά ήρθε το στρατιωτικό, μια περίοδος όπου συχνά οι άνδρες αρχίζουν το κάπνισμα. Δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια και παρόλο, που δε παρατάω τα πράγματα τόσο εύκολα με τη πρώτη δυσκολία, δε το ξαναεπιχείρησα.


Μέσα στο σπίτι ο πατέρας μου ήταν δεινός καπνιστής, δυό πακέτα την ημέρα ήθελε! Τον θυμάμαι μάλιστα να βάζει κληματόφυλλα μέσα στο παλιό πλακέ κουτί του Παπαστράτου για να κρατάνε φρέσκα τα τσιγάρα. Παρόλο το βαρύ κάπνισμα δε πέθανε από αυτό, αλλά από βαθύ γήρας.


Ο άγγελος η μάνα μου κάπνιζε περίπου 2-3 τσιγάρα το μήνα με τον απογευματινό της καφέ. Ο θάνατός της από καρκίνο στους πνεύμονες όταν ήταν πολύ νέα, δε μπορεί να οφείλεται στο μηδαμινό της κάπνισμα.


Σχεδόν όλοι στις παρέες μου είναι καπνιστές. Αυτό όμως ποτέ δε με απέτρεψε από το να βρίσκομαι μαζί τους. Δε μου είναι δυνατόν να επιλέγω τους φίλους μου ανάλογα με το αν καπνίζουν, αν έχουν τις ίδιες πολιτικές προτιμήσεις ή βάσει οποιασδήποτε άλλης προσωπικής επιλογής. Οι σχέσεις δημιουργούνται και διαρκούν όταν στηρίζονται στα ψυχικά, τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.


Τώρα γιατί αναφέρθηκα σε όλα αυτά. Γιατί τα τελευταία μέτρα που επιβλήθηκαν κατά του καπνίσματος, ακόμα και για ένα μη καπνιστή όπως εγώ, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτα και καταπιεστικά.
Εάν η κυβέρνηση ήθελε να ασχοληθεί με την υγεία μας, ας φροντίσει να έχουμε κατάλληλα και πλήρως εξοπλισμένα νοσοκομεία με επάρκεια γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό. Να εξαφανιστούν τα ράντζα από τους διαδρόμους. Να αναβαθμιστεί τελικά η δημόσια φροντίδα υγείας για όλους και όχι μόνο για τους πλούσιους που έχουν τη δυνατότητα ιδιωτικής περίθαλψης.


Ό καθένας μας κάνει τις επιλογές του. Λένε ότι ευτυχία είναι αυτές οι μικρές καθημερινές χαρές που απολαμβάνουμε και το τσιγάρο προσφέρεται γιαυτό. Ένα τσιγαράκι με το καφέ, ένα σε στιγμές προβληματισμού ή ψυχικής κατάπτωσης ή με τη παρέα, φαίνεται ότι για ορισμένους είναι πραγματικά μια θαυμάσια απόλαυση.


Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτρέψει την επιλογή σε κάθε επιχειρηματία να καθορίζει εάν ο χώρος του θα ήταν καπνιζόντων ή μη. Υπάρχουν φανατικοί αντικαπνιστές που θα επιθυμούσαν τους «καθαρούς» χώρους. Ο καθένας μας θα είχε την επιλογή του ανάλογα με τις συνήθειες του που θα προτιμήσει να καθίσει. Αυτή η καθολική απαγόρευση με τη δικαιολογία ότι ο διαχωρισμός χώρων θα αποτελούσε αθέμιτο ανταγωνισμό είναι γελοία. Γιατί αυτό κατ΄αρχήν αποτελεί παραδοχή της κυβέρνηση ότι οι περισσότεροι πολίτες προτιμούν να καπνίζουν, οπότε θα γέμιζαν οι χώροι καπνιστών και θα έκλειναν οι χώροι μη καπνιζόντων !!


