Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΟΥ.....


Αυτή τη φορά είπα να πάω στο Λονδίνο δίχως συγκεκριμένο πρόγραμμα. Να είμαι ελεύθερος να τριγυρίσω σε μέρη που μου αρέσουν. Να απολαύσω εκείνη τη μοναδική ατμόσφαιρα των αγγλικών pubs, πίνοντας τη μπύρα μου.

Θα μου πείτε μα τι μπορεί επιτέλους να είναι αυτό που με κάνει να ενθουσιάζομαι με αυτό το χώρο. Δε μπορώ να το εξηγήσω. Είναι κάτι που θα πρέπει να το έχεις ζήσει, να το έχεις καταλάβει, να έχεις νιώσει την ατμόσφαιρά του και να το έχεις αποδεχθεί. Είναι μια ολιγόωρη κοινωνική συναναστροφή θα έλεγα.

Κάθε φορά που πήγαινα στο Λονδίνο μεταχειριζόμουνα το εκπληκτικό δίκτυο του μετρό τους. Με το μικρό χάρτη των γραμμών στο χέρι, ήταν πολύ εύκολο, δε χανόσουν, πήγαινες παντού.
Αυτή τη φορά σχεδόν αποκλειστικά μεταχειρίστηκα τα κόκκινα λεωφορεία. Είχα βάλει χρήματα στην ηλεκτρονική μου κάρτα, την oyster card με κοινή χρήση στα ΜΜΜ. Ο ηλεκτρικός πίνακας μέσα στο λεωφορείο έδειχνε τη κάθε στάση, πέρα από την εκφώνησή της. Κανένα πρόβλημα να χαθείς, φτάνει να έβρισκες στους αναρτημένους και πεντακάθαρους έγχρωμους πίνακες στις στάσεις των λεωφορείων τη κατάλληλη λεωφορειακή γραμμή.

Όχι, στην Oxford street απλά πέρασα στα γρήγορα!! Συνωστισμός στο δρόμο αυτό κυρίως από Άραβες, γεμάτα τα καταστήματα λόγω εκπτώσεων μέχρι και 70%.Το κάπνισμα απαγορεύεται παντού. Στους δρόμους καπνίζουν άνδρες και γυναίκες. Δεν έχω ξαναδεί τόσες….γόπες πεταμένες στο πεζοδρόμιο κυρίως έξω από τα pubs. Στους δρόμους του κέντρου γίνονται πολλά έργα, προφανώς λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.


Και μετά στο Greenwich, μια πασίγνωστη και ενδιαφέρουσα περιοχή 35 λεπτά με το πλοιαράκι του Τάμεση.
Περνάμε κάτω από τη γέφυρα London Bridge, αριστερά ο Πύργος του Λονδίνου, χώρος σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Το πολεμικό Belfast αραγμένο εκεί, συμβολίζει τη σημαντική συμμετοχή του στην απόβαση της Νορμανδίας,τη ναυτική βοήθεια της Αγγλίας στη Ρωσία, και στο πόλεμο της Κορέας.









Υπέροχα τα καταπράσινα πάρκα στο Greenwich. Σε αναζωογονούν. H ήμερά ηλιόλουστη. Ξάπλα στο γρασίδι οι Άγγλοι, πόσες φορές το χρόνο χαίρονται τέτοιες μέρες!
Το Αστεροσκοπείο  τραβά το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

























Και μέσα στο χώρο της Ναυτικής Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου, ένα εκπληκτικό pub! Φαγητό στο κήπο του. Μέσα, μια απέραντη κάβα και τα καζάνια παρασκευής της μπύρας! Είναι να μη χαρείς το θέαμα και το ποτό σου;




Στη λεγόμενη South Bank είχα πάει σπάνια, είναι η άλλη πλευρά του Λονδίνου που χωρίζει ο Τάμεσης. Εκεί μας έπιασε μια περίεργη….βασανιστική βροχούλα, πέντε λεπτά βροχή και δέκα λεπτά ηλιοφάνεια, από τις 12 μέχρι τις 4 το απόγευμα!




