Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΚΟΝΕΣ......

Όμορφη εικόνα- εικόνα ελπίδας.


Δεν με ενδιαφέρουν πλέον η πολιτική και οι πολιτικοί. Για κάποιους συγκεκριμένους λόγους,γνώρισα τα πράγματα από κοντά. Κατάλαβα τι θα πει πολιτική και τι πολιτικός.
Δε θέλω πλέον να εγκλωβίζομαι μέσα στα στενά κομματικά πλαίσια που θολώνουν τις καταστάσεις, που σε υποχρεώνουν να τις βλέπεις κάτω από το κομματικό πρίσμα. Θέλω να παραμένω ελεύθερος, μακριά από φανατισμούς, να κρίνω τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι με το δικό μου μυαλό, να κάνω τη δική μου κριτική, να βγάζω τα δικά μου συμπεράσματα, μακριά από τη κάθε δημοσιογραφική διαστροφική παρουσίαση των γεγονότων.
Με διακατέχει όμως αγωνία και απογοήτευση για το μέλλον αυτού του τόσο όμορφου τόπου που ζούμε και που του αξίζουν πολλά περισσότερα.

Να όμως που προ ημερών είδα μια εικόνα που μου άρεσε. Παρουσίαζε κάτι διαφορετικό, που δίνει ελπίδες.
Είδα το Παπανδρέου και το Σαμαρά να τα λένε χαμογελαστοί, μόλις μια μέρα μετά την εκλογή του δεύτερου. Δυό παλιοί φίλοι, συμφοιτητές και συγκάτοικοι στο ίδιο Πανεπιστήμιο σε μια ξένη χώρα. Ίσως να μοιράζονταν μαζί τις αγωνίες τους, τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής εκεί, ίσως ακόμα και τις ίδιες φιλενάδες.
Συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν μαζί τις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, στριμωγμένη από χίλια δυό προβλήματα, που για να λυθούν χρειάζεται ευρύτητα αντιλήψεων, συνεργασία, σύμπνοια. Θα έχουν τις πολιτικές τους διαφορές, το είπαν. Ξεκινούν όμως με διάθεση συνεργασίας.
Και αυτό το διαφορετικό που είδα, αυτή η ευχάριστη εικόνα, μακάρι να είναι το ξεκίνημα μιάς ποιοτικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής της χώρας.



Εικόνα ασχήμιας- εικόνα θλίψης.

Λοιπόν φαίνεται ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε τη τάση να αποκρύπτουμε και ηθελημένα να ξεχνάμε την ιστορία μας. Επιλέγουμε τις «σελίδες» που μας κάνουν, αυτές προβάλλουμε και επιδεικτικά θάβουμε ό,τι άλλο θεωρούμε ότι δε μας βολεύει. Προσποιούμαστε ότι κάποια γεγονότα της ιστορίας μας απλά δεν συνέβησαν και τείνουμε να τα διαγράψουμε.

Ιδού ένα παράδειγμα: είδα σε εφημερίδα ένα άρθρο που περιέγραφε τη κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παλιά βασιλικά ανάκτορα του Τατοίου. Τραγικές φωτογραφίες με μισογκρεμισμένα κτίσματα, δωμάτια με πεταγμένα μέσα ενδύματα και διάφορα άλλα πράγματα, αναποδογυρισμένα έπιπλα και μισοκατεστραμένοι ζωγραφικοί πίνακες.
Ύστερα από τόσα χρόνια, τα κτίσματα θα μπορούσαν να έχουν αποκατασταθεί και συντηρηθεί, να έχουν τοποθετηθεί τα έπιπλα στα διάφορα δωμάτια μαζί με άλλα αντικείμενα της βασιλικής οικογένειας και να έχουν μετατραπεί τα παλιά ανάκτορα σε ένα Μουσείο μιάς συγκεκριμένης περιόδου της ιστορίας μας, που τώρα έχει παρέλθει οριστικά.
Η γύρω περιοχή θα μπορούσε να έχει μετατραπεί σε ένα καταπράσινο πάρκο περιπάτου.

