Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ!!


Τον ρωτάς τι κάνει;Καλά, δόξα το θεό, σου απαντά.
Καλυτέρα να μη ζητήσεις άλλες λεπτομέρειες. Μη προχωρήσεις τη συζήτηση να μάθεις περισσότερα για εκείνο το «καλά». Άλλαξε θέμα καλύτερα. Και τον άλλο θα στεναχωρήσεις και εσύ τα ίδια μάλλον θα έχεις ακούσει και από άλλους γνωστούς.
Γιατί πίσω από τη φαινομενική ηρεμία, κρύβεται η οργή, η απογοήτευση, η ανασφάλεια. Γιατί θα ακούσεις για ανεργία, μειώσεις σε όλα, προβλήματα επιβίωσης.


Ένας κόσμος που βράζει μέσα σε μια αφιλόξενη και άσχημη πλέον πόλη.
Κατήφεια. Σκέψεις θολές. Πρόσωπα σφιγμένα, έκδηλος ο προβλημαατισμός.
Βηματισμός ταχύς, τι να κοιτάξεις, τα κατεβασμένα ρολά των καταστημάτων, τον άστεγο στη γωνιά του δρόμου, εκείνον που τρικλίζει από τη δόση της απελπισίας;
Θλίψη.


Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης;
Διάβαζα ένα άρθρο στη Καθημερινή της 23ης Μαρτίου που νομίζω παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον γιατί περιγράφει που μπορεί να οδηγήσει η σημερινή οικονομική κρίση.
Παραθέτω ένα απόσπασμα:


"Μετατραυματικό στρες λόγω κρίσης.
Eνα κράτος σε «ψυχική και κοινωνική ύφεση», χαρακτηρίζεται η Ελλάδα από τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι ένας στους δύο πολίτες αναπτύσσει συμπτώματα μετατραυματικού στρες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιωάννα-Δέσποινα Μπεργιαννάκη, με αφορμή το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, διεθνείς μελέτες έχουν καταδείξει ότι πολίτες που πλήττονται από οικονομική κρίση αναπτύσσουν μετατραυματική διαταραχή στρες, ένα σύνδρομο που απαντάται σε άτομα τα οποία έζησαν ένα μεγάλο τραυματικό γεγονός κατά το οποίο απειλήθηκε η ζωή τους, όπως π.χ. στρατιώτες που βρέθηκαν σε εμπόλεμη ζώνη. Σύμφωνα με την ίδια, αν και δεν υπάρχουν μελέτες στον ελληνικό πληθυσμό, εκτιμάται ότι συμπτώματα όπως διαταραχές ύπνου, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης προς άτομα και θεσμούς εκδηλώνονται σε τουλάχιστον το 50% των πολιτών .Οι ειδικοί επιστήμονες εφιστούν την προσοχή, καθώς η οικονομική κρίση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη συμπεριφορών, όπως ποτομανία και υπερφαγία ή το αντίθετο, απώλεια της όρεξης, καθώς και κατανάλωση άκριτα και χωρίς ιατρική επίβλεψη αγχολυτικών, αντιόξινων και γενικά φαρμακευτικών ή ναρκωτικών σκευασμάτων. Παράλληλα, μπορεί να εκφραστούν παράλογες σε σχέση με τις αντικειμενικές συνθήκες αντιδράσεις, όπως ζήλεια, αυτομομφή και άρνηση."


Μήπως λοιπόν εκεί οδηγούμαστε; Μήπως παρόμοιες καταστάσεις έχουν αρχίσει να επηρεάζουν ήδη ορισμένους συνανθρώπους μας που βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδα;
Ας μείνω καλύτερα εδώ με την ελπίδα ότι η εσωτερική μας δύναμη και η ελπίδα που λέγεται ότι δε πρέπει να μας εγκαταλείπει, θα μας βοηθήσει να αντέξουμε.


ΥΓ. Σκέφτομαι ότι προχθές γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την απελευθέρωσή μας. Πέρασαν από τότε περίπου 185 χρόνια. Και όμως ένα αξιόπιστο, δίκαιο, ορθολογικά οργανωμένο κράτος δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να συγκροτήσουμε!!
Χρόνια πολλά, μέσα στα δάνεια η χώρα. Πολιτικοί ανίκανοι, αδιάφοροι, άτολμοι, παρανοϊκοί, διαφθορά παντού.
Η χώρα σε παρακμή, εκεί μας οδήγησε το πολιτικό μας σύστημα.
Και οι πολίτες τρελαμένοι!