Να πιούμε όμως και για λίγο κρασί, όχι μόνο μπύρα!
Βρεθήκαμε στο παλιότερο wine bar της Αγγλίας, το Gordons που πήρε τη σημερινή του μορφή το 1890.

Η εξώπορτά του είναι σχεδόν απαρατήρητη. Μπαίνεις όμως μέσα και βρίσκεσαι σε ένα χώρο με ξύλινους τοίχους γεμάτους από ιστορικές εφημερίδες και άλλα αναμνηστικά. Στο κελάρι μπαίνεις σκύβοντας για να αποφύγεις τις χαμηλές καμάρες και για να βρεθείς στο τραπέζι σου που φωτίζεται μόνο με κεριά. Ηλεκτρικά φώτα, μουσική δεν επιτρέπονται και σερβίρονται μόνο κρασιά και μικρογεύματα.
Υπάρχει και ένας χώρος να καθίσεις έξω, καιρού επιτρέποντος.

Ο ιδρυτής του μπαρ ήταν ο Arthur Gordon που ήταν οινοποιός. Κατά σύμπτωση και οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν το ίδιο επίθετο!
Πάνω από το μπαρ έζησε ο Rudyard Kipling όπου έγραψε ένα από τα πιό γνωστά του ποιήματα.
Το άλλο wine bar, το Beaujolais, βρίσκεται κοντά στη Leicester Square, ίσως λίγο πιο ….εξευγενισμένο, αλλά με το..…γαλλόφωνό του όνομα το απέφυγα!


Η αγορά στο Covent Garden όπως πάντα γεμάτη κόσμο, κάθε καρυδιάς καρύδι, αραγμένοι όλοι στα καφέ-μπαρ και στα εστιατόρια.

Εκεί και ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα για τσάι με απέραντες ποικιλίες και ….δοκιμαστήριο των διαφόρων γεύσεων!

 
Δίπλα η περίφημη ομώνυμη Βασιλική Όπερα, ανοικτή στο κοινό να επισκεφτεί τις εκθέσεις, το κατάστημα και να πιεί το καφέ του στη μεγάλη βεράντα.
Αξίζει ακόμα να πάει κανείς στο περίφημο κατάστημα Fortnum and Mason φημισμένο για τη μεγάλη ποικιλία τσαγιών, γλυκών και μαρμελάδων, αλλά ακόμα για ειδικά καλλυντικά και χαρτικά είδη. Φυσικά εκεί στο καφέ του απολαμβάνεις και πολύ γευστικά γλυκίσματα!

Κυριακή το κατάστημα HARRODS ήταν ανοικτό και στα πάντα είχε εκπτώσεις μέχρι και 50%.
Στη μνήμη της Νταΐάνας και του φίλου της  υπάρχει αυτό το τεράστιο μνημείο, το πλέον φωτογραφούμενο  σημείο του καταστήματος.



Είσοδος στο China town μετα αμέτρητα κινεζικά εστιατόρια, μιά ακόμα αδυναμία μου.

Λίγο ποιό πάνω η συνοικία Soho, λίγο πιο αλλαγμένη και όχι τόσο μποέμικη όπως ήταν παλαιότερα, πάντα όμως γραφική.

Ζήλεψα πάντως κάποια πράγματα στην Αγγλία. Ορισμένα ίσως μπορούμε κι εμείς κάποια στιγμή να τα αποκτήσουμε.
Όμως όσα αφορούν νοοτροπίες όπως η αξιοπρέπεια, η ευθιξία, ο ορθολογισμός, αυτά είναι μέσα στη φύση του κάθε λαού.
Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών του Μέντροχ ήταν το πρώτο θέμα στα κανάλια όλο το 10ημερο που ήμουνα εκεί. Μέσα σε λίγες μέρες παραιτήθηκαν τρία από τα ανώτατα στελέχη της εκδοτικής του εταιρίας, παραιτήθηκαν ο διευθυντής (μόνο και μόνο επειδή γνωριζόταν με ένα από τα στελέχη της News of The World) και ο υποδιευθυντής της περίφημης Scotland Yard και κλήθηκε σε απολογία ο Μέντροχ με το γιό του στη Βουλή. Ακόμα και ο πρωθυπουργός βρέθηκε κατηγορούμενος στη Βουλή. Και έπεται συνέχεια.
Ήδη μάλιστα η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει το νόμο και να απαγορεύεται η συγκέντρωση πολλών τηλεοπτικών καναλιών και εκδόσεων το ίδιο άτομο.
Εμείς εδώ το σκάνδαλο των υποκλοπών πριν λίγα χρόνια και μάλιστα όταν η υποκλοπή αφορούσε και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού, το ξεχάσαμε, το θάψαμε και κανένας δε πήγε φυλακή.