Και σε άλλες χώρες άλλαξαν τα καθεστώτα. Και άλλες χώρες πέρασαν δυσάρεστες περιόδους στην ιστορία τους. Όμως όχι μόνο δε γκρέμισαν, αλλά συντήρησαν οτιδήποτε σχετικό με εκείνη την εποχή, όπως ανάκτορα και μνημεία, μετατρέποντάς τα σε χώρους επίσκεψης των τουριστών.
Εμείς εδώ παθαίνουμε παράκρουση για οτιδήποτε σχετικό με τη περίοδο της βασιλείας, λες και δε τη ζήσαμε. Δε μας άρεσε και τη τελειώσαμε. Αλλά μπορούμε να τη διαγράψουμε από την ιστορία μας ; Το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε κατοικία του ξενόφερτου πρώτου βασιλιά, ας το γκρεμίσουμε λοιπόν και αυτό !!
Και μη μου πείτε ότι τα χρήματα για την αποκατάσταση του Τατοίου θα ήταν καλύτερα να διατεθούν για άλλους κοινωνικούς σκοπούς. Γιατί σε αυτή τη χώρα μας, πάντοτε βρίσκονται χρήματα όταν το θελήσουμε, ενώ άλλα σπαταλούνται δίχως ντροπή.

Δύο εικόνες διαφορετικές, δύο διαφορετικών εποχών. Η μία να προκαλεί ελπίδα και η άλλη θλίψη.

28 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Καλησπέρα :-)

Για την πρώτη "εικόνα" συμφωνώ μαζί σου. Είναι άνθρωποι, υπήρξαν συγκάτοικοι και πιθανώς φίλοι...
Κάτι που δεν αξίζει να χαθεί στο όνομα της πολιτικής.
Είναι στο χέρι τους.
Μόνο υποκριτές να μην γίνουν...

Για το δεύτερο.
Θεωρώ την κατάσταση στο Τατόι απαράδεκτη.
Το να διατηρήσεις την ιστορία σου, όποια κι αν είναι αυτή - είναι δείγμα πολιτισμού.
Όπως κάνουν όλα τα υπόλοιπα κράτη, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία που έχει ανοιχτά τα κτίρια του Νταχάου...... τι έπρεπε να κάνει, να μην τα δείξει, θα άλλαζε κάτι;

Έχω ζήσει παρόμοια κατάσταση στο Λαύριο με το άγαλμα του Σερπιέρι.
Που το αποκαθήλωσαν λες και μ' αυτή τη πράξη άλλαξαν τα γεγονότα.
Πέραν του προσώπου - δεν παύει να είναι ένα γλυπτό - ένα έργο τέχνης.
Την ιστορία την γνωρίζουμε.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Για το πρώτο, απ΄ το στόμα σου και στου Θεου το αυτι...


Για το δευτερο
εμεις να δεις εδώ τι κτίρια με ιστορία εχουμε μισογκρεμισμένα στο ελεος των άστεγων, των αλλοδαπών, και προπάντων της φθοράς του χρόνου
Βεβαια δεν ειναι Τατοι, αλλα΄εχουν κι αυτα τη δική τους ιστορικη αξια
Τέλος πάντων, ας πάνε τα αλλα μπροστά κι εχει ο Θεός..

Κοντολάμπρος Ηλίας είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΛΙΩΝΤΑ
ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ
ΕΓΩ ΑΝΑΦΩΝΩ
«ΕΝ ΣΟΦΙΑ (Ε)ΨΗΦΙΣΕ
Ή
ΕΝ ΣΟΦΙΑ (Α)ΨΗΦΙΣΕ»
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΟΡΙΜΟΤΗΤΑΣ.
ΙΣΩΣ ….ΚΑΠΟΤΕ……

kariatida62 είπε...

Kαλησπέρα!
Όσον αφορά το πρώτο θέμα σου, νομίζω ότι παρασύρεσαι απο την καλή αύρα και των δύο! Μακάρι αλλά δεν ευελπιστώ σε μια ουσιαστική συνεργασία κυβέρνησης -αντιπολίτευσης τουλάχιστον για τα εθνικά θέματα, όπως η εξεωτερική πολιτική, παιδεία, οικονομία.
Για το δεύτερο θέμα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, την ιστορία μας πρέπει τουλάχιστον να την περιφρουρούμε και μέσα στην ιστορία της Ελλάδος υπήρξε για τόσα χρόνια η βασιλεία...
Όπως πολύ σωστά επισημαίνεις στις ξένες χώρες άλλαξαν τα καθεστώτα αλλά όλοι τους διατήρησαν και περιφρούρησαν την ιστορία τους ακόμα και για χρονικές περιόδους που υπήρξαν δυσάρεστες, μοιραίες!

leondokardos είπε...