Η αντικαπνιστική εκστρατεία καλά κρατεί. Στα κουτιά των τσιγάρων αναγράφεται πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα και οι γιατροί παντού και πάντοτε αναφέρονται στους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία μας. Μαζί με μια σχετική ενημέρωση στα σχολεία, νομίζω ότι θα ήταν αρκετό ώστε ο κάθε πολίτης να αποφασίσει για τη ζωή του.
Για φανταστείτε σήμερα να βλέπετε έξω από δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεγάλα καταστήματα, να μαζεύονται απέξω οι υπάλληλοι για να απολαύσουν ένα τσιγαράκι!!


Το τι γίνεται στις άλλες χώρες δε με ενδιαφέρει. Ο κάθε λαός έχει τις δικές τους συνήθειες, τα ήθη και έθιμα, τον τρόπο διασκέδασης, τη δική του κουλτούρα.
Και εμείς το δικό μας τρόπο ζωής.





16 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ένας μη καπνιστής αντιμετωπίζει έτσι την αντικαπνιστική .... εκστρατεία.

Ως δεινή καπνίστρια, με σεβασμό πάντα στους μη καπνίζοντες, νιώθω ένα θυμό για όλη αυτό το κυνηγητό και την υποκρισία.

"Το τι γίνεται στις άλλες χώρες δε με ενδιαφέρει. Ο κάθε λαός έχει τις δικές τους συνήθειες, τα ήθη και έθιμα, τον τρόπο διασκέδασης, τη δική του κουλτούρα.
Και εμείς το δικό μας τρόπο ζωής."

Viva Spain :-)
(ξέρουν οι καπνιστές γιατί)

Καλό βράδυ

b|a|s|n\i/a είπε...

ε μα! και ότι σκεφτόμουνα να το ελαττώσω τώρα με έχει πεισμώσει περισσότερο. είναι παράλογο το προϊόν να είναι νόμιμο και ο χρήστης παράνομος!
και θα μπορούσαν να πράξουν το απλούστατο. στους χώρους με υποχρεωτική συνεύρεση φυσικά και πρέπει να είναι απαγορευμένο. ειδικά όταν δεν υπάρχουν εξαερισμοί που ούτως ή άλλως πρέπει να υπάρχουν για ανανέωση αέρα (δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία κλπ) στους χώρους με προαιρετική συνεύρεση ας είναι στην επιλογή του κάθε καταστηματάρχη. θέλουν να μας πείσουν δηλαδή πως μία βόλτα στην ομόνοια στο σύνταγμα στην πανεπιστημίου είναι λιγότερο ανθυγιεινή από το παθητικό κάπνισμα;
και μια που μιλάμε και για άλλες χώρες μόλις διάβασα πως ο δήμαρχος της νέας υόρκης ψήφισε την απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα και στις παραλίες ... ...
πολύ καλό σου βράδυ!

VAD είπε...

Για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια προσυπογράφω τα σχόλια της Βάσσιας και του Βasnia(μα όλοι οι συνονόματοι εδώ πέσαμε;:))).

Σεβομαι τους μη καπνιστες,αλλα κάπου παρατράβηκε το πράμα,σε λίγο θα μας στειλουνε στη Σπιναλόγκα!

Το προιόν νόμιμο,ο χρήστης παράνομος,καλό:))

Lilith είπε...

"Το προιόν νόμιμο,ο χρήστης παράνομος"

Αυτό, μου άρεσε κι' εμένα πολύ! :)
Δεν καταλαβαίνω τι τους έπιασε μ' αυτό το θέμα...
Σε μια χώρα που σχεδόν τίποτα δεν δουλεύει σωστά, αυτό μας μάρανε τώρα! Δεν θα κρατήσει για πολύ...
Θα καταρρεύσει ο συγκεκριμένος νόμος.

Roadartist είπε...

Η Μαριλίζα πέρασε το νόμο...και αμέσως μετά άλλαξε υπουργείο..
Μα ρε συ τι είναι αυτοί;;;;;

marianaonice είπε...

Υποκρισία Λεοντόκαρδέ μου υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!
Μάθαμε πια!!

