Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΖΩΗΣ ΜΕ...ΓΝΩΣΕΙΣ.

Διάβαζα προ ημερών στο πρόλογο ενός βιβλίου ότι εμείς, σχεδόν αποκλειστικά, διαμορφώνουμε με τις επιλογές μας τη ζωή, της μιας μικρής διάρκειας και μοναδικής ζωής που έχουμε. Ότι για τις επιλογές μας αυτές οι ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ μας προσφέρουν ΓΝΩΣΕΙΣ που εάν τις αξιοποιήσουμε ,θα κατανοήσουμε τον εαυτό μας καλύτερα, θα κάνουμε τα σωστά πράγματα και θα διευρύνουμε το φάσμα των επιλογών μας ,προκειμένου να ζήσουμε τη ζωή που ΘΕΛΟΥΜΕ. Ότι με τις ΓΝΩΣΕΙΣ που αποκτούμε διαμορφώνουμε αξίες που καθοδηγούν τη συμπεριφορά μας ,αξίες όπως η εντιμότητα, η υπευθυνότητα, ο σεβασμός ,η αλληλεγγύη, η αγάπη. Και συνεπώς, όλοι είμαστε αποτέλεσμα των επιλογών μας.

Αν λοιπόν κατάλαβα καλά, με τις «γνώσεις» που αποκτούμε από την επιστημονική μας κατάρτιση, και με την αξιοποίηση των «γνώσεων» αυτών, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σωστές επιλογές, με αποτέλεσμα να ζήσουμε καλύτερα. Και εδώ δε πρόκειται για «γνώσεις» που προέρχονται από τις εμπειρίες μας, που πράγματι και μέχρι ενός σημείου, μπορεί να μας βοηθήσουν σε πιο σωστές επιλογές. Με αυτή την έννοια θα συμφωνούσα. Ο συγγραφέας όμως φαίνεται να θεωρεί ότι το επίπεδο μόρφωσης του καθενός, είναι ο σημαντικός παράγοντας για σωστές επιλογές με αποτέλεσμα «να ζήσουμε εμείς τη ζωή μας, αντί να μας ζήσει εκείνη».

Μου φαίνεται αρκετά εκτός πραγματικότητας μια τέτοια άποψη.
Πάντοτε πίστευα ότι πάρα πολλά εξαρτώνται από το χαρακτήρα μας που διαμορφώνεται μέσα από μια ροή «περιόδων»,μέσα στην οικογένεια, μετά στην εφηβική, σχολική και φοιτητική περίοδο.

Όπως πιστεύω ακράδαντα ότι στις οποιεσδήποτε επιλογές και αποφάσεις μας, αποφασιστικό παράγοντα παίζει το περιβάλλον εκείνης της στιγμής που έχει διαμορφωθεί γύρω μας, η ψυχική μας διάθεση και η δυνατότητα ανεπηρέαστης σκέψης, ο απεγκλωβισμός μας από κάθε άλλη παράμετρο.
Πιστεύω ότι το ίδιο άτομο που παίρνει μια απόφαση σημαντική κάτω από τις συγκεκριμένες σημερινές συνθήκες, σε άλλη περίπτωση κάτω από διαφορετικές συνθήκες, η απόφαση του μπορεί να ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη.
Και πέρα από αυτό, δεν κατανοώ τι θα πει «σωστή επιλογή» όταν αυτή λαμβάνεται δίχως να ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα.
Διερωτώμαι ακόμα πόση σταθερότητα μπορεί να έχουν οι αξίες με τις οποίες ταυτίζουμε τον εαυτό μας, αξίες που αποδεχόμαστε να υπηρετήσουμε όπως αυτές που ανέφερα, μέσα στο σημερινό περιβάλλον. Και αυτό γιατί η ζωή είναι σκληρή ,αποτρεπτική, απρόβλεπτη, με μια «μεταβλητή» στη πορεία της.

