Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ.

Δε ξέρω αν το αισθάνεστε και εσείς, αλλά εγώ έχω την αίσθηση ότι χάνομαι, ότι αιωρούμαι σε μια θολή ατμόσφαιρα, σ΄ένα περίγυρο σκοτεινό, σα να μη πατώ κάπου. Λειτουργώ μάλλον μηχανικά, αφήνοντας τις μέρες να περνούν δίχως νόημα. Mιά περίεργη σιωπή ολόγυρα, μια σιωπή «εκκωφαντική» που δεν ξέρω αν «εκφράζει» υπομονή και κατανόηση ή συσσωρευμένη οργή, απόγνωση, απελπισία. Ο κόσμος μοιάζει αποχαυνωμένος.
Φοβάμαι ότι τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα, θα εκδηλωθούν τα αρνητικά χαρακτηριστικά της φυλής μας. Αυτό το αυτοκαταστροφικό σύνδρομο που μας πιάνει καμιά φορά και εκδηλώνεται με χίλιους δυό τρόπους. Η σιωπή με τρομάζει. Το ίδιο με τρομάζει και ο εφησυχασμός του καναπέ, όταν απλά καταδικάζουμε, αλλά μέχρις εκεί.

Ακριβώς γι΄αυτή τη μακαριότητα και για τη φαγωμάρα των ηγετών μας μεταξύ τους, γράφει στην εφημερίδα REAL NEWS της 23ης του μήνα, ένα άρθρο ο Χ.Πασαλάρης με τίτλο «Ώρα να δείξει η πατρίδα και το καλό της πρόσωπο». Μέμφεται τη πολιτική ηγεσία της χώρας διότι «δεν έγινε σφικτή εθνική γροθιά» και γιατί «ο αρχηγός του κράτους δε βρόντηξε το χέρι του στο τραπέζι να ξυπνήσει τους μακάριους Έλληνες» ενώ ο Γ.Παπανδρέου «δε κατάφερε να ξεσηκώσει το λαό σε πανστρατιά».

Και συνεχίζει:
«Τι συμβαίνει λοιπόν με εμάς τους «μακάριους Έλληνες»; Ξαναβγήκαν στην επιφάνεια τα εκ γενετής ελαττώματα της φυλής; Μήπως πρέπει να τα επισημάνουμε που και πού αντί να τα κρύβουμε επιμελώς; Και ξεκινώντας από τα παλιά χρόνια μήπως πρέπει να θυμηθούμε πως εξοντώσαμε τους τρεις μεγάλους νικητές των μηδικών πολέμων: τον Μιλτιάδη της μάχης του Μαραθώνα που τον αφήσαμε να πεθάνει στη φυλακή για χρέη.; Τον Θεμιστοκλή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας που τον εξοστρακίσαμε για να καταλήξει στην εξορία; Τον Παυσανία της μάχης των Πλαταιών που τον «χτίσαμε» ως ικέτη σε ναό για να σβήσει από ασιτία , τάχα επειδή «μήδισε»; Τον μέγα Περικλή που τον εξαναγκάσαμε σε παραίτηση λόγω Ασπασίας; Τον Σωκράτη που τον ποτίσαμε με κώνειο , τάχα γιατί διέφθειρε τους νέους; Τον Πλάτωνα, τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη, τον Δημοσθένη, τον Φειδία που όλοι τους πέθαναν φυλακισμένοι ή εξόριστοι;


Θέλετε να έρθουμε και πιο κοντά; Να θυμηθούμε το Κολοκοτρώνη που παραλίγο να σαπίσει στις φυλακές ως θανατοποινίτης; Τον Καραϊσκάκη που μαχαιρώθηκε μπαμπέσικα στο Φάληρο; Τον Καποδίστρια που δολοφονήθηκε από τους φοροφυγάδες Μαυρομιχαλέους; Ή μήπως και τους «Νενέκους» που προσκύνησαν τον Ιμπραήμ; Και αν δεν γινόταν το «λάθος» του Ναβαρίνου θα ήμασταν ακόμα γκιαούρηδες;


Να έρθουμε ακόμα πιο κοντά; Να θυμηθούμε τον Τρικούπη που τον μαυρίσαμε για να πεθάνει εξόριστος στη Γαλλία; Ή τον Βενιζέλο που όχι μόνο τον μαυρίσαμε, αλλά τον καταδικάσαμε σε θάνατο για να πεθάνει και αυτός στην εξορία;»

