Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΔΕ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ!

Με τη λήξη του Β! Παγκόσμιου Πολέμου, η Γερμανία ήταν μια καταστραμμένη χώρα. Ερείπια ολόκληρες πόλεις, κτίρια, δρόμοι, τα πάντα.

Τότε οι Γερμανοί πολίτες, ένας λαός πειθαρχημένος, σκληρός, εργατικός, άρχισε να κτίζει τη νέα του πατρίδα. Οι εργάτες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους δίχως αμοιβή αρχικά.


Η Γερμανία χωρίστηκε στις δύο ζώνες επιρροής, οι Ρώσοι το ανατολικό κομμάτι και οι Αμερικανο-Αγγλο-Γάλλοι το δυτικό.
Φαίνεται ότι αρχικά αυτός ο διαχωρισμός ωφελούσε και τους Ρώσους και τους Δυτικούς, ίσως γιατί υπήρχε ο φόβος η Γερμανία να αναδιοργανωθεί σε μια νέα ισχυρή δύναμη, πράγμα που και τα δύο μέρη απεύχονταν.
Η Δυτική Γερμανία σιγά σιγά ξανακτίστηκε, άρχισε να λειτουργεί και πάλι η βαριά της βιομηχανία, το εμπόριο, οι τέχνες, το κοινωνικό κράτος. Το γερμανικό μάρκο έγινε ένα ισχυρότατο νόμισμα σε μια συνεχή αντιπαράθεση με το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γιέν.
Κάποια στιγμή δυτικοί και ανατολικοί ενώθηκαν σε ένα κράτος. Η Γερμανία ενωμένη, ξαναεμφανιζόταν δυναμικά στη παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή.


Σ΄αυτή τη προσπάθεια αναστήλωσης της Γερμανίας, σημαντικότατη ήταν η προσφορά μεταναστών που έφθαναν εκεί σε ανεύρεση εργασίας. Εκατομμύρια μετανάστες από την Ελλάδα, τη Τουρκία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής, βρήκαν δουλειά στη χώρα αυτή, σε επαγγέλματα μάλιστα απαξιωτικά για τους ίδιους τους Γερμανούς, ενώ σταδιακά δημιούργησαν και τις δικές τους επιχειρήσεις και πολλοί απέκτησαν και την ιθαγένεια.

Σήμερα λοιπόν, αγνοώντας επιδεικτικά τη προσφορά των μεταναστών στην ανοικοδόμηση της πατρίδας της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι «το πολυπολιτισμικό μοντέλο της Γερμανίας έχει αποτύχει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα είναι εντάξει και ότι ζούμε ευτυχισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο».
Δεν ζούνε καλά με τους ξένους λοιπόν οι φίλοι Γερμανοί και ήδη κλείνουν τις πόρτες σε μετανάστες.


Με τις θέσεις της Μέρκελ φαίνεται να συγκλείνει και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί.
Και το δυστύχημα είναι ότι και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι μετανάστες άρχισαν πλέον να αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητοι και τα πολιτικά κόμματα με ακροδεξιές ρατσιστικές θέσεις αυξάνουν τα ποσοστά τους, σε άλλες δε περιπτώσεις  μπαίνουν για πρώτη φορά στη βουλή της χώρας τους.


Στη χώρα μας, απροετοίμαστη να δεχθεί το κύμα των μεταναστών, νόμιμων ή παράνομων, με ανύπαρκτες υποδομές και δίχως μια σαφή και λογική μεταναστευτική πολιτική, συνηθίσαμε να κατηγορούμε συνεχώς τους μετανάστες, αγνοώντας τις κρατικές ελλείψεις.


Φαίνεται όμως ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να εξετάσει το πρόβλημα των μεταναστών και στο που οφείλεται η φυγή των άμοιρων αυτών ανθρώπων από τις χώρες τους για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Γιατί προσωπικά πιστεύω ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος στις κάποτε απαράδεκτες αποικιοκρατικές πρακτικές ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.


