Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ.


Λοιπόν είμαι πολύ περίεργος. Αν υποθέσουμε ότι είχαν τη δυνατότητα οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ……να ρίξουν μια ματιά στη σημερινή Ελλάδα, άραγε θα δέχονταν να μας αναγνωρίσουν και να μας αποδεχθούν και σαν…απογόνους τους, συνεχιστές της δικής τους ιστορίας;



Και δεν εννοώ από πλευράς πολιτικής σκέψης. Γιατί έτσι κι αλλιώς τη δική τους δημο - κρατία την έχουμε μεταβάλλει σε…. ιδιο-κρατία, δηλαδή ο καθένας μας έχει τη δική του άποψη για την έννοια της Δημοκρατίας, συνήθως κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του καθενός μας.


Μιλάω κυρίως για το Πολιτισμό που μας άφησαν, για το πώς εκφράζεται ο Πολιτισμός, πως διατηρείται, πως εκδηλώνεται και πως προβάλλεται.
Μας άφησαν πάρα πολλά οι αρχαίοι Έλληνες σε αθάνατα έργα τέχνης, σε θεατρικά αριστουργήματα, σε επιστήμες.
Από κάθε γωνιά του πλανήτη έρχονται στη χώρα μας χιλιάδες τουρίστες για να επισκεφτούν μουσεία και χώρους ιστορικούς, για να μάθουν, να θαυμάσουν, να μεταφέρουν εντυπώσεις.


Σήμερα, μέσα στη ζοφερή κατάσταση που έχει κυριεύσει τη χώρα μας, το μόνο πράγμα που μας μένει να δείξουμε στο κόσμο είναι η αρχαία μας κληρονομιά, τα μουσεία και τα ιστορικά μας μνημεία. Τίποτα άλλο πλέον δεν έχουμε να επιδείξουμε.


Και εμείς τι ακριβώς κάνουμε, ποια πολιτική ακολουθούμε, πως «εκμεταλλευόμαστε» όσα καλά μας άφησαν;
Καταφέραμε να φτιάξουμε το Μουσείο της Ακρόπολις. Η Ακρόπολη όμως συχνά πυκνά είναι κλειστεί γιατί απεργούν οι απλήρωτοι φύλακες. Μια απλή ανακοίνωση κολλημένη στη καγκελόπορτα πληροφορεί τους ξένους ότι άδικα ήρθαν στη χώρα μας να θαυμάσουν αυτό το μνημείο.
Στα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκονται στοιβαγμένα αμέτρητα αρχαία ευρήματα, γιατί δεν υπάρχει χώρος έκθεσης. Τόσα ακίνητα διαθέτει το κράτος, δε θα μπορούσε να διαμορφωθεί ανάλογα ένα από αυτά για να φιλοξενήσει τα ευρήματα;
Υπάρχουν ακόμα πολύ αξιόλογα Μουσεία, Βυζαντινό, Μπενάκη, Κυκλαδικής Τέχνης, του Ίωνα Βορρέ. Και φυσικά η Εθνική Πινακοθήκη.


Πως προβάλλονται, πως αξιοποιούνται, πως στηρίζονται τα Μουσεία αυτά από το κράτος;
Κλοπή μεγάλης αξίας πινάκων από την Πινακοθήκη που φυλάσσεται από δύο φύλακες εναλλασσόμενους!!
Τα κτίρια του Μουσείου Ι.Βορρέ χρήζουν συντήρησης. Όλη η περιουσία της οικογένειας του ανθρώπου αυτού προσφέρθηκα για την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου.
Αρχηγοί κρατών, πρέσβεις, διεθνείς προσωπικότητες, φοιτητές, μαθητές, επισκέπτονται το χώρο αυτό. Όμως σε περίπτωση βροχόπτωσης, τα εκθέματα απομακρύνονται λόγο διαρροών από τη στέγη!!
Τα έσοδα προέρχονται από τη πώληση εισιτηρίων και εντύπων και μια ανεπαρκή κρατική επιχορήγηση, αλλά το ίδρυμα έχει έλλειμμα 100.000 ευρώ το χρόνο.
Έγινε αυτοψία από το Υπουργείο για τις ανάγκες συντήρησης του Μουσείου, αλλά τίποτα πέραν αυτού. Η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για το 2010 ύψους 25.000 ευρώ δεν έχει ακόμα δοθεί!!