Να συμφωνήσω ότι οι εμπειρίες που αποκτούμε, καίτοι απόλυτα προσωπικές,
βοηθούν στη λήψη μελετημένων επιλογών και αποφάσεων. Όμως η Μοίρα είναι πάντα εκεί, έτοιμη να παρέμβει απρόσκλητη και συχνά καταστροφική.
Παίρνουμε αποφάσεις με βάση εμπειρίες, πεποιθήσεις, υποχρεώσεις, περιορισμούς , με τη μόρφωση μας να συμβάλει πολύ λίγο στη διαδικασία αυτή.
Ο χαρακτήρας μας αμφιταλαντεύεται συχνά, ξεφεύγει από τις σταθερές του, επηρεάζεται από συναισθήματα που ξεπροβάλλουν με απίστευτη ένταση.
Το περιβάλλον άγριο, συχνά απάνθρωπο, ανταγωνιστικό, αφιλόξενο, ερεθιστικό ή ακόμα και στιγμιαία συμπαθητικό και φιλικό, παίζει το καθοριστικό του ρόλο.
Ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχεί το «δήθεν» , όπου ο καθένας «πουλάει» αυτό που θέλει από τον εαυτό του, σε μια εποχή ανισορροπίας, σχεδόν τρέλας.
Γνωρίζεις ανθρώπους, που εμπιστεύεσαι, που προσφέρεις το «είναι» σου, που δίνεσαι και αντικρίζεις κάποια στιγμή την αδιαφορία, τη καταχνιά, τον αληθινό «άλλο» και νιώθεις ότι ξεγελάστηκες, σε πρόδωσαν.

Οδηγίες πλοήγησης ,χάρτες με σημειωμένες τις ξέρες, ξάστερους ουρανούς, καθάριες διαδρομές, όροι και προϋποθέσεις να ζήσεις όπως θέλεις τη ζωή σου, δεν υπάρχουν.
Απλά επιλέγουμε και αποφασίζουμε μέσα σε ένα περιβάλλον που μπορεί να φαίνεται ότι είναι «έτσι» .
Απλά πρέπει να επιλέξουμε με μια πυξίδα που μπορεί να δείχνει τα σημεία του ορίζοντα, αλλά …βελόνα είναι.

24 σχόλια:

tovenito είπε...

νομίζω πως όλα παίζουν ρόλο. όπως λες δεν φτάνουν μόνο οι γνώσεις. υπάρχουν άνθρωποι με απίστευτο πλούτο γνώσεων που συμπεριφέρονται και πράττουν εντελώς άλογα. και άνθρωποι τόσο γεμάτοι από εμπειρίες χωρίς πτυχία που έχουν μια σοφία μοναδική. όλα παίζουν ρόλο και το κυριότερο να μαθαίνουμε από πράξεις, παραλείψεις και προηγούμενες εμπειρίες. αυτό είναι ζωή. να πηγαίνεις παρακάτω. να αξιοποιείς την γνώση που απέκτησες με τον άλφα ή βήτα τρόπο

marianaonice είπε...

Οι γνώσεις απλά διαμορφώνουν ως ένα σημείο το χαρακτήρα μας και τη συμπεριφορά μας, πάντα όμως σε συνάρτηση με την εσωτερική μας καλλιέργεια και την έμφυτη αν θέλεις ψυχική μας διάθεση!
Σαφώς και οι επιλογές μας είναι καθαρά θέμα συγκυριών! Πολύ σωστά το λες η ίδια επιλογή τη δεδομένη στιγμή μπορεί να ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη σε μία άλλη στιγμή!!
Αυτό εγώ θεωρώ μοίρα! Ότι τότε που έρχεται η ώρα να επιλέξω το Α ή το Β΄ επεμβαίνει η μοίρα που καθορίζει τις συγκυρίες που μου επιβάλλουν και τη συγκεκριμένη απόφαση!! Μέσα σ' όλα σίγουρα επηρρεάζουν και οι αρχές μας και η ηθική μας που μας επιβάλλουν να τηρούμε τα πρέπει σε βάρος των θέλω μας!! Και εκεί την πατάμε!!
:)) Γιατί τότε δεν επιλέγουμε εμείς, αλλά επιλέγουν τα πρέπει μας!!

Πολύ ωραίο θέμα άνοιξες Λεοντόκαρδε!

Ανώνυμος είπε...

Δύο αδέλφια, μεγαλωμένα στην ίδια οικογένεια, στις ίδιες συνθήκες, κάνουν εντελώς διαφορετικές επιλογές. Παίζει ρόλο, σίγουρα, το περιβάλλον στις επιλογές μας, αλλά πιστεύω ότι η κάθε ψυχή διαλέγει ανάλογα με το τι έχει ανάγκη να βιώσει.
Όταν κάποιος κάνει μια επιλογή, αυτό ΔΕΝ αλλάζει. Δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστή ή λάθος, δεδομένου ότι ΔΕΝ μπορείς να γνωρίζεις ΠΩΣ θα εξελισσόταν η οποιαδήποτε άλλη επιλογή και τι αποτελέσματα θα είχε!
Εννοείται ότι το ίδιο άτομο σε διαφορετική στιγμή ίσως να διάλεγε διαφορετικά!
Πόσο μάταια όμως είναι αυτή η σκέψη, αφού ΚΑΜΙΑ στιγμή ΔΕΝ μπορεί να επαναληφθεί! :)

βιολιστης στη στεγη είπε...