Θα μου πείτε βέβαια, με τόσο….διαδεδομένες, ποικιλόμορφες και συνεχιζόμενες κλοπές, μόνο για τις υποκλοπές τηλεφώνων δε πάει κανείς φυλακή στη Ελλάδα;;
Σωστό κι αυτό!!


18 σχόλια:

ippoliti_ippoliti είπε...

εξαιρετικές φωτογραφίες, εξαιρετική αφήγηση. Μυρίσαμε και μείς μαζί σου Λεοντόκαρδε το λονδρέζικο αέρα.
Κι όπως πάντα, η κριτική ματιά στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα.
Να'σαι καλά
ΥΓ.Πόσο ζήλεψα τις απέραντες πλατείες.Εχω τόσα χρόνια να πάω στο Λονδίνο και νομίζω πως ...πρόκειται να πάω τουλάχιστον άμεσα
Καλό απόγευμα

VAD είπε...

όμορφο ταξίδι,αριστη ξεναγηση,σ'ευχαριστω...

PiciFriki είπε...

καλό καλοκαίρι!

BUTTERFLY είπε...

Καλησπερα! Οπου λειτουργει η Δικαιοσυνη υπαρχει παντα μεγαλυτερη ευημερια!
Αυτο που παντα ζηλευω στο εξωτερικο ειναι τα υπεροχα τεραστια παρκα!

Liliths είπε...

Εγώ ζήλεψα όλο το ταξίδι σου, αλλά ειδικά το Fortnum and Mason. :)
Έχει δίκιο η ippoliti που λέει ότι
"μυρίσαμε κι' εμείς μαζί σου τον λονδρέζικο αέρα".

Thanks. :)

Ερατώ είπε...

Έχω βρεθεί μόνο μία φορά στο Λονδίνο, αλλά είναι η αγαπημένη μου πόλη!
Υπάρχουν τόσα όμορφα μέρη και τόσα πράγματα να κάνει και να δει κανείς!
Εξαιρετική η περιήγηση που μας παρουσιάζεις!
Πραγματικά ένιωσα τον αέρα της πόλης αυτής να με αγγίζει ξανά!
Θυμάμαι πολύ έντονα την εμπειρία εκείνου του ταξιδιού, την πόλη με την τάξη και την ηρεμία της, το μετρό που όντως σε πηγαίνει παντού και την ξεκούραση κάτω από τα δέντρα στα πάρκα της πόλης.Μαζί με το Greenwich μια φανταστική εμπειρία!
Αν μπορούσα θα πήγαινα συχνά!
Πολύ όμορφο ποστ!

leondokardos είπε...

ippoliti χαίρομαι που έστω...μύρισε λονδρέζικος αέρας! Είναι πάντοτε πολύ δύσκολο να μεταφέρεις κάπως ζωντανά τις εντυπώσεις από μιά πόλη, ιδιαίτερα όταν έχει τόσα πολλά να περιγράψεις.
Πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα; Άστο καλύτερα, μεγάλες οι διαφορές μας.

leondokardos είπε...

VAD μακάρι να μπορούσα να γράψω κιάλλα για συτή την αγαπημένη μου πόλη.

leondokardos είπε...

PiciFriki καλό καλοκαίρι και σε σένα.

leondokardos είπε...

Πεταλούδα κιαν δεν έχει πάρκα το Λονδίνο!!
Πολλά έχουν λιμνούλες, να κάνεις ό ίδιος τη βόλτα σου μ΄αυτές, καφέ να καθίσεις και προπαντός εκείνα τα πανύψηλα δένδρα που σου προσφέρουν τη σκιά και τη δροσιά τους.
Έμείς και αυτά τα ελάχιστα που έχουμε, τα παραμελούμε και τα αφήνουμε στη τύχη τους δίχως καμία φροντίδα.

leondokardos είπε...