Δεν ήξερα ότι έχασες τη μητέρα σου από καρκίνο του πνεύμονα. Κι εγώ λέω ότι όλα είναι θέμα ίσως γονιδίων, αν και αφήνω και ένα ενδεχόμενο, ως πιο ευαίσθητη, να επηρρεάστηκε ως παθητική καπνίστρια του πατέρα σου, αφού λένε ότι και οι παθητικοί καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο. Απλά πάντα σε όλα συμβάλλει και η προδιάθεση του καθενός. Απλώς με το κάπνισμα αν έχεις την προδιάθεση αυξάνεις τις πιθανότητες να νοσήσεις.

Τι να πω? Κανείς δεν ξέρει τελικά.

Side21 είπε...

Πέρα απ' το ότι
το κάπνισμα αποτελεί
κακή κι επικίνδυνη συνήθεια
είναι νομίζω εκ του πονηρού αυτή
η μανιώδης αντικαπνιστική εκστρατεία
που φθάνει στα όρια του ρατσισμού ...
Αν & μη καπνιστής (τό 'χω κόψει από χρόνια)
με ενοχλεί ο τρόπος που επιδιώκουν
να απομονώσουν τους καπνιστές ...
Δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία σε
άλλους τομείς που κινδυνεύουμε από
διάφορες ακτινοβολίες, μεταλλαγμένα, χημικά και την καταστροφή της φύσης !!!
Καλή βδομάδα εύχομαι ...

NdN είπε...

Γεια σου Λεοντόκαρδε,

Εγώ πάλι καπνιστής. Οχι μανιώδης, αλλά καπνιστής. Βρίσκομαι υπό διωγμόν όλα αυτά τα χρόνια στην Αγγλία, αλλά έχω άλλη άποψη από εσένα. Το κάπνισμα είναι βλαβερή συνήθεια άσχετα αν για μένα είναι μία απόλαυση. Δεν είναι πρέπον να καπνίζουμε μπροστά σε μην καπνιστές. Θα μου πεις αν βάλουν τους μαγαζάτορες να διαλέξουν. Ολοι όμως ξέρουμε τι θα γίνει έτσι;

Κοίταξε Λεοντόκαρδε, τα εστιατόρια πρέπει να είναι μη καπνιστών. Για τα μπαράκια και τα κλαμπ εντάξει μπορώ να δεχτώ μία συζήτηση, αλλά δεν κάνει κακό σε κανέναν να μην καπνίσει για 2 ώρες ή να βγει έξω. Δεν είμαστε δα και Αγγλία στο κρύο.

Για την ιστορία να πω ότι μία φίλη ήταν εγγυος περυσι τα Χριστούγεννα. Ειλικρινά δεν μπορούσε η παρέα να πάει πουθενά. Ακόμα και σε σπίτια τρίτων κάποιοι έβλεπαν ότι είναι έγγυος και κάπνιζαν με αποτέλεσμα η παρέα ή απλά αυτή και ο αντρας της να φεύγουν. Γενικά δεν είναι τόσο τραγικό. Στο Λονδίνο εδώ και 3,5 χρόνια μια χαρά τα βολεύουμε!

Καλό βράδυ!

leondokardos είπε...

Βάσσια τα πρώτα ...παρατράγουδα ήδη ακούω οτι υπάρχουν στα καφέ, εστιατόρια κτλ.Φαίνεται οτι οι περισσότεροι κανπίζουν.Ίσως να ήταν πιο λογικό να διδάσκονταν στα σχολεία το θέμα του καπνίσματος και των βλαβών του στην υγεία, παρά να απαγορεύεται στους μεγάλους που έτσι κι αλλιώς δε θα το κόψουν εύκολα.

leondokardos είπε...

