Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ Μ...ΚΤΕΝΙΖΕΤΑΙ !!

Μη μου πείτε ότι δε περνάμε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής μας! Δε πλήττουμε βρε αδελφέ!

Άλλοτε μας κυριεύει ο ενθουσιασμός έστω και σε λανθάνουσα μορφή και άλλοτε η οργή, καθαρή και ξάστερη.
Ανεβοκατεβαίνουν οι διαθέσεις μας μέσα στη καθημερινότητά μας . Παρακολουθούμε κάθε μέρα έκπληκτοι ένα μείγμα παραλογισμού, αυθαιρεσίας, παρατυπίας, σχιζοφρένιας.

Δε πάμε καθόλου καλά. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πελαγοδρομούν.
Δίνει συνέντευξη ο πρωθυπουργός στο CNN και λέει ότι «δεν έχει σημασία τι θα συμβεί σε μένα, σημασία έχει τι θα συμβεί στη χώρα».
Μα αυτό είναι το πρόβλημα. Εδώ παραποιούνται θεσμοί όπως η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η Διαιτησία. Αντί ο Μηχανισμός Στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. να συζητηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή, έγινε….απλή ενημέρωση.

Και εσύ πρωθυπουργέ το ένα ταξίδι μετά το άλλο στα ξένα!! Για να ξαναβρεί η Ελλάδα την αξιοπιστία της, λες. Μα ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να γίνει αυτό, να ξαναβρεί ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στη πολιτική και τους πολιτικούς, πράγμα που θέλει πολύ δουλειά και τότε θα ξαναζωντανέψει, θα αναπνεύσει η χώρα.

Στρώσε λοιπόν το κώλο σου στο Μαξίμου, ασχολήσου με τη κατάσταση και πάψε να πουλάς σοσιαλισμό ανά τον κόσμο όταν εδώ ακολουθείς νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Ούτε ο λαϊκισμός ωφελεί πλέον. Σήκωσες τα μανίκια για να γκρεμίσεις ένα ήδη μισογκρεμισμένο αυθαίρετο παρέα με τη Μπιρμπίλω σου ! Φτάνει πλέον η πλάκα.
Ρώτα το πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα τώρα που θα τον δεις πως ξεμπέρδεψε η χώρα του από το τεράστιο χρέος που είχε. Φώναξε τους πιστωτές και τους είπα, πόσα σας χρωστάμε, πάρτε τα μισά και σκάστε! Και σήμερα η Βραζιλία δε χρωστά φράγκο. Αλλά βέβαια, τέτοια πολιτική θέλει αρχ…..

Πρωθυπουργέ το τάξει στην Ιθάκη κινδυνεύει με οριστικό ναυάγιο. Και ξέρεις, ένα τέτοιο ταξίδι δεν αξίζει να το ζήσουμε.

Έτσι λοιπόν προσπαθώντας να ξεφύγω από μαύρες σκέψεις, πήρα να διαβάσω το νέο μυθιστόρημα « Στων μελτεμιών τις ράχες» της φίλης μας bloger Ρίκης Ματαλλιωτάκη.
Στρωτή γραφή, καθαρή, διάφανη. Στην αρχή μέσα από ένα συμβάν, αναδύεται ξεκάθαρα ο χαρακτήρας του ήρωά της, του Δημήτρη. Έξοχος ο εσωτερικός του διάλογος με τον εαυτό του. Μάνα και Μαρίνα, τα άλλα δύο πρόσωπα του μυθιστορήματος, παίζουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο δίπλα στο Δημήτρη, επηρεάζοντας τη ζωή του.

Αυτά λοιπόν προς το παρόν. Άντε και κουράγιο !!

16 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Και ο δικός σου λόγος είναι ευθύς και ξεκάθαρος!!! Ταυτίζομαι με τις απόψεις σου και συνυπογράφω αυτά που μηνύεις στον κ. Πρωθυπουργό μας!
Ο τίτλος σου τα σπάει...:)

BUTTERFLY είπε...

Αυτο το βιβλιο θα το παρω κι εγω! Ισως την επομενη εβδομαδα κιολας πριν φυγω για διακοπες...
Οσο για τα υπολοιπα...λεγε εσυ, να λεμε κι εμεις, που ξερεις ισως αν γινουμε τοσοι πολλοι που η φωνη μας να αρχισει να σπαει τζαμια, να μας ακουσουν...
Καλημερα!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

να ξαναβρεί ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στη πολιτική και τους πολιτικούς;;;;;;



Απο δυσκολο ως απιθανο μου φαινεται.....

