Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

Μεταξύ τεσσάρων συνυποψήφιων , τον εξέλεξαν πρόεδρο του κόμματος. Ήταν νεότατος, είχε ρητορική δεινότητα, είχε και όνομα τρανταχτό, αν και αυτό δεν παρείχε καμία εγγύηση Και άλλα βασιλόπουλα, γόνοι ένδοξων Βασιλέων μεγάλων κρατών, αποδείχθηκαν ανίκανοι διαχειριστές της εξουσίας.
Διεκδίκησε με το κόμμα του τη διακυβέρνηση της χώρας του. Και οι πολίτες τον ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ. Τον άκουσαν, τον πίστεψαν, ενέκριναν τους στόχους του, τις υποσχέσεις που έδινε, τον τρόπο που θα συμπεριφέρονταν. Νέα οράματα. Αναζητούσαν κάτι καλύτερο, μια αλλαγή, μπορεί να είχαν βαρεθεί κιόλας να ακούν και να βλέπουν τα ίδια πρόσωπα τόσα χρόνια τώρα.
Του έδωσαν λοιπόν τη δύναμη να προχωρήσει, να αλλάξει, να μεταβάλλει, να ανατρέψει, να δημιουργήσει. Ήταν και τυχερός, μια και από την άλλη μεριά ο αντίπαλος φαινόταν ισχνός, αδύναμος, ακίνδυνος.


Ο Ηγέτης. Θέλει πολλά αυτή η θέση. Και ένα από αυτά τα βασικά, είναι η σωστή επιλογή των συνεργατών. Γνώρισμα όλων των μεγάλων Ηγετών. Σε αυτή την επιλογή δε χωράνε φιλίες, συγγένειες, αστήρικτες προτιμήσεις, συμβιβασμοί.
Στο τομέα αυτό δε τα κατάφερε. Ο κόσμος έβλεπε να σύρονται αργά τα πάντα, ασυντόνιστα, αδιανόητα νωθρά, αναποτελεσματικά. Οι συνεργάτες του ανίκανοι να διοικήσουν, να προλάβουν, να επιλύσουν. Και ορισμένοι να ξεφεύγουν μέσα σε σκοτεινά μονοπάτια.
Απογοήτευση.


Αλλά ακόμα οι πολίτες δεν είχαν χάσει απόλυτα τη πίστη τους στο νέο αυτό ηγέτη. Και τον εμπιστεύτηκαν για άλλη μια φορά.
Τώρα θα έπρεπε να είχε εντοπίσει αδυναμίες, , δυσλειτουργίες, τους ανίκανους συνεργάτες, να είχε πάρει τα μηνύματα, γιατί αυτή τη φορά πολλοί είχαν αλλάξει γνώμη γι΄ αυτόν και αρνήθηκαν να τον υποστηρίξουν. Οι περισσότεροι όμως του έδωσαν όλο το νόμιμο χρόνο να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, να κάνει επιτέλους πράξη όσα είχε υποσχεθεί και πάλι.
Άθλιοι συνεργάτες, χειρότερες καταστάσεις, ασυνάρτητες αποφάσεις, χαμένα χρόνια.
Και εκείνος, απλός θεατής, να προσπαθεί να καλύψει, να διστάζει , να μη δείχνει επιτέλους τη στόφα του ηγέτη που παρεμβαίνει και επιβάλλεται δυναμικά.
Είχε ακόμα το χρονικό περιθώριο, έστω και τώρα, να αγωνιστεί, να δώσει τη μάχη, να τρέξει καταστάσεις, να φανεί.
Φυγομάχησε.


Με τους ελάχιστους κολλητούς του, αποφάσισε για τρίτη φορά να ζητήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, πρόωρα, άκαιρα.
Απολογήθηκε, παραδέχθηκε σφάλματα, αποδέχθηκε προσωπικές ευθύνες, υποσχέθηκε ότι τώρα θα ολοκληρώσει ό,τι όμως δεν είχε καν αρχίσει.
Συγκλονιστική ήταν η απάντηση του των πολιτών. Το λαϊκό «μια του κλέφτη, δυό του κλέφτη…» σε πλήρη ισχύ.
Το είχε παρακάνει….