Βάσσια για το πρώτο θέμα,θέλω να ελπίζω οτι θα βγεί κάτι διαφορετικό για το καλό αυτού του τόπου και όλων μας. Θα περιμένουμε να δούμε.
Ακριβώς όπως τα λες για το δεύτερο θέμα είναι τα πράγματα. Βλέπεις οι Γερμανοί αφήνουν τα τρομερά στρατόπεδα συγκέντρωσης ανοιχτά για επίσκεψη, εκεί που μαρτύρησαν τόσες χιλιάδες ψυχές. Και δε ντρέπονται να τα δέιχνουν, ίσως για να μη ξανασυμβεί κάτι τέτοιο τρομερό στο μέλλον.
Καλό ΣΚ.

leondokardos είπε...

Ρίκη, όπως λέω και στη Βάσσια, ελπίζω για κάτι καλό, μακάρι να μη διαψευστούμε.
Κάθε ιστορικό κτίριο κάτι έχει να πει, μια ιστορία, ένα γεγονός,κάτι συμβολίζει και πρέπει να το σεβόμαστε και να το συντηρούμε. Αλλά εδώ εμείς μουτζουρώνουμε αγάλματα, απλά γιατί δε συμφωνούμε με ό,τι αυτό θυμίζει!!

leondokardos είπε...

Ηλία έτσι είμαστε σα λαός, Α ή Ε ψηφίζουμε, και με βάση τα προσωπικά μας συμφέροντα. Όσο για ορημότητα, άστα καλύτερα....

leondokardos είπε...

kariatida,άφησε με να με συνεπαίρνει ακόμα η αύρα της αισιοδοξίας, παρά το γεγονός ότι είμαι φύσει απαισιόδοξος άνθρωπος. Θα δούμε που θα πάει το πράγμα.
Όσο για την ιστορία μας και ό,τι η διαδρομή της μας έχει αφήσει, δείχνουμε μικροψυχία με τη στάση μας. Θεωρούμε προφανώς ότι η Ακρόπολις και μερικά ακόμα αγάλματα, τα λένε όλα και αρκούν αυτά για να μεγαλώνουν και να μορφώνονται τα παιδιά μας και να μας θαυμάζει ο κόσμος.
Μα είναι τόσο μεγάλη η περιφρόνηση στην ιστορία μας, το θάψιμο σε ό,τι δε μας αρέσει, κιας λένε ότι η ιστορία διδάσκει.
Καλό ΣΚ.

Lilith είπε...

Καταρχήν, εύχομαι να το εννοείς ότι δεν σε ενδιαφέρουν πλέον οι πολιτικοί και η πολιτική.
Όσον αφορά στα δύο παλιά φιλαράκια και συμφοιτητές, επέτρεψέ μου να έχω τις αμφιβολίες μου, μιας και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Γιώργος είχε μακρύ μαλλί και τραγούδαγε στο Woodstock αγκαλιά με τον Αντώνη. :)
Κατά τη γνώμη μου, η πολιτική είναι σαν τη μηχανή του κιμά. Όπως και να μπεις από τη μια, κιμάς θα βγεις από την άλλη.
Για το δεύτερο θέμα, νομίζω ότι το λάθος μας είναι που δεν ζητήσαμε από τους Γερμανούς να φροντίσουν το παλάτι! Δεν νομίζω να είχαν αντίρρηση. ;)

Καλό μεσημέρι!

tovenito είπε...

όπως πάντα μετρημένος και σωστός. συμφωνώ με κάθε λέξη σου!

leondokardos είπε...