Βάσσια είπε...

Αν σ' ακούσει φίλε μου ο "αρχηγός" μας, το πολύ πολύ να πει.. "δίκιο έχει, τι άλλο να κάνει, άστους πολίτες να εκφραστούν" (ξέρεις όπως με τις πορείες).

Σημασία έχει εμείς να ανοίξουμε το δρόμο, από αυτούς μη περιμένεις πολλά.

Υ.Γ.
Είναι στα υπόψιν το βιβλίο. Και μετά τη κριτική σου, αγωνιώ περισσότερο.

:-)

b|a|s|n\i/a είπε...

αν δεν αλλάξει κάτι τώρα που όλοι μας απαξιώνουμε τα πάντα ίσως να μην αλλάξει ποτέ.
και μπορεί και να ακούγεται κάπως υπερβολικό μα έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να δίνουμε την πρέπουσα αξία σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. πάρε απλό παράδειγμα την eurovision που επιτέλους είναι η πρώτη χρονιά μετά τόσα χρόνια που η κάλυψή της μοιάζει να είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. για ένα απλό μουσικό φεστιβάλ και τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.
πολύ καλό σου τριήμερο!

leondokardos είπε...

kariatida το λέω να μην ασχοληθώ με πολιτικά θέματα, αλλά δε το καταφέρνω. Βλέπεις η κακή οικονομική κατάσταση όλους μας αφορά και ακόμα δνε έχουμε νιώσει τις επιπτώσεις.

leondokardos είπε...

Πεταλούδα να περάσεις πολύ καλά στις διακοπές σου. Ελπίζω να σου αρέσει το βιβλίο.
Εγώ θέλω να "λέω" αν και απότι βλέπω τα πολιτικά θέματα δεν απασχολούν πολλούς τουλάχιστον ακόμα. Και το λέω αυτό γιατί φοβάμαι οτι σε λίγο τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

leondokardos είπε...

Ρίκη και εγώ το ίδιο πιστεύω, υστερα απο ότι βλέπουμε και ακούμε τι εμπιστοσύνη να δείξουμε στο πολιτικό μας σύστημα.
Ηγέτη δυναμικό η χώρα δε διαθέτει αυτή τη περίοδο. Βαρκάκι μες τη θύελλα είμαστε...

leondokardos είπε...

Βάσσια όπως γράφω και πιο πάνω, δε θέλω να ασχολούμαι με τη πολιτική, δε μπορώ όμως να το αποφύγω. Οι πορείες γίνονται και είναι και πολύ μεγάλες, ο κόσμος είναι οργισμένος. Βλεπεις όμως οτι σήμερα μας κυβερνά περισσότερο το ΔΝΤ και η Ε.Ε.Και φοβάμαι για τα χειρότερα.

leondokardos είπε...

Βασίλη είναι όπως το λες, φτάσαμε στο τέλμα και από εδώ θα πρέπει να ανασυνταχθούμε. Είναι όμως κρίμα για τη χώρα και τους πολίτες. Τι κέφι να έχει κανείς για διακοπές, για διασκέδαση και γλέντια.Και το ξαναλέω, σε λίγο καιρό θα νιώσουμε όλοι μας τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν.
Τέλος πάντων, η ζωή συνεχίζεται έστω και πιο περιορισμένη !

NdN είπε...

Φίλε μου Λεοντόκαρδε καλησπέρα,

Εχω μερικες αντιρρήσεις στο κείμενο σου. Πρώτα πρώτα θα συμφωνήσω με τη Ρικη που έγραψε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξαναβρεί ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στη πολιτική και τους πολιτικούς. Νομίζω όπως άλλωστε έχουμε συμφωνήσει σε παλαιότερες αναρτήσεις και οι δυο μας ότι οι περισσότεροι είναι "καμμένα χαρτιά" και όσο πιο γρηγορα πάνε σπίτι τους τόσο καλύτερα γι αυτούς και τον τόπο.

Από εκεί και πέρα στην απάντηση σου στη Βάσσια θεωρείς ότι "σήμερα μας κυβερνά περισσότερο το ΔΝΤ και η Ε.Ε" επομένως υπό αυτό το πρίσμα δεν βρίσκεις λογικό να κάνει ο ΓΑΠ επαφές με ξένους ασταμάτητα; Ισως βέβαια εγώ λόγω του ότι κατοικώ εκτός Ελλάδας να έχω την αντίληψη (βεβαιότητα θα έλεγα) ότι οι αποφάσεις παίρνονται εδώ και χρόνια εκτός Ελλάδας, οπότε είναι πολύ σημαντικό η φωνή της χώρας να ακούγεται στο εξωτερικό.