Ναι, ήταν νεότατος, είχε ρητορική δεινότητα, είχε και όνομα τρανταχτό !
Αλλά απέτυχε παταγωδώς.
Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ του κόσμου αποσύρθηκε.


Και η τελευταία πράξη: μόνος, απομακρύνοντας από κοντά του τους άλλους, μια φιγούρα μοναχική, τραγική η θέα, δέχθηκε και ανέλαβε τις αποκλειστικές ευθύνες για τη δημόσια διαδρομή του και αποσύρθηκε από την ηγεσία του κόμματος.
Αυλαία.
Ίσως η πλέον σημαντική πράξη της ζωής του.


ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Κάτι που και στην ιδιωτική μας ζωή αναζητούμε. Έχουμε ανάγκη να εμπιστευτούμε και να μας εμπιστευτούν, όσο δύσκολο κιαν είναι στη εποχή μας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κοινωνία
Αναζητούμε ένα αποκούμπι, κάπου να στηριχθούμε, να μιλήσουμε, να σίγουροι ότι εκεί μπορούμε να ανοίξουμε τη ψυχή μας. Αναζητούμε τη κατανόηση.
Γιατί από τη κατανόηση αρχίζει να εμπεδώνεται, να κτίζεται η εμπιστοσύνη.
Και όμως, αυτή μας την ανάγκη την εναποθέτουμε συχνά σε ανάξια άτομα.
Σε κάλπικα, ψεύτικα, ρηχά, ανισόρροπα άτομα. Ίσως να μας έχουν δώσει αρνητικά δείγματα, θέσεις που κάθε άλλο παρά για σιγουριά μας προϊδεάζουν.
Η ανάγκη όμως καμιά φορά αποδεικνύεται ισχυρότερη από τη λογική.
Η προδοσία είναι τότε αναπόφευκτη.
Αλλά η ζωή συνεχίζεται. Και εμείς μόνο στον εαυτό μας μπορούμε να στραφούμε, να αναγνωρίσουμε πόσο λανθασμένα εύπιστοι είμαστε και να γίνουμε αυστηρότεροι όταν κάνουμε τις επιλογές μας.



38 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα Λεοντοκαρδε!
Ηταν αναμφισβητητα παληκαρισιος ο τροπος που δεχτηκε την ηττα του και η παραιτηση του!
Αν ειχε δειξει αναλογη λεβεντια ομως τοσα χρονια και ειχε απαιτησει τις παραιτησεις πολλων κατα καιρους, μαλλον δεν θα ειχαμε φτασει εδω, σε αυτα τα χαλια!
Και θα μου μεινει η απορια..τι τον εμποδισε να το κανει; Αφου μπορεσε ο ιδιος να επιδειξει αυτη την ευθιξια, γιατι δεν το απαιτησε απο τους συνεργατες του;

b|a|s|n\i/a είπε...

συμφωνώ απόλυτα με την πεταλούδα. και ναι η ζωή συνεχίζεται. και τα παθήματα να γίνονται μαθήματα. κάτι που στην πολιτική ίσως δεν ισχύει. και καλό είναι πέρα από τα λάθη τα δικά μας να μαθαίνουμε και από τα λάθη των άλλων. γιατί και ο καιρός έχει γυρίσματα. και η υπομονή μας όχι άλλα όρια.
καλημέρα σου!

VAD είπε...

Oι ίδιοι τον εξέλεξαν,οι ίδιοι τον απομάκρυναν,οι ίδιοι του τα ριχνουν τώρα,αλλά εμείς τον πληρώσαμε.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Δε θεωρώως αγωνίστηκε για τίποτε. Πρώτο και κύριο μέλημά του ήταν να αποκαλύψει κι να τιμωρήσει τους προηγούμενους κλέφτες Επιμελημένα δεν το έπραξε.