Το ν' αφουγκράζεσαι τη φωνή της ψυχής σου, και συγχρόνως να είσαι σε θέση να μαθαίνεις απ' τα λάθη σου, νομιζω ότι είναι πυξίδα πολύ σημαντικότερη απο την επιστημονική κατάρτιση Λεοντόκαρδέ μου...
Αν το κλειδί της ευτυχίας και της ψυχικής γαλήνης βρισκόταν στα πτυχία των Πανεπιστημίων, δεν θα συναντούσαμε ψυχιάτρους που γίνονται συχνά αντικείμενα ψυχανάλυσης....
Οι γνώσεις είναι πολύτιμες.
Αν όμως καλυφθούν απο το "εγώ" μας, τότε είναι παντελώς άχρηστες...
Καλή χρονιά Λεοντόκαρδέ μου!

BUTTERFLY είπε...

Μηπως δεν εννοουσε την μορφωση με την εννοια των εγγυκλοπαιδικων γνωσεων, αλλα της ουσιαστικης παιδειας; Σε αυτη την περιπτωση θα συμφωνησω. Ας μην ξεχναμε οτ τα μεγαλυτερα κρουσματα βιας προερχονται απο ανθρωπους και λαους που στερουντα σωστη παιδεια...το ιδιο συμβαινε και στη χωρα μας, οπου η παιδεια χτυπιεται ανελεητα και οι εννοιες οπως δυνατοτα εκφρασης, αναλυσης και η κριτικη σκεψη εχουν γινει αγνωστες λεξεις η τεινουν να γινουν...
Περαν αυτου, ομως, σιγουρα παιζουν ρολο και αλλοι παραγοντες, με πρωταρχικο τον χαρακτηρα. Οπως λες, δεν υπαρχουν μπουσουλες...καθενας πορευεται με βαση τη συνειδηση του και τα πιστευω του και τις αρχες του...χαραζει τη δικη του πορεια στον ουρανο...και ουτε λαθος η σωστες αποφασεις υπαρχουν...απλως επιθυμητα και ανεπιθυμητα αποτελεσματα.
Καλη Χρονια Λεοντοκαρδε! Με αυτογνωσια!

leondokardos είπε...

tovene περίπου αυτό λέω κι εγω. Απλά αρνούμαι να δεχτώ οτι η μόρφωση,η επιστήμη,ειναι η μόνη πηγή γνώσης και οδηγός της συμπεριφοράς μας. Μα άνθρωποι είμαστε,με ευασισθησίες και συναισθήματα. Και φυσικά δέχομαι οτι η εμπειρίες όπως λες, όταν αξιοποιούνται, αποτελούν καθοριστικό οδηγό των μελλοντικών επιλογών και αποφάσεων. Ομως για μένα, η Μοίρα ορισμένες αναπάντεχες στιγμές ,παίζει το ρόλο της, ενω αποδυναμώνονται όλες οι δικές μας γνώσεις.

leondokardos είπε...

Μαριάνα μου άνοιξα θέμα όπως λες και απο τότε καθε μέρα σκέφτομαι δικές μου επιλογές,καλές ή κακές και σε ποιά στιγμή τις πήρα. Σκέφτομαι οτι εαν είχα σπουδάσει θετικές επιστήμες,π.χ. μαθηματικός, θα 'επερνα άραγε πιό σωστές αποφάσεις; δηλαδη τι είναι η ζωή, τριγωνομετρία ή αριθμιτική εξίσωση;
Ο χαρακτήρας μας, η συγκυρία της στιγμής, οι εμπειρίες δικές μας ή φίλων μας, μας γεμίζουν με κάποια εφόδια όταν πέρνουμε τις αποφάσεις μας.. Η Μοίρα όμως ειναι πάντα εκεί και αρνούμαι να δεχθώ οτι δε παίζει το ρόλο της στη ζωή μας.

leondokardos είπε...