Χώρες όπως η Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, είχαν τις αποικίες τους ιδιαίτερα μάλιστα στην Αφρική.
Απομυζούσαν από τις αποικίες τους κάθε πλουτοπαραγωγικό δυναμικό, τα πετρέλαια, τα διαμάντια, το χρυσό και ένα σωρό άλλα μεταλλεύματα, δίχως να ενδιαφέρονται για επενδύσεις στις χώρες αυτές, για την οικονομική και κοινωνική τους πρόοδο. Το μόνο που επεδίωκαν ήταν ο πλουτισμός τους.
Και όταν κάποια στιγμή τα απελευθερωτικά κινήματα των αφρικανικών χωρών δυνάμωσαν, οι αποικιοκράτες αυτοί εγκατέλειψαν τις χώρες που λήστευαν, μέσα στη φτώχια, τη μιζέρια και τους εμφύλιους πολέμους.


Οι τεράστιες διαφορές πλούτου κάθε μορφής, οι τεράστιες κοινωνικές διαφορές μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών του πλανήτη, είναι η αιτία που μεταναστεύουν από τις χώρες τους τόσοι πολλοί άνθρωποι.
Και παρ’όλα τα διεθνή συνέδρια για την αντιμετώπιση των διαφορών αυτών και την δήθεν βοήθεια προς τις φτωχές χώρες, τίποτα το ιδιαίτερα αποτελεσματικό δεν γίνεται.


Το χειρότερο είναι ότι σήμερα η «προηγμένη» Ευρώπη, αγνοώντας επιδεικτικά τις δικές της μεγάλες ευθύνες με επικεφαλής τη Γερμανία, φτάνει στο σημείο να μη θέλει πλέον στα εδάφη της μετανάστες, να τους υποτιμά και να ξεχνά τη προσφορά των ανθρώπων αυτών σ΄αυτή την ευρωπαϊκή ευημερία.



16 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Γειά σου φίλε Λεοντόκαρδε!
Πάντα περιεκτικές, ολοκληρωμένες και ακριβείς οι αναλύσεις σου!
Στην παρακάτω παράγραφο βρίσκεται όλη η αλήθεια:
"Οι τεράστιες διαφορές πλούτου κάθε μορφής, οι τεράστιες κοινωνικές διαφορές μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών του πλανήτη, είναι η αιτία που μεταναστεύουν από τις χώρες τους τόσοι πολλοί άνθρωποι.
Και παρ’όλα τα διεθνή συνέδρια για την αντιμετώπιση των διαφορών αυτών και την δήθεν βοήθεια προς τις φτωχές χώρες, τίποτα το ιδιαίτερα αποτελεσματικό δεν γίνεται."
H Ευρώπη πλέον εισπράττει τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσε και εξακολουθεί να εφαρμόζει και σήμερα!
Να είμαστε σίγουροι ότι μια μέρα των ημερών και λόγω του δημογραφικού προβλήματός που αντιμετωπίζει,η μετακίνηση των πληθυσμών των τρίτων χωρών προς αυτήν θα είναι γεγονός αναπόφευκτο,ότι μέτρα και να λάβει!
Ας συνεχίσουμε λοιπόν και μεις ως χώρα να υποστηρίζουμε τις αποικιοκρατικές αυτές πολιτικές των εταίρων μας...καλά να πάθουμε!

VAD είπε...

Πάνω στη δουλειά των μεταναστων συηθηκε στη δεκαετία του "60 το γερμανικο θαυμα,τους εστυψαν σα λεμονόκουπες και τωρα "ξου"!
Ε,Μερκελ ειναι αυτή,το περιμεναμε...

demetrat είπε...

αν προσέξατε η κιουρία ζητάει εξειδικευμένους μετανάστες.
Να μη φανεί πως είναι και ρατσίστρια.Λες κι οι αφγανοί ,σριλανκέζοι,κούρδοι,και λοιποί ειναι κάτοχοι μάστερς.
Πάντως γιά να μη φανούμε εντελώς άδικοι,από πάντα η γερμανία,είχε πολιτική στο ζήτημα της ζήτησης εργατικών χεριών.Ζητούσε πάντα όσους της χρειαζότανε, επισήμως και με τη βούλα του ΙΚΑ.
δ

BUTTERFLY είπε...

Αψογη αναρτηση! Εχουμε πια μαθει να αντιμετωπιζουμε μονο το συμπτωμα και να αφηνουμε ανεγγιχτο το μικροβιο να αλωνιζει! Φυσικα, αυτο βολευει αρκετους, ενω απλα κανει εκατομμυρια δυστυχισμενους! Χωρια που αν δεν γιατρεψεις το κακο στην αιτια του, συντομα βρεθεις και παλι αντιμετωπος μαζι του...
Καλημερα!