Εκείνος που καλύπτει και κρύβει τους κλέφτες έχει σκοπό να κλέψει περισσότερα.

΄Οπερ έδει δείξαι....

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Roadartist είπε...

Έλα σιγά την παλικαριά!! Βρε παιδιά αν δεν έφευγε ο ίδιος, θα τον διώχνανε από μέσα.. Δεν τίθεται θέμα ευθιξίας.. τουλάχιστον εγώ αυτό εισέπραξα..

Side21 είπε...

Όλα κρίνονται ...
εκ του αποτελέσματος !!!

Αποτέλεσμα : Μηδέν εις το πηλίκον !!!

patsiouri είπε...

Φαντάσου τα ίδια να γράφεις σε καμιά δεκαριά χρόνια για τον...Πανίκα!
Χε χε!
Μου'φτιαξε η διάθεση όταν άκουσα ότι διεκδικεί κι'αυτός την αρχηγία...

demetrat είπε...

Κατάντησε η το αυτονόητο, ήτοι η αποδοχή της ήττας, να λέγεται παλληκαριά!
Εμ τότε η παλληκαριά πως θα πρέπει να λέγεται;
Σε πολλά συμφωνούμε, σε άλλα διαφωνούμε.
Ας πούμε δεν τον έλεγες και ρήτορα το σχωρεμένο, επειδή σε κοίταγε στα μάτια, κούναγε τα χέρια ,πλατσάναγε τα χείλια, και έλεγε ανελλιπώς
...και αυτή είναι η αλήθεια..
Δόξα τω θεώ,από ρήτορες αυτος εδώ ο τόπος, έχει βγάλει πολλούς και έχουμε καλύτερη άποψη γιά το σπορ.
Απλώς ο άνθρωπος, βάραγε δεμένο.
Το πήρανε και οι εφημερίδες που τον έκαναν πρωθυπουργό, και πέρασε ως ρήτωρ.Στην ιστορία πάντως θα περάσει σαν ο ατσούμπαλος με το νιντέντο !
Ένυγουέη που λένε και στο χωριό μου.
Κατευόδιο..
:)

leondokardos είπε...

Πεταλούδα μου,αποδείχθηκε οτι ο τέως προθυπουργ'ος μας δεν είχε το δυναμισμό, τη πυγμή, τη στόφα ενός πραγματικού ηγέτη. Επέδειξε δειλία, απερισκεψία και ατολμία σε όλες τις περιπτώσεις.Αντί να ξεκαθαρίσει καταστάσεις, τις κάλυπτε. Και πέρα απο αυτό, αγνόησε το λαό. Τιμωρήθηκε άγρια.

leondokardos είπε...

basnia η πολιτική είναι... άτιμο πράγμα. Κρύβει πολλά,φανερώνει λίγα και δε διακρίνεται για ειλικρίνεια. Άκουσέ με, κάτι ξέρω !!
Όσο για τα όρια, ναι,δεν έχουμε άλλα περιθώρια.

leondokardos είπε...

VaD, πάντα ο λαός πληρώνει τους ανίκανους κυβερνήτες του, δυστυχώς.
Ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο τώρα.
Ίδωμεν.

leondokardos είπε...

Γλαρένια μου, μα γιαυτό τον τιμώρησε ο κόσμος, ακόμα και ο δικός του, γιατί δεν έκανε τίποτα. Στάθηκε ένας ανίκανος ηγέτης.
Η αδυναμία του και η έλειψη ηγετικής πυγμής, τον οδήγησε να καλύψει σκάνδαλα, αντί να τα στιγματίσει και να διώξει τους υπαίτιους, κιας έχανε τη διακυβέρνηση. Δε πιστέυω οτι τους κάλυψε για "να κλέψει περισσότερα".
Έδειξε απλά οτι ήταν λίγος για τη θέση του.

leondokardos είπε...