Lilith σχεδόν συμφωνώ μαζί σου. Πιστεύω απόλυτα οτι το περιβάλλον μέσα στο οποίο κάνουμε τις επιλογές μας ,παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και η ψυχική μας διάθεση εκείνης της στιγμής. Και ναι, σωστές ή λάθος επιλογές,δεν μπορούμε να ξερουμε εαν είναι εκ των προτέρων, απλά αποφασίζουμεμε βάση εμπειρίες και όπως λες ανάλογα με οτι θελουμε να βιώσουμε. Το θέμα πράγματι είναι οτι τα αποτελέσματα των αποφάσεων μας δεν αλλάζουν. Και η Μοίρα μπορεί να εχει παίξει το ρόλο της.

leondokardos είπε...

Βιολίστριά μου,μιλάς για σύγκρουση της ψυχής μας έναντι των εμπειριών μας. Το δέχομαι,γιατί πολλές φορές η ψυχική ένταση είναι τόσο έντονη που αγνωούμε,τουλάχιστον κατά ένα μέρος τις γνώσεις μας απο εμπειρίες. Και ασφαλώς,αυτό δε δεχομαι και εγω,οτι η επιστήμη μας κάνει να πέρνουμε πιο σωστές επιλογες.
Οι πιο χρήσιμες γνώσεις είναι οι εμπειρίες, απλά να έχουμε τη δύναμη να τις λάβουμε υπόψιν τη στιγμή των επιλογών. Μπορούμε άραγε να το κάνουμε πάντοτε αυτό; Αμφιβολίες, το περιβάλλον, η Μοίρα, δεν μας επιρρεάζουν ;
Και αυτό το "εγω" που τόσο σωστά τονίζεις,τι μηχανε.υεται ;
Έχω τόσο πολύ βασανιστεί με αυτές τις σκέψεις και γιαυτό έγραψα αυτό το ποστ.
Καλή Χρονιά καλή μου.

leondokardos είπε...

butterfly γύρισες και χαίρομαι που είσαι πάλι εδω.
Η έννοια ήταν οτι οι επιστήμες γενικά προσφέρουν γνώση ώστε να κάνουμε πιο σωστές επιλογές στη ζωή μας και να τη κατευθύνουμε καλύτερα.
Δέχομαι οτι η μόρφωση,οι επιστήμες,προσφέρουν γνώσεις,μπορεί να διακρίνουμε τις καταστάσεις και να εκτιμούμε τα γεγονότα πιο αναλυτηκά. Μέχρι ενός σημείου,μπορεί να είναι έτσι. Αλλά οτι οι επιστήμες είναι εγγύηση καλύτερης ζωής,δε το πολυδέχομαι.
Πάντα πίστευα οτι το περιβάλλον,η κατάσταση των πραγμάτων τη στιγμή των επιλογών μας,η ψυχική μας διάθεση και η Μοίρα, παίζουν καθοριστηκό ρόλο στη λείψη αποφάσεων. Και ο χαρακτήρας μας φυσικά, αν και νομίζω οτι πολλές φορές η ψυχική μας αδυναμία μπορεί
να μας κάνει να υπερβούμε τα όριά μας.
Καλή Χρονιά Πεταλούδα μου.

NdN είπε...

Η "σωστή επιλογή" κρίνεται πάντα εκ των υστέρων. Δηλαδή αν το αποτέλεσμα είναι καλό σημαίνει ότι ορθώς πήραμε εκείνη την απόφαση. Εξάλλου τα πάντα δεν κρίνονται από το αποτέλεσμα;

Σαφώς όμως οι αποφάσεις μας είναι θέμα συγκοιτιών, θέμα επεξεργασίας των δεδομένων που έχουμε στα χέρια μας ως εκείνη τη στιγμή κτλ. Τα πάντα παίζουν ρόο σε αυτό. Και οι ως τότε εμεπιρίες μας και αυτά που έχουμε ακούσει απο άλοους, το το περιβάλλον που μεγαλώσαμε, η ηθική μας αλλά και μορφωτικό μα επίπεδο. Οχι στενά σε επιστημονικό κομμάτι, αλλά πιο πολύ εννοώντας την παιδεία που έχουμε λάβει.

Καλή σου μέρα Λεοντόκαρδε.

leondokardos είπε...