Επίσης μέσα στο κείμενο σου εγραψες ότι ο Παπανδρεου "πουλάει σοσιαλισμό" στον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτό έχω δύο σημαντικές ενστασεις. Πρώτον η έκφραση που χρησιμοποιείς δεν στέκει καθότι δεν μπορεί να πουλάει κάποιος στον Δυτικό κόσμο κάτι που κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει. Εχεις ταξιδέψει αρκετά, έχεις συναναστραφεί με ξένους και γνωρίζεις πολύ καλά ότι όποιος πουλάει σοσιαλισμό θα πεθάνει της πείνας! :)
Επίσης επειδή και πάλι λόγω κατοικίας τυχαίνει να διαβάζω πολλες εφημερίδες (Αγγλοσαξωνικές κυρίως) δεν έχω διαπιστώσει σε καμία συνέντευξη του να το "παίζει" σοσιαλιστής. Φυσικά δεν διαβάζω όλη μέρα συνεντεύξεις του ΓΑΠ γιατί έχω και άλλες δουλειές, απλά σου λέω ότι δεν έχω καταλάβει αυτό από όσες έχω διαβάσει.

Από εκεί και πέρα προσωπικά θεωρώ ότι είναι αδύνατον για την Ελλάδα να ακολουθήσει τον δρόμο της Βραζιλίας για λόγους που άλλοι έχουν περιγράψει καλύτερα από ότι θα το κάνω εγω και επίσης είναι δύσκολο να το κάνω σε ένα σχόλιο. Πάντως μιλάμε για πολύ διαφορετικά μεγεθη σε παραγόμενο πλούτο που δίνει τελείως διαφορετικές διαπραγματευτικές ικανότητες.

Για τέλος, θα συμμεριστώ τους φόβους σου και εγώ οπότε μας κάνει 2 αυτούς που φοβούνται για τα χειρότερα. Τα οποία και εγώ πιθανολογώ ότι θα έρθουν.

leondokardos είπε...

Φίλε NdN πολύ θα ήθελα να βρισκόμασταν σε ένα λονδρέζικο παμπ με ένα ποτήρι blond στο χέρι να μιλήσουμε για τα πολιτικά της χώρας μας !!
Λοιπόν. Ασφαλώς δεν είναι εύκολο να εμπιστευτούμε το πολιτικό μας σύστημα που το θεωρώ πλέον ξεχαρβαλωμένο. Όμως τώρα δίδεται μια ευκαιρία. Αν και αυτή πάει χαμένη τότε δε ξέρω πια αν αξίζει ο κόπος να ψηφίζουμε στις βουλευτικές εκλογές.
Τώρα για το ΓΑΠ. Κυβερνά 7 μήνες και από αυτούς, δύο μήνες τους έχει περάσει στο εξωτερικό !!!
Φυσικά χρειάστηκαν ταξίδια στις Βρυξέλες για τη χορήγηση βοήθειας καθώς και στις ΗΠΑ . όμως εδώ η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω των σκληρών μέτρων που πάρθηκαν. Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ υπουργών, υπάρχουν υπουργοί που δεν αποδίδουν και κυκλοφορούν σενάρια ανασχηματισμού. Η κρατική μηχανή δεν έχει ακόμα τεθεί σε φουλ κίνηση και χρειάζεται τον ηγέτη της. Δε μπορεί λοιπόν να λείπει τόσο πολύ ο πρωθυπουργός, που τώρα ετοιμάζεται για Βραζιλία για θέματα πολιτισμού. Ας πάει κάποιος άλλος.
Μόνο στη περίπτωση προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων θα δικαιολογούσα τέτοια απουσία.
Προσωπικά δε πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα απλά με τα μέτρα που πάρθηκαν. Είμαστε υπό τη συνεχή επίβλεψη του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ΕΚΤ μην αυταπατώμεθα. Δε μπορούμε να ξεφύγουμε καθόλου και θα κάνουμε ότι μας πουν αυτοί.
Όταν λέω ότι πουλά σοσιαλισμό δεν εννοώ ότι προσπαθεί να πείσει άλλους ηγέτες να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Αλλά σε κάθε ομιλία του δε λείπει η λέξη σοσιαλισμός και πράσινη ανάπτυξη. Εξάλλου είναι και πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Ομάδας .
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι τα μεγέθη με τη Βραζιλία δεν είναι συγκρίσιμα. Όμως δεν είναι λίγοι και εδώ αλλά και γνωστοί οικονομολόγοι που λένε ότι θα έπρεπε να κάνουμε αναδιάρθρωση του χρέους και να γυρίσουμε στη δραχμή με υποτίμηση, έστω για ένα χρονικό διάστημα. Καταστροφικό, αλλά πολύ το φοβάμαι.
Τα παμπ κλείνει, η μπύρα τελείωσε, καλό βράδυ και τα ξαναλέμε !!!