Αρτιστάκι μου δε μίλησα για παλικαριά. Είπα απλά οτι ανέλαυε ευθύνες και οτι η αναγνώρισηκαι αποδοχή ευθυνών είναι μια σημαντική πράξη.Άλλο να φύγεις μόνος σου και άλλο να σε διώξουν οι άλλοι.
Ξέρουμε πολλούς που αναλαμβάνουν ευθύνες, συνήθως τις ρίχνουν στους άλλους.
Κατά τα άλλα, πλήρωσε την ανικανότητά του.

leondokardos είπε...

side , μα ασφαλώς όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και στη προκειμένη περίπτωση, καμία δικαιολογία δε χωράει. Απέτυχες, φεύγεις.

leondokardos είπε...

patsiouri, αν ο Πανίκας αναλάβει αρχηγός, τι να σου κάνει ένα σχόλιό μου. Η περιοχή παράγει πολλές ντομάτες και άλλα ζαρζαβατικά...

leondokardos είπε...

demetrat , βγάζεις πολύ θυμό και ...καλά κάνεις.
Πάντως εγώ δε μίλησα για παλληκαριά, είπα απλά για ανάληψη ευθυνών και οτι αυτό-επιτέλους- ήταν η σημαντική του πράξη. Νομίζω οτι η αποδοχή ευθυνών, σε πολλά επίπεδα, λείπει απο τη σημερινή κοινωνική ζωή.
Η ρητορική του πάλι, έχει αναγνωριστεί-αυτή είναι η αλήθεια!!! Αν και θεωρώ οτι η ρητορική στους πολιτικούς είναι μάλλον ελάττωμα, γιατί έτσι ,πίσω απο τα χοντρά και ηχηρά λογια, τη στάση και τις κινήσεις,κρύβουν αλήθειες και κάνουν τα ασήμαντα να φαίνονται σημαντικά.
Επειδή έχω την υποψία οτι με τηνανάρτησή μου ...εξύθμνησα το..άτομο, πρώτον κάτι τέτοιο α[ο πουθενά δεν συνάγεται και δευτέρον διάβασε τις δύο παλαιότερες αναρτήσεις μου, τη Φυγή και τις Ευκαιρίες.
Καισ΄άλλα με υγεία!!

demetrat είπε...

όχι όχι μην ανησυχείς, καθόλου δεν θεωρώ πως εξυμνείς τον συγκεκριμμένο.
Θυμό; ε ναι , να μην έχω που ένας άσχετος που βαφτίστηκε χαρισματικός από τα ΜΜΕ και διέλυσε τα πάντα;
(και επιμένω, ρήτορας δεν υπήρξε ποτέ.Η ρητορική είναι χάρισμα.Σου φάνηκε ο Κωστάκης πως είχε έστω και ένα; :)

leondokardos είπε...

demetrat καλημέρα.
Πολλοί είναι θυμωμένοι με το τέως, είτε τον ψήφισαν είτε οχι. Και αυτό γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος να πάει η χώρα μπροστά.
Ρητορική ; Ίσως θα έπρεπε να πω οτι είχε μιά ευχέρια λόγου, δηλαδή είχε μιά ευφράδεια, τόνιζε σωστά,δεν έκανε σαρδάμ. Σύμφωνοι λοιπόν, αυτά δεν έχουν το βάρος της ρητορικής, αυτή είναι η αλήθεια !!!!!
Ας του αφήσουμε και κάτι, μη το ξεγυμνώσουμε τελείως !!

demetrat είπε...

όχι όχι όχι και όχι.
Το θέλω να είναι εντελώς ξεβράκωτο!
Να μάθει πως είναι να μηνεχειςεναφιλοκιαποπανωνασεδερνεικιοντουνιάς
Εμας πως μας άφησε με το βρακί.
:))))
δ

marianaonice είπε...