NdN,σωστά,οι "σωστές επιλογές" κρίνονται δυστυχώς εκ των υστέρων,οταν πιθανόν να μην μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Θα συμφωνήσω επίσης οτι μια γενική μόρφωση δίνει μια πιθανότητα καλύτερης ανάλυσης καταστάσεων για μια σωστή απόφαση. Οχι όμως στο βαθμό του συγγραφέα οτι οι επιστήμες και οι αξίες οδηγούν σε σωστές επιλογές. Ο χαρακτληρας μας έτσι όπως έχει διαμορφωθει και το περιβάλλον της στιγμής παιζουν πιο σπουδέαο ρόλο.
Σκέψου όμως πόσες φορές μπορεί να αποφασίσουμε παρορμητικά για κάτι και. Η δική μου εμπειρία λέει οτι ,εκτός απο τη Μοίρα,στη στιγμή της επιλογής λαμβάνεται υπόψιν η περίγυρη πραγματικότητα ψυχική μας διάθεση.
Νάσαι καλά Λονδρέζε.
YΓ που και που πίνε και μια pint για μένα !!!

Ανώνυμος είπε...

Όι γνώσεις που αποκτούμε Λεοντόκαρδε διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας.
Μην νομίζεις πως σκέφτομαι ρατσιστικά αλλά πάρε π.χ. μιά μορφωμένη γυναίκα. Θα κάνει ένα-δύο παιδιά το πολύ και σε μεγαλύτερη ηλικία.
Προχτές άκουσα ότι μιά κοπελίτσα 24 ετών, έχει 4 ή 5 παιδιά και της έκαναν έξωση από το διαμέρισμα διότι χρωστούσε επειδή ήταν άνεργη.
Προφανώς έχει κάνει λάθη στις επιλογές της οι οποίες γίνονται ένας κακός κύκλος στη ζωή της.
Μήπως οι επιλογές της προέρχονται από το γεγονός ότι δεν ήταν σχετικά μορφωμένη;

Side21 είπε...

Οι γνώσεις είναι ...
λάσπη και τούβλα !!!
Ο κάθε τεχνίτης ο κάθε αρχιτέκτονας
τα χρησιμοποιεί για να χτίσει αυτό
που γεννάει το μυαλό κι η αισθητική του.
Φυσικά και η μόρφωση επιρρεάζει το
χαρακτήρα κάθε ανθρώπου ...
Είναι όμως μόνο ένας από άπειρους
παράγοντες για τη διαμόρφωσή του ...
Μεγάλη κουβέντα άνοιξες !!!
Την καλημέρα μου ...

faraona είπε...

Διαφωνω πλήρως με την Μariana.Εκτός αν με την «μορφωση» εννοει την καλη ενημέρωση.Γιατι αν ήταν καλα ενημερωμένη η κοπέλα που αναφέρει ειτε μορφωμένη ηταν ειτε οχι θα απεφευγε να μένει εγκυος καθε τόσο.
Καλα θα ήταν πάντως να μην αναρωτιώμαστε για το αν κάνουμε εμεις κάτι η η μοίρα μας η οι άλλοι σε μας...αν εχουμε σωστα αποφασίσει για κατι η οχι κλπ κλπ.
Νομίζω οτι ειναι καλύτερα να ΖΟΥΜΕ.

πολλα φιλια

leondokardos είπε...

Mariana δε θα συμφωνήσω μαζί σου. Η μόρφωση παίζει ενα κάποιο ρόλο στις επιλογές μας, απλά γιατί βλέπουμε τα πράγματα με ενα πιο "βελτιωμένο" μ'ατι. Πολλά άλλα πράγματα παίζουν ρόλο,ο χαρακτήρας μας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί,οι συγκθρίες και το περιβάλλον τη στιγμή που αποφασίζουμε,η ψυχικής μας διάθεση εκείνης της στιγμής και ασφαλώς η Μοίρα.Ολα αυτά μαζί με τις εμπειρίες μας,οδηγούν στις αποφάσεις μας.
Η κοπέλα που αναφέρεις απλά δεν είχε τη λογική να σκεφτεί οτι με 5 παιδιά θα πρέπει να υπολογίζει τα έξοδά της,νόικη,φαγητό κτλ, πράγμα που δε χρειάζεται μόρφωση αλλά μια απλή λογικη που μπορεί να την έχει και ένας φτωχός.

leondokardos είπε...

