Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΕΙΠΑΝ..ΞΕΙΠΑΝ, ΕΧΕΣΑΝ ΤΗ ΠΑΡΟΛΑ ΤΟΥΣ..ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ !

Σιχάθηκα πλέον τη πολιτική και τους πολιτικούς. Καμία εκτίμηση για το ξεχαρβαλωμένο πολιτικό μας σύστημα.
Αλλά ρε γαμώτο…..

Γεμάτο συγκρούσεις είναι η ζωή μας. Σκέψεις, αντιλήψεις, αδιαπραγμάτευτες θέσεις, αλλάζουν συχνά, ίσως γιατί κάποιες συνθήκες μεταβάλλονται και ανατρέπουν αυτά που κάποτε ακράδαντα πιστεύαμε.
Το θέμα όμως είναι άλλο. Μπορεί να θεωρήσουμε απόλυτα φυσιολογική την αλλαγή μιας θέσης μας, φτάνει να το αποδεχθούμε και να το ομολογήσουμε. Εκείνο που θεωρώ ηλίθιο, ανέντιμο, έλλειψη γενναιότητας είναι η προσπάθεια να καλύψουμε και να δικαιολογήσουμε την αλλαγή αυτή με τη μέθοδο της…..σχετικότητας !
Αντί δηλαδή να παρουσιάσουμε τα πράγματα ξεκάθαρα, να παραδεχτούμε ότι ναι, αλλάξαμε απόψεις, προσπαθούμε να πείσουμε τους πάντες ότι η νέα μας θέση είναι κατά κάποιο μαγικό τρόπο απόλυτα ….σχετική με αυτό που αρχικά πιστεύαμε !!

Είναι λοιπόν σοσιαλιστικά τα μέτρα που έστω αναγκαστικά παίρνονται από τη κυβέρνηση ή άκρως φιλελεύθερα;;
Τα χρήματα υπάρχουν, μας έλεγαν και κοντέψαμε να το πιστέψουμε, αλλά τώρα «εδώ… τα χρήματα, εκεί τα χρήματα, πούναι τα χρήματα;;»
Δε χρειάζονται άλλα μέτρα, ούρλιαζε πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών, αλλά τώρα θα μας αλλάξουν τον αδόξαστο !!
O βαθμολογητής Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απέκλειε κάθε περίπτωση να πάμε στο ΔΝΤ!
Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας έλεγαν, αλλά ιδρώσαμε να πείσουμε τους φίλους μας να μας εξασφαλίσουν το δίκτυ ασφαλείας.

Αναγκαστήκαμε, σύμφωνοι δε λέω, αν και είμαι σίγουρος ότι υπήρχαν και άλλες λύσεις.
Όμως καταβάλλεται προσπάθεια με διάφορα λαϊκίστικα επιφωνήματα επικοινωνιακού τύπου, όπως τη χρήση καβαφικής ποίησης, αναφορές σε πράσινη ανάπτυξη και ασφαλή λιμάνια, να κρατηθεί μια ισορροπία πολιτικής ιδεολογίας και να ....σχετικοποιηθούν τα προηγούμενα με τα τωρινά !

Πρωθυπουργέ, μη μας λες μισές αλήθειες. Κόιταξέ μας κατάματα δίχως νάσαι σκυμμένος ως συνήθως επάνω στα χειρόγραφά σου, πες μας με λόγια ουσίας δίχως ωραιοποιήσεις και περικοκλάδες, τι μας περιμένει στη ζωή μας, για πόσο διάστημα θα υποφέρουμε επάνω στη προκρούστεια κλίνη που μας έβαλε το ΔΝΤ.
Θα αλλάξει αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα επιτέλους;; Στο κάτω κάτω ο πατέρας σου ήταν αυτός που άρχισε να κτίζει ένα κράτος της απάτης, οπότε «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» !! Θα βγούμε τελικά από τη κρίση στη ξαστεριά ;;

Δε το πιστεύω. Γιατί πράγματι φταίμε και εμείς οι πολίτες, δίχως να υπεισέλθω στην επίλυση του προβλήματος της κότας και του αυγού.
Ιδού και ολίγα παραδείγματα απίθανης βλακείας και παραλογισμού:

Αποκλείουν οι εκάστοτε ολιγάριθμοι τα λιμάνια μας από τα κρουαζιερόπλοια που γεμίζουν τις πόλεις μας με τουρίστες και αναζωογονούν τη πεθαμένη αγορά μας, κλείνουμε κεντρικά ξενοδοχεία. Στέλνουμε τις κρουαζιέρες στη διπλανή Τουρκία που μας έχει ξεπεράσει προ πολλού σε λιμενικές εγκαταστάσεις και εξυπηρετήσεις ιδιωτικών σκαφών. Πάμε να καταστρέψουμε και τη μόνη βιομηχανία που μας απέμεινε.
Προσλαμβάνονται ακόμα 16 υπάλληλοι στη Βουλή με τους 16 τόσους μισθούς, με τη δικαιολογία ότι οφείλεται σε ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
Καταγγέλθηκε ότι οι δύο επί των Οικονομικών Υπουργοί μας, έβγαλαν για μεσημέρι σε κοντινό εστιατόριο τους τρείς ελεγκτές του ΔΝΤ. Το γεύμα αυτό στοίχισε 750 ευρώ συν 50 ευρώ φιλοδώρημα !! Ο λογαριασμός στάλθηκε στο Υπουργείο.
Από την άλλη μέρα οι ξένοι πήγαιναν μόνοι για φαγητό πληρώνοντας συνολικά 40 ευρώ και οι τρείς !!