"...Η ανάγκη όμως καμιά φορά αποδεικνύεται ισχυρότερη από τη λογική.
Η προδοσία είναι τότε αναπόφευκτη.
Αλλά η ζωή συνεχίζεται. Και εμείς μόνο στον εαυτό μας μπορούμε να στραφούμε, να αναγνωρίσουμε πόσο λανθασμένα εύπιστοι είμαστε και να γίνουμε αυστηρότεροι όταν κάνουμε τις επιλογές μας..."

O επίλογός σου τα λέει όλα!
Ουδέν σχόλιον!
:)))

βιολιστης στη στεγη είπε...

Αν ο ηγέτης, δεν καταφέρει να ταϊσει ελπίδα τον κόσμο, έχει αποτύχει...
Αν τον ταϊσει ελπίδα και μετά τον διαψεύσει, έχει καταδικαστεί...
Αν προδώσει τούς πολίτες του και παρατήσει τα όπλα, έχει ταπεινωθεί...
Αυτός έκανε ότι μπορούσε να πετύχει και τα τρία!

leondokardos είπε...

Βρε demetrat, το ρισκάρεις ;Το... θέαμα θα είναι ...αποκρουστικό, αν του έχει μείνει τίποτα !!!

leondokardos είπε...

Μαριάνα μου, αλλάξαμε σελίδα.Μόνη ευχή, να πάνε όλα καλά, να προκόψει αυτός ο έρημος τόπος.

leondokardos είπε...

Βιολίστριά μου, τρία στα τρία που λένε!!
Έχεις δίκαιο, τέτοια επιτυχία, τι να σου πω.
Ίσως είναι γραφτό, ορισμένοι άνθρωποι ό,τι κιαν κάνουν, να αποτυγχάνουν.

NdN είπε...

Λεοντόκαρδε ο Καραμανλής εχασε μια τεράστια ευκαιρί το 2004 γιατί ο κόσμος του έδωσε τη δύναμη να κάνει πολλά πράγματα και κυρίως να συγρουστεί με αντιλήψεις και πρακτικές που ειχαν κάνει κακό και είχαν απογοητεύσει τους Ελληνες. Δυστυχώς αυτός έχασε την ευκαιρία μην κάνοντας τίποτα. Δεν πάλεψε για τίποτα, δε συγκρούστηκε με κανέναν, δεν ήλεγξε κανέναν, με αποτέλεσμα όλα όσα είδαμε αυτά τα τελευταία 5,5 χρόνια. Τους λόγους που δεν το έκανε δεν τους ξέρω. Πιθανολογώ όμως ότι δεν ήθελε να κυβερνήσει. Κακώς από την πρώτη στιγμή που επέλεξε να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ.

Το ότι παραιτήθηκε δεν το βλέπω ως πράξη "παληκαρίσια". Ωστόσο δεν παύει να έχει τη στήριξη μου απέναντι σε όλους αυτούς που μέχρι χτες τον έγλυφαν και σήμερα θέλουν να του φορτώσουν τα πάντα.

leondokardos είπε...

NdN ο Καραμανλής αποδείχθηκε ένας ανίκανος κυβερνήτης.Του δόθηκε πράγματι η ευκαιρία το 2004 να αλλάξει πολλά πράγματα στη διακυβέρνηση της χώρας.Κλειστηκε με μερικούς δικούς του ανθρώπους και πρωτοκλασάτους υπουργούς και δεν άκουσε τα προβλήματα του κοσμάκι. Εφάρμοσε παλιές μεθόδους άσκησης της εξουσίας, παλαιοκομματικής μορφής.
Του καταμαρτυρώ πάρα πολλά, γιατί η χώρα έχασε πεντέμισι χρόνια και ο ιδιος ξεφτέλησε ένα μεγάλο κόμμα απαραίτητο για ένα δημοκρατικό κράτος.
Αν δεν ήθελε απο την αρχή να κυβερνήσει, ας μη τόκανε, κανένας δεν τον υποχρέωσε, όταν εξελέγη υπήρχαν άλλοι 4 διεκδικητές της αρχηγίας. ΄Ετσι απλά απαξιώθηκε ο ίδιος και για μένα τελείωσε πλέον ο πολιτικός του κύκλος.
Οχι, η παρείτησή του ήταν αναγκαία, απλά λέω οτι ανέλαβε τουλάχιστον ό ίδιος κάθε ευθύνη για το γκρέμισμα του κόμματός του, δείχνοντας οτι κατ'αλαβε πόσο μεγάλο κακό έκανε.