NdN είπε...

Φίλε η πρόσκληση για μπύρα στις όχθες του Ταμεση, εκεί στην καρδιά του Λονδρέζικου City είναι πάντοτε ανοιχτή. Οποτε βρεις χρόνο και διαθεση εγώ θα σε περιμένω να τα πούμε. Οχι μόνο για την πολιτική και την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Εγώ τα έχω γράψει επανηλλειμένα ότι δεν είμαι ο πιο αντικειμενικός παρατηρητής γιατί πολύ απλά η ενημέρωση μου γίνεται κατά 99% από εφημερίδες όπως οι FT, Times, ο Guardian και από περιοδικά όπως ο Economist. Επομένως είναι λογικό τα περισσότερα επιχειρήματα μου να προέρχονται από τον Αγγλοσαξωνικό τρόπο σκέψης. Σύμφωνα με αυτόν είναι απόλυτα θετικό η Ελλάδα να φωνάζει "είμαι και εγώ εδώ" και να μην κλείνεται στο καβουκι της τετοιες ώρες. Θα σου πω και το άλλο, οι 3 τελευταιοι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας (εν ζωή) τι κάνουν; Ο ένας περιμένει την κόρη του να κάνει κόμμα, ο άλλος αρθρογραφεί στο ΘΕΜΑ (ένα μ... στον τόπο σου) και ο τρίτος κάνει βουτιές στη Ραφήνα. Το να τα έχουμε με τον ΓΑΠ το θεωρώ τουλάχιστον άδικο. Αλλά και πάλι σου λέω αυτό είναι προσωπική μου άποψη. Ασχετα με το αν τον θεωρουμε ικανό ή όχι, άσχετα αν τον ψηφίσαμε ή όχι άσχετα αν κτλ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν αποτύχει η κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει τραγική. Και επειδή έχουμε επισκεφτεί και οι δυο μας πραγματικα φτωχές χώρες καταλαβαίνουμε τι εννοώ. Δεν λέω να μην τον βρίζει όποιος θέλει, εξάλλου τι με νοιάζει, εγώ είμαι ο τελευταίος που θα θιχτεί αν πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά λεω οτι πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι προσπαθεί. Τώρα τι θα πετύχει με αυτή την προσπαθεια του...καλά να είμαστε να το δούμε.

Λεοντόκαρδε το αν η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναβρασμό και συγκεκριμένα αν οι Παπουτσήδες, οι Κατσέληδες, οι Πρωτόπαπες νομίζουν ότι θίχτηκε η "σοσιαλιστική" παρθενιά του ΠΑΣΟΚ επέτρεψε μου να μην ενδιαφέρομαι. Οποιος δεν του αρέσει ας φύγει και ας ρίξει και την κυβέρνηση. Εγώ ξέρω ότι αν διαφωνείς από κάπου παίρνεις το καπελάκι σου και φεύγεις. Αν τιμάς την αξιοπρέπεια σου δηλαδή, αν και από αυτούς έχω χάσει κάθε εμπειστοσύνη. Επομένως δεν περιμένω από κανέναν Πρωθυπουργό να τους πει το αυτονόητο. Οτι δηλαδή πρέπει να δουλέψουν παράγοντας λύσεις ή αν δεν μπορούν να σηκωθούν και να φύγουν. Αν καταλήξαμε να χρειαζόμαστε έναν Ηγετη για να λειτουργησει η κρατική μηχανή (δηλαδή για τα αυτονόητα) τότε καλύτερα να το κλείσουμε το μαγαζί που λέγεται Ελλάδα.

Προσωπικά και εγώ δε πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα απλά με τα μέτρα που πάρθηκαν. Και αυτό γιατί η νοοτροπία δεν θα αλλάξει. Τουλάχιστον σε αυτό είμαι απαισιόδοξος.