Βάσσια είπε...

Η μετανάστευση, είναι μία κατάσταση που δεν εξαλείφεται, όσο υπάρχει ο κόσμος. Απλά ο ρυθμός αλλάζει ανάλογα τις εποχές.

Εκτός του Η.Β. που γνωρίζω η ίδια, για τις υπόλοιπες χώρες γνωρίζω ότι έχω διαβάσει και δεν είναι η αντιμετώπιση η ίδια σε όλες.

Η Γερμανία είναι μια χώρα σκληρή, παραγωγική και όχι αποικιοκρατική - όπως κάποιες άλλες. Η πολιτική της είναι οικονομική-κατακτητική σήμερα κατά κύριο λόγο.

Η Αγγλία, σε μεγάλο βαθμό υποδέχθηκε κύμα ματαναστών από τις αποικίες της, όπου τους προσέφερε και τους προσφέρει όλα όσα απολαμβάνουν και οι Άγγλοι πολίτες, και σ εορισμένες περιπτώσεις και παραπάνω.

Θα έλεγα ότι οι μετανάστες που αναζητούν πολιιτκό άσυλο, από εμπόλεμες χώρες κυρίως, είναι άλλου είδους σε χέση με του οικονομικούς, και χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Η χώρα μας πάσχει και στις δύο περιπτώσεις.
Σήμερα ειδικά που οι ίδιοι οι Ελληνες σκέφτονται να "φύγουν", υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν...

Πιστεύω ότι απαιτείται λύση ριζική και αποτελεσματική, γιατί η υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα δεν ωφελεί κανέναν, ούτε εμάς ούτε τους μετανάστες.

Καλημέρα
πάρα πολύ καλή η ανάλυσή σου.
καλό σ/κ
:-)

leondokardos είπε...

kariatida το μεταναστευτικό ρεύμα δε θα σταματήσει, θα αυξάνεται συνεχώς.Οι φτωχές χώρες παραμένουν φτωχές και η Ευρώπη αυτό που κυρίως έκανε ήταν να στέλνει στρατεύματα στις χώρες αυτές για να τις βοηθήσουν στους εμφύλιους τοπικούς πολέμους.
Τώρα μάλιστα δε θέλουμε πλέον τους μετανάστες, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις αυτοί ήταν που κάποτε προσέφεραν εργατικά χέρια εκει που τα χρειαζόταν η Ευρώπη.

leondokardos είπε...

VAD έτσι ακριβώς κάνει τώρα η Γερμανία!
Όμως σε όσους τους χρειάστηκε, τους εδωσε ακόμα και τη γερμανική ιθαγένεια. Π.χ.τρείς ποδοσφαιριστές της εθνικής της ομάδας είναι αλλοδαποί και ο καλύτερος γεννημένος από τουρκους μετανάστες!

leondokardos είπε...

demetrat, η αλήθεια είναι οτι η Γερμανία ήταν αρχικά ανοικτή στους μετανάστες. Είχε όμως ανάγκη εργατικών χειρών ακόμα και εντελώς ανειδίκευτων εργατών.Όταν όμως κάποια στιγμή δεν είχε ανάγκη άλλων όπως σήμερα και ύστερα απο τόσα χρόνια εκμετάλευσης, τους λέει η Μέρτκελ οτι η κουλτούρα τους δε ταιριάζει με τη γερμανικη και δε μπορουν να ζήσουν μαζί ευτυχισμένοι! Μάλιστα τώρα έχει ανάγκη μόνο ειδικοτήτων και αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι.
Πολύ φτηνή πολιτκή.

leondokardos είπε...

Butterfy έτσι είναι για όλα τα προβλήματα. Για να λυθούν οριστικά χρειάζεται να φτάσουμε στη ρίζα του κακού, στα αίτια που τα προκαλούν. Και τότε θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα, την ειλικρίνια και το θάρρος να εντοπίσουμε τα πραγματικά αίτια, μακρυά απο μικροπολιτικές σκοπιμότητες, να τα αναδείξουμε και πάνω σε αυτά να εδραιώσουμε τη λύσεις του προβλήματος.

leondokardos είπε...