Και για να τελειώνουμε με τις….σωτήριες παρεμβάσεις του ΔΝΤ, κοιτάξτε τι έγινε στις άλλες χώρες:
Ουγγαρία: περικοπή δώρου Χριστουγέννων σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αύξηση ΦΠΑ 5%, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια. Αποτέλεσμα: ύφεση και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7%, άνοδος του ακροδεξιού κόμματος.
Λετονία: περικοπή εξόδων υγείας κατά 40% και κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, μείωση μισθών εκπαιδευτικών κατά 60% και κατά 20% δημοσίων υπαλλήλων. Αποτέλεσμα: συρρίκνωσα ΑΕΠ κατά 17% και η ανεργία έφτασε στο 23%.
Ρουμανία: απόλυση 100.000 δημόσιων υπαλλήλων και 50.000 εκπαιδευτικών με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Αποτέλεσμα: συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 8%.
Αργεντινή: μη τα ρωτάτε !!!

Εν αναμονή λοιπόν εξελίξεων που θα κάνουν τη ζωή μας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα !!
Και για να καλύψω και τη τελευταία λέξη του τίτλου της ανάρτησης, δες τε τι λέει ο Σουρής (1853-1919) πριν από τόσα χρόνια……

«Ποιός είδε κράτος λιγοστό
σ΄ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
……………………………
---------------------------------
Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια,
κλέφτες χωρίς μια πήχυ γη και κλέφτες με παλάτια,
ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί
ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή.»

Τόπαμε, η Ελλάδα ποτέ δε πεθαίνει, τι να λέμε τώρα…….

6 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Εξαιρετικο αρθρο απο την πρωτη ως την τελευταια του λέξη. Ιδιαιτερα μ αρεσει που αναφερομαστε δειλά δειλά στις δικες ευθυνες ως πολιτες .
Αντε,
ισως ειναι αιτια για μια νεα αρχη

ippoliti_ippoliti είπε...

Εξαιρετική κατά τη γνώμη μου ανάλυση, συμφωνώ μετο μεγαλύτερο μέρος της. θα διαφωνήσω με την αναφορά της ευθύνης των πολιτών όταν απεργούν που σαφώς έχει και θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.
Τι να πώ τέλος για την΄αναφορά στο Σουρή.
Καλό βράδυ Leondokarde

Βάσσια είπε...

Πολύ καλό το κέιμενό σου.

Για μένα μία λύση/εξέλιξη μπορεί να υπάρξει, ο "αφανισμός" τους πολτικά.

Κι ένα που έπρεπε να είχε πράξει η πολιτική ηγεσία "δήμευση της περιουσίας των κλεφτών" και θα μας έμεναν και χρήματα να "δανείσουμε" εμείς.

Καλό μήνα

leondokardos είπε...

Νίκο σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ασφαλώς έχουμε και εμείς οι πολίτες ευθύνες για το πάτο που πιάσαμε. Έναν τουρισμό έχουμε σα βιομηχανία και αυτόν πάμε τώρα να τον χαλάσουμε !!

leondokardos είπε...

ippoliti, δεν θέτω θέμα απεργίας στους εργαζόμενους, ξέρω οτι είναι η άμυνά τους απέναντι σε άγαρμπα μέτρα.Θέλω όμως να δω τώρα ύστερα απο τα μέτρα που πάρθηκαν τι θα κάνει ο κ.Παναγόπουλος που ασφαλώς θα πήγαινε για βουλευτής του ΠΑΣΟΚ;
Όταν ζητάμε εξωφρενικά πράγματα, πέρα απο κάθε δυνατότητα και λογική, δε νομίζεις οτι κάπου θα πρέπει να υπάρχουν όρια ;Και θα ήμουνα μάλιστα διατεθημένος να δεχθώ και διεκδικήσεις αρκετά πέραν των συνηθισμένων ορίων, αλλά κάπου θα πρέπει να συνερχόμαστε.

leondokardos είπε...

Βάσσια, μα δε βλέπεις, πάλι τα σπασμένα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα τα πληρώσουν. Που είναι οι μεγάλοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, που είναι το κυνήγι των φοροφυγάδων, ποιός μεγάλος π.χ. καναλάρχης καταδικάστηκε ποτέ για μη καταβολή ΦΠΑ;
Θα έχουμε μεγάλες αναταραχές και πολύ δικαίως και αυτή τη φορά θα κατέβουν στους δρόμους για πρώτη φορά πολλά περισσότερα άτομα.