Πάμε στις ομιλίες του ΓΑΠ. Πίστευες ότι η Γερμανία θα βγάλει νόμους για το short selling; Πιστευες ότι ο Obama θα κατάφερνε να περάσει από την Γερουσία νόμους που θα προσπαθούν να βάλουν τάξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα; Υπάρχει τελικά ένας άλλος δρόμος; Οχι σε θεωρία, αλλά στην πράξη. Ενας άλλος δρόμος που θα δινει λύση στα καθημερινά προβλήματα που έχουν και οι Αγγλοι και οι Ιταλοί και οι Ελληνες και οι Αργεντινοι...Ναι μίλησε για κάτι τέτοια ο ΓΑΠ που και ακόμα στα δικά μου αυτιά ακούστηκαν too much που λέμε και στο χωριό μου, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος. Μία χώρα που ο πρωην Πρωθυπουργός της έχανε συζητήσεις κατά τη διάρκεια Συνόδων Κορυφής γιατί έκανε βόλτα στις Βρυξέλλες τώρα πια καλείται να μιλήσει ακόμα και για το κλίμα. Δεν είναι αυτό μία σημαντική αλλαγή;

Λεοντόκαρδε αν πιστέψεις, αν σου περάσει από το μυαλό ρε αδερφέ ότι υπάρχει έστω και 0.0001% να γυρίσουμε στη δραχμή, τότε...αν θες να μαθεις να έρθεις στο Λονδίνο να στο πω από κοντά! Καλό βράδυ!

ippoliti_ippoliti είπε...

Καλησπέρα Leondokarde. Εγώ θα συμφωνήσω σε όλο το κομμάτι το 1ο. Ασε δε για τον τίτλο. Ενας Πρωθυπουργός και μία Κυβέρνηση που πρώτα δίνει συνεντεύξεις κι ύστερα ...σκέφτεται.Πόσο σωστά το το τοποθετείς για μένα. Το πιο σοβαρό η κατάρρευση θεσμών όπως η συλλογική σύμβαση και η διαιτησία. Ποιός να μας το έλεγε και να το πιστεύαμε. Από μία σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση. Ο κος Κουτρουμάνης έτσι "εξαργυρώνει" τους μέχρι σήμερα αγώνες του; Δεν διαθέτουν ούτε τσίπα;
Είναι τόσο "μυρμηγκάκια της εξουσίας";
Καλό σου βράδυ

leondokardos είπε...

ΝδΝ δε σου λέω εγώ, μία μπύρα δεν αρκεί !!
Πολύ καλά κάνει ο ΓΑΠ και επιδειώκει επαφές με ξένους ηγέτες.
Νομίζω όμως οτι αυτή τη περίοδο χρειάζεται να βρίσκεται εδώ. Ήδη γίνονται συζητήσεις για αντικατάσταση κάποιων υπουργών που καθυστερούν ή αντιδρούν στα μέτρα, πολύ καιρό δεν έχουμε, πρέπει να τρέξουμε και χρειάζεται συντονισμός.Οι απόλυτα αναγκαίες επαφές καλές είναι αλλά π.χ. ο Άγιος Δομίνικος τι μας χρειάζεται;
Δύο υπουργοί ήδη παραιτήθηκαν, δε τρέχουν τα πράγματα με τόσο μικρό σχήμα, τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Εμπορίου πρέπει να ξαναγίνουν. Βλέπεις λοιπόν οτι η καρτική μηχανή θέλει σπρόξημο.
Η αποψή μου είναι οτι τα μέτρα δεν είναι αρκετά, θα χρειαστούν γρήγορα συμπλήρωμα. Ο λαός αντιδρά έντονα και συνεπώς η εφαρμογή τους θα περάσει απο δέκα κανάλια. Αν γυρίσουμε στη δραχμή, ξοφλήσαμε.
Η Ελλάδα σήμερα είναι ένα καζάνι που βράζει και το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι λόγια. Μόνο έργα.Περιμένουμε λοιπόν.
Καλή βδομάδα νάχεις.

leondokardos είπε...

ippoliti ο λαός είναι οργισμένος και με τη προηγούμενη κυβέρνηση και με τη σημερινή. Φοβάμαι οτι θα δουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις όσο θα περνά ο καιρός.
Και οι πολιτικοί μας είναι θεωρώ πολύ λίγοι για να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κατάσταση.