Βασίλη τι να πω, η οποιαδήποτε επιλογή θα ήταν ασφαλώς καλύτερη και πιό ανθρώπινη.Κανένας δεν εξουσιοδότησε τη κυβέρνηση να μας προφυλάξει απο καιές έστω συνήθιες. Πράγματι ας κοιτάξουν γύρω τους να δουν πόσες άλλες εστίες μόλυνσης υπάρχουν-σκουπιδότοποι, καυσαέρια,βρωμιά στους δρόμους.
Βέβαια στη ΝΥ ο δήμαρχος το παρατράβηξε, δηλαδή μόνο σπίτι τους θα καπνίζουν εκεί;

leondokardos είπε...

VAD είναι τρέλα ο τρόπος με τον οποίο απέκλεισαν το κάπνισμα εδώ. Στο κάτω κάτω ο μη καπνιστής έχει την επιλογή του που να πάει και που οχι κιαν θελήσει να πάει με τη παρέα του σε μαγαζί κπνιστών, δικαίωμά του είναι.

leondokardos είπε...

Lilith έτσι πιστεύω κι εγώ, ο ανόητος αυτός νόμος θα καταργηθεί στη πράξη απο τους πολίτες.Καλώς ή κακώς το κάπνισμα για ορισμένους είναι μιά καθημερινή απόλαυση. Σιγά σιγά, ύστερα απο λίγο καιρό τι μέτρο της απαγόρευσης θα ατονίσει. Πρώτα θα κόψουν λίγα πρόστιμα για τα μάτια του κόσμου και μετά.....πάπαλα.

leondokardos είπε...

Αρτιστάκι καθημερινά διερωτώμαι και εγώ τι ακριβώς είναι αυτοί;;

leondokardos είπε...

Μαριάνα μου υποκριτικά και πρόχειρα όλα πλέον. Κοίταξε, εάν υπάρχει προδιάθεση στον οργανισμό, μιά οποιαδήποτε ασθένεια, ακόμα και πιο ελαφριάς μοορφής, μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη ζημιά στον άνθρωπο. όσοι έχουν τέτοιο πρόβλημα ασφαλώς αν θέλουν μπορούν αν πάρουν τα μέτρα τους.
Όσο για τη μάνα μου, όχι δεν ήταν το παθητικό κάπνισμα που την αρρώστησε- ο πατέρας μου ήταν σχεδόν λόλη τη μέρα στη δουλειά του.Ένα κρύομα μεταρτάπικε ξαφνικά στην βαριά αρρώστια της.

leondokardos είπε...

Side αυτό ακριβώς, έχουν αλλού να στρέψουν τη φροντίδα τους για να προφυλαξουν την υγεία μας.Βλέπεις εσύ θέλησες και το έκοψες το κάπνισμα. όσο δύσκολο κιαν είναι αυτό τα κατάφερες, Το ίδιο μπορεί να κάνει όποιος το θέλει.έχω την εντίπωση οτι πολύ καπνιστές θα πεισμώσουν και θα συνεχίσουν το τσιγάρο, έτσι σαν αντίδραση γιατί μπένουν στη ζωή τους.

leondokardos είπε...

NdN ισως τελικά το θέμα εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας μας. Ναι το κάπνισμα είνα βλαβερό, δε κόβεται εύκολα, ενοχλει σε μικρούς κλειστούς χώρους τους μη καπνιστές.Όμως μια εξτρατεία ενημέρωσης που θα άρχιζε απο τα σχολεία, η συνεχής αναφορά στις βλάβες του τσιγάρου, ίσως τουλάχιστον να μετρίαζαν το κάπνισμα.
Εδώ πλέον το παρακάναμε, σε κανένα χώρο δεν επιστρέπεται και στα μικρά μπάρ επιτρέπεται μόνον όταν δεν χρησιμοποιείται σερβιτόρος!!
Ως συνήθως εδώ φτάνουμε απο το ένα άκρο στο άλλο. Τέλος, θα δούμε πως θα πάει αυτό το θέμα, πόσο θα κρατήσει και ποιός θα το ελέγχει.
ΥΓ.Προχθές έξω απο το Υπουργείο στο Σ΄νυταγμα ήταν 5-6 υπάλληλοι και κάπνιζαν ! Εικόνα όχι και τόσο όμορφη.