Lilith είπε...

Ήξερα κάποιον που ποτέ δεν έδειχνε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους.
Αρκετά μυστικοπαθής, φρόντιζε πάντα να μην "ανοίγεται" και πολύ...
Πάντα του έλεγα ότι δεν κάνει καλά.
Και μια φορά είπε να με ακούσει.
Και εμπιστεύτηκε κάποιον.
Και αυτός ο κάποιος τον "πούλησε" για πλάκα!
Τι να του πω εγώ τώρα αυτού του ανθρώπου;
Να ξαναεμπιστευτεί;
Και πού να το στηρίξω;

demetrat είπε...

καλέ;
σου είπα εγώ πως θα βλέπω κιόλας!
Είπαμε, αλλά δεν έχω τέτοια κουράγια η κακομοίρα.
:)
δ

faraona είπε...

Eχω την εντύπωση οτι η εμπιστοσύνη χτίζεται εκεί οπου αρχίζει, ανάμεσα στούς ανθρώπους ,η γνήσια διάθεση να λένε και να πράττουν μόνο αλήθειες.
Φιλιά πολλά Λεοντόκαρδέ μου!

leondokardos είπε...

Lilith μου, η σημερινή εποχή είναι δύσκολη. Οι άνθρωποι άλλαξαν συμπεριφορές, σήμερα επικρατεί η ψευτιά,η κολακία,το ρηχό,η αδιαφορία και τόσα άλλα,που πρέπει να μας κάνουν επιφυλακτικούς. Εγώ έδειχνα πολύ εύκολα εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα σε άτομα που θεωρούσα δικά μου. Και όμως. Τώρα βλέπω οτι δεν άξιζαν της εμπιστοσύνης μου, της εκτίμησής μου. Άστα λοιπόν, μη το συζητάμε.

leondokardos είπε...

demetrat, σύμφωνοι, τι να βλέπεις εξάλλου ;;!!

leondokardos είπε...

faraona χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω. Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να έμπιστευτείς ανθρώπους. Γιατί λείπει η ειλικρίνια, η αλήθεια και αλίμονο στους εύπιστους. Πάνω απο κάθε τι άλλο μπαίνει το προσωπικό συμφέρον για το οποίο θυσιάζονται αξίες και η ηθική.

marianaonice είπε...

"...Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να έμπιστευτείς ανθρώπους. Γιατί λείπει η ειλικρίνια, η αλήθεια και αλοίμονο στους εύπιστους..."

Λεοντόκαρδε ξαναπές το!!
Αλοίμονο στους εύπιστους!
Και κάθε μέρα αυτό γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο!!
Ανάμεσά μας κυκλοφορούν πολλοί δήθεν ειλικρινείς, που στο τέλος αποδεικνύονται υποκριτές και καιροσκόποι!

leondokardos είπε...

Μαριάνα μου, πόσο δίκαιο έχεις.
Ποιόν να εμπιτευτείς, τι να του εμπιστευτείς ; Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει. Μυστήριο η ψυχή καθενός.
Για ποιά ειλικρίνεια μιλάμε;Αυτή που κρύβει επιδειώξεις προσωπικές, έχθρες, εκόμα και εκδίκηση;
Το ξεναλέω λοιπόν : Αλοίμονο στους εύπιστους. Εκείνους που στηρίχθηκαν, άνοιξαν τη ψυχή τους, έδωσαν, για να απδειχθεί τελικά΄πόσο έξω έπεσαν στις εκτιμήσεις τους.

ippoliti_ippoliti είπε...