Lilith, ναι πράγματι δεν με ενδιαφέρουν πλέον πολιτική και πολιτικοί. Είδα πολλά, κατάλαβα πολλά, ευχαριστώ δε θέλω άλλο!!
Για το δεύτερο θέμα, πρώτη φορά θα διαφωνήσω μαζί σου ….ηλεκτρονικά ! Την ιστορία κάθε χώρας τη γράφουν οι λαοί της και κανείς άλλος. Εμείς εδώ έχουμε απλά τη τάση να θέλουμε πολλές φορές να μας γράφουν την ιστορία μας …οι ξένοι !! ΄Oταν ύστερα από 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς κάναμε αγώνα απελευθέρωσης, οι αρχιστράτηγοι και οι πολιτικοί μας, μαλώνανε μεταξύ τους, γιατί άλλοι θέλανε τους Ρώσους, άλλοι τους Άγγλους και άλλοι τους Γάλλους !! Μαλώναμε ποιούς θα φωνάξουμε για να μας βοηθήσουν, αντί ενωμένοι να πολεμήσουμε τους τότε εχθρούς μας !! Με αυτά τα χάλια, μας φόρεσαν τον Όθωνα και την Αμαλία. Εμείς δε φταίγαμε ; Οι άλλοι μας φταίνε ;
Από τα αρχαία χρόνια δε παλεύαμε μεταξύ μας, κάθε πόλη εναντίον μιας άλλης; Αυτή τη νοοτροπία δε διατηρούμε και σήμερα, κατηγορώντας κάθε τόσο τους ξένους ότι μας φταίνε ;
Τι μας φταίνε τα μνημεία, όταν βεβηλώνουμε το άγαλμα της Λέλας Καραγιάννη, μόνο και μόνο γιατί τη σκότωσαν «εκείνοι» και όχι «εμείς» ;;;!!!
Ας σεβαστούμε λοιπόν την ιστορία μας, έτσι όπως τη γράψαμε ΕΜΕΙΣ, ας διδαχθούμε από τα σφάλματά μας αν είμαστε ικανοί και ας αφήσουμε τους ξένους.
Όσο για τους Γερμανούς, να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε τα μπουντρούμια στην οδό Μέρλιν, όπου μαρτύρησαν και βασανιστήκαν Έλληνες πατριώτες, γιατί και αυτός ο χώρος μνημείο είναι. Και ειλικρινά δε ξέρω εάν υπάρχει ακόμα, γιατί διόλου απίθανο να κτίσαμε καμιά πολυκατοικία εκεί, από ….σεβασμό στο χώρο !!!!
Καλό ΣΚ.

Lilith είπε...

Και λες ότι διαφωνούμε;;; :)))

Καλημέρα!

VAD είπε...

Πάντα υπάρχει ελπίδα,φίλε Λεοντόκαρδε,δεν μπορει να αρεμενίζουμε συνεχώς στραβα...κάτι θα γίνει...

leondokardos είπε...

tovene, εκτιμώ ιδιαίτερα τα λόγια σου και σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ.

leondokardos είπε...

Lilith οχι δε διαφωνούμε, απλά ίσως διαπιστώνουμε τα ίδια πράγματα, βλέποντάς τα απο διαφορετική γωνία.

leondokardos είπε...

VaD ξέρεις δε διακρίνομαι για την αισιοδοξία μου, το αντίθετο, είμαι μάλλον πεσιμιστής. Όχι όμως αδιακαιολόγητα. Μακάρι να φέρουμε το καράβι στη σωστή πλεύση του.

Βάσσια είπε...

Λεοντόκαρδε γι αυτό ακριβώς το λόγο τα "εκθέτουν" οι Γερμανοί και οι κάθε "γερμανοί" , για να μη ξεχνούν ούτε αυτοί αλλά ούτε και ο υπόλοιπος κόσμος.

Καλησπέρα

leondokardos είπε...

Βάσσια μου ναι, ακριβώς, τα μνημεία είναι για να μας θυμίζουν όχι μόνο τις δόξες ενός έθνους, αλλά και εκείνα που δε θα πρέπει να ξανασυμβούν.

NdN είπε...

Γεια σου Λεοντόκαρδε,

Για την πρώτη εικόνα θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής δεν νομιζω ότι θα συνεχίσει για πολύ. Εχω την εντύπωση ότι και ο Σαμαράς (όπως αντίστοιχα και ο ΓΑΠ αν ήταν τα πράγματα από την ανάποδη) θα αναγκαστεί να υπακούσει στις λακιστικες φωνές που αθ ζητάνε hard core αντιπολίτευση.

Για το δεύτερο θα συμφωνήσω απόλυτα. Από το να ρημάζουν, θα έπρεπε να αξιοποιηθούν και να "αποτελέσουν" τμήμα της ελληνικής ιστορίασ. Εξάλλου δεν νομίζω ότι κινδυνεύουμε από κανέναν πλέον. Οσοι βλέπουν ακόμα φαντάσματα καλύτερα να επισκευτούν οφθαλμίατρο ή ακόμα καλύτερα ψυχίατρο.

leondokardos είπε...

NdN αν και δεν φημίζομαι για την....αισιοδοξία μου, η πρώτη εικόνα σα να μου έδωσε μιά ελπίδα, τουλάχιστον να περιμένω να δω πως θα εξεληχθούν τα πράγματα. Ίσως να αλλάξει επιτέλους αυτό το "παραλάβαμε καμένη γη" που τόσο συχνά ακούγαμε.
Όσο για το δεύτερο, πράγματι δε κινδυνεύουμε απο κάτι που πέρασε για πάντα και το να θέλουμε να ξεχάσουμε μια περίοδο της ιστορίας μας είναι παντελώς ανόητο.Μουσείο θα γινόταν το Τατόι,δε θα το ξαναδίναμε στο τέως !

marianaonice είπε...