Βάσσια, η μετανάστευση ανθρώπων, ακόμα καιφυλών, ισχύει απο την αρχαιότητα και τα παραδείγματα είναι πολλά.
Η Γερμανία δεν ήταν αποικιοκρατική χώρα. Είναι όπως λες μια σκληρή χώρα που στον εθνικό της ύμνο λέει"Γερμανία υπεράνω όλων", μιά χώρα που αφού μ΄ένα τρελό κατέστρεψε το κόσμο, δε το έβαλε κάτω και σήμερα μέσα απο το σκληροτράχηλο λαό της προσπαθεί και το πετυχαίνει να γίνεται παγκόσμια οικονομική δύναμη. Οι πόλεμοι πλέον στην οικονομία εστιάζονται.
Όσο για την Αγγλία, στα χρόνια που σπούδαζα εγώ εκεί, μόλις άκουγαν ξένη γώσσα, μας έβριζαν κατάμουτρα. Μετά ήρθαν απο τις αποικιες τους οι μετανάστες και τους παραχώρησαν τις δουλειές που οι "αυτοκρατορικοί" Άγγλοι δεν καταδεχόντουσαν να κάνουν πλέον-οδηγοί και εισπράκτορςε στα λεοφωρία, γκαρσόνια, καθαριστές κτλ. Που να σερβίρει σήμερα Άγγλος γκαρσόνι, μόνο πακιστανοί και φιλιππινέζει σε σερβίρουν.
όσο για εμάς εδώ ως συνήθως είμαστε ανέτοιμοι να δεχθούμε και να προσφέρουμε μιά ευπρεπή ζωή στους μετανάστες που έτσι κιαλλιώς, να περάσουν μέσα απο τη χώρα μας θέλουν για να πάνε αλλού και εμείς ούτε αυτό δε μπορούμε να προσφέρουμε!

Lilith είπε...

Τελικά ποιος φταίει;
Ο δυνατός που έχει επίγνωση της δύναμής του και κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατήσει τη θέση του στην ιεραρχία ή ο αδύναμος που θέλοντας να αποκτήσει έστω και μία μπουκιά από την πλούσια πίτα του δυνατού, σκύβει το κεφάλι και γίνεται υπηρέτης του;

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Δεν ξερω τι να πω, ειμαι πολυ μπερδεμενη με το θεμα αυτο....


Η νεα μου διευθυνση

rikimatalqyahoogr.blogspot.com/

σε περιμενω

leondokardos είπε...

Lilith, περιγράφεις μια κατάσταση της καθημερινότητας μεταξύ δύο ανθρώπων, ενός ισχυρού και ενός αδυνάτου.
Όμως οι εκάστοτε αποικιοκράτες πήγαν στις φτωχές χώρες για να τους αρπάξουν τα πλούτη τους, χωρίς να φροντήσουν να δώσουν ένα τουλάχιστον μέρος απο αυτό το πλούτο στη χώρα για τη δική της ανάπτυξη.
Και κάποτε οι αρχικά φτωχοί και αδύνατοι ξεσηκώθηκαν και άρχοσαν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σκότωναν και τους πρώην ξένους αφέντες τους. Δεν έσκηψαν το κεφάλη τους.
Νομίζω οτι το θέμα είναι διαφορετικό μεταξύ ανθρώπων και μεταξύ κρατών.
Στη πρώτη περίπτωση είναι η κοινωνική ισχύς, στη δεύτερη η κρατική αλαζονία.

leondokardos είπε...

Ρίκη και εγώ συχνά μπερδεύομαι με το θέμα των μεταναστών, ιδιαίτερα των παράνωμων.
Απο τη μιά μεριά τους λυπάμαι και απο την άλλη θυμώνω με τη συμπεριφορά τους όταν κλέβουν ή μαχαιρώνονται ακόμα και μεταξύ τους.
Τώρα πλέον το θέμα έχει ξεφύγει απο κάθε έλεγχο και εδώ στην Αθήνα όπου έρχονται οι περισσότεροι το πρόβλημα είναι οξύτατο. Εκείνο που με εξόργησε πολύ και έγραψα την ανάρτηση ήταν η αλαζονική συμπεριφορά της Μέρκελ.
Θα έλθω στη νέα σου διεύθυνση.

leondokardos είπε...

ΡΙΚΗ
σε παρακαλώ για ξαναδές τη νέα σου διεύθυνση, μου την έχεις γράψει σωστά; Δε μπορώ να μπω.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

http://rikimatal.blogspot.com/

Αυτη ειναι Λεο....την κοβω και στην μεταφερω....