6 σχόλια:

Ερατώ είπε...

Έκαναν ένα κολπάκι και μας αρρώστησαν ομαδικά!
Η δημοκρατία στα όριά της και ένας λαός σε κρίση...επειδή έτσι τους αρέσει...

leondokardos είπε...

Ερατώ πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα μας ....αποτρελάνουν με αυτά που ετοιμάζονται να μας περάσουν.

Ανώνυμος είπε...

Είναι οι μικρές, καθημερινές μα κυρίως συνειδητές δράσεις, που αλλάζουν τον εαυτό μας. Κι αλλάζοντας τον εαυτό μας, μπορούμε ν' αλλάξουμε τον κόσμο όλο...
Κι όλα αυτά δεν μπορούν να συμβούν παρά από ανθρώπους που πιστεύουν σε υψηλά ιδανικά, υπηρετούν αξίες κι εμφορούνται από υψηλό φρόνημα. Δηλαδή από ανθρώπους ελεύθερους.
Γι' αυτό, η ποιό ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, είναι αυτή της συνείδησης!

Ανώνυμος είπε...

Η επαναστατική δράση δεν είναι απαραίτητο να στοχεύει στην εκθρόνιση των κυβερνήσεων. Απόπειρες που δημιουργούν αυτόνομες κοινότητες απέναντι στην εξουσία θα μπορούσαν εξ' ορισμού, να είναι επαναστατικές δράσεις. Και η ιστορία μας δείχνει ότι η συνεχής συσσώρευση τέτοιων δράσεων είναι δυνατόν να αλλάξει (σχεδόν) τα πάντα.
D. Graeber

Ανώνυμος είπε...

Είναι στιγμές που κουράζεσαι... Άνθρωπος είσαι και λυγίζεις. Κι εγώ κουράστηκα.. Βαρέθηκα να έχω έναν Πρωθυπουργό που δεν ψήφισα, βαρέθηκα να μας εκβιάζουν, βαρέθηκα να μας απειλούν και να μας κοροϊδεύουν. Γενικώς βαρέθηκα!Ας δούμε επιτέλους την αλήθεια κατάματα. Έχετε καταλάβει ότι το 95% των ανθρώπων κάτω των 30 δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς βοήθεια από τους γονείς του; Έχετε πάρει χαμπάρι ότι όσα έρχονται είναι πολύ χειρότερα από όσα έχουν ήδη έρθει; Έρχεται πείνα και ανέχεια. Μεγάλη πείνα και μεγάλη ανέχεια!
Η Ελλάδα πρόσφατα απεβίωσε και όπως συνέβαινε πάντα,τα κάστρα έπεσαν από μέσα. Μια χούφτα προδότες και μασόνοι έφεραν σε πέρας την αποστολή τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να τη σώσουμε, αργήσαμε πολύ. Μπορούμε μόνο να προσπαθήσουμε να την αναστήσουμε κι αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο. Αν δεν το κάνουμε πολύ πολύ σύντομα, σε λίγους μήνες θα είναι ανέφικτο. Αλλιώς, εύχομαι ο Θεός να βάλει το χέρι του..
Κλείνω με τα λόγια του Καβάφη:
"Κι΄αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: Μην την εξευτελίζεις.."

leondokardos είπε...

Ανώνυμα δε μπορώ να διαφωνήσω με όσα λες και μάλιστα με το τελευταίο σου σχόλιο.
Είναι χρόνια πολλά που οι ηγεσίες της χώρας την οδήγησαν σε αυτό το σημερινό χάλι, δίχως φυσικά να αγνοώ ότι και εμείς οι πολίτες φταίξαμε και με διάφορους τρόπους συμβάλαμε στο κατάντημα αυτό.
Και εγώ βαρέθηκα να ακούω τους πολιτικούς να ανοητεύπυν με σαχλαμάρες και χιλιοειπομένες λέξεις, δίχως πλέον νόημα.
Και τα χειρότερα πράγματι έρχονται.
Ναι, ο θεός να βάλει το χέρι του.