Είμαστε λαός που νομίζει ότι κατεδαφίζοντας τα άψυχα κτίσματα και προτομές σβήνει το κακό παρελθόν του...
Αντί να παραδειγματιστεί από αυτό κάνει σαν να μην ...υπήρξε ποτέ!!

Οσο για την εικόνα Παπαδρέου Σαμαρά, τι να πω, ελπιδοφόρο φαίνεται, για να δούμε όμως...

Καλησπέρα Λεοντόκαρδε!

dyosmaraki1 είπε...

Σπαράζει η καρδιά μου που βλέπω το ένα μετά το άλλο κτίσμα της πολιτιστικής μας κληρονομιά να καταρρέουν.
Εγκληματική αμέλεια λέγεται αυτό.
Συμφωνώ πως όταν το κράτος θέλει βρίσκει τα χρήματα.

Οσο για την εικόνα των δύο πολιτικών συμφωνώ με τα όσα γράφεις.
Το μέλον θα δείξει εάν ήταν απλά ένα επικοινωνικό τέχνασμα κάποιων image makers η εάν αντικατοπτρίζει τις προθέσεις των 2 αρχηγών

leondokardos είπε...

Μαριάνα μέχρι εκεί φτάνει η βλακεία μας, να καταστρέφουμε μνημεία θεωρώντας οτι έτσι παίρνουμε εκδίκηση για κάτι που δε μας άρεσε !!
Μα δε βλέπεις, αγάλματα ανδρών που προσέφεραν σε αυτό το έθνος, μπρός στο Πανεπιστήμιο βάφονται απο ανόητους.
Ελπίδα είδα και εγώ στους δύο αρχηγούς , μακάρι να τα καταφέρουν στη τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

leondokardos είπε...

dyosmaraki1, μεγειά τη νέα...όψη !!
Η καταστροφή και βεβήλωση μνημείων και κτισμάτων είναι τόσο ανόητη πράξη. Έτσι καταστρέψαμε και τη παλιά Αθήνα- με άλλη έννοια βέβαια-που είχε τόσο όμορφα κτίρια,για να κτίσουμε τη τσιμεντούπολη που ζούμε.
Εδω στη περιοχή μου υπάρχει το
σπίτι που έζησε ο Πλαστήρας και αυτό του Ι.Μεταξα.Δύο επιγραφές αυτό λένε. Φοβάμαι οτι σε λίγο θα τα γκρεμίσουν, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν δύο μουσεία της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Εμείς θυμόμαστε μόνο την αρχαία ιστορία μας, μετά τα ξεχνάμε ή τα καταστρέφουμε όλα.

Side21 είπε...

Εύχομαι κι εγώ ...
αλλά οι ελπίδες λίγες ...
Δεν εμπιστεύομαι βλέπεις τα τζάκια !!!
Για το Τατόϊ τι να πεις εικόνα συνήθης
στην Ελληνική πραγματικότητα ...
Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στην Αθήνα
η κατάσταση του πρώην αεροδρομίου
στο Ελληνικό και η κατάντια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με λύπησε ...
Κι εδώ λίγες οι ελπίδες μου !!!
Καλή βδομάδα ...

leondokardos είπε...

side 21 απλά ελπίζουμε. Γρήγορα πιστεύω θα φανείεάν οι πολιτικοί μας θα αλλάξουν μυαλά.
Ακριβώς, ξοδέψαμε τόσα χρήματα για να φτιάξουμε εγκαταστάσεις και κτίρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τώρα τα εγκαταλείψαμε και φθίρονται. Τόσα λεφτά πεταμένα, δίχως πρόβλεψη τι θα γίνουν όλα αυτά που κατασκευάσαμε. Είναι το ελληνικό,"άσε και θα δούμε"

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Κοινοί οι προβληματισμοί, μα πάρα πολύ κοινοί....ουδέν έτερον Λιόντα μου
Καλή σου εβδομάδα!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

leondokardos είπε...

Γλαρένια μου έτσι είναι,όλοι προβληματιζόμαστε με τα συμβαίνοντα. Μακάρι όλα να πάνε καλά.
Καλημέρα, νάσαι πάντα καλά.