Θλιβερή αναδρομή πράγματι.
Δυστυχώς σε μια στιγμή πολύ δύσκολη για τη χώρα, οι πολιτικοί βγάζουν τα μάτια τους ο ένας του άλλου, με εκείνη την αιώνια μανία της «καμένης γης» που πάντοτε αποδίδεται στον αμέσως προηγούμενο. Στήνονται εξεταστικές επιτροπές όχι για να βρεθεί η καθαρή αλήθεια, αλλά για να κατηγορήσει το ένα κόμμα το άλλο, να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ένοχοι των αντιπάλων.
Και ο λαός μας περιμένει και αγωνιά.

8 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Το θέμα της ανάρτησής σου σήμερα είναι μια ολοκληρωμένη απάντηση σε σχόλια που μου έχουν κάνει φίλοι και διαφωνούν για την συνέχεια των νεοελλήνων με τους αρχαίους! Ακριβώς βγαίνουν τα ελαττώματά μας!
Πάντως αυτή η εκκωφαντική σιωπή, όπως λες χαρακτηριστικά, σίγουρα κάτι ετοιμάζει!

dyosmaraki είπε...

Μοναδική λύση για να πάψει να διαιωνίζεται το σύνδρομο της "καμμένης γης" που ευαγγελίζονται όσοι κατακτούν την εξουσία είναι να υπογράφουν από κοινού πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής όποιυ θα συμφωνούν τι παραδίδουν/παραλαμβάνουν και θα πάψει το παραμύθι "φταίνε οι πρηγούμενοι".
Εγώ δεν ελπίζω πια σε κάτι καλύτερο.
Απλά τηρώ στάση αναμονής να δω έως πιο σημείο θα εξευτελιστούν οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου με τα καραγκιοζιλίκια τους.

βιολιστης στη στεγη είπε...

Ναί! Να είσαι σίγουρος πως κατάλαβα, χωρίς να σε ρωτήσω...
Πάνω-κάτω το ίδιο νοιώθουμε όλοι...
Αλλος με πόνο...
Αλλος μ'απελπισία...
Αλλος με θυμό...
Αλλος με σαρκασμό...
Αλλος με στωϊκότητα...
Αλλος, μ' αηδία...
Δυστυχώς η ιστορία της Ελλάδας δικαιώνει τους πιό απαισιόδοξους!
Οτι άσχημο δεν μπορέσαμε ν'αλλάξουμε στο καταραμένο μας το DNA, αιώνες τώρα, θα τ' αλλάξουμε
έτσι μαγικά στις μέρες μας;

Sidepap21 είπε...

Σκέψου θετικά ...
Δεν ήρθε δα κι η συντέλεια του κόσμου !!!
Όλα θα φτιάξουν ...
Καλή σου βδομάδα ...

leondokardos είπε...

kariatida πάντοτε αμφέβαλα αν πράγματι είμαστε απόγονοι των αρχαιών Ελλήνων. Μόνο το χαρακτηριστικό οτι μαλώνουμε μεταξύ μας ίσως να επαληθεύει κάτι.
Η σιωπή ενός λαού νομίζω οτι προμηνύει πάντα άσχημες εξελήξεις.

leondokardos είπε...

dyosmaraki ούτε και εγώ πιστεύω σε κάτι καλύτερο. Θα παραμένουμε πάντοτε οι τελευταιοι με τα ....πατροπαράδοτα ελαττώματα της φυλής μας.
Και πάντοτε θα αποφεύονται ευθύνες γιατί αυτό είναι γνώρισμα πραγματικού ηγέτη, κάτι που στερείται σήμερα η χώρα.

leondokardos είπε...

Πεταλούδα μου κατ΄ατχήν σ΄ευαχριστώ για τη κατανόηση.
Πράγματι εναλλάσονται μέσα μας όλα τα συναισθήματα που αναφέρεις.
Μιά αίσθηση σχεδόν απροσδιόριστη που δε θέλουμε να σκεφτόμαστε.
Όσο για αλλαγές dna ούτε κιεγω το βλέπω. Διατηρούμε περίτρανα τα ....καλά της φυλής μας !!

leondokardos είπε...

side μακάρι να μπορούσα να διατηρώ την αισιοδοξία σου, αλλά το έχω γράψει πολλές φορές, μια ζωή το ποτήρι μισοάδειο το έβλεπα !!