Αυτή είναι η νοοτροπία και η πολιτική του Υπουργείου «Πολιτισμού» για τα Μουσεία μας. Αυτή είναι η εκτίμηση, η σημασία και η διάθεση που επιδεικνύει για ένα θέμα που προβάλλει το πολιτισμό της χώρας μας.
Τόσα χρήματα σκορπιούνται άσκοπα κάθε μέρα, αντί να κατευθύνονται στην ανάδειξη του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού μας.


Παρέχονται κρατικές και ιδιωτικές επιχορηγήσεις από τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις, τηλεοπτικούς σταθμούς, για να βοηθηθούν …μπουζουκοειδείς εκδηλώσεις στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής. Καλό είναι και αυτό, αλλά ακόμα καλύτερο για όλους μας θα ήταν αν οι επιχορηγήσεις αυτές κατευθύνονταν στη προβολή και διατήρησης της αρχαίας μας κληρονομιάς και των άλλων σύγχρονων χώρων πολιτισμού.


Χρήματα και διάθεση χρειάζονται, χρήματα που ξοδεύονται αφειδώς αλλού και διάθεση που εξαντλείται σε λαϊκισμό!



12 σχόλια:

Roadartist είπε...

Αφού είναι αστοιχείωτοι. Ας μας πούνε πόσους μήνες έχουνε απλήρωτους τους υπαλλήλους στην Ε.Πινακοθήκη, ας μας εξηγήσει κάποιος με ποιο σκεπτικό έβαλαν ένα φύλακα να φυλάει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο με πίνακες απίστευτης αξίας, κανονικά θα έπρεπε (ειδικά ο πίνακας του πικάσο) να είχε αλεξίσφαιρη προστασία. Η αξία του αγγίζει τα 3.000.000 Ε. Για γέλια. Κράτος μπουρδέλο και όλα τα υπόλοιπα επίσης μπουρδέλο!

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα και Χρονια Πολλα!
Προσφατα επισκεφτηκα τη Βιεννη και εμεινα καταπληκτος με το τροπο που οι ανθρωποι αυτοι "πουλανε" ιστορια μικροτερη των 200 χρονων (κυριως με τη Μαρια Θηρεσια)και τα νεομπαροκ μνημεια.
Τελικα ειναι θεμα ψυχοσυνθεσης! Ειναι τετοια η αγαπη τους για οτιδηποτε κλασσικο, που αν δεν απατωμαι, ειναι η μονη πολη που εχει αγαλμα της Θεας Αθηνας και μαλιστα εξω απο το κοινοβουλιο!
Για την Αθηνα βεβαια (που εχει και το ονομα της), ουτε λογος..
Αλλα, ειπαμε! Λαος που δεν τιμα την ιστορια του..
Σε αλλα μερη, διαφημιζουν, "εδω εμενε ο ταδε!", "εδω περπατησε ο δεινα!" κλπ και ο κοσμος πληρωνει για να παει να δει, κι' εμεις που ανετα μπορουμε να ισχυρισθουμε οτι "εδω διδασκε ο Σωκρατης, η ο Αριστοτελης",κλπ, κλπ αδιαφορουμε τελειως!!
Τι να πει κανεις! Μελαγχολικες σκεψεις...

Υ.Γ. Θυμηθηκα τωρα στη Ραβενα τι χαμος γινεται με το σπιτι του Ρωμαιου και της Ιουλιετας....

VAD είπε...

Την αλήθεια να λεμα και να μη μας κακοφαινεται,ειμαστε αναξιοι απόγονοι αξίων προγόνων...

leondokardos είπε...

