Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ !


Μόλις είχα γυρίσει από τις θαυμάσιες, ήρεμες διακοπές μου στη Τήνο κα χρειάστηκε να κατέβω στην Αθήνα για μια δουλειά.

Είχα πολύ καιρό να πάω στο κέντρο, δεν είχα εξάλλου λόγο.

Αγανάκτησα, απογοητεύτηκα, εξαγριώθηκα!!

Δε την αγαπάμε την Αθήνα δυστυχώς. Έχω γεννηθεί εκεί και μάλιστα στο πολύ κέντρο, εκεί μεγάλωσα για μεγάλο διάστημα, εκεί πήγα σχολείο και εκεί στο κέντρο ήταν η εργασία μου.

Ποτέ δε θυμάμαι να είδα τη πόλη σε τέτοιο απερίγραπτο χάλι. Βρωμιά, αφροντισιά, εγκατάλειψη, ξεχαρβάλωμα.

Δε μπορώ να κατανοήσω τη μανία να μουτζουρώνονται οι τοίχοι με διάφορες ανοησίες- όχι γκράφιτι. Τι νόημα έχουν συνθήματα όπως «θύρα 13, γαμ…οι γαύροι του Πειραιά, Μαρία σ΄αγαπώ  κτλ» Καλύτερα δεν είναι να της το πεις.....κατάμουτρα;

Με ποιο δικαίωμα διάφοροι τύποι βρομίζουν τους τοίχους των σπιτιών με τέτοιες αηδίες; Μπείτε στον ηλεκτρικό στη Κηφισιά για την Αθήνα. Δεξιά και αριστερά  όλοι στη κυριολεξία οι τοίχοι των σπιτιών είναι μουτζουρωμένοι.

Δείτε τις πινακίδες της τροχαίας και των κατευθύνσεων, δείτε τους πίνακες δρομολογίων στις στάσεις. Γεμάτα όλα με αυτοκόλλητα και μουτζουρωμένα.

Ακόμα και τα αγάλματα μαυρίζουμε!!

Πέρασα από την οδό Στουρνάρη, έξω από το Πολυτεχνείο. Άλλο χάλι εκεί. Όλοι οι τοίχοι καλυμμένοι με αφίσες, άλλες κουρελιασμένες και καμιά 30αριά αλλοδαποί ριγμένοι στα πεζοδρόμια.

Καλά, οι φοιτητές δε σέβονται καθόλου το χώρο τους; Έχουν ρωτήσει καθόλου πως είναι τα ξένα Πανεπιστήμια; Αλλά φυσικά τι να περιμένει κανείς όταν σύμφωνα με το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα, οι φοιτητές…….επιλέγουν ποιοι θα τους διδάξουν, ποιοι θα γίνουν καθηγητές τους!!!

Βρέθηκα στη Βερανζέρου και τη Σατωβριάνδου. Τα ίδια και χειρότερα χάλια. Βρώμα, χαρτιά πεταμένα κάτω, τοίχοι μέσα στις αφίσες.

Επιτέλους δε μπορεί να μπει ένας φραγμός σε αυτή την απαράδεκτη έκταση της αφισοκόλλησης; Κάτι θα πρέπει να γίνει από το Δήμο.

Καλύτερη όψη είχε μόνο η …..Ομόνοια!!

Ναι, απαλλαγμένη από σωρεία λαθρομεταναστών, με λίγους πολίτες να βαδίζουν, με τραπεζάκια πλέον και στα πεζοδρόμια και τους Αθηναίους να πίνουν ήσυχα το καφέ τους.

Πιο πέρα, δύο κλούβες της Αστυνομίας έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο και στα  στενά αστυνομικοί να εξετάζουν τα χαρτιά των μεταναστών.

Δεν είμαι ρατσιστής ούτε και Χρυσαυγίτης, σας διαβεβαιώνω. Αλλά και να φοβάμαι να κυκλοφορήσω στη πόλη μου, δε το ανέχομαι.

Το θέμα αυτό όμως είναι μεγάλο, ας το αφήσω καλύτερα.

Νομίζω ότι έχουμε παρερμηνεύσει δύο έννοιες: τη Δημοκρατία που ναι μεν η Ελλάδα τη γέννησε, αλλά στα νεότερα χρόνια την έχουμε πηδήξει.

Προοδευτικός: εδώ βάζεις διάφορες ιδέες δικές σου στο μίξερ, τις ανακατεύεις και ό,τι βγει.

Νομίζω ότι έχουμε τελείως χάσει το μέτρο.


 

8 σχόλια:

Lilith είπε...

Η δημοκρατία, σε μεγάλες δόσεις, είναι τοξική.

leondokardos είπε...

Lilith έτσι όπως τη καταντήσαμε τη Δημοκρατία πράγματι έχει γίνει τοξική. Η Δημοκρατία είναι καλή αλλά πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της.

Ερατώ είπε...

Έχεις δίκιο...
Έχουν αλλάξει πολλά προς το χειρότερο, σε μια επιβαρυμένη πόλη απο τη ρύπανση και την υπερ-κατοίκηση...που παρόλα αυτά επιμένει να είναι όμορφη!

leondokardos είπε...

Ερατώ πρέπει να διαφυλάξουμε ό,τι απέμεινε από την κάποτε πανέμορφη Αθήνα μας. Τίποτα δε μοιάζει πλέον με το παρελθόν της, δυστυχώς.Τη χαλάσαμε τη πόλη μας. αλλά πρέπει να τη ξανακάνουμε όμορφη.

andrik είπε...

'poli wraio blog!!!kalws irtha stin parea sou!!!

BUTTERFLY είπε...

Αλλο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αλλο ασυδοσια, αδιαφορια, εξευτελισμος. Για την αφισοκολληση πας στη δημ. αστυνομια, κανεις επωνυμα μια καταγγελια και περιμεεενεεειιις..φεεεεταααα..μετα απο κανεναν αιωνα θα σου απαντησουν αν καναν κατι και τι...κι αυτο πρεπει να γινει για καθε εταιρεια, ιδιωτη κλπ που κολλαει αφισες! Αστα δραμα!
Καλωσορισες! Ελπιζω να τα περασες πολυ καλα! Και του χρονου!

leondokardos είπε...

andrik καλωσόρισες πράγματι στο μπλογκ μου!! Ελπίζω να τα λέμε.

leondokardos είπε...

Πεταλούδα, πάραπολλές λέξεις και έννοιες έχουν παρεξηγηθεί και διαστρεβλωθεί στη χώρα μας. Λες και ο καθλένας έχει το δικό του.......Μπαμπινιώτη!!
Ναί, πέρασα θαυμάσια και...φθηνά, θα κάνω σχεική ανάρτιση σύντομα.