side συμφωνώ οτι η μόρφωση μας κάνει λίγο πιο επιφυλακτικούς και σκεπτικούς όταν κάνουμε τις επιλογές μας. Μέχρι εκεί όμως. Μετα πολύ πιο σημαντικά πράγματα παιζουν ρόλο. Και η δική μου εμπειρία λέει οτι , πέρα απο το διαμορφωμένο χαρακτήρα μας,το περιβάλλον και οι συγκυρίες της στιγμής, παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις αποφάσεις μας. Μα ακόμα και εμπειρίες πολλές να έχουμε αποκτήσει, ίσως τη στιγμή της επιλογής ξεφύγουμε απο αυτό που μας υπαγορεύουν οι εμπειρίες μας ,λόγω π.χ. ψυχικής διάθεσης.
Ναί ,φαίνεται οτι άνοιξα μεγάλο θέμα, ίσως γιατί σκεφτόμουν παραδείγματα όπου και μόρφωση υπήρχει και λογική, αλλά ευασισθησίες και συναισθηματισμοί οδηγησαν σε λάθος δρόμο.

leondokardos είπε...

faraona μου, έδωσες τη πιο φιλοσοφημένη και πρακτική θέση : ΝΑ ΖΟΥΜΕ.
Αυτό έχει αξία. Απλά ,οι επιλογές μας όταν αποδειχθούν λανθασμένες, σε σοβαρά φυσικά θέματα, μπορεί να μας κυνηγούν σε όλη μας τη ζωή.
Τότε θα έλεγα οτι μόνο ο χαρακτήρας μας εαν είναι δυνατός,ακλόνητος και έχουμε ψυχική αντοχή, θα ανταπεξέλθουμε τη "ζημιά" και θα συνεχίσουμε τη ζωή μας.

leondokardos είπε...

Εβραίοι,όλη η αλήθεια. Το θέμα είναι μεγαλο και πολύπλοκο και δε θα ήθελα να εμπλακώ σε αναλύσεις. Ο καθένας έχει την άποψή του.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και πιστεύω πως η γνώμη, η κρίση και η τοποθέτηση ενός συγγραφέα είναι εντελώς υποκειμενική και επ' ουδενί μπορεί να θεωρηθεί ως κανόνας.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

leondokardos είπε...

Γλαρένια μου πολύ περισσότερο η γνώμη του συγγραφέα είναι υποκειμενική γιατί ο ίδιος είναι καθηγητής !!
Θάταν πολύ 'ομορφη η ζωή εάν η μόρφωσή μας ηταν εγγύηση σωστών επιλογών. Πόσες φορές στη ζωή μας δε λειτουργούμε κάτω απο πίεση, ανάγκες,υποχρεώσεις και ακόμα κάτω απο φόβο ή άσχημη ψυχική διάθεση.
Μετά μπορεί να μετανιώσουμε για μια μας απόφαση και να είναι πιά αργά ή να έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε τα πράγματα.
Ας πούμε λοιπόν οτι η ζωή μας είναι τελικά γεμάτη απο σωστές ή λανθασμένες επιλογές και ίσως αυτό να κάνει τη ζωή μας ενδιαφέρουσα.

cinderella είπε...

Και οι γνώσεις και τα συναισθήματα και οι εξωτερικοί παράγοντες και η ίδια η ζωή και η λογική και η καρδιά. Όλα σε ένα αέναο γαϊτανάκι. Πιασμένα μαζί. Ειλικρινά, τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς την επιρροή όλων των παραπάνω παραγόντων. Σαν ντόμινο ένα πράγμα!! :)))

leondokardos είπε...

Σιντούλα μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Τελικά τα πάντα,ανάλογα το καθένα πότε πιο πολύ ,πότε λιγότερο, παίζουν το ρόλο τους για τις επιλογηές και τις αποφάσεις μας. Αγνωστο αν αποδειχθούν σωστές ή λανθασμένες.
Απλά εγω πάντα πίστευω και στη Μοίρα και στο περιβάλλον,τις συγκυρίες,τις συμπτώσεις τις στιγμής.
Κάποτε, η Μοίρα κτύπησε απρόσμενα. Ο συναισθηματικός μου χαρακτήρας,το περιβάλλον,οι ευθύνες μου απέναντι στους άλλους,μια ελπίδα οτι όλα θα φτιάξουν, με οδήγησαν σε μια λανθασμένη απόφαση,που τα αποτελέσματά της τα υφίσταμαι ακόμα.
Τελικά, τη ζωή με τα "σωστά" και τα "λάθη",αξίζει να τη ζήσουμε και ίσως αυτό το "αγνωστο" να είναι και η ομορφιά της.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.