Leodokarde καλησπέρα. Εγώ πάλι μιλώντας για το 2ο μέρος της ανάρτησης, ελπίζω και πιστεύω ότι όταν κάποιος καταχράται την εμπιστοσύνη του άλλου, δεν είναι αυτός που εμπιστεύθηκε που χάνει αλλά αυτός που καταχράσθηκε την εμπιστοσύνη.
Κι όσον αφορά το 1ο μέρος σου, ηγετικό φινάλε για μένα. Ήταν η 1η φορά που είδα στον Καραμανλή έναν ηγέτη, υποκλίθηκα στην αποχώρησή του.
Πολύ καλό βράδυ

leondokardos είπε...

ippoliti,δε σα συμφωνήσω μαζί σου. Όταν εμπιστευτείς τον άλλο για σοβαρά θέματα, όταν νιώθεις οτι ο άλλος είναι κοντά σου, για σένα μόνο και ανοίγεσε, όταν παρόλα αυτά προδοθείς, εσύ υποφέρεις, εσύ στενοχωριέσε,εσύ μετανοιώνεις. Ο άλλος που σε πρόδωσε, δε καταλαβαίνει τίποτα. Γιατί δεν είχε ψυχή, ανθρωπιά,εντιμότητα.
Όσο για το Καραμανλή, εγώ τον θεωρώ πολιτικά ξεγραμμένο, έστω κιαν έκανε τη μόνη καλή εμφάνησησ εκείνο το βράδυ στο Ζάπειο.Κρίμα γιατί είναι νέος και πολλοί στηρίχθηκαν στις, ανύπαρκτες ικανότητές του.

dyosmaraki1 είπε...

Ομως τελικά ποιά ευθύνη ανέλαβε ο ηγέτης? Πέρα από την απόσυρσή του (ηθελημένη βέβαια)δεν είδα να αναλαμβάνει καμιά αληθινή ευθύνη για τα χρέη που αν όχι δεν αντιμετωπίστηκαν, διογκώθηκαν σε επικίνδυνο σημείο.
Για μένα σωστός ηγέτης είναι εκέινος που λέει,έσφαλλα θα πληρώσω όπυ έκανα λάθος.
Ο συγκεκριμένος ηγέτης δεν νομίζω πως θα κληρθεί να πληρώσει τίποτα...
Εξ άλλου πιστεύω πως αυτό που τελικά τον οδήγησε σε αδιέξοδα ήταν πως ακριβώς ΔΕΝ εμπιστευόταν τους ανθρώπους (έστω και αν δίνεται διαφορετική εντύπωση).
Και αν τελικά κάνω λάθος και εμπιστεύτηκε τότε μάλλον εμπιστεύτηκε άτομα που ο ίδιος επέλεξε και βγήκαν ανίκανοι.
Η μπορεί να ισχύει και το άλλο, δηλαδή πως επειδή ο ίδιος δεν χάραξε μια συγκεκριμένη γραμμή και δεν έπαιρνε θέση στα καίρια ζητήματα, οι γύρω του έκαναν ότι ήθελαν.
Πάντως ότι και να πούμε εμείς η ιστορία θα τον κρίνει για όσα έκανε και για όσα δεν τόλμησε να κάνει...

leondokardos είπε...

dyosmaraki, κανένας ηγέτης δεν έχει ποτέ πληρώσει σφάλματα και παραλείψεις. Αυτά τα πληρώνει ο λαός, όπως και στη προκειμένη περίπτωση. Για μένα, φάνηκε λίγος και διστακτικός, δίχως πυγμή τη στιγμή που έπρεπε. Δε βγήκε έξω να ακούσει, να αφουγκραστεί το κοσμάκι. Εμεινε με τους λίγους κολητούς του που του έλεγαν ο,τι ήθελαν. Φαίνεται δε οτι η επιλογή των ατόμων αυτών δεν ήταν πετυχημένη.Και ασφαλώς η ιστορία θα τον κρίνει.