Αρτιστάκι, πραγματικό μπουρδέλο το κράτος μας, έτσι όπως το κατάντησαν. Άνθρωποι ανόητοι, ηλίθιοι, ανίκανοι,κοντόφθαλμοι, τι άλλο να πει κανείς.
Η χώρα σε παρακμή, δυστυχώς. Χρωστάμε τόσα πολλά στους προγόνους μας, εκμεταλευόμαστε έστω και κακομοίρικα τα έργα τους,αλλά είμαστε ανάξιοι απογονοί τους.

leondokardos είπε...

Ανώνυμε, μιλάς για μιά χώρα που πάντα είχε πολιτισμό.Θα σου πω δικό μου παράδειγμα "πώλησης" ιστορίας:τη πρώτη φορά που βρέθηκα στη Ρώμη πήγα μιά τουριστική ξενάγηση της πόλις. Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου το μόνο που υπήρχε ήταν μιά αρχαία κολώνα ύψους περίπου ενός μέτρου. Τίποτα άλλο γύρω της. Εκει σταμάτησε το πούλμαν για πέντε λεπτά για να μας εξηγήσει ο ξεναγός τι ήταν αυτή η άθλια κολώνα, ότι κάποιος ρωμαίος στεκόταν εκεί, δε θυμάμαι τι μας είπε ακριβώς. Ήταν για γέλια, αλλά έτσι πουλάνε οι Ιταλοί την ιστορία τους, με ύπερβολές και φαντασιώσεις!

leondokardos είπε...

VAD ακριβώς έτσι. Τους προγόνους μας προσβάλουμε με τη σημερινή απαξιωτική συμπεριφορά μας.

Side21 είπε...

Αν μπορούσαν να ...
φανταστούν το σήμερα ...
οι αρχαίοι μας πρόγονοι ...
θα είχαν κάνει συτοστείρωση !!!
Καλό Σ.Κ. εύχομαι ...

kariatida62 είπε...

Ολα έχουν την ερμηνεία τους...και η αμορφωσιά μας, και η νοοτροπία μας,και η προχειρότητά μας και ο ραγιαδισμός μας, και όλα τα κακά της μοίρας μας!
Ενα θα σας θυμήσω μόνο!
Οι Ευρωπαίοι βίωναν την Αναγέννηση και μεις τον ζυγό των Οθωμανών.
Ξεφυλλίστε στην συνέχεια τις σελίδες της Ιστορίας και θα συνειδητοποιήσετε πως ακριβώς επειδή είμαστε απόγονοι εκείνων των προγόνων αντέξαμε μέχρι σήμερα!

leondokardos είπε...

side 21 είναι πολύ πιθανόν αυτό!!!
Ρεζίλι τους έχουμε κάνει δυστυχώς.

leondokardos είπε...

kariatida, πρώτον,εγώ θέλησα να τονίσω πόσο πολύ δεν εκτιμούμε όσο θα άξιζε, όσα καλά μας άφησαν οι πρόγονοί μας, σχετικά φυσικά με το πολιτισμό. Πόσο λίγο καμιά φορά ενδιαφερόμαστε και αγνοούμε την αρχαία μας κληρονομιά.
Βέβαια, πολλά χάσαμε και πολλά... κακά αφομιώσαμε από την οθωμανική κατοχή των 400 χρόνων.Όμως όσο κι αν αντέξαμε, πάρα πολλά πλά πράγματα θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει μέχρι σήμερα.
Το μόνο που ...διαφυλάξαμε από τους προγόνους μας είναι οι συνεχείς καυγάδες μας μεταξύ μας,οι αλληλοκατηγορίες, όπως τότε παλιά όταν η μία πόλη έκανε πόλεμο σε μιά άλλη!!

Lilith είπε...

Τα είπατε όλα...
Συμφωνώ απόλυτα με όλους και ειδικά με το σχόλιο του Side21 και την 'αυτοστείρωση'.
Αν ήξεραν πού θα κατέληγε το DNA τους και πόσο θα 'νοθευόταν', η αυτοστείρωση θα ήταν το λιγότερο που θα είχαν κάνει.

leondokardos είπε...

Lilith, από την άλλη μεριά είναι τόσο απογοητευτικό να βουλιάζουμε σήμερα και να μη μπορούμε να τους μοιάσουμε έστω και ελάχιστα.