Lilith είναι εκπληκτικό αυτό το μαγαζί πραγματικά. Αφάνταστη ποικιλία από γλυκά, τσάι, μαρμελάδες και ένα απίθανο τμήμα με ανδρικά είδη καλοπισμού!!
Και φυσικά να καθίσεις να απολάυσεις τα γλυκά του.
Ξεχνάς τις μπύρες εκεί!!

leondokardos είπε...

Ερατώ μου να ξαναπάς στο Λονδίνο. Κάθε φορά θα βρίοσκεις και κάτι καινούργιο να δεις ή να κάνεις, να περπατήσεις στους δρόμους του, να απολαύσεις καλιτεχνικές εκδηλώσεις, θέατρο, μιούζικαλ,συναυλίες, ο,τι θελήσεις.
Δε χορταίνεται αυτή η πόλις. Σύφωνοι, και το Παρίσι θαυμάσιο είναι, αλλά εμένα μου τη χαλάνε οι Γάλλοι, δε τους πάω καθόλου!

kariatida62 είπε...

Ααααα! Γι'αυτό σε χάσαμε!Είχαμε πάει ταξιδάκι στον Τάμεση.!:))
Δεν έχω πάει Λονδίνο. Δεν έχω βρεθεί Αγγλία! Θάθελα να πάω.. και οι φωτογραφίες σου με παρακινούν!
Αλλά...λίγο δύσκολο πια τώρα! :)
----
Στην Ελλάδα δεν παραιτείται κανείς διότι γνωρίζει πως αν πραγματι παρανομεί σε κάτι αναλαμβάνει η Ελληνική Δικαιοσύνη!
Δεν βλέπεις αυτή πως ασχολείται τώρα με τους ταξιτζήδες οι οποίοι( παλιάνθρωποι)παρακωλύουν την συγκοινωνία ?

leondokardos είπε...

kariatida όποτε βρεις ευκαιρία να πας στην Αγγλία. Στο internet αν πάξεις θα βρείς τα πάντα, φθηνά καλά ξενοδοχείαεστιατορια,εκδρομές κτλ.
Εάν δεν έχεις καιρό να γυρίσεις και λίγο άλλες περιοχές της χώρας, τουλάχιστον πήγαινα Λονδίνο. Μπορεί το Παρίσι να είναι ομορφότερη πόλη, αλλά στο Λονδίνο δε πρόκειται να πλήξεις, σου προσφέρει τα πάντα, όποιος κιαν είναι ο τρόπος διασκέδασης και ενδιαφερόντων όλες τις εποχές.
Ελληνική Δικαιοσύνη, πάει και αυτή, διάτριτη κατάντησε.

dyosmaraki1 είπε...

Ομορφη η ξενάγησή σου λεοντόκαρδε. Μια φορά μοναχά επισκέφθηκα το Λονδίνο και αυτή ήταν για επαγγελματικούς λόγους. Τίποτα δεν πρόλαβα να δω. Ισως την επόμενη χρονιά...Προς το παρόν αρκούμαι στη δική σου ξενάγηση....

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες φίλε μου.

Επειδή είδα ότι ενδιαφέρεσαι και για τη Δημοκρατία σου αφήνω ένα link.

Δεν έχω blog και γι'αυτό στο γράφω ανώνυμα.

www.greecegetup.com

Περικλής Νικολάου

leondokardos είπε...

dyosmaraki δε το χορταίνεις το Λονδίνο, δεν έχει μόνο τα αξιοθέατά του με την μεγάλη ιστορία τους αλλά και τόσα άλλα ενδιαφέροντα να παρακολουθήσεις, θέατρο, μουσική, εκθέσεις, ιστορικούς χώρους.
Προσπάθησε να ξαναπάς,θα με θυμηθείς.

leondokardos είπε...

Περικλή Νικολάου,πολύ ενδιαφέρον το link, σ΄ευχαριστώ και θα το παρακολουθώ.